dimarts, 1 de juliol del 2008

Algunes notícies més per llegir 1/7/08...

Pineda de Mar fa el primer pas per preservar com a espai natural la riera
El Punt 01.07.2008

El govern de Pineda, PSC i ERC, amb el suport de CiU i el del regidor no adscrit, van aprovar en el darrer ple suspendre les llicències urbanístiques a la zona de la Vall de la Riera. Segons es defensa en la decisió, aquest tràmit és el primer pas per garantir que l'espai es mantingui com a zona natural protegida i espai d'entrada al Parc del Montnegre-Corredor. Actualment la Vall de la Riera està classificada urbanísticament com a sòl urbanitzable no programat, i amb la suspensió de llicències es pretén convertir-la en espai agrícola i, per tant, donar-li un grau de protecció més gran. Es dóna el cas que des de fa molts anys, als voltants de la riera de Pineda, s'hi han dut a terme activitats econòmiques i explotacions il·legals que han acabant malmetent l'espai.

En aquest sentit, la decisió plenària s'emmarca dins d'un projecte més gran impulsat des de la regidoria de Medi Ambient a càrrec de la republicana Mònica Palacín. Aquest pla d'accions mediambientals 2008 es vertebra en cinc grans àmbits d'actuació que afecten sectors tan diversos com ara la mobilitat, els residus i la gestió integral de l'aigua.

Durant el ple també es va aprovar –aquest cop amb els vots a favor del govern i el regidor no adscrit– dissoldre el Consell de Medi Ambient per poder crear un nou organisme, el Fòrum Ambiental de Participació Ciutadana, que es posarà en marxa aquest juliol.


Podeu llegir el comunicat de la Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda a la seva web…

http://www.pangea.org/salvemlarieradepineda/




Els sediments del riu Tordera embruten l'aigua de s'Abanell
Diari de Girona 1/7/08

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) en l'últim anàlisi sobre la qualitat de l'aigua de la platja de s'Abanell, que comprèn el període del 18 al 24 de juny, ha detectat que la qualitat visual de l'aigua és deficient. Això però no representa, en cap cas, l'alteració de la qualitat sanitària de l'aigua. Aquesta mala qualitat visual és, segons l'ACA, deguda a la proximitat de s'Abanell a la desembocadura del riu Tordera. Segons l'ACA, quan es va analitzar l'aigua, la platja no s'hauria recuperat encara de les últimes pluges del juny i per això sembla bruta.
Des del consistori, el regidor de Platges, Celestino Lillo (PP), assegura que "els sediments que ha arrossegat el diu Tordera per les tempestes" són el que ha provocat la manca de nitidesa.

La platja de s'Abanell està de mala sort ja que si bé ara presenta aquesta falta de nitidesa que no permet un bany d'aigües cristal·lines, anteriorment ha estat castigada pels temporals de llevant d'aquest hivern. En conseqüència, va perdre la major part de la seva sorra. Més tard però, una draga marina va portar-ne de nova i finalment, tot i un ensurt d'una petita llevantada a mitjans maig, té en ara la sorra suficient. Estat de les platges gironines

Les platges gironines presenten una qualitat sanitària excel·lent, asseguren des de l'ACA, però a Begur durant el període analitzat s'ha hagut d'hissar la bandera de precaució degut a les medusses. D'altra banda, les platges de la desembocadura de la Muga (Castelló d'Empúries) i la de Sant Pol (sant Feliu de Guíxols) estan afectades per l'aparició de fitoplàcton, uns organismes que tenyeixen l'aigua de verd.

Un 92% de les platges catalanes reben una qualificació d'aigua «molt bona»
01.07.2008 EL PUNT

L'informe setmanal de l'Agència Catalana de l'Aigua ha posat bones notes a les platges del Principat. Entre el 18 i el 24 de juny, un 92% tenien una qualitat sanitària d'aigua «molt bona» i un 7%, «moderada». Només tres platges han suspès. S'Abanell de Blanes, l'Arenal de l'Ampolla i Riumar de Deltebre, pròximes a desembocadures fluvials, han rebut la categoria de «deficient» perquè l'aigua era tèrbola. Set de cada deu platges han obtingut qualificacions d'entre «bona» i «molt bona» per a l'estat de la sorra. La puntuació mitjana de les comarques de Girona i Tarragona ha millorat, gràcies a la neteja generalitzada dels residus acumulats durant l'hivern. Diverses meduses han picat els banyistes del litoral de Begur i ha calgut hissar la bandera groga de precaució.


L'ACA qualifica de «deficient» la platja de S'Abanell de Blanes i detecta brutícia a Castelló i Sant Feliu
Diari de Girona 30/6/08

Les anàlisis destaquen també l'aparició de meduses a Begur

ACN/DDG El 92% de les platges catalanes té una qualitat sanitària de l'aigua molt bona, segons els resultats de l'anàlisi de les aigües litorals que realitza setmanalment l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). A part un 7% ha obtingut la qualificació de moderada, mentre que tan sols tres platges s'han qualificat com a deficients, a causa de la seva proximitat a desembocadures de rius. Són les platges de S'Abanell de Blanes, l'Arenal de l'Ampolla i Riumar de Deltebre. A més, a les platges de la Muga (Castelló d'Empúries), Sant Pol (Sant Feliu de Guíxols) i Santa Llúcia (Perelló) s'hi han detectat trams bruts per la seva proximitat a desenvocarures de rius.
Per altra banda s'han vist diverses meduses al litoral de Begur, on s'ha hagut d'hissar la bandera de precaució per als banyistes.
Els resultats de l'anàlisi de les aigües litorals que realitza setmanalment l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) indiquen que el 92% de les platges ha presentat una qualitat sanitària de les aigües molt bona, el restant 7% n'ha tingut una qualitat moderada, mentre que tres platges han tingut la categoria de deficient (S'Abanell de Blanes, l'Arenal de l'Ampolla i Riumar de Deltebre).
Les aigües s'han observat, en general, molt netes i transparents en el període comprès entre el 18 i el 24 de juny, i la presència de residus flotants i escumes ha estat esporàdica. Tot i això, algunes platges properes a desembocadures de rius encara no s'han recuperat de les darreres pluges i han presentat unes aigües força tèrboles.
D'altre banda, en algunes platges, concretament la desembocadura de la Muga (Castelló d'Empúries), Sant Pol (Sant Feliu de Guíxols) i Santa Llúcia (Perelló), s'han observat petits trams de coloració verdosa, provocats per la proliferació de fitoplàncton. La bonança meteorològica afavoreix la reproducció d'aquests organismes que tenyeixen l'aigua de color verd i li confereixen un aspecte tèrbol.
Estat de la sorra
Globalment, les qualificacions de la sorra han estat bones, un 70% de les platges ha obtingut la categoria de bona o molt bona.
A les comarques de Girona i Tarragona la generalització de les tasques de neteja, on quedaven encara algunes platges amb residus acumulats al llarg de l'hivern, ha fet millorar les qualificacions atorgades a la sorra.MedusesDurant aquest període de control cal destacar l'arribada de diversos exemplars de meduses al litoral de Begur, on ha calgut hissar la bandera de precaució i s'han atès a alguns banyistes per picades. A la resta de litoral, la presència de meduses ha estat esporàdica.
L'espècie observada majoritàriament ha estat Pelagia noctiluca, però també s'han vist exemplars d'altres espècies com Aurelia aurita o Chrysaora hysoscella

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada