El projecte de construcció del camp de tir de Lloret està aturat
Malgrat confidencial 12/11/08
durant el ple celebrat el passat dijous, el grup municipal d’Esquerra – a l’oposició- va demanar que des de l’Ajuntament es preguin mesures per evitar l’impacte negatiu sobre l’entorn degut a les activitats que es fan al camp de tir “La Gaviota”, ubicat just a tocar del riu Tordera.
La regidora de Medi Ambient de Malgrat de Mar va contestar-los que les competències són de l’Agència Catalana de l’Aigua i que l’Ajuntament poca cosa hi pot fer. Maria Lluïsa Mérida també va afegir que ha mantingut converses amb els responsables del camp de tir, aquests li han assegurat que són conscients de la problemàtica que generen i que de cara a l’any que ve podrien traslladar les seves activitats en uns terrenys situats a Lloret de Mar.
De fet, en el passat mandat l’Ajuntament de Lloret de Mar va projectar la construcció d’una galeria i un camp de tir. Estaria ubicat en el que es coneix com l’antic abocador, ja clausurat i pel qual ha rebut diferents ajuts econòmics de la Generalitat per adequar-lo a altres usos, ja siguin de caire esportiu o social. El camp de tir formaria part del que s’ha de convertir en el complex de la zona esportiva municipal i seria el segon de les comarques gironines. Un espai que utilitzarien els associats del club de tir de Lloret i els més de 100 del club de Malgrat de Mar. Les obres, que haurien d’haver començat l’any passat, comptaven amb un pressupost de 120.000 euros. S’hi havia de fer dues galeries de tir de precisió, una d’elles de 50 metres de modalitat olímpica. L’espai disposaria d’unes fosses per facilitar la recollida dels cartutxos. Els plats serien biodegradables.
La decisió de fer un camp de tir, però, no va agradar a tothom a Lloret de Mar. El grup d’Iniciativa-Esquerra Unida rebutjar-la i va demanar que en el seu lloc s’hi fes una àrea de picnic ja que no n’hi ha cap en tot el municipi.
Fonts de l'Ajuntament de Lloret de Mar han assegurat aquest dilluns a Malgrat Confidencial que el projecte de construcció d'un camp de tir està total i absolutament aturat, ni tan sols està previst. Després de les eleccions municipals del 2007 i amb el canvi de les directrius polítiques a Lloret de Mar, la construcció del camp de tir ha quedat reclòs en el calaix d’algun despatx del consistori lloretenc. Ara, es prioritza finalitzar el desenvolupament del pavelló esportiu, la piscina municipal coberta, la residència esportiva i les pistes polivalents exteriors.
L’impacte ambiental
El camp de tir de Malgrat de Mar es va crear fa més de 25 anys. Està situat al costat del riu Tordera, en una zona protegida per la Xarxa Natura 2000 . Tot i que actualment els plats que utilitzen els tiradors per fer les pràctiques de tir són biodegradables, gairebé cada cap de setmana s’hi aboquen uns 150 cartutxos de plom, un material contaminant prohibit en tots els espais de la Xarxa Natura 2000. A més, l’elevada contaminació acústica perjudica a les espècies d’ocells de pas i als que fan els seus nius en els marges del riu. Algunes d’aquestes aus han estat abatudes a trets.
També s’ha denunciat en reiterades ocasions que amb el pas del temps la zona s’ha convertit en un abocador incontrolat de runes i deixalles.
Alguns usuaris de quads utilitzen els camins i el mateix riu com a pista de curses i els abocaments d’oli de motor són una constant afegida.
Les persones també en surten perjudicades d’aquesta activitat. És constant l’alerta que fan veïns de Malgrat i de Blanes del perill que suposen els perdigons empesos pel vent, arriben als camins que voregen el riu, on hi passegen a peu i en bicicleta.
L’Agenda 21
Malgrat de Mar va aprovar l’any 2003 l’Agenda 21, un document d’anàlisi i diagnosi que estableix un pla d’acció per fer front a problemàtiques ambientals detectades i avançar cap a un model sostenible. Una de les línies prioritàries que s’havia de seguir era la preservació de l’entorn de la Tordera i els seus espais. És per això que es va decidir posar en marxa un informe per avaluar i corregir l’impacte ambiental del camp de tir i, si escau, procedir al seu tancament. 5 anys després, aquest informe encara no s’ha fet.
Blanes, l’únic en prendre mesures
Com a mesura de pressió perquè abandonessin l’emplaçament i després de moltes queixes a la Generalitat, l’any 2005 –durant el mandat del PSC- l’Ajuntament de Blanes va deixar de subministrar llum al camp de tir “La Gaviota”. A partir d’aquell moment, l’Ajuntament de Malgrat de Mar va ser qui els hi va començar a fer arribar.
Malgrat no ho farà
L'alcaldessa Conxita Campoy va arribar a afirmar durant la sessió plenària del mes de novembre que tenint en compte que el trasllat del club de tir és voluntària, l’Ajuntament no actuarà per fer-los fora.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada