dimarts, 8 de juliol del 2008

Sobre la barrera per a peixos de l’Estació d’Aforament del riu Tordera a Fogars de la Selva. Marc Ordeix, Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis.

El passat dia 21/6/08 es va incloure a aquest blog una denúncia per l’impossibilitat dels peixos i d’altres espècies animals de remuntar el riu Tordera al topar amb l’Estació d’Aforament de Fogars de la Selva...

http://natura-tordera.blogspot.com/2008/06/videodenncia-21608-lestaci-daforament.html

... i es va demanar informació al respecte.

Vull agrair a en Marc Ordeix i Rigo, del CERM, Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis, la seva resposta i, vull agrair a les persones que l’han fet arribar la meva demanda d’informació.

Esperem que gràcies a aquests i altres estudis, i a la voluntat de l’Àrea de Planificació de l’ACA, es pugui resoldre aquest tema i es portin a terme les modificacions necessàries a l’Estació d’Aforament.

Es fa referència a unes xarxes (temporals) i a una rampeta (fixa) que es van instal·lar a l’Estació i de les que es va preguntar per la seva utilitat i resultats.

Aquesta és la resposta per part d’en Marc Ordeix...

Des del Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis - Museu Industrial del Ter, per encàrrec de l'Àrea de Planificació de l'Agència Catalana de l'Aigua, estem estudiant els dispositius de pas per a peixos dels rius de Catalunya. Entre els existents, se'n va escollir un total de 6 on s'instal·larien paranys i es faria un mostreig periòdic més intentiu.

Aquest és l'origen dels paranys de la Tordera que comentes. Els paranys van ser instal·lats al dispositiu de pas per a peixos de l'Estació d'Aforament de Fogars de Tordera alguns dies dels mesos de maig de 2007 i l'abril de 2008.

Tot i la bona voluntat de la gent que porta el tema d'aforaments de l'ACA, no estàvem segurs que el dispositiu permetés el pas de peixos. L'any passat no en vam observar. En canvi, enguany hem tingut la sorpresa de poder comprovar que, amb determinats cabals, les bagres (Squalius laietanus) i els barbs de muntanya (Barbus meridionalis), petits i grans (entre 110 i 250 mm) passaven i superaven l'EA perfectament. Les angules no podien, tot i la rampeta de gespa artificial, petita però parcialment eficient; l'extraplom final de la biga encara els impedeix remuntar la Tordera.

Ara, el Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis - Museu Industrial del Ter i els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua acabarem d'avaluar aquests resultats i els dels dos anys anteriors amb el propòsit de continuar treballant en el seguiment de solucions existents i en l'assessorament per a la seva millora. A la Tordera, per exemple, s'ha de rumiar com millorar l'eficàcia de la rampa interna de l'EA davant de cabals més baixos -i l'eficiència enfront de cabals alts- i, també, una alternativa franquejable per a les angules i anguiles. Els resultats d'aquest estudi, que esperem que pugui tenir continuïtat, seran en mans de l'ACA a finals d'any.

Estem a la vostra disposició per a qualsevol dubte o comentari.

Ben cordialment,

Marc Ordeix i Rigo
marc.ordeix@mitmanlleu.org


CERM, Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (Center for the Study of Mediterranean Rivers),
Museu Industrial del Ter (Industrial Museum of the Ter River).
Passeig del Ter, SN. E-08560 Manlleu (Osona). Catalonia (Spain).
TEL: 0034 93 851 51 76. FAX: 0034 93 851 27 35.
cerm@mitmanlleu.org
http://www.mitmanlleu.org/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada