Un exemplar de mosquit tigre. Wikimedia/ACN.
La Diputació eleva de 15 a 50 el nombre de municipis gironins a vigilar pel mosquit tigre
Diari de Girona 6/9/08
La Diputació i els ajuntaments contracten set tècnics i compren sis vehicles amb aquest fi
El president de l'Organisme Autònom de Salut Pública de la Diputació de Girona (Dipsalut), Josep Marigó, va anunciar ahir que les actuacions destinades a la vigilància, la inspecció i el seguiment de l'entrada del mosquit tigre a les comarques gironines s'estendran a 35 localitats més, que són les que tenen un major risc d'assentament de l'insecte. Fins l'actualitat aquestes accions es duien a terme en la quinzena de municipis que formen part de la mancomunitat en què treballa el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i del Baix Ter. Precisament dues de les tres localitats on s'ha detectat la presència del mosquit tigre, l'Escala i Roses, formen part d'aquesta mancomunitat, i Dipsalut va mostrar-se ahir optimista sobre els resultats de les mesures d'eradicació que s'hi han aplicat. L'altre municipi és Lloret de Mar, on hi ha detectats dos focus i s'ha confirmat que almenys un veí ha patit la picada de l'insecte. Allà ja s'han localitzat els focus, però s'extendrà el control per descartar que el mosquit hagi arribat a més punts.
L'ampliació de la vigilància del mosquit tigre serà possible gràcies al conveni que Dipsalut i 35 ajuntaments signaran dimarts que ve, i que preveu afegir set tècnics i sis vehicles més a la plantilla que ja treballa al Servei de Control de Mosquits, a banda de facilitar un telèfon gratuït per atendre les ?trucades relacionades amb l'insecte.
Els 35 municipis a qui s'ha fet la proposta són, junt als 15 on ja es fa el control, els que tenen un risc més alt d'assentament del mosquit tigre, perquè tenen una densitat urbana gran, perquè hi ha moltes segones residències on habiten persones procedents de llocs on el mosquit tigre ja és present -per exemple, a la província de Barcelona-, o perquè són propers a grans vies de comunicació, com ara l'autopista AP-7, o les vies del tren.
Tot plegat serà un fet, va explicar Marigó, d'aquí a com a màxim un mes mig, "però mentrestant s'atendrà a tothom, i mai ningú quedarà desatès, tampoc els municipis que no signin el conveni", va subratllar el president. Marigó va demanar a la ciutadania i a sectors econòmics com el turisme que estiguin tranquils però també va remarcar la necessitat que la població col·labori. Alhora, va ressaltar "el treball de prevenció" que l'organisme autònom i el Servei de Control de Mosquits han dut a terme fins al moment.
Dipsalut i els ajuntaments finançaran a parts iguals aquesta ampliació del servei de vigilància, que en global tindrà un cost d'al voltant de dos milions d'euros per als propers quatre anys i que és una de les dues vessants que preveu el Programa per la Vigilància, Seguiment i Control del Mosquit Tigre a la Demarcació de Girona, pioner a tot l'Estat i el segon a Europa (n'hi ha un de similar a Suïssa).
L'altra vessant del programa és la pedagògica, una iniciativa que es va presentar a mitjans de juliol i que té l'objectiu que tots els alumnes de cinquè de primària de les comarques gironines -avui uns 7.000- es converteixin aquest curs i el següent en "petits investigadors a casa seva", va dir Marigó.
Els estudiants rebran a l'escola un kit que contindrà cinc provetes -cosa que significa unes 35.000 provetes a tot Girona- on, després d'un procés formatiu, podran abocar les mostres de larves de mosquits, tigres o no, que hagin identificat, i que després analitzaran especialistes del Servei de Control de Mosquits. Aquesta part del programa està finançada per la Fundació Caixa Girona (que hi ha aporat 120.000 euros) i per Dipsalut (30.000 euros).
Destinaran prop de 2 milions d'euros i un equip especialitzat per eradicar el mosquit tigre a la demarcació
El Punt 06.09.2008 ANNA PUIG
Forma part del programa d'actuació que impulsen Dipsalut i 50 ajuntaments
Un equip especialitzat, format per set tècnics i sis vehicles, i una injecció econòmica de gairebé dos milions d'euros. Aquests són els principals eixos del programa d'actuació per controlar i eradicar els focus de mosquit tigre a la demarcació. El pla l'ha dissenyat Dipsalut, juntament amb el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter, i una cinquantena d'ajuntaments s'hi han adherit. També es posarà en servei un telèfon gratuït per atendre les consultes dels ciutadans.
Segons el president de Dipsalut, Josep Marigó, aquest programa d'actuació és únic a l'Estat i inclou tres vessants: una campanya de sensibilització, una de vigilància –que inclou la col·locació d'un miler de trampes disperses per la cinquantena de municipis gironins que tenen més risc per l'arribada d'aquest insecte– i, finalment, una campanya de control i eliminació. Les accions les durà a terme el Servei de Control de Mosquits, però és necessari ampliar l'equip tècnic per fer front a la demanda. Aquest organisme depèn d'una mancomunitat d'uns quinze municipis i ara, amb l'extensió de les actuacions a 35 pobles més, no es donava l'abast.
Marigó va xifrar la inversió de tot plegat en gairebé 2 milions d'euros. Va anunciar nous serveis, com ara un telèfon gratuït per atendre consultes dels ciutadans. També es farà una campanya a les escoles, en què participaran uns 7.000 alumnes de cinquè de primària.
FOCUS CONTROLATS
Pel que fa als municipis on ja s'ha detectat la presència del mosquit tigre, Marigó va dir que l'actuació d'eradicació a Roses i l'Escala ja està feta, i d'aquí a uns quinze dies se sabran els resultats, tot i que es preveuen que seran bons. I, a Lloret, els focus estan «localitzats i delimitats» però es farà un mostreig més ampli. Marigó va voler defugir l'alarmisme: «Hem previst la problemàtica, tenim recursos econòmics i no ens ha enxampat amb el peu canviat. La gent pot estar tranquil·la.»
Risc alt - Riells i Viabrea, Blanes, Lloret, Tossa, Maçanet, Vidreres, Sils, Sant Feliu, Castell i Platja d'Aro, Santa Cristina, Calonge, Palamós, Girona, Palafrugell, Begur, Pals, Torroella, l'Escala, Castelló, Roses i Llançà
Risc mitjà - Riudarenes, Santa Coloma, Caldes, Hostalric, Llagostera, Cassà, Vilobí, Aiguaviva, Fornells, Vilablareix, Salt, Sarrià, Celrà, Banyoles, Sant Pere Pescador, Vilamalla, Figueres, Peralada, Portbou i la Jonquera
Un veí de Lloret de Mar pateix una picada de mosquit tigre i en busquen nous focus
Diari de Girona 5/9/08
El mosquit tigre ja ha començat a fer de les seves a les comarques gironines i, almenys, hi ha hagut una picada d'aquest minúscul insecte a la població de Lloret de Mar, on hi ha dos focus detectats en els quals ja hi està treballant el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter, a l'espera d'ampliar-ne la vigilància amb paranys a tot el municipi per trobar-ne de nous, o descartar-los. Aquest fet demostraria que l'estat de la colònia de Lloret es trobés ja en un estat avançat -no com els de l'Escala o Roses, on no se n'ha detectat cap volant, però sí en estat embrionari- i la seva eradicació ?exigeixi un major treball. A Maçanet de la Selva, la farmàcia assegura haver vist casos de picades de mosquit negre, malgrat que l'acalde, Alfons Soms, ha comentat que no en té cap coneixement. El Departament de Salut va informar ahir que no li consta cap atenció mèdica per picada d'aquest mosquit.
L'afectat del cas lloretenc ha explicat a aquest diari que la picada va provocar-li una inflamació molt gran. Malgrat això, va aconseguir caçar el mosquit, col·locar-lo en un pot de vidre per mostrar-lo a un biòleg, que va assegurar que era el mil·limètric insecte que amenaça de fer llargues les nits, i els dies, d'estiu a les comarques gironines.
Per evitar-ho, el Servei de Control de Mosquits ja s'ha posat en marxa i, properament, ho farà en d'altres poblacions ja que, segons ha confirmat el president de Dipsalut, Josep Marigó, el dimarts signaran el conveni per fer-ho possible uns 35 municipis.
Un d'aquests municipis que signarà aquest conveni dilluns és Maçanet de la Selva, un punt d'alt risc de presència del mosquit tigre per la seva proximitat amb l'autopista AP-7 , d'acord amb l'informe elaborat durant aquest any pel Servei de Control. Aquí, l'alcalde ha manifestat desconèixer si hi ha presència d'aquest insecte, com del Dipsalut, però des d'una de les farmàcies ho han assegurat perquè pacients els han vingut amb l'informe mèdic i unes pessigades que no són de mosca negre, d'acord amb el seu coneixement. De fet, expliquen que les picades de mosquit tigre provoquen al·lèrgia a la pell i la inflació que surt és més pronunciada que una d'un mosquit normal. Per tractar-ho, si la inflamació és petita donen crema de cortisona per rebaixar-la; mentre que si la al·lèrgia és important, crema amb antiestemínics. El Servei de Control de Mosquits ho haurà de confirmar.
Segueix a Roses la fumigació.
La fumigació a la urbanització de Santa Margarida de Roses va seguir durant la matinada del dijous, després que s'hi detectés la seva presència en un dels paranys. Les tasques van consistir a posar repel·lent a uns 300 metres a la rodona del punt aquest dimecres i fumigar els jardins de les finques particulars de matinada per matar els espècimens adults del mosquit invasor. El director del servei, Eduard Marquès, va explicar que un cop fets aquests treballs el següent pas és anar controlant que s'ha neutralitzat l'alarma.
El president de Dipsalut, Josep Marigó, ha volgut transmetre tranquil·litat a la població sobre la presència del mosquit hi ha explicat que és molt important l'acció pedagògica i que és fonamental agafar el costum de no deixar recipients amb quatre dits d'aigua.
El servei de control de mosquits «pentinarà» Lloret per conèixer el grau d'afectació del mosquit tigre
El Punt 05.09.2008 J. COLOMER M. VICENTE
Van fumigar ahir el focus localitzat a Roses, on continuaran vigilant
El servei de control de mosquits va acordar ahir amb l'Ajuntament de Lloret començar la setmana vinent els treballs per poder conèixer l'abast de l'afectació del mosquit tigre en aquesta localitat i treballar així per eradicar-lo. A més de les zones on se n'ha detectat la presència, com ara les urbanitzacions de Canyelles i la Bloch, la «batuda» s'ampliarà a altres zones que es consideren susceptibles d'haver estat afectades. A Roses, ahir es va fumigar el focus de Santa Margarida.
L'alcalde de Lloret, Xavier Crespo, es va reunir ahir al matí amb membres del servei de control de mosquits per consensuar els passos que s'han de fer per eradicar el mosquit tigre de la població selvatana. Les dues parts van acordar que treballaran conjuntament per portar a terme les tasques d'eradicació d'aquest mosquit, i la setmana vinent es començarà a «pentinar», segons l'alcalde, les zones de Lloret ja afectades i d'altres susceptibles de poder-ho estar mitjançant la col·locació de paranys. A més, l'Ajuntament de Lloret ha decidit que aviat iniciarà una campanya de prevenció i conscienciació entre la població lloretenca.
Segons va explicar ahir el director del servei de control de mosquits, Eduard Marquès, es faran aquestes actuacions per després poder veure com s'actua per eliminar el mosquit. «Si són adults s'aplicarà insecticida», deia Marquès, que també va afegir que si es troben larves s'aplicarà el mateix sistema que a Roses o l'Escala.
Precisament, ahir a la matinada a Roses es va fumigar la zona de Santa Margarida on es va localitzar un focus amb larves del mosquit tigre. De fet, els treballs es van dur a terme a les finques afectades i a les que hi ha al voltant. A partir d'ara es continuarà controlant que no es trobin més focus. Marquès va destacar la feina que ha fet la brigada municipal de l'Ajuntament de Roses. «L'endemà que féssim la reunió amb ells ja treballaven netejant els embornals i mirant que no hi hagués ampolles o recipients plens d'aigua que poguessin acollir algun focus», va explicar.
Comença a Roses la fumigació per eradicar el mosquit tigre
Diari de Girona 4/9/08
Salut demana fugir de l'alarmisme tot i admetre que l'animal pot ser transmissor de virus de malalties
el control de l'insecte
Les fumigacions per acabar amb el mosquit tigre a les comarques de Girona es van iniciar ahir als carrers de Roses i seguiran properament a l'Escala i Lloret. Per altra banda, Salut va sortir al pas ahir de les declaracions del director del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses, Eduard Marquès, i va demanar que no es faci alarmisme, tot i que va admetre risc de trasmissió de malalties.
Les anunciades fumigacions per eradicar de les comarques de Girona el mosquit tigre van començar ahir a Santa Margarida, a Roses, i es preveu que continuïn ben aviat pels carrers de Cala Montgó, a l'Escala, i per les zones de Lloret també afectades. Les larves s'han detectat en zones d'àmplia presència de segones residència de veïns de Barcelona, que serien els que l'haurien traslladat a Girona. No es descarta trobar properament més focus a la Costa Brava.
La fumigació als carrers de la urbanització Santa Margarida es va fer a primera hora del matí quan la zona està completament buida i per estalviar molèsties als veïns. L'operació es va fer amb un vehicle adaptat per poder escampar el líquid.
Per altra banda, l'Agència de Protecció de la Salut, organisme depenent del Departament de Salut de la Generalitat, va assegurar ahir que no hi cap "evidència de risc associat" entre el mosquit tigre i malalties com el dengue i el chikungunya. Tot i admetre que el mosquit tigre pot ser transmissor dels virus d'aquestes malalties, asseguren que també ho són altres animals presents habitualment a Catalunya, com puces, paparres o rosegadors. A més, el director gerent de l'Agència, Xavier Llebaria, va defensar l'actuació de la Generalitat des que es van detectar els primers exemplars de mosquit tigre a Catalunya, l'any 2004, i va assegurar que hi ha hagut coordinació entre l'entitat que dirigeix, l'Insalut, i els ajuntaments. Llebaria sortia al pas de les declaracions fetes abans-d'ahir a Diari de Girona pel director del Servei de Control de Mosquits a la Badia de Roses, Eduard Marquès. Marquès acusava les administracions de no treballar amb prou fermesa i seriositat davant la presència del mosquit tigre,i a les autoritats de voler amagar el risc de transmissió de malalties.
Xavier Llebaria va voler recalcar ahir que "no hi ha motiu per l'alarma" -en això coincidia amb Marquès- i va voler rebatre les acusacions d'ineficàcia de les administracions, tot i que sense concretar massa les actuacions dutes a terme: "des del primer moment, es va produir una àmplia coordinació i cooperació entre els Departament de Salut i de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, la Diputació, els consells comarcals, els Serveis de Control de Mosquits i els municipis de presència potencial de la plaga".
Un comunicat de premsa dels Serveis Territorials de Salut a Girona insistia ahir a la tarda en la mateixa línia: "Totes les administracions públiques han desenvolupat, en l'àmbit de les seves competències, accions de prevenció i control del mosquit tigre que inclouen intervencions per evitar la posta d'ous i el creixement de les larves aquàtiques, la captura, la identificació i la declaració de nous focus, l'elaboració d'eines normatives i la difusió de la informació necessària per obtenir la col·laboració i participació ciutadana". Les manifestacions d'Eduard Marquès, segons s'endevina, no van sentar gens bé.
A més, i arran que Marquès indiqués que l'única institució que es preocupava del tema era la Diputació i el seu Dipsalut, la Generalitat indicava ahir que "a Girona el Servei Regional de l'Agència de Protecció de la Salut està treballant de manera coordinada amb el Dipsalut per tal de poder actuar sobre els possibles focus de risc d'aparició del mosquit tigre".
Tant Llabaria com la mateixa nota de premsa insistien en què "els mosquits actuen, en la transmissió de malalties, com a simple transportadors, portant un germen patogen a una persona sana", el mateix que afirmava Eduard Marquès. I que "no hi ha cap evidència de risc associat a la transmissió de malalties pel mosquit tigre a Catalunya i cal donar un missatge tranquil·litzador". En aquest punt sí que hi ha divergències importants, ja que tot i que Marquès també defugia l'alarmisme, assegurava que el risc de transmissió és més elevat si hi ha mosquits tigres que si no n'hi ha.Potencial transmisor
Les opinions dels especialistes sobre la potencial transmissió de malalties del mosquit tigre abonen la tesi de Marquès i no gaire les de la Generalitat. Exemples: Diario médico, Doctor López Vélez, cap de la Unitat de Medicina Tropical i Parasitologia Clínica de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid: "el dengue, el virus del West Nile, i el virus de Chikungunya són transmesos per les picades de mosquits, com el aedes aegypti i el aedes albopictus, més conegut com el mosquit tigre". Estudi presentat en unes jornades a Madrid signat per tres especialistes: "El vector de transmissió és l'Aedes albopictus (dengue i virus Chikungunya), fonamentalment en l'època humida". Noti's que cap parla de puces ni paparres.
El Servei de Mosquits alerta que no té prou recursos per controlar el mosquit tigre El Punt 03.09.2008 ORIOL MAS
La Diputació espera ampliar la vigilància a una trentena de municipis més a partir de la setmana que ve
El Servei de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter ha alertat que no té prou recursos per controlar la presència del mosquit tigre a les comarques gironines, i que segurament hi ha focus descontrolats en altres poblacions. Per ara només es coneixen els casos de Lloret, l'Escala –ja neutralitzat– i Roses –en estudi–. La setmana que ve, el Dipsalut de la Diputació firmarà el conveni amb una trentena d'ajuntaments per aplicar el pla de prevenció, i així ampliar la vigilància i poder actuar sobre possibles nous focus que apareguin. El servei ha advertit que no disposa ni de vehicles ni de personal suficient per aplicar el pla immediatament.
Dimarts vinent els municipis de més risc firmaran un conveni amb el Dipsalut i el Servei de Control de Mosquits per posar en marxa el pla de vigilància i control. El president del Dipsalut, Josep Marigó, confia que això servirà per detectar més focus i intensificar les tasques preventives: «El conveni garantirà la vigilància i la resposta immediata. Des del Dipsalut hem previst el problema, i això fa que ara estiguem en millors condicions d'afrontar-lo», va afirmar. També va defensar que han anat tan ràpidament com els ho ha permès la tramitació administrativa, i que amb la injecció de diners que faran la Diputació i els ajuntaments –en proporció d'un 50% cadascun– hi haurà els equips i el material suficient per desenvolupar el pla, com ara la instal·lació de trampes i les fumigacions. Marigó també ha demanat als ciutadans que col·laborin, per exemple no deixant aigua estancada, per evitar que s'estengui un problema «que podria ser greu».
Eduard Marquès, responsable del Servei de Mosquits, que cobreix catorze municipis de l'Alt i el Baix Empordà, ha explicat que amb la infraestructura que tenen ara mateix només poden donar servei a aquests catorze pobles. Marquès també ha dit que el setembre i l'octubre són «clau» per detectar fins on ha arribat el mosquit, però sobretot per començar a planificar les accions de l'any que ve: «S'haurà de repensar el programa, perquè estem fent tard i la situació ha canviat respecte del que havíem previst inicialment.» Per Marquès, muntar tota la infraestructura necessària requerirà un mes, i demana als ajuntaments que col·laborin a través dels tècnics municipals.
A Lloret ja hi ha hagut picades
Lloret de Mar és ara mateix el cas conegut més preocupant de presència de mosquit tigre. Els tècnics han de delimitar ara l'espai on s'ha desenvolupat l'insecte, després de detectar-ne dos focus, un a la urbanització de Canyelles i l'altre a la Bloch, sobre la carretera cap a Tossa. L'Ajuntament va emetre un comunicat ahir en què reconeix que s'han trobat larves, però va assegurar que les mostres demostren que es tracta de punts aïllats d'on ja se'ls ha eliminat. Segons altres fonts consultades per aquest diari, però, la veritat és que encara no es coneix del tot l'abast, i que el fet que se n'hagi trobat en dos focus diferents a no gaire distància fa témer que ja hagi colonitzat tot l'espai intermedi. Fins i tot ja s'han confirmat diverses picades, fet que encara apunta més en aquesta direcció. L'Ajuntament ha explicat que ja s'ha adherit al servei de la Diputació per lluitar contra el mosquit.
Controls fins a l'hivern
Diari de Girona 2/9/08
ACN/DDG, ROSES. El Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter mantindrà fins aquest proper hivern les trampes i els controls periòdics a la zona de Santa Margarida per evitar la proliferació del mosquit tigre. El passat divendres, tècnics del servei van trobar una posta de 26 ous d'aquest insecte –la picada del qual és molt dolorosa– en una de les 53 trampes que hi ha instal·lades des de principis d'estiu. Les larves es van localitzar a la zona de Port Estrella, dins l'àmbit de Santa Margarida. A partir de demà, es farà un tractament d'urgència. Representants de l'Ajuntament de Roses i del Servei de Control de Mosquits han mantingut avui una reunió a primera hora del matí. La trobada ha servit per posar sobre la taula el tractament que es portarà a terme a la zona de Santa Margarida, per evitar que s'estengui el mosquit tigre a la zona després que se n'hagi descobert l'abans citada posta.Tècnics del Servei de Control col·locaran demà un repel.lent de mosquits en una zona situada a 300 metres a la rodona del lloc on s'ha trobat la posta. Això es porta a terme per evitar que, en cas que alguna larva hagués fet eclosió, els mosquits no puguin creuar el perímetre marcat. D'altra banda, dijous al matí els efectius del Servei de Control, acompanyats d'agents de la Policia Local, fumigaran l'exterior de les cases i finques situades uns 100 metres al voltant de la trampa on es van trobar els 26 ous de mosquit tigre. InformacióLes 53 trampes instal.lades a la zona i els controls periòdics es mantindran fins a l'hivern. Es creu que el mosquit tigre ha arribat a Santa Margarida a cavall d'algun cotxe procedent de l'àrea metropolitana de Barcelona, lloc on va arribar l'insecte l'any 2004. Mentre es porti a terme el tractament insecticida. L'Ajuntament ajudarà els tècnics del servei localitzant els propietaris de les parcel.les de la zona perquè els hi permetin l'entrada. A més, des del consistori també s'informarà els ciutadans de quines són les mesures que cal prendre per evitar la proliferació del mosquit tigre. RosesNet netejarà els embornals de la zona abans del termini establert per contracte per evitar que quedin aigües estancades a Santa Margarida. El mosquit tigre, la picada del qual és especialment dolorosa, prové del sud-est asiàtic. S'ha estès ràpidament a molts països, a través del transport de pneumàtics o de plantes amb aigua, que són llocs adients per fer les postes. Fou detectat per primera vegada a Catalunya a Sant Cugat del Vallès. Té un radi de vol i acció relativament curt, i no sol anar més de 300 metres enllà del lloc de posta i cria.
L´Escala i Roses són les primeres poblacions gironines on es detecta el mosquit tigre
Diari de Girona 2/9/08
El Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter n'ha detectat exemplars a l'Escala i a Roses. Això no descarta que el mosquit tigre ja sigui present en altres poblacions gironines.
La previsió del Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter era que aquest any el temible mosquit tigre trencaria la barrera que el separa de les comarques gironines després que en fes quatre que va arribar a Sant Cugat del Vallès. I, així, el passat 22 d'agost el Servei en va detectar la primera presència en forma d'ous al costat d'un càmping de la cala Montgó de l'Escala. L'altra població on se n'han trobat és a Roses, concretament a la urbanització Santa Margarida, divendres passat. El Servei, segons explicava ahir el seu director, Eduard Marquès, només treballa en 14 municipis de l'Alt i el Baix Empordà, per la qual cosa veu molt probable que el mosquit tigre també sigui ja en d'altres poblacions.
El desembre, recordava Marquès, van tenir una reunió amb els alcaldes dels 14 municipis que formen part de la mancomunitat del servei per explicar-los que l'arribada del mosquit tigre era molt probable per aquest any després que l'insecte ja es trobés a Arenys de Mar. I la pluja d'aquesta primavera a Barcelona -els anys anteriors havien estat seques- en va incrementar les possibilitats. Per això, el Servei es va preparar i va col·locar 250 paranys de Roses a Begur, a més de Platja d'Aro, ?Cruïlles, Palau-sator, Bellcaire, Ullà i Vilajuïga. Marquès va explicar ahir que aquestes trampes són un recipient amb aigua i una fusta recolzada a l'interior perquè "el punt humit de la fusta que toca la superfície de l'aigua és on aquests insectes es desenvolupen", d'ou a larva, tres mudes, una metamorfosi i un mosquit tigre.
Així, en un parany al costat d'un càmping de cala Montgó van trobar els primers ous, que van procedir a eliminar. Com recordava Marquès, aquests insectes busquen llocs petits on hi hagi aigua per reproduir-se. Això va ser el 22 d'agost i tres dies després n'hi van tornar a trobar.
Actuacions aquest setmana
Per aquest divendres, el Servei de Control de Mosquits té programada a cala Montgó una actuació casa per casa amb aplicant insecticida sobre la vegetació i els jardins. Prèviament, ja s'haurà informat a tots els veïns d'aquesta actuació, que va ser provocada per les pluges de divendres passat, que fan que puguin reaparèixer les larves del mosquit tigre.
A la urbanització de Santa Margarida, Marquès va informar que dimecres es farà una actuació a la via pública i que dijous es farà casa per casa. Segons el director del Servei, "ara toca vigilar molt més, tenir un ull al cel i mirar el radar per controlar on plou".
Eduard Marquès es va mostrar satisfet perquè els paranys han demostrat ser útils per detectar ?l'arribada del mosquit tigre, si bé no descarta al 100% que hi sigui en els altres municipis que vigilen. Tot i això, també es considera molt probable que n'hi hagi en d'altres municipis del sud del Baix Empordà o la Selva. De fet, va explicar ahir que des del gener hi ha una proposta per a la Diputació de Girona, a través de Dipsalut, per fer la vigilància de l'insecte a totes les poblacions. El problema, comentava, és que si l'insecte ja hi ha arribat i ha colonitzat algun punt, erradicar-lo serà més difícil, es requeriran més recursos i el pla proposat ja s'haurà de revisar.
El mosquit tigre arriba a la demarcació de Girona i se'n troben focus a Lloret, Roses i l'Escala
El Punt 02.09.2008 ORIOL MAS MAR VICENTE
Com ja s'havia advertit, era més que probable que aquest estiu el mosquit tigre aparegués a les comarques gironines. Ahir es va fer públic que se n'han trobat a Lloret, Roses i l'Escala. A Lloret és on la situació és més complicada, perquè el mosquit s'ha desenvolupat en un barri proper al centre. A l'Escala, en canvi, es van detectar larves en un parany situat davant la platja de Montgó, però l'actuació del servei de mosquits de la badia de Roses i el Baix Ter fa que la situació ara mateix es consideri neutralitzada. En el cas de Roses, les larves s'han localitzat en un bloc de pisos de la part nord de la urbanització de Santa Margarida, prop de la carretera de Roses. Encara se n'està estudiant l'abast, però tot apunta que no s'ha escampat i que també es podrà neutralitzar. En tots els casos es creu que l'insecte ha arribat viatjant a través de cotxes particulars, segurament d'estiuejants de Barcelona. El regidor de Medi Ambient de Lloret, Ignasi Riera, no va voler confirmar ni desmentir la presència del mosquit tigre. Segons ha pogut saber aquest diari, però, el de Lloret seria ara mateix el focus més important, ja que afecta un barri residencial proper al centre de la ciutat on s'ha localitzat gràcies a la informació d'uns veïns, i quan el mosquit ja s'hi ha estès mínimament.
Pel que fa a Roses, es va trobar una trampa amb larves dijous passat, a la urbanització de Santa Margarida. Avui hi ha prevista una reunió entre representants del servei de control de mosquits i de l'Ajuntament per discutir les actuacions que s'han de fer, però el servei ja ha instal·lat més trampes per veure si s'havia estès, i per ara totes han donat negatiu. Es repartiran tríptics informatius per explicar als veïns com han d'actuar.
Cap cas de picada detectat
El Punt 02.09.2008
Malgrat que s'hagin localitzat dos punts concrets de l'Escala i la urbanització de Santa Margarida de Roses amb presència de larves del mosquit tigre, i que s'hagi escampat més a Lloret, fins ahir a tot el territori de les comarques gironines no s'havien detectat en centres de salut casos en què l'insecte hagués picat cap persona. Segons els serveis territorials a Girona del Departament de Salut, no hi havia constància que cap ciutadà s'hagués dirigit a un centre d'atenció primària o a un hospital de la demarcació perquè s'hagi vist afectat per la picada del mosquit, que és molt dolorosa.
El Servei de Mosquits alerta que l'insecte ja es pot haver escampat per altres municipis gironins
El Punt 02.09.2008 ORIOL MAS
Afirma que si no es detecta ràpidament la seva eradicació serà molt més difícil
El Servei de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter –un dels tres organismes que hi ha a Catalunya i l'únic a Girona d'aquestes característiques– ha alertat que el mosquit tigre pot haver arribat també a d'altres municipis gironins, però que la manca de trampes faci que no es pugui localitzar. El responsable del Servei, Eduard Marquès, ha explicat que l'important és detectar-lo ràpidament, perquè sinó la seva eradicació, un cop ja s'ha escampat, és molt més difícil.
El Servei cobreix els 14 municipis que formen la Mancomunitat, i que són l'Armentera, Castelló d'Empúries, l'Escala, Pals, Torroella de Montgrí, Roses, Begur, Bellcaire, Sant Pere Pescador, Cruïlles, Palau-sator, Platja d'Aro, Ullà i Vilajuïga. Si bé es dedica a tot tipus de mosquits, enguany ha fet un esforç important per detectar el mosquit tigre, i s'han instal·lat unes 250 trampes en els punts de més risc. Segons Marquès, «el 2008 és l'any clau d'aquest mosquit a Girona», ja que s'havia advertit que era molt probable que arribés aquest estiu. La prevenció consisteix en la col·locació de trampes recreant ambients favorables perquè el mosquit hi dipositi els ous, i així saber si n'hi ha. Per Marquès, els casos de Roses i l'Escala han demostrat la utilitat d'aquest sistema, perquè s'ha pogut comprovar l'abast de la colonització, se n'ha pogut informar els veïns perquè prenguin mesures de prevenció i fumigar espais humits amb vegetació, on se sol amagar.
REUNIÓ AMB MUNICIPIS
Mentrestant, el dia 9 de setembre, Dipsalut –l'organisme de Salut de la Diputació– té prevista una trobada amb els ajuntaments de més risc per firmar el conveni que ha de permetre ampliar aquest sistema de prevenció en més d'una quarantena de municipis. Les mesures inclouen la instal·lació d'un miler de trampes, així com la creació d'equips de vigilància per controlar aquests paranys i actuar si es detecta la presència del mosquit, evitant que s'estengui. La Diputació hi destinarà tres milions en quatre anys i els ajuntaments assumiran la meitat del cost.
Que no sigui massa tard
El Punt 02.09.2008
L'any passat els experts ja advertien que l'arribada del mosquit tigre era qüestió de temps. Llavors, les autoritats van anunciar que el combatrien, i enguany Dipsalut ha preparat un pla per evitar-ne la propagació a Girona. Aquest pla és ambiciós, vol comptar amb els ajuntaments i intenta frenar el problema d'arrel. La Diputació no ha badat –com sí que han fet a Barcelona, on ja se'ls ha escapat de les mans–, però s'ha encantat. Aquest és ara mateix el problema. Totes les mesures previstes s'han demorat perdent-se en el laberint de la tramitació burocràtica, i s'ha deixat passar un temps valuós, quan se sabia que el risc era imminent i s'havia d'actuar sense dilacions.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada