divendres, 30 de gener del 2009

Falcó pelegrí (Falco peregrinus) prop de Can Ratés (Santa Susanna) 29/1/09. David Caballé

Zona de l'observació
Fotografia de David Caballé
.

Aquest divendres a una zona propera a Can Ratès (Santa Susanna) en David Caballé ha vist 1 falcó pelegrí (Falco peregrinus) atacant i en picat a un tudó (Columba palumbus) durant més d'un minut i el tudó ha marxat cap el bosc, ha sigut la seva escapatòria, desprès ha marxat a un km d'on era abans , a una torre elèctrica riera amunt on s’ha aturat als fils.

També...
algun lluer (Carduelis spinus)
mallerenga petita (Parus ater)
2 tallaretes cuallargues (Sylvia undata)
... entre altres.

Més observacions de calàbria grossa (Gavia immer) davant el Pla de Llobet (Santa Susanna-Pineda de Mar) 29/1/09

Aquest divendres en David Caballé ha vist una calàbria grossa (Gavia immer) davant la platja de Santa Susanna.

Des de la platja de l’emissari submarií de Pineda de Mar fins a l'estació de tren de Santa Susanna, també...
.
7 cabussons emplomallats (Podiceps cristatus)
uns 5 mascarells (Morus bassanus), tots adults
>10 lluers (Carduelis spinus) a la platja de Pineda
1 bernat pescaire (Ardea cinerea) al Pla de Llobet
... com a més destacat.

Desembocadura del riu Tordera 28/1/09. David Caballé

Fotografies de David Caballé...
.

Aquest dijous a la tarda, en David Caballé va veure a la desembocadura del riu Tordera...

1 bec de serra mitjà (Mergus serrator) femella en vol pel mar direcció Blanes
1 paràsit gros (Stercorarius skua) empaitant gavians, ha passat tres vegades el mateix exemplar i al final marxa direcció Blanes.
12 corb marí gros (Phalacrocorax carbo)
10 corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis)
3 mascarells (Morus bassanus) adults
unes 590 gavines vulgars (Larus ridibundus) direcció Blanes
unes 30 gavines capnegres (Larus melanocephalus)
algun xatrac becllarg (Sterna sandvicensis)
3 fotges vulgars (Fulica atra)
>10 polles d’aigua (Fulica atra)
3 rasclons (Rallus aquaticus) escoltats
uns 100 ànecs collverd (Anas platyrhynchos)
136 esplugabous (Bubulcus ibis) al llit del riu fins que es fa fosc.
>10 repicatalons (Emberiza schoeniclus)
2 mussols comuns (Athene noctua) escoltats
... entre altres.

DISPONIBLE EL BUTLLETÍ CLIMÀTIC MENSUAL. DESEMBRE 2008. Server Meteorològic de Catalunya

Ho trobareu aquí…

BUTLLETÍ CLIMÀTIC MENSUAL. DESEMBRE 2008 (pdf)

El mes ha resultat normal o fred a la major part de Catalunya, a excepció del sector nord del litoral tarragoní, el centre de la ciutat de Barcelona i punts de la comarca del Solsonès. Pluviomètricament, ha estat un mes normal o plujós a la meitat oriental del Principat, arribant a ésser molt plujós al quadrant nord-oriental del país i a la zona a cavall entre les comarques del Priorat i de la Ribera d’Ebre. En canvi, el desembre ha resultat sec a la resta del territori, i fins i tot, molt sec a punts de la comarca del Pallars Sobirà.

A la baixa Tordera, amb una precipitació acumulada d’entre més de 80mm (al litoral) i menys de 150mm (a l’interior), el mes ha estat plujós amb un 130% respecte a la mitjana climàtica mensual al litoral, i amb un 190% a l’interior sud.Pel que fa a les temperatures, amb una mitjana d’entre 8ºC al litoral i 6ºC a l’interior, el mes ha estat fred amb aproximàdament 1ºC per sota de la mitjana climàtica mensual.

Cliqueu a l'enllaç per ampliar informació i veure els mapes.

Més notícies per llegir 25-29/1/09...

L’escarabat que arrasa les palmeres amenaça l’economia dels Ajuntaments.
Ràdio Palafolls 29/1/09

La plaga del morrut no té aturador i continua arrasant sense compassió les palmeres de molts passejos del Maresme. La plaga es va detectar a finals del 2005 i darrerament la seva expansió ha estat exponencial. A Catalunya ja hi ha uns 3.000 els exemplars afectats i una tercera part es concentren a la nostra comarca. El cost que això ha suposat per a la Generalitat és milionari, ja que la tala i crema de cada palmera afectada costa uns 600 euros. Ara la Generalitat es planteja que siguin els propietaris de les palmeres afectades els que es facin càrrec del cost de la seva destrucció .

Si finalment el govern decideix delegar aquests cost, la situació econòmica de molts ajuntaments es veurien afectades.

Mònica Palacín, la regidora de Medi Ambient de Pineda de Mar, el municipi català més afectat per la plaga amb més de 360 palmeres atacades per l’escarabat, assegura que assumir el cost de la destrucció de les palmeres seria ‘insuportable’.

PLF també s’ha vist atacat per aquesta plaga amb una 30a de palmeres afectades, entre elles una de les dues que fins l’any passat hi havia a la plaça de l’església. Després d’intentar salvar-la, finalment es va haver de talar.

Malgrat té comptabilitzades, segons el govern català 32 palmeres afectades i Sta. Susanna 266.

Ampliació.- El no a l'ARE de Sant Celoni obté el 69,25% del suport dels votants de la consulta
L’Actualitat del Baix Montseny 25/1/09

Un 69,25 per cent dels participants en la consulta sobre l'ARE de Can Riera de l'Aigua, el que suposa 2.847 vots, s'han mostrat en contra del projecte davant un 30,36 per cent, 1.248 vots, que hi han donat suport. En total, 4.118 persones s'han acostat al llarg de la jornada als diferents col·legis electorals per participar en la consulta, el que suposa un 30,03 per cent del cens. Sols hi ha hagut 6 vots en blanc i 7 nuls.

L'aclaparadora victòria del 'No' ha estat especialment important en meses com Sant Ponç (76,74 per cent), Sax Sala (75,48 per cent) i les Borrelles (71,94 per cent), tot i que en totes les meses els sufragis contraris al projecte han superat el 63 per cent. L'única excepció ha estat la mesa de la Batllòria, on el 'no' ha aconseguit 76 vots (54,68 per cent) i el 'si' un total de 63 vots, un 45,32 per cent.

Especialment destacada ha estat també la participació en les dues meses més properes a la zona de Can Riera de l'Aigua, Puigdollers i Sant Ponç, que ha superat el 37 per cent o quedat a dècimes del 38 per cent. Només el Pallerola, Illes Belles i la Batllòria, ha tingut una participació del 20 per cent o inferior, en el cas de la mesa batllorienca.

Les formacions també han fet el seu balanç sobre l'àmplia participació així com el resultat. "El missatge de la gent de Sant Celoni ha estat clar i contundent. El poble ha parlat, ha donat la seva opinió, i no es pot fer oïdes sordes a aquesta veu col·lectiva", ha assenyalat el cap del grup del PSC, Joan Castaño. Castaño ha demanat per a la setmana vinent una reunió de tots els grups amb representació a l'Ajuntament per treballar per "buscar la millor solució per l'hospital i la resta d'equipaments que necessita el municipi". També ha assenyalat que "amb aquest resultat, l'alcalde haurà de reflexionar seriosament, treure conclusions oportunes, i abandonar aquesta política erràtica que l'únic que ens ha portat és la paràl·lisi del municipi".

El cap del grup municipal de CiU i alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu, ha destacat que el procés participació ha estat "històric" a Sant Celoni perquè mai no s'havia fet una consulta d'aquestes característiques, i ha recordat que va ser el seu grup qui la va impulsar quan "amb altres projectes que han trinxat el territori, com el TGV, no s'ha consultat a la gent". Deulofeu ha dit que "el resultat ha estat molt clar i ja l'hem comunicat a la Generalitat", si bé ha emplaçat als altres grups a mantenir una reunió amb el govern català per traslladar-los el resultat. També ha lamentat "no haver estat capaços de fer arribar a la gent i explicar el projecte" i, en aquest sentit, ha afegit que ara "hem de donar resposta aunes necessitats històriques, com l'hospital i la residència, que no s'han fet en altres governs".

Per a la cap del grup municipal de la CUP, Montserrat Vinyets, "els resultats són claríssims i deixen palès que hem fet una bona campanya". La regidora ha destacat la participació tot i que considera que la campanya que ha fet l'Ajuntament deSant Celoni per incentivar el vot "no ha estat excessiva comparada amb altres campanyes com l'Actua". Vinyets ha destacat la "voluntat ferma de la ciutadania de Sant Celoni perquè no es faci l'ARE" i considera que ara amb la paraula dels ciutadans se suma a la via institucional que va rebutjar el projecte.

dijous, 29 de gener del 2009

BIBLIOGRAFIA RECOMANADA ... L’Atzavara 17. El valor dels espais agraris periurbans.


Presentació de L'Atzavara 17
Blog Cinc Sènies 28/1/09

Amb el títol de "El valor dels espais agraris periurbans". Trobareu els articles clicant a l’enllaç

Algunes notícies per llegir i veure 28 i 29/1/09

I un dit conegut, o almenys l’hauria de ser... L’home és l’únic animal que topa dues vegades amb la mateixa pedra.

L’Estat arranjarà els desperfectes del litoral blanenc, però sense concretar terminis
Malgrat confidencial 29/1/09 (Vídeo)

Un mes després de la llevantada, el gruix dels desperfectes encara no s'ha arreglat
Malgrat confidencial 28/1/09 (Vídeo)

«Pedaços» a la costa
El Punt 29.01.2009

El secretari general del Mar, de visita ahir per diferents municipis de les comarques gironines afectats pel temporal de Sant Esteve, va anunciar inversions milionàries per refer els passejos marítims de l'Escala i de s'Abanell, de Blanes. És cert que són obres que cal executar amb urgència perquè la temporada turística és a la cantonada, però tant cert com això ho és que no ens podem permetre el luxe de refer altre cop aquests equipaments perquè d'aquí a quatre dies se'ls emporti una nova llevantada. No és el primer cop ni el segon que el temporal s'endú el passeig de s'Abanell, una història que no es pot tornar a repetir. Perquè cada cop que el mar s'endú el passeig s'emporta també un munt de milions. L'Estat diu que ara les obres es faran amb la garantia que s'ajustaran al nou projecte que ha de protegir definitivament el passeig dels temporals. Si no en tenen la certesa, que s'esperin.

Les obres ja estan adjudicades, s'hi invertiran 6 milions d'euros i està previst que estiguin acabades abans de l'estiu

L'Estat invertirà sis milions per arreglar els desperfectes del temporal de Sant Esteve als passejos de Blanes i l'Escala. Així ho va anunciar el secretari general del Mar, Juan Carlos Martín Fragueiro, en una visita a Catalunya per avaluar els danys de la llevantada. En el cas de l'Escala, es destinaran 3,7 milions a construir un mur al llarg dels vuit-cents metres de passeig i a fer un dic nou per evitar més afectacions. A Blanes s'invertiran 2,3 milions per arreglar el passeig, fer-hi l'escullera i posar-hi prou sorra per recuperar la platja. A més, s'invertirà al voltant de 800.000 euros a altres localitats afectades pel temporal a la costa gironina. El secretari general del Mar també va visitar ahir la costa del Maresme, on també hi va haver afectacions per la llevantada.

Martín Fragueiro va començar la visita a l'Escala acompanyat del delegat del govern estatal a Catalunya, Joan Rangel, i el subdelegat a Girona, Francesc Francisco-Busquets. El secretari general del Mar va anunciar que els danys del temporal que l'Estat arreglarà estan valorats en 6,2 milions, dels quals més de la meitat –3,7 milions– serviran per consolidar el passeig escalenc. En concret, l'Estat farà una escullera nova per evitar que el mar torni a fer malbé l'estructura i construirà un mur al llarg de tot el passeig, que està en molt mal estat. Finalment, doncs, l'Estat actuarà d'urgència en tots els 800 metres de passeig i no només al tram que es va desplomar pel temporal. L'alcalde escalenc, Estanis Puig, va explicar que a aquests 3,7 milions, s'hi hauran d'afegir més diners per fer un passeig marítim «del segle XXI» que farà pujar la inversió als deu milions que havia anunciat (vegeu peça).

Després de visitar l'Escala la delegació va anar cap a Blanes, on van veure la zona de s'Abanell, destrossada en gran part pels temporals. Allà, el secretari general del Mar, Juan Carlos Martín Fragueiro, va informar que l'Estat destinarà 2,3 milions en obres d'urgència per arreglar el passeig de s'Abanell i fer-hi una escullera abans de l'estiu. Les obres han estat adjudicades, i començaran d'aquí a poc temps. Serà, però, una actuació per apedaçar la zona, tot esperant la reforma definitiva del passeig. A més, Martín Fragueiro va prometre fins a 250.00 metres cúbics de sorra per afrontar la temporada turística. L'alcalde, Josep Trias (CiU), també va demanar a la delegació estatal que accelerés els passos necessaris perquè el port i el projecte de passeig definitiu de s'Abanell es puguin fer com abans millor. Trias té l'esperança que les obres d'aquest passeig definitiu, que comportarà tirar enrere el passeig uns quants metres, comencin immediatament després de l'estiu.

A Blanes, satisfets

L'alcalde de Blanes, Josep Trias (CiU), va valorar positivament les actuacions promeses per l'Estat. Trias va destacar que tant el total d'inversió com el de sorra és superior al que es va fer l'any passat. En concret, la inversió feta l'any passat per arreglar el passeig amb vista a l'estiu va ser d'1,7 milions, uns 600.000 euros menys que la que es farà ara. L'aportació de sorra també és significativament més important, ja que ara serà de 250.000 m³, quan l'any passat en van ser 160.000. L'alcalde també es mostra esperançat a poder començar les obres del passeig definitiu després de l'estiu.

L'Estat promet restituir la sorra de les platges del Baix Maresme
El Punt 29/1/09

Es compromet davant els alcaldes a fer aportacions de sorra a les platges i a estudiar solucions per estabilitzar-les

El secretari del Mar del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marítim, Juan Carlos Martín Fragueiro, es va comprometre ahir davant els alcaldes del Baix Maresme a fer actuacions d'emergència per arreglar els desperfectes del temporal. Segons va dir, en qüestió de dos mesos, als municipis de Cabrera de Mar, Premià de Mar, Vilassar de Mar i el Masnou es faran aportacions de sorra i es repararan les destrosses que va fer el temporal del desembre passat. A més, el secretari d'estat va assegurar que té a punt un estudi per donar solucions definitives per estabilitzar les platges i que no s'hagin d'anar reomplint de sorra cada cop que hi ha un fort temporal. Mataró va aprofitar per reclamar altres actuacions com la reforma pendent del passeig marítim.

«Es faran aportacions de sorra i s'arreglaran els danys del temporal de les esculleres i passejos malmesos.» Amb aquestes paraules el secretari del Mar del Ministeri de Medi ambient, Juan Carlos Martín Fragueiro, va voler calmar els ànims dels alcaldes del Baix Maresme, que des del desembre passat s'han quedat sense platja i amb la façana marítima malmesa per culpa de la llevantada. Les actuacions que el secretari del Mar va anunciar es portaran a terme en dos mesos amb l'objectiu que les platges estiguin altra vegada consolidades per a la temporada d'estiu.

Pel que fa a la problemàtica del Maresme, on les llevantades es tornen a endur la sorra que es posa a les platges, el secretari del Mar es va comprometre a donar solucions definitives per estabilitzar la platja. Segons va explicar, els propers mesos es donarà a conèixer als municipis afectats el resultat dels estudis que s'estan fent sobre les platges maresmenques. «Volem adoptar solucions que no ens portin cada any a fer un vestit a mida», va dir Martín.

En acabar la reunió, l'alcalde de Vilassar de Mar, Joaquim Ferrer (CiU), es va mostrar satisfet que amb el pla d'urgència s'actuï amb rapidesa per millorar la zona del passeig, molt malmesa, i on les onades colpegen directament. Tant Ferrer com l'alcalde de Cabrera de Mar, Jaume Borràs (CiU), confien que les solucions per mantenir estable la sorra siguin efectives d'una vegada. L'últim cop que es va dragar sorra del fons marí per posar-la a les platges del Baix Maresme va ser l'any 1995 i ja no en queda. Segons van explicar els alcaldes, l'Estat ha deixat de banda la idea dels espigons submergits per retenir la sorra i, en canvi, es parla de fer un manteniment constant de la reposició que es faci de sorra entre les barreres que suposen els ports de Mataró, Premià i el Masnou.

L'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch,(CiU), i el del Masnou, Eduard Gisbert (PSC), també van destacar que es busquin solucions definitives perquè s'ha demostrat que les aportacions de sorra són insuficients. A la reunió, en la qual va ser present el delegat del govern de l'Estat a Catalunya, Joan Rangel, i el cap de la demarcació de Costes, Manuel Novoa, es va acordar tractar el resultat d'aquest estudi en unes jornades tècniques. L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, com a diputat de Medi Ambient, es va oferir als alcaldes per vetllar que aquesta trobada es faci i donar a conèixer aquestes solucions.

Maresme. Adif adjudica per 2,3 milions la supressió de l'últim pas a nivell de Malgrat de Mar
El Punt 28.01.2009 T.M.

El procés perquè desaparegui l'últim pas a nivell de Renfe del terme de Malgrat ha començat. L'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) va informar ahir que ja s'han adjudicat les obres de supressió de l'accés del Molí Vell, a la carretera de Mas Bages. Les obres, pressupostades inicialment en 2,7 milions d'euros, es faran per 2,3 milions.

El projecte inclou la construcció d'una variant de la carretera BV-6001, que connecta Malgrat amb Blanes, un pas enlairat per als vehicles per salvar l'estructura ferroviària, una rotonda i l'adequació de dos camins pavimentats d'accés. Adif destaca que l'actuació, que fa anys que s'espera, «té com a objectiu incrementar la seguretat de vehicles, vianants i circulacions ferroviàries».

L'inici de les obres de supressió d'aquest pas a nivell coincidiran amb l'acabament de la construcció del pas subterrani al Camí de la Pomereda, que està previst que s'enllesteixi a finals de febrer o a principi de març. Aquesta actuació es va endarrerir sis mesos per uns problemes entre Adif i les companyies Fecsa-Endesa i Telefónica. Aquest pas, que es va tancar al trànsit quan es van habilitar els dos nous del Camí del Pla, el va assumir l'Ajuntament, amb un cost de 2.309.503 euros i un termini d'execució de dotze mesos. En poc més de tres anys, Malgrat haurà resolt els històrics problemes amb els passos a nivell.


Liciten l'ampliació de la calçada de la N-II i del pont de ferrocarril de Tordera
Diari de Girona 29/1/09

TORDERA DDG / ACN
El Ministeri de Foment ha licitat, amb la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), el ?con?tracte per executar les obres d'ampliació de la calçada de la N-II i el pont sobre la via de tren de la línia Barcelona-Maçanet, a Tordera. L'actuació, que té un pressupost de licitació de 420.745,25 euros, té com a objecte la millora de la seguretat vial del tram de la N-II comprès entre els quilòmetres 681,5 i el 682,064, mitjançant l'ampliació de la plataforma i del pont sobre el ferrocarril per donar continuïtat a l'ampliació i rehabilitació recentment efectuada al pont sobre el riu Tordera.

Les obres d'ampliació suposaran una millora del ferm, que complementarà l'actuació ja duta a terme de millora del tram anterior al pont sobre el riu. Es construiran dos murs d'escullera per tal de contenir el terraplè fet que permeti l'ampliació de l'N-II, al costat del pont sobre la Tordera. Als vorals se substituirà la base bituminosa per material granular.

L'ampliació dels dos laterals del pont es farà amb una llosa de formigó armat i tres bigues pretensades protegides amb muralleta. També s'ampliaran els estreps amb murs convencionals de formigó armat. Finalment, l'obra preveu la substitució de la senyalització, el repintat de marques vials, la instal·lació de barreres de seguretat i la plantació d'arbustos.

EL PLE DE L’AJUNTAMENT APROVA FER UNA CONSULTA POPULAR EN RELACIÓ A L’ÀREA RESIDENCIAL ESTRATÈGICA DEL VEÏNAT DE SANT PERE.
Ràdio Tordera 29/1/09

El moviment Alternatiu per Tordera va presentar ahir, en el ple de l’ajuntament, una moció sol·licitant l’organització d’una consulta popular al municipi, en relació a l’àrea residencial estratègica del veïnat de Sant Pere. Aquesta requalificació estarà situada a la zona nord del veïnat i té com objectius obtenir el sol necessari per dotar el veïnat d’equipament suficients, eixamplar el carrer Enric Granados, reordenar zones verdes i dotar a la zona d’habitatges de protecció oficial. En concret, l’actuació preveu la construcció de 222 habitatges de protecció pública i 159 habitatges lliures. El desenvolupament dels terrenys permetrà també la construcció del nou Institut d’Ensenyament Secundari pel qual el Departament d’Educació de la Generalitat ja n’ha donat el vistiplau. El pla director implicarà també la creació d’un gran parc per al lleure i la construcció d’un centre cívic per al veïnat. La nova àrea millorarà també l’accés a l’ermita de Sant Pere, sense que es vegi afectada la zona verda actual d’aquest paratge torderenc. El regidor del Moviment Alternatiu per Tordera, Josep Alsina va explicar que l’esperit de la moció era donar l’oportunitat a la ciutadania a decidir si vol o no aquesta àrea estratègica.

El regidor d’ERC, Bernat Costas va defensar l’opció de debatre la proposta que ahir va sol·licitar el MAT, d’una consulta popular sobre la requalificació de Sant Pere.

El regidor del PSC, Josep Romaguera va manifestar de nou el seu rebuig al desenvolupament d’aquesta àrea residencial estratègica prevista en el veïnat de Sant Pere.

L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia va mostrar el seu vist-i-plau a celebrar una consulta popular sobre aquest tema. Garcia, va demanar establir com s’ha de realitzar aquesta consulta.

La moció es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups en representació municipal. En principi la consulta popular s’hauria de celebrar en un termini màxim de 2 mesos.

dimecres, 28 de gener del 2009

Continuen les calàbries grosses (Gavia immer) davant el Pla de Llobet (Santa Susanna-Pineda de Mar) 28/1/09. Enric Badosa

Avui l’Enric Badosa ha tornat a veure 2 calàbries grosses (Gavia immer) davant el Pla de Llobet (Santa Susanna-Pineda de Mar), a l’alçada de l’emissari submarí de la decantadora de Pineda, 1 menjant-se un tacó (Bothus podas).

També...

7 mascarells adults (Morus bassanus)
1 cabussó emplomallat (Podiceps cristatus)
i gavines vàries.

dimarts, 27 de gener del 2009

Disponible el Butlletí Naturalista octubre-desembre 2008. Alfons Delgado

Recull de cites naturalistes de la Selva, la Garrotxa, el Gironès i el Maresme
Any 6, Número 82
octubre / novembre / desembre 2008
Editat per l’Alfons Delgado-Garcia

Ho trobareu aquí…

Butlletí Naturalista octubre-desembre 2008

dilluns, 26 de gener del 2009

Gavineta de tres dits (Rissa tridactyla) a Les Llobateres (Sant Celoni) 26/1/09. David Caballé

Gavineta de tres dits (Rissa tridactyla)
Fotografies de David Caballé)
.

Avui en David Caballé ha vist una gavineta de tres dits (Rissa tridactyla) a Les Lobateres (Sant Celoni).

FOTODENÚNCIA 26/1/09... Pescant a Les Llobateres (Sant Celoni). David Caballé

.
Fotografies del David Caballé de pescadors a l’interior de les Llobateres fetes avui.

Òliba (Tyto alba) atropellada a Tordera 26/1/09. David Caballé

Avui en David Caballé ha vist altre òliba (Tyto alba) atropellada, aquest cop a l’N-II a l’alçada de l'urbanització Tordera Parc (Tordera).

Cauen com mosques!!!

Desembocadura del riu Tordera 26/1/09. David Caballé

fotografies d'en David Caballé...

territ variant ( Calidris alpina)
.
Avui a la desembocadura del riu Tordera en David Caballé ha vist...
.
3 mascarells (Morus bassanus), 2 adults i 1 juvenil
>5 corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)
algun corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis)
2 bernats pescaires (Ardea cinerea), 1 adult i 1 juvenil
>50 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
1 ànec xiulador (Anas penelope) femella
1 o 2 aligots comuns (Buteo buteo)
>10 polles d'aigua (Gallinula chloropus)
3 fotges vulgars (Fulica atra)
1 territ variant ( Calidris alpina) ha vingut del mar i s'ha aturat a la barra momentàniament i ha marxat
1 paràsit cuapunxegut (Stercorarius parasiticus) fase fosca atacant una gavina vulgar (Larus ridibundus) a la barra de sorra a uns 20 metres de l'observació
>100 gavines capnegres (Larus melanocephalus) volant riu amunt
>50 gavians argentats (Larus michahellis)
>100 gavines vulgars (Larus ridibundus)
9 xatracs becllargs (Sterna sandvicensis)
Alguns tudons (Columba palumbus)
1 blauet (Alcedo atthis)
alguna titella (Anthus pratensis)
>5 cueretes blanques (Motacilla alba)
1 cargolet (Troglodytes troglodytes)
algun pit-roig (Erithacus rubecula)
possible cotxa blava (Luscinia svecica) escoltada el reclam
1 cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)
algun tord comú (Turdus philomelos)
alguna merla (Turdus merula)
algun tallarol de casquet (Sylvia atricapilla)
tallarol capnegre (Sylvia melanocephala) escoltat
rossinyol bord (Cettia cetti)
algun mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
>5 mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus)
mallerenga blava (Parus caeruleus)
mallerenga carbonera (Parus major)
1 raspinell comú (Certhia brachydactyla)
>5 garsa (Pica pica)
algun estornell vulgar (Sturnus vulgaris)
pardal comú (Passer domesticus)
pardal xarrec (Passer montanus)
algun pinsà comú (Fringilla coelebs)
1 lluer (Carduelis spinus)
algun repicatalons (Emberiza schoeniclus) escoltat