dissabte, 13 de setembre del 2008

Sobre la destrucció del canyissar de l’estany de Can Torrent (Tordera) 13/9/08

Les tres imatges corresponen al canyissar de l’estany de Can Torrent (Tordera) abans de la seva destrucció, un cop destruït al març d’aquest any, i a l’estat actual amb data 13/9/08.

El passat mes de març es va denunciar la destrucció del canyissar de l’estany de Can Torrent (un dels estanys “protegits” de Tordera), amb una admirable resposta per part d’associacions, col·lectius i particulars, i amb la garantia per part de la regidoria de Medi Ambient de l’ajuntament de evitar casos semblant. Podeu recuperar l’informació aquí...

Darreres notícies referides al canyissar de l'estany de Can Torrent (Tordera) 28/3/08

Nova infracció de la Normativa Municipal en Tordera que afecta greument a un espai natural... Destrucció del canyís de l’estany de Can Torrent 23/3/08

Torno a copiar el correu enviat en resposta per part de la regidoria de Medi Ambient...

Correu enviat per la regidoria de Medi Ambient de l’ajuntament de Tordera en resposta a les persones i entitats que han manifestat la seva preocupació per l’ocorregut…

Benvolguts,

Gràcies per la vostra preocupació i interès pels fets ocorreguts a la zona de can Torrent del nostre municipi, uns dels més extensos de la província amb 84 km2. Aquesta zona es troba catalogada pel PGOUM com a Àrea d’Interès Natural Específic, prop del propi EIN de can Torrent (vegeu fotografies adjuntes on podreu veure el canyís de can Torrent al fons i la rebrotada en un primer pla). Aquest ajuntament en el moment de ser coneixedor dels fets ocorreguts, es va posar en contacte amb el propietari per tal de que aturés immediatament les tallades de canyís, comprometent-se el propietari a deixar rebrotar el canyís i no fer–hi cap més actuació. Hores d’ara el canyís comença a rebrotar.

Per compatibilitzar els usos agrícoles i conservacionistes, l’ajuntament ha contactat amb la Fundació Territori i Paisatge per tal que pugui custodiar aquest espai.

Esperem doncs que aquests fets i/o altres, no es tornin a repetir, i si no és així, que amb la col·laboració de tothom com ha estat el cas, es puguin aturar en el menor temps possible per evitar mals majors.

Agraïts per la vostra col·laboració
Regidoria de Medi Ambient
Ajuntament de Tordera


Val la pena recordar les paraules del senyor Carles Aulet (Regidor de Medi Ambient de l’ajuntament de Tordera)...

El regidor de medi ambient, Carles Aulet va explicar que s’havia posat en contacte amb el propietari dels terrenys afectats, i que s’assegurava que tornaria a deixar la zona tal i com estava.
Ràdio Tordera 28/3/08

i uns fragments de la notícia publicada a Diari de Girona el 28/3/08...

Destrueixen el canyissar de l'estany de Can Torrent, on es refugien amfibis i hivernen aus

(...)

Tordera és un municipi que té gairebé la meitat del seu territori protegit pel seu interès natural del riu Tordera o per les zones humides, ja sigui a través del PEIN o a través del POUM. Per aquest motiu i després de les contínues denúncies de grups ecologistes sobre infraccions en terrenys protegits, l'Ajuntament emprendrà de cara a la propera setmana reunions amb propietaris d'aquest tipus de terrenys. Per Aulet, "el que ha passat i està passant és per manca d'informació i potser, quan vam marcar les zones protegides, no vam acabar de fer bé la feina". Per aquest motiu, tot i que els terrenys són de propietat privada, el consistori preveu que els pagesos i propietaris dels solars entenguin què poden fer i què no, en aquesta zona.

(...)

Des de la regidoria de Medi Ambient, a més, ja s'ha començat a posar-se en contacte amb la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya per tal que en una primera instància arribar a un possible acord de custòdia de la zona de l'estany de Can Torrent i de cara al futur "poder col·laborar en la gestió de tots els espais protegits de Tordera" que són de propietat privada. Fa pocs dies, el consistori va rebre l'ajut de 10.000 euros per part d'aquesta Fundació pel projecte de recuperació l'Estany de la Júlia, espai d'interès natural dels estanys de Tordera.




Llavors molta gent i associacions van donar per bones o suficients aquestes declaracions, i... lamentablement... va haver algú que justificava el succeït i la manera de fer les coses a Tordera (qui és, sap perfectament que em refereixo a ell).

Han passat més de cinc mesos des de llavors, i el canyissar s’està recuperant, tot i que s’ha perdut tot un any de reproducció d’algunes aus típiques d’aquest ambient, i s’apropa l’hivernada amb un canyissar de poc més de metre i mig d’alçada i poc madur per albergar, si més no com anys anteriors, a repicatalons, trists, mallerengues,... i un llarg etc, alhora que truncant un seguiment mitjançant jornades d’anellament que s’hi desenvolupaven des de fa dos hiverns.
.

Nova llaurada dels camps de conreu amb afectació, aquest cop guanyant terreny (uns 200m2) agrícola sobre el canyissar en recuperació.

Avui en visita a la zona, però, es pot veure com aprofitant una nova llaurada dels camps s’ha tornat a destruir part d’aquest canyissar, concretament uns 2-3 metres a tot el perímetre guanyant terreny agrícola sobre els brots de canyís i càrex, disminuint les dimensions totals de l’espai (aprox. 200m2 menys de canyissar)...

ç
.
Evidentment, en tot aquest temps NO s’ha parlat amb els propietaris de les zones humides “protegides”, ni amb el de l’estany de Can Torrent ni amb cap altre... ni per parlar de les zones humides protegides pel PGOUM, ni de les normatives municipals, ni del PEIN, ni de res. Val la pena recordar això...

l'Ajuntament emprendrà de cara a la propera setmana reunions amb propietaris d'aquest tipus de terrenys. Per Aulet, "el que ha passat i està passant és per manca d'informació i potser, quan vam marcar les zones protegides, no vam acabar de fer bé la feina". Per aquest motiu, tot i que els terrenys són de propietat privada, el consistori preveu que els pagesos i propietaris dels solars entenguin què poden fer i què no, en aquesta zona.

Evidentment, en tot aquest temps NO s’ha tractat el tema de acords de custòdia ni amb la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya, ni amb cap altre fundació, ni amb cap propietari, ni amb ningú. Val la pena recordar això...

Des de la regidoria de Medi Ambient, a més, ja s'ha començat a posar-se en contacte amb la Fundació Territori i Paisatge de Caixa Catalunya per tal que en una primera instància arribar a un possible acord de custòdia de la zona de l'estany de Can Torrent i de cara al futur "poder col·laborar en la gestió de tots els espais protegits de Tordera" que són de propietat privada.

Sobre això...

Fa pocs dies, el consistori va rebre l'ajut de 10.000 euros per part d'aquesta Fundació pel projecte de recuperació l'Estany de la Júlia, espai d'interès natural dels estanys de Tordera.

... i per si algú encara no ho sap... efectivament s’ha atorgat l’ajuda però... NO es farà res per restaurar l’Estany de la Júlia. Jo em pregunto... què passa amb aquests 10.000 euros d’ajut? Què passa amb l’estany de La Júlia? Què te a dir sobre això el DMN? (que va instar a l’ajuntament a restaurar l’espai PEIN) I la Fundació Territori i Paisatge?

I evidentment, la regidoria de Medi Ambient de Tordera NO fa res per evitar la continuada degradació d’aquestes zones humides incloses al PEIN i XN2000 per part dels propietaris.




Imatge anterior de la bassa principal de l’estany de Can Torrent amb la plantació de pollancres a la riba.

Un altre exemple de gestió d’aquest espai natura PEIN, XN2000, protegit pel PGOUM, i la mare que el v...

Fotografies comparatives d’abans i d’avui...
.


Tallada dels pollancres de la riba de la bassa principal de l’estany de Can Torrent... no només pel fet que es tallin aquests pollancres que, tot i ser substitutius del bosc de ribera i fer de pantalla protectora de l’estany enfront la carretera, evidentment són plantacions lineals amb aprofitament per part del propietari,... ... ... el fet és que el brancatge sobrant ha estat literalment llançat a l’interior de l’estany o del bosc de ribera...
.

... i allà dintre es quedarà en perjudici de les jonqueres, la làmina d’aigua lliure, i sense tenir cap mena de cura o gestió dels valors naturals que van fer a aquest estany mereixedor, al seu dia, de pertànyer al PEIN...


... un exemple més... un de tants... de la NEFASTA gestió de les zones humides “protegides” de Tordera per part de l’ajuntament, de Medi Natural, i de més d’un que es proclama “naturalista” des de fa molts anys però que justifica aquesta i altres agressions als valors naturals del seu poble.

A mi se’m cauria la cara de vergonya, però és això el que tenim...

Apa!!!

Les coses clares, pel seu nom, i que cadascú pensi el que vulgui.

Desembocadura del riu Tordera 13/9/08


Aquest matí a la desembocadura del riu Tordera...

137 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)

Important augment respecte a dies anteriors, amb exemplars arribant a la llacuna riu avall.

1 xarxet (Anas crecca) femella

Arriba volant riu avall amb 3 ànecs collverds, molt més petit, i s’amaga ràpidament entre la vegetació. Primer en pas postnupcial.

1 bernat pescaire (Ardea cinerea)
1 martinet blanc (Egretta garzetta)
1 blauet (Alcedo atthis)
1 gamba verda (Tringa nebularia)
17 polles d’aigua (Gallinula chloropus)
26 gavines vulgars (Larus ridibundus)
18 gavians argentats (Larus michahellis), tots joves
1 mastagatatxes (Ficedula hypoleuca) femella
mínim 5 boscarles de canyar (Acrocephalus scirpaceus)
trist (Cisticola juncidis) escoltat
mínim 8 becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)
mínim 3 mosquiters de passa (Phylloscopus trochilus)
... entre molts altres.

Augment significatiu també de tudons (Columba palumbus), mínim 85.

Al mar poc moviment de gavians argentats (Larus michahellis) i només 16 corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis), tots cap al sud.
.
xarxet (Anas crecca) femella

bernat pescaire (Ardea cinerea) i gavines vulgars (Larus ridibundus)
.

martinet blanc (Egretta garzetta) i ànec collverd (Anas platyrhynchos)
.
gamba verda (Tringa nebularia) i ànec collverd (Anas platyrhynchos)

gran quantitat d'ànecs collverds (Anas platyrhynchos) respecte a dies anteriors
.
a l'igual que amb els tudons (Columba palumbus)
.
Imatges d'aquest matí...


Anellament al riu Tordera (Fogars de la Selva) 11/9/08. AUSCAT. Héctor Andino

Font: AUSCAT. Héctor Andino

Aquest dijous 11/9/08, en una jornada d'anellament a l'ermita de Sant Cebrià (Fogars de la Selva) a la Tordera, l’Héctor Andino, en Joan Grajera, l'Alfons Alier i l'Andreu de Carretero, van capturar una bosqueta icterina (Hippolais icterina). Es tractava d'un individu edat 3 EURING .

A banda d'això, van capturar també...

1 esparver vulgar (Accipiter nisus) femella
3 blauets (Alcedo atthis)
1 bec de corall senegalès (Estrilda astrild)
alguns mosquiters de passa (Phylloscopus trochilus)
tallarol gros (Sylvia borin)boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus)

Més sobre el mosquit tigre (Aedes albopictus)... a Tordera...

El mosquit tigre arriba a una urbanització de Tordera i el govern recomana la "prevenció"
Diari de Girona 12/9/08

TORDERA E.B.
L'expansió de la plaga del mosquit tigre és un fet. Si en l'edició de dijous aquest diari informava que s'havien detectat mosquits tigre adults a una urbanització de Blanes i en dues de Lloret de Mar, ara és l'Ajuntament de Tordera (Maresme) que admet, després de comprovacions fetes per la Generalitat, que a la urbanització de Mas Móra -a tocar de Blanes- s'hi ha trobat presència d'aquest insecte, que porta de cap la demarcació de Girona des de fa uns dies després que es trobessin les primeres larves a Roses i l'Escala (Alt Empordà). Tot i que només s'ha confirmat que n'hi ha a Mas Móra, tot fa pensar, segons el regidor de Medi Ambient, Carles Aulet (CiU), que en puguin aparèixer en d'altres zones.
De fet, el consistori està rebent continuament mostres i peticions de veïns d'altres zones de Tordera que comprovin si els mosquits que els porten són o no d'aquesta espècie. Un d'ells és en Carles Martínez, que viu a la urbanització propera a Fibracolor i assegura que els mosquits que han picat tota la seva família són d'aquesta mena, tot i que Aulet assegura que els mosquits trobats en aquest residencial s'han enviat al Departament de Medi Ambient procedents i "són d'un altre tipus". Ara, però, no es pot descartar que l'espècie de la fiblada dolorosa s'hi hagi també instal·lat.
El mètode de control que s'utilitza a les comarques de Barcelona per controlar l'expansió d'aquest mosquit és diferent del seguiment que es fa a Girona, on el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i Baix Ter fa una vigilància de l'insecte a través d'un conveni amb la Diputació de Girona i 32 municipis afectats o que es volen afegir a la prevenció. A Tordera, explica el regidor, "enviem per missatgeria els mosquits i en 24 hores la Generalitat ens confirma si ho és o no" i seguidament, els agents rurals instal·len "trampes en la zona on s'han trobat" per controlar fins a quin punt l'insecte està estès, ressalta Aulet. Aquest sistema és el que es durà a terme a partir de la setmana que ve a la urbanització Mas Móra.
Tot i les actuacions, per Aulet tot passa primer per la prevenció i recorda que per evitar la proliferació d'aquest mosquit "cal evitar les petites basses i aigües estancades" ja que és on posen els ous. Per això aconsella que es buidin els pneumàtics vells, els plats dels testos i jardineres, entre d'altres.


... i a Vidreres?...

Veïns de Vidreres denuncien que han patit picades de mosquit tigre
El Punt 13.09.2008 J.C.

L'afectació del mosquit tigre a les comarques gironines sembla que ja no té aturador. A la Selva el mosquit, després de ser detectat a Blanes i a Lloret, avança cap a l'interior i ja hauria arribat a Vidreres. Veïns d'aquesta localitat han denunciat que ja fa dues setmanes que pateixen picades del mosquit tigre. Concretament és a Aiguaviva Park on s'haurien registrat aquestes picades.

dijous, 11 de setembre del 2008

Desembocadura del riu Tordera 11/9/08. David Caballé

fotografies d'en David Caballé
.
Avui a la desembocadura del riu Tordera en David Caballé ha vist...

1 ànec blanc (Tadorna tadorna) jove
1 gamba verda (Tringa nebularia)
2 corriols grossos (Charadrius hiaticula)
1 fredeluga (Vanellus vanellus)
2 bernats pescaires (Ardea cinerea)
1 martinet blanc (Egretta garzetta)
uns 90 ànecs collverds (Anas platyrhynchos) o més
2 polles d’aigua (Gallinula chloropus)
2 tallarols de garriga (Sylvia cantillans)
>10 boscarles de canyar (Acrocephalus scirpaceus)
bec de corall senegalès (Estrilda astrild)
2 cueretes grogues (Motacilla flava)
>20 gavina vulgar (Larus ridibundus)
>10 gavians argentats (Larus michahellis)
teixidor capnegre (Ploceus melanocephalus)
1 mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus)
1 tórtora (Streptopelia turtur)
... entre altres
.

ànec blanc (Tadorna tadorna) jove
fotografia d'en David Caballé

fredeluga (Vanellus vanellus)
fotografia d'en David Caballé.

Imatges d’aquest espai natural... desprotegit...

I també comenta la presència a dintre de la llacuna de 3 persones amb gos.

Platja de La Pomereda (Malgrat de Mar) 11/9/08. David Caballé

platja de La Pomereda
fotografies d'en David Caballé
.
Avui a la platja amb vegetació en regeneració de La Pomereda (Malgrat de Mar) en David Caballé ha vist...

1 còlit gris (Oenanthe oenanthe)
9 becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)
2 trists (Cisticola juncidis)
... entre altres


còlit gris (Oenanthe oenanthe)
fotografies d’en David Caballé

Can Ratet (Sant Iscle de Vallalta) 8-11/9/08. David Caballé

Camps propers a Can Ratet
Fotografia d’en David Caballé
.
Aquest dilluns 8/9/08 a Can Ratet (Sant Iscle de Vallalta) en David Caballé ha podut veure...

almenys 10 durbecs (Coccothraustes coccothraustes)
almenys 3 mastegatatxes (Ficedula hypoleuca)

Aquest dimarts 9/9/08...

Un 125 ballesters (Apus melba) en pas migratori

I durant tots el dies (fins al dimecres 10/9/08)...
.
Pas diari d’abellarols (Merops apiaster) en migració

Un dels durbecs (Coccothraustes coccothraustes)

Fotografies d’en David Caballé

Agró roig (Ardea purpurea) al riu Tordera al seu pas per Sant Cebrià de Fogars de la Selva 11/9/08

Avui hi havia un agró roig (Ardea purpurea) juvenil al riu Tordera a l’alçada de Sant Cebrià de Fogars de la Selva.

També 5 bernats pescaires (Ardea cinerea) entre altres.

Riu Tordera al Pla de la Verneda (Sant Celoni) 11/9/08

Tot i que el llit del riu es troba sec al seu pas pel Pla de la Verneda (Sant Celoni)...
.

Aquí i allà podem trobar tolls, més o menys grans, amb aigua tot l’any ja sigui per les seves dimensions o fondària, o per l’aportació constant d’aigües residuals a determinats punts...


Avui en recorregut per llit sec i alguns dels tolls...

35 tortugues de rierol (Mauremys leprosa)
7 serps d’aigua (Natrix maura) juvenils
1 llangardaix ocel·lat (Timon lepidus)
>25 sargantanes ibèriques (Podarcis hispanica), la majoria petitones
2 sargantaners grossos (Psammodromus algirus)
>500 granotes verdes (Pelophylax perezi), adultes, moltes metamòrfiques i uns pocs cap-grossos.
.

tortugues de rierol (Mauremys leprosa)

granota verda (Pelophylax perezi) encara amb cua de cap-gros
una de les serps d'aigua (Natrix maura) juvenils