diumenge, 9 de setembre del 2007

Reproducció de teixidor capnegre (Ploceus melanocephalus)

Mascle construint un niu.

El teixidor capnegre (Ploceus melanocephalus) és un petit ocell exòtic originari del continent africà detectat per primera vegada a la zona l’estiu de l’any passat i que s’ha expandit i aclimatat ràpidament, reproduint-se a la part baixa del riu Tordera i zones properes.

Femella reclamant l’atenció del mascle.

Durant aquest més d’agost s’ha observat la construcció de diversos nius repartits pel tram final del riu i la seva desembocadura, entre 2 i 4 mascles territorial, i entre 8 i 10 femelles...

Mascle controlant el territori.



Femella portant plomes al niu.


Nius penjats a les branques dels arbres, canyes o canyís sobre l’aigua.

Alguns d’aquests nius ja tenen al seu interior entre 2 i 4 pollets cadascun, potser més, i evidencia que ens trobem davant d’una nova espècie al territori que augmenta en nombre ràpidament i que pot suposar un perill per a les autòctones degut al fort caràcter territorial dels mascles que no dubten en empaitar-les i fer-les fora (blauets, martinets de nit, boscarles, ànecs collverds,...).

Un dels nius ocupats.

Un dels pollets tret de l’interior del niu.

Tot i que ja l’any passat es van trobar nius d’aquesta espècie (exemple... 2 nius, 1 fet servir, al Pla de Grau a tocar del nucli urbà de Malgrat de Mar), encara no s’havia demostrat la seva reproducció amb èxit, i potser caldria fer una prospecció acurada del territori per detectar més nius (exemple... sospites al rec Viver, a l’interior del càmping, amb femelles observades però sense poder accedir lliurement) i fer un control de la seva població abans que arribi a un punt en que sigui molt més difícil controlar-los i/o erradicar-los.

Xavi.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Pienso que ya está bién de meterse con los otros sectores de aficionados a los animales y de hablar de ERRADICACIONES... los animales están para poder disfrutar de su preséncia sean cuales sean y que cada uno se cuide de disfrutarlos sin meterse donde no les llaman...total para que unos cuantos puedan vivir del rollo...hay legislaciones y leyes, pero ya se sabe, que hecha la ley...hecha la trampa,ya que a menudo se hacen a la carta y medida de lo que más conviene a quien las hace, o sea, políticos,legisladores y demás hacen lo que les conviene...de todos es sabido,y además ingresando dinero de esos sectores, los cuales no gustan a algunos, me refiero a cazadores...etc, etc, etc.Disfrutad de lo que os gusta, respirar hondo, y relajaros un poco.

Javier Romera ha dit...

Apreciado "anónimo",

En ningún momento se ha criticado o hablado de ningún sector de afinionados o similar, y entiendo por tus palabras que nacen de un resentimiento o roce anterior que desconozco por completo y que si quieres se puede comentar. Como muy bién dices existen leyes al respecto de las aves de jaula (o exóticas)y también sobre las actuaciones al respecto en caso de detectarse especies liberadas al medio natural. De hecho, y como comentario personal, muy flojas y sin cumplir. En referencia a tu opinión de que cada uno tiene derecho a disfrutar de lo suyo... totalmente de acuerdo... quien quiera disfrutar de animales autóctonos que vaya al campo, y quien quiera disfrutar de especies exóticas que vaya a su pais de origen, al zoo o guardado en una jaula perque, y esto está sobradamente demostrado, las especies invasoras se estan cargando las autóctonas con una alarmante pérdida de biodiversidad de nuestros hábitats. Como ni me gano la vida con esto ni pienso hacerlo, te aseguro que "vivir del rollo" ni lo acepto ni lo comparto, estamos totalmente de acuerdo que si alguien lo hace (que los hay) allá ellos y a criticar-los a ellos. Muchas gracias por tu comentario y por expresar tu punto de vista sobre el tema y decirte que estoy a tu disposición para lo que desees.
Atentamente,
Xavi