Web-blog amb la voluntat de compartir i donar a conèixer a qui ho desitgi els valors naturals del tram baix del riu Tordera, les zones humides associades i el seu entorn en general, així com les novetats i curiositats referides a la seva gestió, divulgació o protecció.
dissabte, 22 de setembre del 2007
BUTLLETÍ CLIMÀTIC MENSUAL. AGOST DE 2007
http://www.meteocat.com/pagines/butlleti_mensual/any2007/Butlleti%20agost07.pdf
En general, a la part baixa del Tordera em tingut una temperatura 1 ºC per sota de la mitjana climàtica amb 21-23 ºC depenent de la zona, i amb uns 50-60 mm es manté la mitjana en precipitació mensual respecte la mitjana climàtica.
Una canonada d'aigua es trenca i s'inunda el bosc dels Prats d'en Gai (Tordera) 21/9/07
Una part important del bosc s’ha inundat, tot i que degut a la sequedat del terreny ràpidament s’ha assecat i només resten uns petits tolls al seu interior.
No deixa de ser curiós que sigui una fuita d’aigües accidental la que torni a omplir aquest bosc inundable, si més no momentàniament, tot i la sequera i la sobreexplotació de l’aqüífer.
Xavi.
Desembocadura del riu Tordera 21/9/07
Tot i això, a més a més del martinet blanc (Egretta garzetta), el bernat pescaire (Ardea cinerea), els ànecs collverds (Anas plathyrhynchos), les polles d’aigua (Gallinula chloropus), els blauets (Alcedo atthis), les cueretes blanques (Motacilla alba),... , avui com a novetat hi havia un parell de corriols grossos (Charadrius hiaticula) i una gamba verda (Tringa nebularia)...
Gamba verda (Tringa nebularia)
Ànec collverd (Anas plathyrhynchos) i martinet blanc (Egretta garzetta)
Bernat pescaire (Ardea cinerea)
Polles d'aigua (Gallinula chloropus), 2 juvenils i 1 adult.
Al mar molt moviment de gavines vulgars (Larus ridibundus), gavians argentats (Larus michahellis), mínim 11 xatracs becllargs (Sterna sandvicensis), uns 10 corbs marins emplomallats (Phalocrocorax aristotelis) i pas continu d’orenetes vulgars (Hirundo rustica) alimentant-se a ran de mar i direcció sud (en uns 10 minuts... mínim 80-90).
Vista de la desembocadura amb molt poca aigua.
Xavi.
dimecres, 19 de setembre del 2007
Sortida herpetològica nocturna 18/9/07
En Freddy barallant-se amb un gripau comú (Bufo bufo) per fer-li una foto.
Tot i que ha plogut (no gaire), encara es nota la manca d’humitat acumulada i no són molts els exemplars que em trobat...
19 gripaus comuns (Bufo bufo), més de 25 gripaus corredors (Epiladea calamita), més de 100 granotes verdes (Pelophylax perezi) i granotes pintades (Discoglossus pictus), i uns 6 o 7 tòtils (Alytes obstetricans) escoltats.
En contrapartida se’ns ha creuat un senglar (Sus scrofa) dels grossos a un camí de Fogars, una llebre europea (Lepus europaeus) al Pla de la Júlia (Tordera), una guineu (Vulpes vulpes) a la riera de Sant Ou (Tordera), a més a més d’un conill (Oryctolagus cuniculus), i em trobat rastres (excrements, un parell de granotes pintades a mig depredar encara vives i rastres de cranc de riu americà, tot junt) d’un provable visó americà (Mustela vison) a la vora del riu a Fogars però que no em arribat a veure.
A veure si durant els propers dies cauen pluges més generoses i s’activa l’herpetofauna de la zona.
Xavi.
Dormidor de cueretes grogues (Motacilla flava) a la desembocadura del Tordera 18/9/07
Repartides pel territori durant tot l’any, és especialment durant els passos migratoris quan més abunden i ara, a finals de l’estiu i començaments de la tardor les podem veure en grans grups volant cap al sud o concentrant-se per passar la nit (dormidor) a algunes zones humides de la costa o l’interior.
També fent-se de nit, es poden veure els martinets de nit (Nycticorax nycticorax) que surten del bosc de ribera per alimentar-se, avui 9 adults i 3 juvenils (veure foto d’un dels juvenils)...
Nota curiosa... un dels blauets pescant des del terra...
Xavi.
FOTODENÚNCIA 18/9/07 Desembocadura del Tordera
L’origen d’aquestes “muntanyes” de porqueria és conegut sobradament per tothom... acampades, fogueres, ús del llit sec del riu per part dels usuaris dels càmpings i estiuejants, restes d’origen agrícola, camp de tir al plat de Malgrat,... la llista és llarga.
Tot i que conegudes, i tot i que es tracta d’una zona declarada “protegida” per la recentment aprovada Xarxa Natura 2000 (LIC Riu i estanys de Tordera), les causes d’aquesta acumulació de residus al llit i ribes del riu (a més a més de perjudicials pels interessos naturals, paisatgístics o pedagògics de qualsevol espai natural) són tolerades per TOTES les administracions competents i TOTS els usuaris a la zona.
A finals de l’estiu, a TOTA la llera del riu podem trobar restes i deixalles de tot tipus, especialment allà on càmpings i passos de maquinària agrícola permeten l’accés a la sorra de “persones” sense cap interès o respecte envers l’espai natural (val a dir... la majoria malauradament).
Com cada any... CAP administració es farà càrrec de la seva retirada, CAP empresari beneficiat per la campanya estiuenca (motor de l’economia local) voldrà saber res, CAP dels estiuejant de la zona mirarà enrera,... CAP.
Com cada any... les aigües del riu “amagaran”, que no eliminaran, tota aquesta brutícia acumulada... anirà a parar sota la sorra arrossegada pel riu, anirà al fons del mar o apareixeran surant a les “turístiques” platges del Maresme Nord.
Com cada any... les aigües del Tordera “amagaran” els vergonyes d’una societat que no vol mirar a on no els interessa, com qui aixeca la catifa per amagar l’escombrat, esperant i desitjant l’arribada d’una altre temporada de guanys i estones al sol amb sorra i aigües netes per gaudir del riu i el delta del Tordera.
L’any vinent, i com cada any, quan els estiuejant o els empresaris es queixin de la brutícia i “exigeixin” la neteja de platges i costes en boca dels seus ajuntaments per poder gaudir o “donar una bona imatge” del turisme de sol i platja que tants guanys “ens aporta a tots”... llavors ningú es recordarà de mirar sota la catifa i de mirar-se al mirall, i molt menys de mirar uns mesos enrere en que NINGÚ va fer res per impedir l’acumulació de brutícia o al seu defecte la seva retirada...
Viure en un món hipòcrita...
Xavi.
dimarts, 18 de setembre del 2007
Sargantana roquera (Podarcis muralis) melànica als Prats d'en Gai (Tordera) 17/9/07
Es tracta d’un defecte de pigmentació que es dona en diferents espècies i que, tot i no ser gaire freqüent, de tant en tant es troben exemplars.
Aligot sospitós a la Vall de la Riera de Sant Ou (Tordera)... Buteo rufinus? 17/9/07
Robust, amb tonalitats rogenques destacables al cap, cua totalment blanca-rogenca i sense marques de cap tipus, i donant saltirons sobre el terra d’un camp llaurat.
Podria tractar-se d’un aligot rogenc (Buteo rufinus)??? Aligot comú d’estepa (Buteo buteo vulpinus)??? Aligot comú (Buteo buteo)???...
La qualitat de les fotografies no és molt bona, però s’aprecien perfectament els seus trets morfològics...
Davant d’això... oficialment es tracta d’un aligot comú (Buteo buteo).
Cigonya negra (Ciconia nigra) a Tordera 17/9/07
Es tracta de la segona cita aquest any desprès que el passat 29 d'agost es va veure un juvenil parat a un toll dels Prats d’en Gai (Tordera), molt proper a aquesta cruïlla, i que va continuar la seva migració cap a el sud al ser aixecada. (Obs: Xavi i Lluís Sala)
Xavi.
dilluns, 17 de setembre del 2007
Odonats al Pla de la Júlia (Tordera) 16/9/07
Uns dels tolls del polígon.
Malgrat tot, es tracta d’espais aquàtics que pateixen continus canvis per la pròpia activitat i que probablement deixin de ser operatius ben aviat (trasllat i canvi d’usos respectivament). S’hauria d’accelerar l’inici de la restauració de l’estany no només pels odonats... també pels amfibis i rèptils que s’hi refugien (Tortugues de rierol, gripau d’esperons, tritons palmats, granotetes de punts,...) i per la resta d’espècies encara presents a la zona.
Avui s’han vist algunes espècies amb molta activitat reproductora a aquestes basses...
(la identificació de les espècies no està confirmada encara i poden variar properament)
Còlit gris (Oenanthe oenanthe) al Pla de la Júlia (Tordera) 16/9/07
Còlit gris (Oenanthe oenanthe) en plomatge d'hivern.
Al mateix lloc una parella de cornelles (Corvus corone), un xoriguer comú (Falco tinnunculus), un grup de 7 perdius roges (Alcectoris rufa), 1 faisà femella (Phasianus colchicus), 3 puputs (Upupa epops),...
Molt a prop, a les basses de rentat d’àrids, hi havia 1 bernat pescaire (Ardea cinerea), 6 esplugabous (Bubulcus ibis), 3 agrons roig (Ardea purpurea), 6 xivites (Tringa achropus), 3 gambes roges vulgars (Tringa totanus), 1 territ variant (Calidris alpina), ànecs collverd (Anas platyrhynchos), polles d’aigua (Gallinula chloropus),... entre altres. Aquesta mena de basses d’origen industrial representen punts de descans i alimentació molt importants durant els passos migratoris quan els punts d’aigua naturals (riu i estanys) s’assequen per la sobreexplotació de l’aqüífer i abans que arribin les pluges de tardor, i per la seva abundància d’invertebrats i amfibis.
Xavi.