dimecres, 19 de gener del 2011

Desembocadura del riu Tordera 19/1/11


Aquest migdia en visita ràpida a la desembocadura del riu Tordera, com a més destacat...
.
1 calàbria agulla (Gavia arctica)
1 cabussó emplomallat (Podiceps cristatus)
2 territs tresdits (Calidris alba)
2 blauets (Alcedo atthis) perseguint-se un a l'altre
1 bernat pescaire (Ardea cinerea)
xarxets comuns (Anas crecca)
ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
polles d'aigua (Gallinula chloropus)
1 aligot comú (Buteo buteo)
... entre molts altres.
.
territs tresdits (Calidris alba)...
.

.
bernat pescaire (Ardea cinerea) i ànecs collverds (Anas platyrhynchos)...
.
.
aligot comú (Buteo buteo)...
.
.
xarxets comuns (Anas crecca)...
.
.
polles d'aigua (Gallinula chloropus)...
.

Gairebé enllestida l'ordenació del camí d'accés a la platja de la desembocadura de la Tordera. Malgrat de Mar 19/1/11

.

No fa ni un any que l'accés a la platja de la desembocadura de La Tordera, entre el riu i Càmping La Tordera, era un espai marginal, degradat (principalment gràcies a l'ACA) i un colador cap a l'interior de l'espai natural totalment descontrolat... s'accedia al riu i a la llacuna per un munt de corriols oberts entre la vegetació de ribera... es percebia més com un abocador que no pas un espai “protegit”... ningú es cuidava dels valors naturals de la desembocadura... un desastre!!!

.

Han estat molts mesos de treball, i tothom qui a volgut ha donat un cop de mà!!! Moltes gràcies a tothom!!!... a tota la gent que ha participat a les activitats... a Càmping La Tordera... a Artea... a la Regidoria de Medi Ambient de l'ajuntament de Malgrat de Mar... a la Regidoria de Blanes... a Medi Natural de la Generalitat de Catalunya... i a tots i totes les que heu aportat idees, voluntats, treball i ànims.

.

Un cop més, no em puc estar de recordar-ho, i ho sento molt... l'ACA només està per fer malbé la Tordera, predicar sense exemple, posar entrebancs, i això sí... cobrar taxes!!! Quina pena.

.

Costes???... No gràcies.

.

Mitjançant un Acord de Custòdia, la propietat de Càmping La Tordera S.L., l'associació Orchis, Naturalistes de La Selva i l'Alt Maresme, i tota la gent que ha col·laborat aportant el seu treball desinteressat (que no ha estat poca, ni molt menys)... en menys d'un any, i a grans trets... s'ha traslladat el camí principal del costat del riu al costat del càmping, s'han condicionat els terrenys d'espai natural guanyats, s'han netejat, s'han revegetat i naturalitzat, s'han ocultat els pegots de formigó herència de l'ACA, s'han eliminat tots els corriols d'accés a l'interior del riu, s'ha dotat a l'espai d'un important punt d'observació i d'interpretació alternatiu (la torre d'observació) i s'han delimitat i senyalitzat les zones de nidificació d'aus durant tot el període primaveral i estival. Resten alguns detalls que aquests propers dies quedaran enllestits, com reforestar amb tamarius els voltants de la torre i la instal·lació d'una tanca de bruc que faci de pantalla visual entre l'accés a la torre i l'interior de la desembocadura (un cop finalitzades les tasques de l'ajuntament). Jornades per a donar a conèixer els valors naturals de l'espai, a part.

.

Mitjançant un conveni entre la propietat de Càmping La Tordera S.L. i l'Ajuntament de Malgrat de Mar, a grans trets i gràcies a un ajut rebut per part del DMAH a l'ajuntament, aquest ha instal·lat una tanca i cadenat d'accés al camí, pals i cordes delimitant el camí i els terrenys sota acord de custòdia des de l'aparcament fins a la platja, senyalització de l'espai natural, i ara mateix s'està plantant una tanca vegetal entre el camí i el càmping.

.

Gràcies a l'ajut esmentat del DMAH, l'ajuntament de Malgrat de Mar també ha senyalitzat tots els accessos al riu des del pont de la carretera fins a l'aparcament. Pel que fa a la riba de Blanes, la Regidoria de Medi Ambient de Blanes també a rebut un ajut del DMAH per condicionar el camí entre la desembocadura i Càmping El Pinar, senyalitzar l'espai natural i els accessos al riu, però a grans trets s'ha fet pensant més en un carril bici que no pas en protegir o senyalitzar els accessos a l'interior del riu, amb cartells lluny dels accessos i orientats cap als camps (no cap al riu), suposadament en vies de correcció, o la encara no instal·lació dels més propers a la desembocadura.

.

Mitjançant conveni entre les dues Regidories de Medi Ambient (de Malgrat de Mar i de Blanes), cada any un (aquest li tocarà a Malgrat, el següent a Blanes, i així consecutivament) s'instal·larà una tanca de pals i corda tot resseguint la barra de sorra entre les dues ribes durant tot el període de reproducció d'aus (entre abril i finals d'agost).

.

Un canvi important per a la desembocadura de La Tordera, sense cap mena de dubte, però mai hem de perdre de vista el perquè es fa tot això... m'explico...

.

Aquestes actuacions es fan, suposadament, per ordenar l'espai cara a fer compatibles els usos de l'espai i els seus valors naturals... es pot continuar fent servir l'espai (passejar, anar a la platja, gaudir de l'entorn, etc, etc, etc,...) però de manera ordenada i que no vagi en contra del valors naturals de l'espai... usar però amb respecte. No es prohibeix res... ... ... si no s'aconsegueix aquest equilibri entre ús i protecció, doncs no és més que una actuació urbanística amb mobiliari urbà i ajardinaments, exactament igual que a qualsevol parc urbà, i el segell de Medi Ambient només és una excusa per fer malbé el medi natural. Mireu... si l'objectiu només fos posar tanques, cartells, fer carrils bici i plantar arbres, doncs jo demanaria que la desembocadura deixés de ser “espai natural protegit” i que passés a ser “espai verd urbà”... creieu-me que el pressupost destinat per part de “Parcs i Jardins” de qualsevol municipi és moltíssim més important que el que destinen totes les administracions juntes als espais PEIN i XN2000 de tota Catalunya... no hi ha color!!!

.

Cal recordar que els cartells, les tanques de fusta, les torres d'observació, les reforestacions, els itineraris, etc, etc, etc,... són eines per a fer possible l'ús correcte i ordenat d'un espai natural que s'ha de protegir... no són valors naturals per sí mateixos... i molt menys són la finalitat.

.

I cal recordar que totes aquestes actuacions es fan per ordenar uns usos que ja es donaven a l'espai que, com he dit al començament, van deixar un espai marginal, degradat i sense protecció. Malament qui fa servir aquestes actuacions per fer arribar les pertorbacions als llocs on no s'hi donaven, doncs lluny de solucionar o ordenar, lo que fan és degradar o malmetre el medi natural, amb interessos especulatius, econòmics o urbanístics pintats d'un fals verd ecològic. És fals pensar que a més fusta tractada i cartell, millor conservat o protegit és un espai... l'espai natural millor conservat i protegit és aquell on no calen cartells i tanques perquè ningú els fa malbé... no sé si m'explico, vaja. Malament quan un ajuntament, una associació, una fundació o un Consell Comarcal diu que millorarà i potenciarà el riu Tordera, per exemple, omplint les seves ribes de tanques, carrils bici, itineraris i cartells... inclosos els llocs on ni hi ha problemes!!!... quina por... quin engany!!!

.

Doncs sí... la millora a la desembocadura de La Tordera no bé donada per totes les actuacions fetes, si no pels resultats que ja es donen i es donaran envers la protecció dels seus valors naturals gràcies a l'ordenació i regulació dels usos... i crec sincerament que almenys a aquest raconet del nostre país s'està aconseguint... el temps ho dirà.

.

Ei!!!... que no hem acabat!!!... aquest any farem més coses!!! Millorar, rectificar, corregir,... paraules que sempre hauríem de tenir en compte i que malauradament costen de veure, ... i continuant aplicant les actuacions que realment serveixin!!!

.

Aquí teniu unes fotos de com està quedant la riba de Malgrat, incloent les actuacions pròpies de l'Acord de Custòdia, i les dutes a terme per part de l'Ajuntament de Malgrat...

.

dimarts, 18 de gener del 2011

Sobre l'ampliació del Port de Blanes 18/1/11. Diari de Girona

El Club de Vela sol·licita seguir gestionant el port de Blanes
http://www.diaridegirona.cat/comarques/2011/01/18/club-vela-sollicita-seguir-gestionant-port-blanes/458954.html
Diari de Girona 18/1/11
.
Ports assegura que les obres avancen a bon ritme i haurien d'estar enllestides en els terminis previstos
.

El nou dic de gairebé 600 metres de longitud està molt avançat i ja es pot comprovar com serà. carles colomer
.
BLANES JORDI VERA
El Club de Vela de Blanes, titular de la concessió administrativa per a la construcció i explotació de la dàrsena esportiva del port de Blanes, va sol·licitar fa pocs dies al Departament de Ports de la Generalitat continuar l'explotació de la dàrsena esportiva amb l'adjudicació d'un nou contracte de gestió de la concessió. Cal tenir en compte que el termini de la concessió administrativa del port de Blanes, segons Ports, finalitza l'any 2012, motiu pel qual el Club de Vela ha fet aquesta demanda a la Generalitat, exercint el tràmit que preveu la Llei de Ports de Catalunya. A partir d'ara, doncs, un cop feta la sol·licitud, s'obre un termini de sis mesos en què terceres persones o empreses interessades amb la gestió de la dàrsena esportiva puguin presentar les seves sol·licituds i acabar podent aconseguir la concessió. Per altra banda, segons el departament de Ports de la Generalitat, pel que fa al seguiment de l'actuació de l'ampliació del port pesquer de Blanes, "les obres s'estan executant a bon ritme, cosa que permetrà finalitzar el projecte dins dels terminis previstos".

Cal recordar que quan van començar les obres el passat mes de març, el propi departament va marcar un termini d'execució de vint-i-tres mesos, per la qual cosa el nou port hauria d'estar enllestit d'aquí un any, és a dir, el mes de febrer de 2012, aproximadament.

El projecte, amb una inversió de 22,7 milions d'euros, preveu l'execució d'un dic de recer que tindrà una longitud de 595 metres i que com es pot comprovar en les imatges la seva construcció està molt avançada i ja es pot veure la forma que acabarà tenint.

dilluns, 17 de gener del 2011

Primer diumenge de retirada de canya (Arundo donax) de la desembocadura de La Tordera 16/1/11. ORCHIS

Fotografia de Verónica Bravo.
D'esquerra a dreta: Xavi, Rosa, Montse, Verónica, Anna i Ramon.
.
Gràcies a tots els que heu vingut aquest diumenge a la desembocadura de La Tordera, ja hi ha menys canya (Arundo donax) dintre del riu!!! Esgotador!, però poc a poc s'aconsegueix!
.
S'ha tret molta... MOLTA!!!... canya, un treball difícil i esgotador, com heu pogut veure, però que serà de molta importància per recuperar el canyissar!!!
.
Com ja vam veure, tan important era treure les parts aéries com els rizomes, i poc a poc s'aniran treient per afavorir i recuperar el canyís que hi creix a sota i als voltants.
.
També es van retirar una ombrel·la, una cadira de plàstic, ferros i plàstics.
.
MOLTES GRÀCIES A TOTS!!!
.
Properament s'informarà de les properes actuacions i activitats a l'espai.