dimarts, 16 d’octubre del 2007

Restauració del Braç esquerre del riu Tordera


Fa uns dies van començar les feines de la 3ª fase de restauració ecològica i funcional del Braç esquerra del riu Tordera (concretament “funcionalitat hidràulica i millora dels hàbitats fluvials), un espai inclòs a l’EIN Estanys de Tordera i recentment inclosa a la proposta de XN2000.

Les feines consisteixen bàsicament en treure la vegetació al·lòctona (canya principalment) i les tones de fang acumulades a l’espai procedents de la neteja d’àrids, baixar la cota del terreny per possibilitar l’entrada d’aigües del riu en cas de crescudes, la creació de varies basses al seu recorregut per possibilitar l’estancament d’aigua i creació de zones humides, i posteriorment la reforestació amb vegetació autòctona de ribera allà on calgui aquest tipus d’actuació.

Es tracta de la 3ª i última fase (o tram) d’actuació en el conjunt de l’espai iniciat fa 3 anys, uns treballs amb subvencions concedides a l’ajuntament pel Departament de Medi Ambient i Habitatge, amb un cost aproximat de 30.000 Eur per fase, i projectats i dirigits per l’empresa EGAM (Enginyeria, Estudis i Gestió Ambiental, S.L.).

Un cop acabats els treballs s’haurà d’esperar a l’arribada de les aigües i la colonització de manera natural de l’espai amb espècies vegetals i animals pròpies de l’espai.

Malauradament, i com acostuma a passar en aquests casos, s’actua sobre els efectes produïts per la degradació de l’espai (ompliment de l’espai de fangs i llims, colonització de vegetació al·lòctona,...) però paral·lelament no s’actua sobre les causes d'aquesta degradació (principalment abocaments dels llims pel rentat d’àrids d’una empresa instal·lada just als límits de l’espai i que actualment ja comença a omplir de fangs l’espai restaurat en fases anteriors, concretament una de les basses).

Caldria esperar que les administracions competents actuessin al respecte (ajuntament, ACA, DMAH), no només “proposar posar en coneixement” o fer la vista grossa com fins ara... seria ridícul haver d’esperar una altre subvenció de 30.000 Eur l’any vinent per treure més fang.

Xavi.