dissabte, 3 de febrer del 2018

Cleòpatra (Gonepteryx cleopatra) a Sant Iscle de Vallalta 28/1/2018 Adrià Miralles. Font: ornitho.cat

1 Cleòpatra (Gonepteryx cleopatra) observada per l'Adrià Miralles aquest 28/1/2018 a Sant Iscle de Vallalta.

Comentari: Dia solejat

Observador: Adrià Miralles

Santa Maria de Palautordera 3/2/2018 Eva Rodellas. Font: ornitho.cat

Observacions de l'Eva Rodellas d'avui a Santa Maria de Palautordera...

1 Durbec (Coccothraustes coccothraustes)
1 Lluer (Carduelis spinus)
1 Tórtora turca (Streptopelia decaocto)
1 Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
1 Mallerenga petita (Periparus ater)
Mallerengues blaves (Cyanistes caeruleus)
1 Mallerenga carbonera (Parus major)
Pardals comuns (Passer domesticus)

Font: www.ornitho.cat
Observadora: Eva Rodellas

Riu Tordera a la Verneda (Sant Celoni) 2/2/2018 Arnau Tolrà. Font: ornitho.cat

Observacions de l'Arnau Tolrà d'ahir 2/2/2018 al Riu Tordera a la Verneda (Sant Celoni)...

3 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)
1 Colltort (Jynx torquilla)
2 Picots garsers petits (Dendrocopos minor)
mínim 10 Puputs (Upupa epops)
mínim 35 Durbecs (Coccothraustes coccothraustes)
7 Roquerols (Ptyonoprogne rupestris)
mínim 12 Grassets de muntanya (Anthus spinoletta)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Arnau Tolrà

Riera de Buixalleu (Sant Feliu de Buixalleu) 2/2/2018 Arnau Tolrà. Font: ornitho.cat

Observacions de l'Arnau Tolrà d'ahir 2/2/2018 a la Riera de Buixalleu (Sant Feliu de Buixalleu)...

2 Pinsans borroners (Pyrrhula pyrrhula)
2 Roquerols (Ptyonoprogne rupestris)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Arnau Tolrà

Els Capironats (Reseda alba) sobreviuen a la platja de Santa Susanna 2/2/2018

els Capironats (Reseda alba) eren molt abundants a totes les platges del Delta de la Tordera (Blanes-Calella) formant part de la comunitat Corynephorion canescentis? I que aquesta com. era la més comuna als sorrals litorals? Actualment només es veuen a Santa Susanna...

als sorrals litorals del Delta de la Tordera (Blanes-Calella) abundaven Comunitats de Corynephorus canescens pròpies de la sorra silícia, més típiques a França i que aquí, ara, només les podem trobar al Montseny?...

els sorrals litorals del Delta de la Tordera (Blanes-Calella) era l'únic lloc a Catalunya on es podia trobar també el Capironat marí (Reseda hookeri) i que ara només queden a les Illes Columbretes? Atlas y Libro Rojo de la Flora Vascular Amenaza

Aquestes com. als sorrals litorals del Delta estaven form. pel Gespet (Corynephorus canescens), l'Escrofulària (Scrophularia canina var. baetica), la Canyeta d’or (Asperula cynanchica subsp. aristata), la Sempreviva borda (Helichrysum stoechas) els Caps d’ase (Lavandula stoechas)

l'Herba prima (Asperula cynanchica ssp. brachysiphon var. psammophila), l'Agropir mediterrani (Elymus farctus ssp. farctus), Melgó marí (Medicago marina),... entre altres, res a veure amb les actuals comunitats vegetals "típiques" a les platges catalanes.

Sobre la Taula de la Tordera 2/2/2018 Ràdio Palafolls

En resposta a...

Osorio creu que l’hostaleria impulsa la Taula de la Tordera per salvar els càmpings del Delta
Ràdio Palafolls 1/2/2018

Malgrat desmenteix que la Taula de la Tordera busqui salvar els càmping del Delta
Ràdio Palafolls 2/2/2018


En l’últim ple municipal el regidor de Medi Ambient de PLF, Juan Andrés Osorio explicava que tenia la sensació que la Taula de treball sobre la Tordera buscava justificar la presència dels càmpings a primera línia de mar a banda i banda del Delta, i que en aquest aspecte estan els Ajuntaments de Malgrat i Blanes.

La resposta des de Malgrat ha estat contundent. La 3a tinent d’alcalde de la localitat, la cupaire Núria Casajuana, no entén les crítiques i recorda que aquesta taula no està impulsada per l’hostaleria i que van ser algunes entitats medioambientals les impulsores d’aquesta mesa de treball a partir de mocions als plens municipals.

Reproductor d'àudio

Palafolls va aprovar la moció a finals de març de l’any passat.

Osorio creu que cal definir clarament el model de riu que es vol impulsar, si un de natural, un d’oci o bé industrial.

Casajuana li recorda al regidor palafollenc que la pròpia moció aprovada per tots els consistoris participants ja defineix clarament l’objectiu últim de la taula de treball. Li recorda que el que es vol recuperar el sistema natural de la Tordera, limitant les activitats que s’hi podran dur a terme.

Reproductor d'àudio

La regidora malgratenca explica que s’està pendent d’una diagnosi medioambiental que es preveu tenir enllestida per a la tercera trobada de la Taula de La Tordera que es preveu al mes de juny i que serà el punt de partida des del que poder articular les actuacions per recuperar i protegir el Delta del riu.

Casajuana recorda tant Palafolls com Tordera són claus per tal de recuperar el cabal ecològic del riu.

divendres, 2 de febrer del 2018

4 Cotorretes de pit gris (Myiopsitta monachus) a la Platja dels Pins (Pineda de Mar) 2/2/2018

Aquesta tarda, 4 Cotorretes de pit gris (Myiopsitta monachus) a la Platja dels Pins (Pineda de Mar)... espècie exòtica comuna a altres localitats properes però molt recent a Pineda de Mar.

Cotorretes de pit gris (Myiopsitta monachus)...

Riera de Fuirosos (Sant Celoni) 1/2/2018 Albert Montori. Font: ornitho.cat

Observacions de l'Albert Montori d'ahir 1/2/2018 a la Riera de Fuirosos (Sant Celoni)...

1 Salamandra comuna (Salamandra salamandra)

1 Cabirol (Capreolus capreolus)
2 Conills de bosc (Oryctolagus cuniculus)
2 més al tram proper del riu

Font: www.ornitho.cat
Observador: Albert Montori

Algunes notícies per llegir 1 i 2/2/2018...

Tancar el càmping no, sinó les ampliacions il·legals...
Blanes tancarà el càmping Bella Terra en un mes si no elimina les ampliacions il·legals
Diari de Girona 2/2/2018

L'alcalde ja ha firmat el decret que obliga el propietari a restituir l'espai físic alterat abans de 30 dies

El càmping Bella Terra està ubicat a l´avinguda Vila de Madrid. David Aparicio


La policia de Blanes podria tancar d'aquí a un mes bona part de les instal·lacions del càmping Bella Terra de Blanes. Concretament, les que corresponen a les edificacions alçades de manera il·legal en sòl no urbanitzable de protecció agrícola i sense llicència.

Segons va confirmar ahir l'alcalde Mario Ros (PSC) a Diari de Girona, dilluns va firmar el decret mitjançant el qual s'informa el propietari que ha d'aturar l'ús d'aquestes instal·lacions abans de 30 dies a comptar des del moment en què rebi la notificació i «restituir la realitat física alterada». A més, el document especifica que el propietari no podrà presentar recurs de reposició ni judicial.

Tot i això, el decret no implica que el càmping Bella Terra hagi de cessar tota l'activitat, però sí que n'afecta una gran part: 50.000 metres quadrats. «Jo mateix he informat personalment el propietari d'aquest decret i ahir –dimecres– ens vam reunir amb els treballadors per comunicar-los la situació», va detallar Ros, qui va recordar que en cas que el particular no compleixi el decret serà la policia local qui s'encarregarà de precintar les instal·lacions.

La polèmica es va desencadenar el passat mes de març, quan el ple va aprovar, amb l'oposició del PP i Cs, la tramitació dels expedients de restauració de la realitat física il·legalment alterada en els càmpings Blanc d'Eivissa i Bella Terra i la imposició d'una multa a aquest últim i també a El Pinar.

Sancions d'1,5 milions i 128.775 euros

En el primer cas, la sanció era d'1,5 milions d'euros –que encara no s'han abonat– perquè les ampliacions en aquest establiment turístic es van fer sense llicència, en terrenys no urbanitzables i per no haver-ho corregit en tots aquests anys.

En el segon cas, la sanció inicialment era de 128.775,30 euros, un cost que el consistori va reduir un 80% perquè es van desmuntar les ampliacions i perquè la multa es va pagar immediatament. En el cas del Blanc d'Eivissa, la sanció de més d'1,3 milions es va aprovar el mes de novembre passat després d'un llarg procés judicial.

L'aprovació d'aquestes sancions s'hauria d'haver fet el febrer, però en aquell moment els grups de la CUP, Batega i ICV-EUiA van amenaçar de deixar el ple si es portaven a votació les sancions, amb la sospita que l'equip de govern pretenia legalitzar aquestes ampliacions en el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que s'estava tramitant en aquell moment arran de dues sentències judicials que van anul·lar el del 2010.

Una sospita que es va convertir en una realitat quan en el ple d'abril es va portar a votació aquest nou POUM que, efectivament, incloïa la legalització de les ampliacions il·legals dels càmpings. Una decisió que es va convertir en la pedra de la sabata de l'antic equip de govern (PSC i PDeCAT) i en la primera fissura en la relació amb ERC, el tercer soci de govern, que es va negar a donar suport a la mesura.

Després de diverses reunions, negociacions i discrepàncies entre els diferents grups municipals, i d'ajornar-se l'aprovació del nou POUM diverses vegades, finalment el Pla es va tirar endavant en el ple del mes de juny sense incloure els càmpings, i amb el suport de PSC, ERC, PDeCAT, Cs i el PP, i l'oposició de Batega, la CUP i ICV-EUiA.

A punt per a la nova temporada

Tot i aquesta situació, el Bella Terra assegura a la seva pàgina web que obrirà les portes el pròxim 24 de març i que en l'actualitat està «adequant les instal·lacions i fent treballs de millora». Unes novetats que va donar a conèixer a mitjans de gener a la 29a edició de la fira Vakantiebeurs que es va celebrar a Utrecht (Holanda). Segons informa el Bella Terra, fa més de 15 anys que assisteix a aquest certamen, ja que «el mercat holandès, representa una part molt important del nostre negoci». Aquest càmping està situat a l'avinguda Vila de Madrid, als afores de la localitat.

D'altra banda i en relació a la reunió celebrada per l'equip de govern i els grups municipals amb els treballadors del càmping Bella Terra, Mario Ros va avançar que aquests els han demanat que sol·licitin a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) un informe favorable a introduir aquestes ampliacions al POUM, una petició que s'hauria de portar a votació en el ple municipal i que, de moment, compta amb el desacord de la majoria dels partits.


La Confraria de Blanes va subhastar el mes de gener peix i marisc per valor de 487.000 euros
Blanesaldia.com 2/2/2018


El passat mes de gener la Confraria de Pescadors de Blanes va subhastar 187.573 quilos de peix i marisc, que en conjunt van aconseguir un valor total de 487.637 euros. Les captures més valuoses van ser la gamba, el seitó i l’alatxa, que van totalitzar 242.756 euros, el 49,7% del total subhastat.

Aquestes van ser les 15 espècies de peix i marisc que van obtenir un major valor el passat mes de gener:

Espècie                    Quilos            Euros

Gamba                       5.138           173.607
Seitó                         67.270             36.914
Alatxa                       80.414             32.235
Lluç palangre            2.669             31.785
Gamba blanca          1.057             19.642
Escamerlans                528              17.317
Rap vermell               1.681             16.387
Maire                          2.459             15.398
Roger vermell           1.649              12.346
Serviola                         801              12.282
Mollera roquer         1.147                9.095
Bonítol                       1.713                9.054
Sorell                          5.687                8.880
Pagell                          1.103                8.677
Sardina                       4.629                6.768


JxA no veu clara l'aplicació de l'OVISTOP per frenar el número de coloms
Ràdio Arenys 1/2/2018

L'informe indica que el número de coloms ha pujat un 2,5%

El partit a l’oposició va posar de manifest que la població de coloms havia augmentat a Arenys de Mar tot i l’aplicació de l’anticonceptiu OVISTOP, tal com reflecteix l’informe 2017 elaborat per l’empresa ZooEthics.

Segons la memòria, a la qual també ha tingut accés Radio Arenys, el número de coloms ha incrementat un 2,5% durant el darrer any. La regidora de JxA, Soraya Real, va remarcar que el seu grup respectava que s’apliqués l’OVISTOP però que havia quedat demostrat que no funcionava. A més, que la població de coloms hagi augmentat suposa que els 12.000 euros que hi ha de partida en el pressupost, vagin ‘directament a la paperera’.

Carles Sala va fer una valoració positiva del control de coloms i va dir que considerava que la població era ‘estable’. També va afegir que si no s’hagués aplicat l’anticonceptiu, el número de coloms encara seria més alt i va defensar l’ús d’aquest sistema.

També va haver-hi, de nou, diferències d’opinió entre Soraya Real i la regidora d’Acció Social, Isabel Roig, sobre l’obertura de les 5 habitacions noves de la residencia geriàtrica municipal. Real va insistir que caldria obrir-les, sobretot tenint en compte les ràtios del juny del 2017 que demostren que podrien haver-hi almenys dues d’elles ja operatives. Alhora, va destacar que en aquests moments hi ha llista d’espera. Per la seva banda, Isabel Roig va insistir de nou en què les habitacions no poden obrir perquè hi ha uns informes tècnics que ho desaconsellen. La regidora de Junts per Arenys va retreure a Roig que estava ‘mentint’, ja que només existeix un sol informe i el va demanar Real quan era regidora de l’àrea.

Entre altres coses, en el torn de preguntes de Junts per Arenys també es va demanar un informe de la policia local pel trasllat de les jardineres al vial de la riera. De la mateixa manera, el regidor Carles Sala va anunciar que la Raureta quedarà desafectada quan es faci la cessió de l’espai a Junts Autisme i que, quan acabin les obres de la Llei de Barris, es prohibirà aparcar a la zona davant del cementiri.


Nació Digital 1/2/2018

Diversos camions carregats amb exemplars d'oliveres podats entren i surten de la finca que l'empresa de Sant Celoni té a la partida del Mas del Rector

Part posterior d'un camió carregat d'oliveres monumentals sortint de la partida del Mas del Rector dUlldecona, on té la finca d'oliveres, en propietat, Cultius Ponç | Anna Ferràs / ACN

“Rabia. Tristesa. Desolació”. Aquestes són les paraules que ha escrit Núria Ventura, alcaldessa d’Ulldecona, en saber què l’empresa Cultius Ponç, de Sant Celoni, ha començat a endur-se les oliveres de la finca que tenen en propietat al terme municipal d'Ulldecona, tot i el requeriment de l'Ajuntament perquè no s'emportessin els exemplars catalogats com a mil·lenaris.

Desoint la petició del consistori, des d'aquest dilluns, diversos camions entre i surten de la finca que tenen a la partida del Mas del Rector amb desenes d'oliveres prèviament netejades i podades. I és que l’empresa es presenta com a "especialites en oliveres" i anuncia a la seva web la compra-venda d’exemplars centenaris i mil·lenaris.

  Algunes oliveres netejades i podades amb un operari de Cultius Ponç cavant a la soca d'un dels arbres Foto: Anna Ferràs / ACN

"Ens vam reunir amb responsables de l’empresa però la seva voluntat ha estat ‘zero’ des del primer moment", assegura Ventura, que demana màxima celeritat per crear una norma de rang superior, com la llei de protecció que existix al País Valencià. "Però no només es tracta d’una llei, va més enllà d’uns arbres en concret: nosaltres volem protegir tot el conjunt paisatgístic d’aquestes terres, per assegurar un bon desenvolupament socioeconòmic”, afegeix.

L’alcaldessa espera que en els pròxims mesos el govern central o de la Unió Europea posin una solució sobre la taula. Tanmateix, ja avança que, de moment, "hi ha més sensibilitat des d’algunes institucions europees que des del govern espanyol".

Un dels camions de l'empresa Cultius Ponç sortint, carregat d'oliveres monumentals, podades i netejades, arrencades de la finca del Mas de Rector Foto: ACN / Anna Ferràs

Un camió buit entra a la finca d'olvieres que l'empresa Cultius Ponç té al Mas de Rector Foto: ACN / Anna Ferràs

Molta menys pluja de l'esperada a la Baixa Tordera 1/2/2018


Al final, ha plogut però molt menys del que es pronosticava per aquest 1/2/2018...

5.4 mm a Vallgorguina
7.5 mm a Santa Maria de Palautordera
6.2 mm a Sant Celoni
8.0 mm a Breda
6.9 mm a Fogars de la Selva
4.2 mm a Tordera
3.0 mm a Blanes
3.6 mm a Malgrat de Mar
2.1 mm a Santa Susanna
0.9 mm a Pineda de Mar
2.6 mm a Calella
3.0 mm a Canet de Mar
3.2 mm a Arenys de Munt
4.5 mm a Arenys de Munt

Avui dia de la "Si la Candelera plora☔ el fred és fora, si la Candelera riu☀️ el fred és viu. I tan si plora com si riu el fred és viu" Refranys a part, avui celebrem 6 anys de la nevada ❄️ del A veure sinó triguem a tornar-ho a veure! 😃

Enric Sagristà Hace 4 horas
Així es despertava el Montseny avui!! Nova enfarinada vista desde Blanes!

dijous, 1 de febrer del 2018

Recull d'observacions d'orquídies a la Baixa Tordera 1/2/2018. Font: ornitho.cat

Recull d'observacions a l'ornitho.cat d'orquídies a la Baixa Tordera...

7 Mosques grosses (Himantoglossum robertianum). Palafolls 14/12/2017 Enric Badora
7x Fulles basals

1 Clavell violaci (Limodorum abortivum), Montpalau (Tordera) 15/5/2017. Enric Badosa

Més de 100 Flors caputxines (Anacamptis pyramidalis). Montpalau (Tordera) 2/5/2017. Enric Badosa

Orquídea de flores laxas (Anacamptis laxiflora). Pla d'Anyells (Tordera) 1/5/2017. Pau Barnés

Llengua de frare (Serapias lingua). Pla d'Anyells (Tordera) 1/5/2017. Pau Barnés

unes 300 Llengües de frare (Serapias lingua). Pla d'Anyells (Tordera) 27/4/2017 Enric Badosa
Plena floració

4 flors de l'home penjat (Orchis anthropophora). Montpalau (Tordera) 18/4/2017. Enric Badosa

2 Curraians blancs (Cephalanthera longifolia). Montpalau (Tordera) 9/4/2017. Enric Badosa

2 Abelleres brunes (Ophrys forestieri).  Montpalau (Tordera) 2/4/2017. Enric Badosa

28 Mosques grosses (Himantoglossum robertianum). Lloret de Mar 15/3/2017 Pau Barnés

1 Mosques grosses (Himantoglossum robertianum). Tossa de Mar 15/3/2017 Pau Barnés

2 Mosques grosses (Himantoglossum robertianum). Montpalau (Pineda de Mar) 22/3/2015. Enric Badosa

17 Mosques grosses (Himantoglossum robertianum). Palafolls 8/3/2015. Enric Badosa

2 Mosques grosses (Himantoglossum robertianum). Estany de Can Torrent (Tordera) 22/3/2014. Enric Badosa

2 Mosques grosses (Himantoglossum robertianum). Montpalau (Tordera) 9/3/2014. Enric Badosa

2 Llengües de frare (Serapias lingua). Montnegre (Tordera) 6/6/2013 Enric Badosa
Tenen hipocromia

Observadors: Enric Badosa i Pau Barnés
Fotografies: Enric Badosa