dimecres, 9 de juliol del 2008

Sobre la dessaladora de Blanes 8 i 9/7/08...



L'ampliació de la dessaladora de Blanes en duplica la capacitat
Diari de Girona 9/7/08

L'ACA inverteix 60 milions d'euros i es preveu que l'obra estigui llesta el primer semestre de 2009

Les obres d'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera a Blanes permetran duplicar la seva capacitat i produir fins a 20 hectòmetres cúbics anuals a partir del segon semestre del 2009. L'Agència Catalana de l'Aigua hi ha invertit més de 60 milions d'euros i s'aprofitarà també per instal·lar-hi un nou sistema de captació d'aigua i millorar l'estalvi energètic. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, va visitar ahir les instal·lacions i va recordar que aquesta ampliació forma part d'un pla de dessalinització a tot Catalunya que ha de permetre produir a partir del 2012 un total de 200 hectòmetres cúbics anuals.Les obres d'ampliació que s'hi estan duent a terme en aquests moments preveuen, entre altres coses, actualitzar el sistema de recuperació de pressió, millorar l'estalvi energètic i construir-hi un nou dipòsit d'emmagatzematge i regulació d'aigua de 20.000 metres cúbics de capacitat. Així mateix, també es preveu renovar el sistema de captació d'aigua marina, l'actual "teló d'aquil·les" de la dessalanitzadora, segons paraules de Baltasar, ja que en alguns moments s'ha hagut d'aturar la seva producció quan hi havia condicions atmosfèriques adverses, com ara forts vents. La nova captació permetrà agafar l'aigua a mar obert i a uns 500 metres de la costa, a una profunditat màxima de 30 metres. El calendari preveu que les obres finalitzin el segon semestre del 2009. El conseller també va ressaltar que una de les funcions d'aquest sistema de captació d'aigua és "recuperar" els aqüífers de Catalunya i aquesta dessalanitzadora de la Tordera, n'és un bon exemple.En aquests moments, els propietaris dels terrenys que s'hauran d'expropiar per poder fer l'ampliació estan negociant amb l'ACA i el Departament de Medi Ambient. L'alcalde de Blanes, Josep Trias, ha explicat que "sembla que les negociacions estan avançant" i ha apuntat que el pròxim 14 de juliol està previst que es presentin les actes d'expropiació, uns 20 dies més tard del que estava previst. Per la seva banda, el conseller es mostra convençut que hi haurà acord.


Baltasar visita la dessalinitzadora
El Punt 09.07.2008 JORDI COLOMER

El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, va visitar ahir la dessalinitzadora de Blanes, en un acte en què es va presentar el projecte d'ampliació de la planta. El conseller va reiterar que encara no s'ha decidit l'emplaçament concret de la nova dessalinitzadora, que ha d'estar llesta el 2012, però sí que va reconèixer que haurà de ser «a prop» de l'actual planta, ja que troba normal que s'aprofitin «les sinergies». Baltasar va considerar lògic que s'intenti aprofitar les canalitzacions noves que es crearan amb l'ampliació que tindrà lloc en els propers mesos. Respecte d'aquesta ampliació de la planta existent, Baltasar va assenyalar que està previst que l'obra estigui acabada a mitjan any vinent, però més aviat cap al segon semestre que no pas el primer. Quant a la polèmica per les expropiacions de terres que requereix aquesta ampliació, el conseller va confirmar que «hi ha un procés obert de negociació». «Estic convençut que arribarem a un acord», va opinar, després de recordar que és normal que al principi es parteixi d'unes «posicions de partida» més distants.

Per la seva banda, l'alcalde de Blanes, Josep Trias, va assenyalar, referent al tema de les negociacions entre el govern i els propietaris expropiats, que «s'està avançant», i va recordar que les noves actes d'expropiació tindran lloc el proper dia 14.

L'ampliació de la dessalinitzadora està pressupostada en vora 60 milions d'euros, i permetrà produir 20 hm³ d'aigua anuals, deu més dels que es produeixen en l'actualitat. La principal novetat és el canvi en el sistema de captació de l'aigua marina, ja que es desmuntaran els deu pous actuals que hi ha a la punta de la Tordera i es construirà una canonada que captarà l'aigua 500 metres mar endins i a una profunditat màxima de 30 metres. D'aquesta manera es reduirà la vulnerabilitat del sistema actual, afectat per les constants llevantades que aquest darrer hivern han provocat nombrosos problemes i desperfectes en els pous de captació de l'aigua.

El govern vol fer la nova dessalinitzadora de la Tordera al costat de la de Blanes
El Punt 08.07.2008 JORDI COLOMER

L'ampliació de l'actual planta i aquesta nova instal·lació posaran fi a la principal zona agrícola del municipi

La imminent ampliació de la dessalinitzadora de Blanes i la més que probable creació en els propers anys d'una segona planta al costat d'on hi ha l'actual significarà la fi de la principal zona agrícola de Blanes. De moment l'Agència Catalana de l'Aigua està a punt d'expropiar diversos terrenys al nord de l'actual planta, on vol construir-hi uns dipòsits per augmentar la capacitat d'abastament de la dessalinitzadora, que passarà de 10 a 20 hm³ anuals. El pagesos alerten que aquesta actuació, i la construcció més endavant d'una altra dessalinitzadora, posarà fi a la principal zona agrícola de Blanes. Tot i que el govern no confirma ni desmenteix que la nova dessalinitzadora s'ubiqui en aquesta zona, diverses fonts consultades assenyalen que el projecte ja existeix.

La situació de sequera de Catalunya en els primers mesos de l'any va provocar que la Generalitat instés l'ACA a l'ampliació urgent de la dessalinitzadora de Blanes. Actualment la planta té capacitat per a 20 hm³, però només en dessalinitza 10 perquè no té suficients dipòsits per emmagatzemar-ne 20. Per tant, l'ACA va tirar endavant l'expropiació de terrenys al nord de l'actual planta, la principal zona agrícola que queda a Blanes, per instal·lar-hi els dipòsits. En total una vintena de propietaris es poden veure afectats, tant per expropiacions de domini, com per ocupacions temporals. El 26 de juny passat s'havien de signar les expropiacions, però la pressió dels afectats, que consideren que les indemnitzacions són irrisòries, va provocar la intervenció de l'alcalde, Josep Trias, que ha aconseguit endarrerir les signatures fins al 14 de juliol i ha instat l'ACA a millorar les ofertes. Agustí Robert, president de la Cooperativa de Pagesos, es queixa que l'ocupació temporal perquè les màquines puguin fer la feina provocarà la destrucció de camps, casetes, hivernacles, conduccions subterrànies per al rec... Robert també va proposar que els dipòsits de l'ampliació, que ara està previst que ocupin terres fèrtils, es construïssin en uns camps erms que hi ha just al costat, però no sembla que els hagin fet gaire cas, i diverses casetes i coberts aniran a terra.
En un principi, les obres havien d'haver començat el juny. En tot cas, els afectats consideren evident que es començaran tan bon punt les expropiacions estaran fetes. Indiquen que potser ara el govern no té tanta pressa perquè s'ha solucionat el problema de la sequera, però que l'empresa que va guanyar el concurs, Aqualia, sí que en té, ja que es necessita molta maquinària que funciona amb gasoil, i cada dia que passa augmenta més el cost de l'obra.
Algunes fonts de la cooperativa afirmen que l'Ajuntament en aquest cas no ha estat amatent a quina era l'afectació real de tot plegat, i sospiten que la situació actual és conseqüència dels acords presos entre l'ACA i el consistori per la condonació d'un deute.
Més endavant es construirà la nova dessalinitzadora, de la qual diverses fonts asseguren que ja hi ha el projecte fet.

CAPTACIÓ DINS DEL MAR

Amb l'ampliació de la dessalinitzadora desapareixeran els deu pous de captació i la central transformadora que hi ha actualment a la punta de la Tordera. La captació es farà ara amb un tub que s'endinsarà 800 metres en el mar i prendrà l'aigua a 30 metres de profunditat. Com que l'aigua serà més salada que la que s'està captant ara, a part dels dipòsits per emmagatzemar-la, que es faran 10 metres sota terra, s'haurà de multiplicar la quantitat de filtres d'aigua necessaris per dessalinitzar tota l'aigua.

El cop mortal, en dos o tres anys

Els pagesos afectats per aquesta ampliació també són conscients que els seus terrenys hauran d'acollir d'aquí a dos o tres anys la quarta dessalinitzadora del país, que tot i que oficialment no s'ha dit, es construirà a Blanes, al costat de l'actual planta, per raons econòmiques i per l'evident comoditat que suposa construir aquesta nova planta al costat de l'actual. Els afectats adverteixen que això significaria la destrucció total de tota aquesta zona agrícola, i creuen que ara ja s'aprofitaran les obres d'ampliació per preparar ja també en el terreny algunes instal·lacions amb vista a la futura construcció de la nova planta i també la canonada que ha de portar aigua fins a Cardedeu.

Els 60 hm³ anuals de producció de la nova planta es destinaran a la zona de Barcelona. De moment, però, Barcelona es quedarà els 10 hm³ de més que s'aconsegueixen amb l'ampliació. Un cop construïda la segona dessalinitzadora, però, aquests 10 hm³ sí que es destinaran a la Selva i al Maresme.

Els pagesos perjudicats acusen l'ACA d'haver fet les coses a corre-cuita i malament

Defensen que l'ampliació es podria fer en uns camps erms que hi ha al costat

Agustí Robert, president de la Cooperativa de Pagesos de Blanes, no dubta a criticar el govern per com ha fet les coses, sense pensar en els afectats i a corre-cuita. «Si s'ha de fer un esforç per portar aigua a Barcelona, hi estem disposats, però si nosaltres fem per Barcelona, Barcelona no ens ho pot deixar amb tot perdut i arruïnats», assenyala Robert. Actualment s'està negociant l'expropiació a l'alça, ja que l'oferta inicial de l'ACA no va ser gens ben rebuda a Blanes.

«Si s'han d'afectar terres, aquestes s'han de pagar bé, i s'ha de cuidar tot el procés socialment», afirma el president dels pagesos blanencs. «Jo tinc tres treballadors, més la meva dona, el meu fill i jo; som sis», es lamenta Agustí Robert, que critica que l'ACA hagi tirat pel dret i hagi fet les coses a corre-cuita. Robert afirma que a Blanes se senten maltractats per les expropiacions: «A Pineda, els paguen el doble», en referència a les expropiacions que es fan en aquesta població pel tema del transport de l'aigua. «La nostra és una zona agrícola d'especial protecció, i el que veig és que m'ho estant fotent tot.» Robert recorda que ell no és l'amo dels terrenys, sinó que la seva família n'és arrendatària des de fa molts anys, i afirma amb contundència: «L'amo mai no em farà fora d'aquí, però els polítics sí.» Agustí Robert es queixa que en la carta d'expropiació que va rebre, només li donaven 3.014 euros per prendre-li 968 metres quadrats temporalment, i 308 per sempre. Poca cosa, ja que diu que refer tot el que li destruiran li costarà molt més. «Si a mi em fan malbé el rec perquè hi volen fer passar una carretera, jo vull que me'n facin un altre en els terrenys que no em fan malbé per poder continuar regant», exigeix Robert.

Segons les darreres informacions sobre les negociacions, sembla que l'Agència Catalana de l'Aigua estaria disposada a doblar la primera oferta feta als afectats per les expropiacions.

>«Que se sàpiga»

Altres afectats lamenten que se'ls estigui oferint una «misèria» com a compensació, ja que s'estan valorant els terrenys expropiats com a agrícoles i no com a urbanitzables. «El més petit és el que ha de callar, però almenys que se sàpiga», afirmen, resignats a la situació. Un lament comú és que si volen comprar un altre terreny per continuar amb la seva feina de pagès, amb les indemnitzacions «no n'hi ha ni per començar». Els pagesos afectats tant per l'ampliació imminent com per la nova dessalinitzadora que es projecta construir a la zona superaran la vintena.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada