dissabte, 13 de setembre del 2008

Sobre la destrucció del canyissar de l’estany de Can Torrent (Tordera) 13/9/08

Les tres imatges corresponen al canyissar de l’estany de Can Torrent (Tordera) abans de la seva destrucció, un cop destruït al març d’aquest any, i a l’estat actual amb data 13/9/08.

El passat mes de març es va denunciar la destrucció del canyissar de l’estany de Can Torrent (un dels estanys “protegits” de Tordera), amb una admirable resposta per part d’associacions, col·lectius i particulars, i amb la garantia per part de la regidoria de Medi Ambient de l’ajuntament de evitar casos semblant. Podeu recuperar l’informació aquí...

Darreres notícies referides al canyissar de l'estany de Can Torrent (Tordera) 28/3/08

Nova infracció de la Normativa Municipal en Tordera que afecta greument a un espai natural... Destrucció del canyís de l’estany de Can Torrent 23/3/08

Torno a copiar el correu enviat en resposta per part de la regidoria de Medi Ambient...

Correu enviat per la regidoria de Medi Ambient de l’ajuntament de Tordera en resposta a les persones i entitats que han manifestat la seva preocupació per l’ocorregut…

Benvolguts,

Gràcies per la vostra preocupació i interès pels fets ocorreguts a la zona de can Torrent del nostre municipi, uns dels més extensos de la província amb 84 km2. Aquesta zona es troba catalogada pel PGOUM com a Àrea d’Interès Natural Específic, prop del propi EIN de can Torrent (vegeu fotografies adjuntes on podreu veure el canyís de can Torrent al fons i la rebrotada en un primer pla). Aquest ajuntament en el moment de ser coneixedor dels fets ocorreguts, es va posar en contacte amb el propietari per tal de que aturés immediatament les tallades de canyís, comprometent-se el propietari a deixar rebrotar el canyís i no fer–hi cap més actuació. Hores d’ara el canyís comença a rebrotar.

Per compatibilitzar els usos agrícoles i conservacionistes, l’ajuntament ha contactat amb la Fundació Territori i Paisatge per tal que pugui custodiar aquest espai.

Esperem doncs que aquests fets i/o altres, no es tornin a repetir, i si no és així, que amb la col·laboració de tothom com ha estat el cas, es puguin aturar en el menor temps possible per evitar mals majors.

Agraïts per la vostra col·laboració
Regidoria de Medi Ambient
Ajuntament de Tordera


Val la pena recordar les paraules del senyor Carles Aulet (Regidor de Medi Ambient de l’ajuntament de Tordera)...

El regidor de medi ambient, Carles Aulet va explicar que s’havia posat en contacte amb el propietari dels terrenys afectats, i que s’assegurava que tornaria a deixar la zona tal i com estava.
Ràdio Tordera 28/3/08

i uns fragments de la notícia publicada a Diari de Girona el 28/3/08...

Destrueixen el canyissar de l'estany de Can Torrent, on es refugien amfibis i hivernen aus

(...)

Tordera és un municipi que té gairebé la meitat del seu territori protegit pel seu interès natural del riu Tordera o per les zones humides, ja sigui a través del PEIN o a través del POUM. Per aquest motiu i després de les contínues denúncies de grups ecologistes sobre infraccions en terrenys protegits, l'Ajuntament emprendrà de cara a la propera setmana reunions amb propietaris d'aquest tipus de terrenys. Per Aulet, "el que ha passat i està passant és per manca d'informació i potser, quan vam marcar les zones protegides, no vam acabar de fer bé la feina". Per aquest motiu, tot i que els terrenys són de propietat privada, el consistori preveu que els pagesos i propietaris dels solars entenguin què poden fer i què no, en aquesta zona.

(...)

Des de la regidoria de Medi Ambient, a més, ja s'ha començat a posar-se en contacte amb la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya per tal que en una primera instància arribar a un possible acord de custòdia de la zona de l'estany de Can Torrent i de cara al futur "poder col·laborar en la gestió de tots els espais protegits de Tordera" que són de propietat privada. Fa pocs dies, el consistori va rebre l'ajut de 10.000 euros per part d'aquesta Fundació pel projecte de recuperació l'Estany de la Júlia, espai d'interès natural dels estanys de Tordera.




Llavors molta gent i associacions van donar per bones o suficients aquestes declaracions, i... lamentablement... va haver algú que justificava el succeït i la manera de fer les coses a Tordera (qui és, sap perfectament que em refereixo a ell).

Han passat més de cinc mesos des de llavors, i el canyissar s’està recuperant, tot i que s’ha perdut tot un any de reproducció d’algunes aus típiques d’aquest ambient, i s’apropa l’hivernada amb un canyissar de poc més de metre i mig d’alçada i poc madur per albergar, si més no com anys anteriors, a repicatalons, trists, mallerengues,... i un llarg etc, alhora que truncant un seguiment mitjançant jornades d’anellament que s’hi desenvolupaven des de fa dos hiverns.
.

Nova llaurada dels camps de conreu amb afectació, aquest cop guanyant terreny (uns 200m2) agrícola sobre el canyissar en recuperació.

Avui en visita a la zona, però, es pot veure com aprofitant una nova llaurada dels camps s’ha tornat a destruir part d’aquest canyissar, concretament uns 2-3 metres a tot el perímetre guanyant terreny agrícola sobre els brots de canyís i càrex, disminuint les dimensions totals de l’espai (aprox. 200m2 menys de canyissar)...

ç
.
Evidentment, en tot aquest temps NO s’ha parlat amb els propietaris de les zones humides “protegides”, ni amb el de l’estany de Can Torrent ni amb cap altre... ni per parlar de les zones humides protegides pel PGOUM, ni de les normatives municipals, ni del PEIN, ni de res. Val la pena recordar això...

l'Ajuntament emprendrà de cara a la propera setmana reunions amb propietaris d'aquest tipus de terrenys. Per Aulet, "el que ha passat i està passant és per manca d'informació i potser, quan vam marcar les zones protegides, no vam acabar de fer bé la feina". Per aquest motiu, tot i que els terrenys són de propietat privada, el consistori preveu que els pagesos i propietaris dels solars entenguin què poden fer i què no, en aquesta zona.

Evidentment, en tot aquest temps NO s’ha tractat el tema de acords de custòdia ni amb la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya, ni amb cap altre fundació, ni amb cap propietari, ni amb ningú. Val la pena recordar això...

Des de la regidoria de Medi Ambient, a més, ja s'ha començat a posar-se en contacte amb la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya per tal que en una primera instància arribar a un possible acord de custòdia de la zona de l'estany de Can Torrent i de cara al futur "poder col·laborar en la gestió de tots els espais protegits de Tordera" que són de propietat privada.

Sobre això...

Fa pocs dies, el consistori va rebre l'ajut de 10.000 euros per part d'aquesta Fundació pel projecte de recuperació l'Estany de la Júlia, espai d'interès natural dels estanys de Tordera.

... i per si algú encara no ho sap... efectivament s’ha atorgat l’ajuda però... NO es farà res per restaurar l’Estany de la Júlia. Jo em pregunto... què passa amb aquests 10.000 euros d’ajut? Què passa amb l’estany de La Júlia? Què te a dir sobre això el DMN? (que va instar a l’ajuntament a restaurar l’espai PEIN) I la Fundació Territori i Paisatge?

I evidentment, la regidoria de Medi Ambient de Tordera NO fa res per evitar la continuada degradació d’aquestes zones humides incloses al PEIN i XN2000 per part dels propietaris.




Imatge anterior de la bassa principal de l’estany de Can Torrent amb la plantació de pollancres a la riba.

Un altre exemple de gestió d’aquest espai natura PEIN, XN2000, protegit pel PGOUM, i la mare que el v...

Fotografies comparatives d’abans i d’avui...
.


Tallada dels pollancres de la riba de la bassa principal de l’estany de Can Torrent... no només pel fet que es tallin aquests pollancres que, tot i ser substitutius del bosc de ribera i fer de pantalla protectora de l’estany enfront la carretera, evidentment són plantacions lineals amb aprofitament per part del propietari,... ... ... el fet és que el brancatge sobrant ha estat literalment llançat a l’interior de l’estany o del bosc de ribera...
.

... i allà dintre es quedarà en perjudici de les jonqueres, la làmina d’aigua lliure, i sense tenir cap mena de cura o gestió dels valors naturals que van fer a aquest estany mereixedor, al seu dia, de pertànyer al PEIN...


... un exemple més... un de tants... de la NEFASTA gestió de les zones humides “protegides” de Tordera per part de l’ajuntament, de Medi Natural, i de més d’un que es proclama “naturalista” des de fa molts anys però que justifica aquesta i altres agressions als valors naturals del seu poble.

A mi se’m cauria la cara de vergonya, però és això el que tenim...

Apa!!!

Les coses clares, pel seu nom, i que cadascú pensi el que vulgui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada