Un terratrèmol de 3,8 graus amb l'epicentre al mar es deixa sentir a la Selva i el Maresme
Diari de Girona 17/8/08
El sisme es genera a l'alçada de Malgrat de Mar i a una profunditat de set quilòmetres i la vibració arriba esmorteïda
BLANES E. PADILLA
Un terratrèmol de 3,8 graus a l'escala de Richter va fer tremolar el migdia d'ahir, i ja van unes quantes vegades en pocs mesos, les comarques de la Selva i el Maresme. La seva magnitud ??-segons l'Institut Geològic de Catalunya: l'Institut Geogràfic Nacional, en canvi, fixava el sisme a 3,1 graus- va ser similar al que es va declarar el passat 23 de juliol i que es va deixar notar des de les costes del Garraf fins a l'Alt Empordà; va causar certa inquietud en moltes cases -centenars de persones explicaven que la vibració els havia despertat i fet sortir al carrer en pijama- i va provocar desenes de sortides dels Bombers de la Generalitat.
En canvi, ahir els telèfons dels serveis d'emergències estaven tranquils. I és que l'epicentre del sisme no va ser a la terra, sinó al fons del mar; cosa que va provocar que la vibració arribés esmorteïda i amb prou feines resultés perceptible. Segons va comprovar aquest diari, poca estona després del moviment de les falles, que va tenir lloc a uns set quilòmetres de profunditat i uns 20 quilòmetres mar endins a l'alçada de Malgrat de Mar (Maresme), només una ciutadana del municipi de Dosrius, a l'interior de la comarca del Maresme, havia trucat al 112 per avisar que havia notat com tremolava la casa.
El terratrèmol va tenir lloc a les 12:21 hores del migdia d'ahir i va passar pràcticament desapercebut, ja que a la zona ni tan sols hi havia els qui, per motius professionals, solen acostar-se a aquestes aigües: els pescadors. Dissabte les flotes es queden a terra i per tant el sisme, localitzat entre la latitud 41,50 graus nord i la longitud 2,81 graus est, va causar poc neguit tot i que els comunicats els instituts sísmics destacaven que un terratrèmol d'aquesta intensitat és fàcilment perceptible, però rarament provoca danys materials.
No es tracta de l'únic moviment de la terra que s'ha registrat en els darrers dies, tot i que sí que ha estat el més acusat. El passat 12 d'agost, a les 4.10 de la matinada, un sisme d'intensitat 1,7 a l'escala de Richter -pràcticament només perceptible pels aparells sismògrafs- va tenir lloc entre la latitud 41,9 graus nord i la longitud 3,4 graus est -en altres paraules: davant les costes de Begur (Baix Empordà). Poc més rellevant va ser el moviment registrat a les 23.25 hores del 13 d'agost entre Santa Coloma de Farners i Sant Hilari Sacalm, amb l'epicentre en el punt d'encreuament entre la latitud 41,8 graus nord i la longitud 2,75 graus est. En aquest cas, el sisme va registrar una intensitat de 2 en l'escala de Richter i l'epicentre pràctivament va coincidir amb el del moviment del passat 23 de juliol.
Al fons del mar
Pocs es van adonar ahir de la nova sotragada que va patir la comarca gràcies al fet que l'epicentre del terratrèmol es va localitzar sota el fons marí. No va ser així ara fa aproximadament un mes, passada la mitjanit del 23 de juliol, quan la Terra va tremolar de manera ben explícita i va treure del llit centenars d'habitants de la Selva a plena nit. Parets que tremolaven, terres que es movien, mobles que cruixien o finestres que vibraven van ser els indicis més destacats de que alguna cosa estava passant.
I és que el sisme de Santa Coloma va ser el més fort registrat a Catalunya en tot l'any 2008. Les centraletes de telèfon de policies i vigilants municipals van treure fum la matinada del 23 de juliol, ja que tot i durar pocs segons la sotragada va ser perfectament perceptible. L'astorament de veure com de cop i volta una tauleta de nit es bellugava o l'aigua d'un got oscil·lava va portar centenars de persones a explicar la seva experiència al fòrum de l'edició digital d'aquest diari. La conclusió? Inquietud davant un fenomen excepcional, temor que es pugui repetir amb més intensitat, preocupació, per part de les autoritats municipals, de comprovar que el moviment no hagués causat desperfectes de cap mena. Com que res ni ningú va prendre mal, tot va quedar en una anècdota, però molts recordaran sempre la nit en què la Selva va tremolar.
A Catalunya, de terratrèmols se'n produeixen tres o quatre cada any, sovint acompanyats de rèpliques que es perllonguen durant hores o dies. Així va ser el cas del moviment del passat 23 de juliol: la culminació de 3,8 graus Richter es va precedir d'un altre moviment de 3,1 el dilluns 21 de juliol i una altra sotragada imperceptible, de nivell 1,9, el vespre de dimarts 22. Les rèpliques van oscil·lar entre els nivells 1,6 i 2,6 i es van perllongar fins a la tarda del dia 23.
Un terratrèmol de 3,8 graus amb l'epicentre al mar no fa danys però es nota al Maresme i a la Selva
El Punt 17.08.2008 AGÈNCIES
Un terratrèmol de 3,8 graus en l'escala de Richter i amb epicentre al mar va sacsejar ahir les comarques de la Selva i del Maresme, tot i que no va provocar danys materials, segons va informar l'Institut Geològic de Catalunya. El terratrèmol es va registrar cap a un quart i cinc de la una del migdia i va tenir l'epicentre a la costa del Maresme, a uns set metres de profunditat. Segons l'institut, el moviment sísmic es va poder percebre en alguns punts de les comarques del Maresme i de la Selva sense causar cap dany.
3'8
malgratconfidencial.com 17/8/08
un sisme de 3'8 graus a l'escala de Ritcher va fer tremolar Malgrat de Mar ahir al migdia. L'epicentre, segons dades de l'Institut Geolòlogic de Catalunya, es va localitzar al fons del mar, a 20 quilòmetres de la costa i 7 de profunditat, per la qual cosa va ser imperceptible per la població.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada