diumenge, 22 de juny del 2008

Anellament del poll d’àguila marcenca (Circaetus gallicus) al Montnegre 22/6/08. José Moreno, Enric Badosa i Evelyn Garcia

poll d'àguila marcenca (Circaetus gallicus) al niu
fotografies d'en José Moreno


poll d'àguila marcenca (Circaetus gallicus) durant l'anellament
.
Aquesta tarda en José Moreno i l’Enric Badosa han anellat el poll d’àguila marcenca (Circaetus gallicus) de Tordera, al Montnegre, a un indret de difícil accés i amagat.
.
En José accedint al niu...





Un cop anellat, pesat...
fotografies de l'Enric
.
.

Baixada del niu i marxar...


L’àguila marcenca, com el seu nom indica, arriba de l’Àfrica a principis de març. Es tracta d’un gran rapinyaire diürn que fa el niu als llocs tranquils i gens freqüentats del bosc, a una plataforma sobre un gran arbre, motiu pel qual busca grans extensions de bosc de difícil accés...


Parc del Montnegre i el Corredor, vista des de la carretera de Tordera a Hortsavinyà
.

Només crien un poll, el qual abandonarà el niu entre juliol i principis d’agost, però no tornaran cap a l’Àfrica entre finals d’agost i principis d’octubre.

S’alimenta bàsicament de serps, i per aquest motiu fa servir altres ambients per caçar, allà on els rèptils són més abundant i visibles... camps oberts, brolles, conreus, boscos aclarits,...
.
alguns exemples d'ambients de la plana
.
Fan servir un ambient per niar i altre per caçar, essent per a aquesta espècie (entre altres) tant important els boscos de muntanya com les planes agrícoles i brolles, molt més valorats per la gent i l’administració aquests primers que no els altres.

4 comentaris:

  1. Caram Jose! Et fiques a tots els nius que et trobes. Vosaltres en sabeu més que jo, però jo creia que pels pares no anava massa bé tocar els pollets

    ResponElimina
  2. Hola,

    Mentre tenen ous o els polls són massa petits tots els controls (en José en aquest cas) es fan a molta distància i amb l’ajuda d’un telescopi o prismàtics, i el dia de l’anellament es va molt ràpid... arribar, pujar, anellar i marxar, i en José és un crack, puja i baixa rapidíssim.

    Mentre s’anellava el poll, la mare va rondar per sobre nostre, i segur que quan vam marxar i ella ho va veure va tornar, potser amb una altre serp pel poll?

    Cal dir que no només no els afecta, també repeteixen a l’any següent al mateix niu, el que vol dir que no només no abandonen al poll, tornen allà l’any següent per tornar a niar. A aquest niu ja es va anellar un poll l’any passat, i l’anterior, i...

    No pensis que van allà per prendre’s unes canyes... van per feina i saben perfectament com i quan fer-ho, amb molts anys d’experiència.

    Per altre banda per aquesta espècie (entre altres) cal un permís especial per poder accedir al niu i anellar el poll. No és una cosa que es fa a la lleugera, no sé si m’explico.

    Altre cosa diferent seria molestar-los per caprici (que no és el cas i no es fa, tot el contrari, només es fa si es pot).

    Aquesta mena de feines (molt sacrificades, que demanen constància i molt temps, i sense cobrar ni un duro, jo em trec el barret per en José i per l’Enric, i per tots els que són com ells) són les que ens permet conèixer a tots nosaltres la distribució i vida d’aquests animals, a més que serveixen per a gestionar adequadament el territori perquè tots nosaltres puguem gaudir d’aquestes àguiles i moltes altres.

    Evidentment, sense saber el que es fa i sense control... els afectaria (imagina 40 persones allà anant i venint dia sí, i altre també, per veure els polls al seu niu), però insisteixo... no és el cas.

    Xavi.

    ResponElimina
  3. Hola,

    El Parc del Montnegre i el Corredor no té la categoria de Parc Natural. Ho dic pel peu de foto.

    Gràcies.

    ResponElimina
  4. Correcte, ha estat simplement una manera de dir-ho, ja que pertany a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, ho trobaràs aquí...

    http://www.diba.es/parcsn/parcs/plana.asp?parc=5&m=48&s=285

    A més que aquí el coneixem i ens referim així.

    Res, el correcte doncs és Parc del Montnegre i el Corredor, i així ho poso.

    Moltes gràcies per l’observació.

    Xavi

    ResponElimina