.
Podeu llegir la notícia aquí…
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2884_3_232516__Comarques-projecte-lACA-endut-costava-milions
Ara bé… cal afegir el cost de les indemnitzacions als pescadors...
http://natura-tordera.blogspot.com/2007/11/ms-sobre-el-dragatge-de-180000-m3-per.html
... i els costos ambientals de tot plegat (que existeixen, malgrat no ho vulguin admetre)...
http://natura-tordera.blogspot.com/2007/10/ms-sobre-el-retrocs-de-la-costa-31007.html
Per no parlar dels efectes derivats (directa o indirectament) de tot plegat i que ningú comenta, o perquè es tracta de Malgrat de Mar (Càmping la Tordera), o perquè la desembocadura no importa (tot i ser espai natural “protegit”)... fotografies d’aquest matí...
http://www.diaridegirona.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2884_3_232516__Comarques-projecte-lACA-endut-costava-milions
Ara bé… cal afegir el cost de les indemnitzacions als pescadors...
http://natura-tordera.blogspot.com/2007/11/ms-sobre-el-dragatge-de-180000-m3-per.html
... i els costos ambientals de tot plegat (que existeixen, malgrat no ho vulguin admetre)...
http://natura-tordera.blogspot.com/2007/10/ms-sobre-el-retrocs-de-la-costa-31007.html
Per no parlar dels efectes derivats (directa o indirectament) de tot plegat i que ningú comenta, o perquè es tracta de Malgrat de Mar (Càmping la Tordera), o perquè la desembocadura no importa (tot i ser espai natural “protegit”)... fotografies d’aquest matí...
.
Platja de Malgrat a la desembocadura...
.
. Retrocés de la barra de sorra amb pèrdua de superficie natural important (en altres paraules... menys llacuna litoral i empobriment de la seva flora i fauna)...
.
.
No ve d’aquesta actuació només, és el resultat d’un seguit d’errors amb els seus successius pegots, com aquest.
Cal protegir la dessaladora perquè funcioni?... sí.
Cal fer més pegots en comptes de resoldre el problema d’arrel?... NO!!!
Recordeu que podeu recopilar informació clickant sobre l’etiqueta “costa”.
M-agradaria pensar que d-una vegada per totes ara que comença a ser critica la situacio.. s-hi posaran a treballar. fa massa anys que demanem que s-hi actui i sempre hem trobat incomprensio i manca de voluntat politica.
ResponEliminasincerament, em fa mal veure aquest tipus d-imatges i veure com es llencen els diners al mar...
Marc Monguilod
I com es pot resoldre aquest problema?
ResponEliminaSi s'han fet alguna cosa malament, corregir-la i no agreujar-la amb altre actuació milionària.
ResponEliminaSi s'ha de fer moltes rectificacions, fer-les. Per diners no serà perquè per llençar-les al mar si que hi ha.
Si s'ha de tornar a l'estat anterior dels problemes, fer-lo. Llavors no hi havia cap problema per solucionar perque funcionava be.
Si abans funcionava be és perque no havien fet tantes alteracions, llençar els diners a fer be les coses.
Si matem al riu, matem al delta.
Si guanyem espai al mar artificialment, el mar ho reclama.
Si tornem al mar i al riu el que és seu, s'acaba el problema.
Si tornar als orígens del delta, quan funcionava, pot ser la solució, i hi ha dineres per fer-lo i no per empitjorar la situació, per què no fer-ho?
Jo crec que no es vol fer perque hi ha massa administracions implicades.. i menys el bisbat.. tothom hi te alguna cosa a dir (espero que no s-hi apuntin tambe). Ja vaig passar fa temps les fotos de les dragues que es varen fer al delta i que varen provocar l-inici del retroces de la linia de costa.. provocant l-esboranc que precipita els sediments ben be davant del delta. Nomes recordar que fa nomes 15 anys.. la linia de platja estava a 300 metres d-on actualment hi arriba.
ResponEliminaMolt acertat el comentari de que si matem el riu matem el delta... Recordem que fa nomes cinc anys... la gent de la comarca reclamava: on es l-aigua de la Tordera?.. i encara no ens l-han tornat!
ResponEliminaHola Marc i companyia,
ResponEliminaCrec que el tema és molt important, potser un dels més importants però no l'únic... cal pensar que res està aillat i tot, més o menys, està relacionat... molt complicat.
Aquest dies es parla molt de problemes, pero no gaire de solucions.
Com molt bé dieu tots, és un problema, i personalment crec que molt important!!! Durant les sessions del procés participatiu de la conca s'ha parlat molt sovint d'aquesta situació.
Caldrà esperar uns dies per veure les conclusions i solucions proposades? No entenc tant secretisme (o sí), però les solucions que s'apunten són...
Rectificar l'ubicació del transformador i les canonades de la dessaladora (un greu error al seu dia).
Eliminar motes i esculleres a la desembocadura per tornar a la dinàmica natural dels sediments. Ara, i com a resultat de l'excesiva canalització del riu, quan hi ha una torderada (com la del 2004) els sediments que baixen pel riu surten disparats mar endins i es perden, i es vol obrir la desembocadura perquè els sediments arribin al mar amb menys velocitat i afavorir la sedimentació davant mateix, desprès l'onatge distribueix la sorra uniformement (com sempre havia fer).
Tornar a la situació anterior (parcial) a les modificacions per part dels càmping de ribes i zones inundables properes, he escoltat coses com reubicar càmpings, adquirir terrenys,... com sempre... voluntat política i privada.
Entre altres.
En el que tothom sembla estar d'acord és en que s'ha de fer alguna cosa, i això implicarà cessions per part de tothom i acords.
Un dels principals problemes que veig (personalment) és que no hi ha implicació per part dels ajuntaments, i de la ciutadania en general... tot s'ha de dir, per fer bé les coses. Com sempre, primen els interessos privats i electorals (no a llarg termini) i no els generals. Encara no he escoltat a NINGÚ reconèixer un error, només donar les culpes als altres.
Com molt bé diu un dels comentaris, diners hi ha si es vol, ara manca voler fer bé les coses per part de TOTS, i si cal cedir... doncs fer-ho... ningú es sortirà al 100% amb les seves demandes (fins ara això ens ha portat al desastre, no?).
Ara és el moment d'aportar coses, solucions, propostes, i el que sigui... qui calli que després no es queixi, ja sigui al procés participatiu o directament a l'administració local.
Personalment crec que l'administració local no està per la labor, a banda i banda del riu, i a la gran majoria de gent això no l'importa... el que volen és poder anar a la platja (neta i amb sorra) i si cal llençar diners al fons del mar ho accepten o per ignorància o per interès privat.
Una de les solucions pot passar per implicar a l'opinió pública i informar (l'informació és fonamental)... llavors s'interessaran les administracions de debó.
És la meva opinió, però veig voluntat i bons raonaments a la resta de gent que s'implica... una esperança.
Xavi.
Em sembla be tot el que dius Xavi i estic d-acord amb tu en que cal implicaciõ de totes les administracions pero mentre cada ajuntament es continui mirant-se el melic no hi ha res a fer. Com a gestor de part d-aquell territori se com funcionen les dinámiques i crec que la cosa va per llarg.
ResponEliminaNo estic d-acord amb tu en la dinamica dels sediments.. més que res perque fins abans de la draga que es va fer la linia de mota arribava molt mes enlla d-on es ara.. nomes cal recordar que hi havia un petit bosc d-oms on fins ara hi havia l-espigó que limita el camping La Tordera. Respecte a la reubicacio dels pous.. en el seu moment ja em vaig oposar com a membre de la Plataforma SAlvem La Tordera, que es fés qualsevol actuacio en la zona del delta pero no ens van fer cas. sembla que ara amb la segona fase volen rectificar. el que no entendre mai es com tots aquests tecnics que ens governen des de Madrid o des de Barcelona son incapaços de ser prou humils com per seures amb la gent que ha viscut al territori tota la vida. El meu avi, podia ensumar les llevantades i et podia dir clarament on acabaria la sorra que portava la torderada. Tot l-illot que hi ha al marge dret de la Tordera es va fer amb técniques tradicionals de construccio de motes per evitar l-erosio de la mota actual i permetre la sedimentaciõ paulatina que ha donat lloc al lloc de nidatge d-aus... I mentrestant.. des dels despatxos: tubs, esculleres, moviments de sorres i tot... per veure com va desapareixent davant dels nostres ulls un dels paratges dels quals ens hauriem de sentir mes orgullosos.
Una altra cosa es.. som prou optimistes per pensar que el Tordera aquest hivern tindra un parell de torderades? L-any passat.. una i poca cosa...
Si hem d-esperar a que la mare natura actuï ja podeu esperar asseguts a recuperar el delta.. Tindrem el mar molt mes endins i els pous ben salats!
Marc
Hola Marc,
ResponElimina95% d'acord amb tu.
Esperar asseguts a que la natura ho arregli... no, això és una tonteria. Personalment no sóc gaire optimista en el sentit de que plogi gaire, ja m'agradaria.
L'any passat (i l'anterior) van ser molt secs, de fet tot el riu és un herbassar perquè el riu no creix i no neteja la llera.
El que si crec és que cal actuar per afavorir aquest procés de regeneració.
Recorda que això és un delta, i com a gestor del càmping saps que es troba en zona inundable del riu i que fa uns anys va estar a molt poquet d'inundar-se per la crescuda del riu (que va abocar tots els sediments mar endins per culpa de l'espigó, si no fós, i això ho recordo de petit, davant del càmping es forma una barra de sorra amb una petita llacuna a cada torderada).
De manera natural, les zones humides amb canyissars i herbassars es formarien (com anys enrera) al sud de la desembocadura principalment per culpa dels corrents marins i la direcció dominant dels vents a la zona.
Històricament sempre han hagut zones humides on ara són els càmpings, gorgs, vernedes inundables, aiguamolls,... , i si ara són només a la desembocadura (dintre del riu) és perquè no els hem deixat altre lloc.
Dit això, estic d'acord amb tu que les dragues de sorra per portar-se-les a les platges de més al sud va ser una BURRADA i que ara paguem les conseqüències.
La dessaladora... més del mateix.
Però no guanyem res criticant coses del passat, només dic això. Ara cal, a més de no tornar a cometre els mateixos errors, buscar solucions constructives per evitar precisament que de tant criticar (només) la situació s'allargui encara més.
No sé si m'explico.
Xavi
Completament d-acord amb tu... pero continuo pensant que... tot i que els campings puguin ser responsables de part d-ocupaciõ del territori no som els responsables de l-estat en el que es troba el delta, com volen fer creure molta gent.
ResponEliminaRespecte si sobren o no alla... tot cal debatre-ho i posar els temes d-amunt de la taula. Nomes cal recordar que son activitats amb tots els permisos concedits i que mai, fins ara, i degut principalment a la degradacio de La Tordera.. no han passat a ser considerats com a efectes perniciosos del delta. Mes que res.. perque el delta ha desaparegut d-alla on era.
Si vols.. qualsevol dia en parlem tot tranquils.. ara si.. haurem d-esperar al gener..
marc
Per cert.. estic d-acord amb tu que no serveix criticar per criticar.. pero algu ha d-aprendre que les coses no es poden fer com s-han fet fins ara.