divendres, 24 de desembre del 2010

Daurada grossa (Pluvialis apricaria) al Pla d'Anyells (Tordera) 24/12/10. David Caballé

Aquest matí en David Caballé ha vist una daurada grossa (Pluvialis apricaria) al Pla d'Anyells (Tordera).

També un becadell comú (Gallinago gallinago), 3 bernats pescaires (Ardea cinerea),... entre altres.

Port d'Arenys de Mar 22/12/10. Enric Badosa

Font: www.ornitho.cat
.
observacions i fotografia: Enric Badosa
.
12 Baldrigues balears (Puffinus mauretanicus)
4 Baldrigues mediterrànies (Puffinus yelkouan)
34 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)
2 Cotxes fumades (Phoenicurus ochruros)
3 Cueretes blanques vulgars (Motacilla alba)
155 Gavians argentats (Larus michahellis)
5 Gavians foscos (Larus fuscus)
15 Gavines capnegres (Larus melanocephalus)
65 Gavines vulgars (Larus ridibundus)
5 Mascarells (Morus bassanus)
1 Paràsit gros (Stercorarius skua) adult
Fa una passada a una baldriga balear i finalment ataca un gavià argentat. És veu clarament el plomatge d'adult
1 Titella (Anthus pratensis)
7 Xatracs becllargs (Sterna sandvicensis)
.
a la catenària del tren, un xoriguer comú (Falco tinnunculus)...
.

Suport als alcaldes imputats per la fiscalia. El Punt 23/12/10

Suport als alcaldes imputats per la fiscalia
El Punt 23/12/10
.
Posició unànime de suport del Consell Comarcal del Maresme als alcaldes de Tordera, Joan Carles Garcia (CiU), i de Dosrius, Josep Jo (PSC), a qui la fiscalia de medi ambient imputa un delicte d'abocaments a la llera pública d'aigües residuals sense depurar. En forma de moció, l'ens comarcal reclama “que es retirin les imputacions als alcaldes i s'arxivin les actuacions, o bé que s'adrecin a qui té la competència”. En aquest sentit, es recorda que la depuració de les aigües urbanes és competència directa de l'Agència Catalana d'Aigua (ACA) “a qui tant l'Ajuntament de Tordera com el de Dosrius van cedir els espais públics necessaris per a la construcció de les corresponents depuradores perquè els abocaments puguin ser eliminats i les aigües tractades”. A dia d'avui les estacions de tractament de les aigües residuals no s'han fet i és amb aquest argument amb què es defensa la correcta actuació dels dos alcaldes. La moció puntualitza que “cal que es considerin el conjunt de les normatives aplicables i l'abast de la problemàtica, que podria ser extrapolable a una majoria dels ajuntaments de Catalunya” i insisteix a l'ACA perquè faci els equipaments i a la resta d'administracions implicades perquè “aportin solucions a aquest problema que afecta molts altres municipis”.
.

Diari Maresme 22/12/10
.
El Ple del Consell Comarcal del Maresme ha aprovat una moció de suport als alcaldes de Tordera i Dosrius perquè consideren que han estat “injustament imputats” per la Fiscalia de Medi Ambient per abocaments d’aigües residuals urbanes. La moció presentada per totes les forces polítiques de la comarca – PSC, CiU, ERC, PP i ICV – demana que es retirin les imputacions i que s’arxivin les actuacions, o bé que “s’adrecin a qui té la competència i la capacitat efectiva”.
.

El Maresme reclama la construcció de les depuradores programades

.

Imputacions


Concretament, el text aprovat explica que els alcaldes de Tordera i Dosrius han estat imputats per la Fiscalia de Medi Ambient del TSJC com a pressumptes autors d’un delicte “contra los recursos naturales y el medio ambiente” per abocaments a la llera pública d’aigües urbanes residuals sense depurar. La depuració de les aigües urbanes, però, va ser asumida per l’Agència Catalana d’Aigua (ACA) a qui, segons assenyalen, tant l’ajuntament de Tordera com el de Dosrius van cedir els espais públics necessaris per a la construcció de les corresponents depuradores perquè els abocament puguin ser eliminats i les aigües tractades.
Davant d’això, els grups polítics amb representació al Consell Comarcal sol·liciten “amb tot el respecte institucional per les funcions i el treball de la Fiscalia de Medi Ambient, que es retirin les imputacions a títol personal als alcaldes i que s’arxivin les actuacions, o bé que s’adrecin a qui té la competència i la capacitat efectiva”. Segons el text, “cal que es considerin el conjunt de les normatives aplicables i l’abast de la problemàtica, que podria ser extrapolable a una majoria dels ajuntaments de Catalunya”.


Depuradores


També es demana a l’ACA que construeixi les depuradores programades i al Parlament de Catalunya, a la Delegació del Govern a Catalunya i als Departaments de Justícia i de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat que aportin soluciona a aquesta problemàtica que afecta a molts municipis de Catalunya.

dijous, 23 de desembre del 2010

Compres de nadal... je... je... je...


Especialment recomanada per regalar a futurs ex-càrrecs del difunt DMAH i per a la colla de tècnics ploramiques... i és que la natura no necessitava diners... necessitava respecte...


dimarts, 21 de desembre del 2010

3 Roquerols (Ptyonoprogne rupestris) a Roca-rossa (Tordera) 19/12/10. David Caballé

Aquest diumenge en David Caballé ha observat 3 Roquerols (Ptyonoprogne rupestris) a l'urbanització Roca-rossa de Tordera.

Poquíssimes observacions aquest hivern d'aquesta espècie a la zona.

Cabussons collnegres (Podiceps nigricollis) davant la desembocadura del riu Tordera 18/12/10

Aquest dissabte a darrera hora a la desembocadura del riu Tordera, com a novetat destacable, hi havia 3 cabussons collnegres (Podiceps nigricollis) nedant junts al mar davant la desembocadura del riu Tordera.

Observació feta amb Miquel Pons.

Destaquen també els estols de baldriques (Puffinus sp.) i la gran quantitat de gavines capnegres (Larus melanocephalus) i vulgars (Larus ridibundus) direcció nord, així com el cabussó emplomallat (Podiceps cristatus) entre els hivernants d'aquests darrers dies a la zona.

Aus marines entre Santa Susanna i Pineda de Mar 18/12/10. Quique Carballal

Observacions d'aus marines a la costa entre Santa Susanna i Pineda de Mar d'aquest dissabte passat per part d'en Quique Carballal.


Podeu veure la crònica sencera i alguns vídeos i fotografies a...


Del Maresme a El Garraf
Ocells del Barcelonès i rodalies 20/12/10


Destaquen els grans nombres de baldrigues balears (Puffinus mauretanicus), gavines capnegres (Larus melanocephalus) i vulgars (Larus ridibundus), i els ja hivernants cabussons emplomallats (Podiceps cristatus).

.

FOTO: Quique Carballal
Puffinus mauretanicus i yelkouan (marcada amb una flecha). Veure també fotos següents

Sísmic i la seva banda capturats... i no s'ha pogut informar abans perquè hi ha hagut un terratrèmol

Desprès d'informar sobre el “moviment sísmic” de diumenge al matí...
.
45 terratrèmols de baixa intensitat en un any
Diari de Girona 21/12/10
.
La majoria dels 45 sismes que s'han registrat aquest 2010 ho han fet a la Selva i el Ripollès
.

FRANCESC BENEJAM
El terratrèmol de 3,7 graus a l'escala de Ritchter registrat el passat diumenge a Caldes de Malavella ha estat el més intens que hi ha hagut a Catalunya en els últims dos anys i cinc mesos. Segons dades de l'Institut Geològic de Catalunya, ens hem de remuntar fins el 16 d'agost de 2008 per trobar un sisme de magnitud similar. En aquella ocasió el terratrèmol, de 3,8 graus va tenir lloc al Maresme només un mes després que se'n registrés un altre d'igual a Sant Feliu de Buixalleu.


I és que Catalunya és una zona amb una activitat sísmica moderada degut al seu emplaçament en una zona de col·lisió entre les plaques tectòniques d'Europa i Àfrica. Aquest 2010 hi ha hagut, només a la demarcació de Girona, un total de 45 terratrèmols. Aquesta xifra es troba bastant per sota de la setantena de sismes que hi va haver el 2009, però segueix essent un clar indicador de l'activitat tectònica que hi ha a casa nostra.


Una vegada més, les comarques que van registrar el major nombre de sacsejades van ser les de La Selva, Ripollès i Cerdanya. En la primera es van detectar un total de 22 terratrèmols i si exceptuem el de diumenge, tots els altres van ser de baixa intensitat (no més d'un grau a l'escala de Richter). El mateix passa amb els del Ripollès (11 terratrèmols) i la Cerdanya (8). La llista la completen les comarques de la Garrotxa i l'Alt Empordà amb dos sismes cadascuna, tots de baixa magnitud.


Les dades de l'Institut Geològic indiquen que exceptuant Febrer i Març, en tots els mesos de 2010 hi ha hagut terratrèmols a la demarcació de Girona, i la freqüència ha augmentat sobretot a partir de la segona meitat de l'any. En aquest sentit, el desembre ha estat, amb 9 terratrèmols, un dels més prolífics, i bona part d'aquests són rèpliques del sisme de Caldes de Malavella. En poc més d'una hora es van produïr en aquesta localitat sis sacsejades més provinents del sisme detectat a les 7 del matí, però segons destaquen des de l'Institut Geològic, "no van ser de gran importància i no van provocar danys".


Sotrac a partir de 2,8 graus


Malgrat l'elevat nombre de terratrèmols que hi ha a la província de Girona, la gran majoria són de tan poca intensitat que no es solen notar. Fonts de l'Institut Geològic destaquen que la força d'un sisme es comença a fer evident a partir dels 2,8 graus a l'escala de Richter. És en aquest punt que els objectes de menys pes comencen a sacsejar-se degut a la vibració que provoquen les plaques tectòniques.


Entre els 4,5 i 5 graus el terratrèmol comença a ser intens i pot provocar les primeres destrosses materials, tant en objectes lleugerscom en estructures d'edificis.

Sense anar més lluny, el sisme de més magnitud que hi ha hagut a en els últims 20 anys va tenir lloc l'any 2004 a Ripoll. Tot i que no es van lamentar ferits, alguns edificis van quedar malmesos.
.
Ensurt a la Selva i al Gironès per un sisme de 3,6 graus
El Punt 20/12/10
.

L'epicentre del terratrèmol es va situar a Caldes de Malavella però el moviment de terra es va notar fins al nord del Maresme


No va provocar danys personals ni desperfectes materials
.

Amb un soroll fort i sec. Així va ser com molts veïns de diferents poblacions de la comarca de la Selva i del Gironès es van despertar ahir, quan passaven uns minuts de les set del matí, a causa d'un terratrèmol de 3,6 graus de magnitud a l'escala de Richter, que va tenir el seu epicentre a Caldes de Malavella. L'alcalde d'aquesta població, Joan Colomer, va explicar que, en aquella hora, molts veïns del poble van notar un tremolor molt fort a casa seva, que va durar només uns segons, i que alguns d'ells van sortir al carrer desconcertats i preguntant-se què havia passat.
Colomer es va posar de seguida en contacte amb la policia municipal i es va fer una ronda pel poble per veure si el terratrèmol havia causat danys personals o desperfectes materials.

Afortunadament, “tot va quedar en una anècdota”, va assegurar. Ahir hi havia mercat setmanal a Caldes i aquest va ser el tema més comentat pels veïns des de primera hora del matí.


Un treballador del Balneari Prats, Jordi Gimferrer, explicava que la sensació que havia tingut “era com si hagués caigut un armari al pis de dalt”. En el moment del sisme, al balneari hi havia quatre treballadors de guàrdia, i dos clients van baixar a recepció espantats. La normalitat es va restablir pocs minuts després. “Ha petat fort”, va afirmar el fill del propietari del restaurant Can Quim de Caldes.


Una altra de les poblacions on el terratrèmol es va notar va ser a Llagostera. L'alcalde d'aquest municipi, Fermí Santamaria, va notar com una “gran ventada” movia les portes de casa i va afegir que en algunes cases de veïns de la població els mobles es van moure. A Fornells, la dona de l'alcalde, Gabriel Casas, va despertar els el marit dient-li que el llit es movia. “Al poble hi ha hagut gent que l'ha sentit i altres se n'han assabentat per les notícies”, exposava Casas, qui creu que, atès que l'epicentre s'havia produït a Caldes, els efectes del sisme van arribar a Fornells esmorteïts.


El tinent d'alcalde de Fornells, Mateu Parera, que viu a la carretera que va de Fornells a Llambilles, va narrar que a casa seva els havia despertat un estrèpit i que els mobles van tremolar durant uns segons. A Fornells, ahir també era dia de mercat i els temes de conversa es van centrar en el sisme i en la victòria del Barça.


El terratrèmol també es va notar a la zona nord del Maresme, a municipis com ara Tordera, Malgrat, Pineda i Calella. Alguns veïns van relatar ahir l'experiència. “Acabava d'arribar de treballar i vaig notar que, de cop, es movia la casa”, va comentar un veí de Santa Susanna. Tot i que en aquella hora hi havia molta gent dormint, els que més ho van notar van ser els inquilins dels edificis més alts, com els del barri de Poblenou de Pineda de Mar, que van explicar que havien caigut objectes a terra o s'havien mogut quadres.

.
LA FRASE
Hi ha hagut gent que s'ha espantat i ha sortit al carrer, però per sort tot ha quedat en una anècdota


Joan Colomer
ALCALDE DE CALDES DE MALAVELLA

Alerta entre els veïns de Blanes per un moviment sísmic
Blanesconfidencial 19/12/10
.
La centraleta de la policia ha rebut diverses trucades dels veïns alertant-los del sisme, que ha afectat les comarques de la Selva i el Gironès
.
Segons ha confirmat la Policia Local de Blanes, aquest matí de diumenge s’ha produït un moviment sísmic a la ciutat. Les alarmes s’han disparat quan passaven quinze minuts de les set del matí, quan diversos veïns han trucat a la centraleta de la policia per alertar-los d’un terratrèmol. Aquests veïns eren residents de les zones dels carrers de la Cala Sant Francesc, Girona, Josep Tarradelles i al costat de l’Antic Hospital Sant Jaume.
.
El terratrèmol ha estat de baixa intensitat, amb epicentre a Sant Andreu Salou, molt a prop de Caldes de Malavella, així ho han assegurat des de l’Institut Geològic de Catalunya. El moviment s’ha percebut en diferents localitats de les comarques de La Selva i el Gironès i no ha causat danys.

dilluns, 20 de desembre del 2010

compres de nadal... ummmm...


Imprescindible per a qui tingui algun càrrec de responsabilitat a l'administració.

Una peli de tontos, feta per a tontos, i que tracta de tontos... perfecte per veure aquestes festes.

Això no és un bloc per fer propaganda nadalenca, però la recomano... hi ha molta informació sobre la nostra societat actual... je... je...

Aquí teniu una breu introducció...


diumenge, 19 de desembre del 2010

Terratrèmol d'aquest matí a les 7:09h

Doncs aquest matí, a les 7:09h, s'ha sentit a Tordera un terratrèmol, que segons sembla ser (és lo que he trobat de moment) és de magnitud 4.0 amb epicentre a Caldes de Malavella...

http://www.ign.es/ign/es/IGN/Sismologia10Espana.jsp



Aquí podeu veure totes les localitats on s'ha sentit...