divendres, 23 de gener del 2009

Presentació del fullet informatiu “L'espai natural de les Llobateres”. 23/1/09. Sant Celoni

L'espai natural de les Llobateres
Projecció de fotos i presentació del fulletó informatiu

Avui divendres 23 de gener de 2009, a les 8 h del vespre a la Rectoria Vella

(Fotografies de Jordi Novell i EGAM.)

Podeu veure el fullet aquí...

Fullet informatiu (pdf)

http://www.santceloni.org/document.php?id=3800
Web de l’ajuntament de Sant Celoni

.

Text i imatge de...

L'Ajuntament impulsa l'espai natural de les Llobateres amb un fulletó i fotografies
L’Actualitat del Baix Montseny 23/1/09


Avui, divendres, a les 8 del vespre, l'Ajuntament de Sant Celoni presenta a la Rectoria Vella el nou fulletó informatiu que porta per títol 'Les Llobateres. Un aiguamoll a la conca mitjana del riu Tordera' i que té com a finalitat donar a conèixer millor l'espai i les actuacions que s'hi han realitzat per recuperar-lo. Durant la presentació, es projectaran fotografies de les Llobateres de Jordi Novell i l'Enginyeria Estudis i Gestió Ambientals, S.L (EGAM).

El fulletó, orientat a la difusió turística de l'espai, recull aspectes com la seva situació i la manera d'accedir-hi, la funcionalitat i els avantatges que ha suposat la recuperació d'aquest espai, el procés de formació de l'estany, el paisatge i la fauna que s'hi pot contemplar i una breu narració de la llegenda, que situa a un gorg de les Llobateres ja desaparegut, el lloc on van trobar el cadàver de Ramon Berenguer II, el Cap d'Estopes, guiats per l'astor del comte.

La recuperació de les Llobateres, que es va inaugurar al públic el maig del 2007 tot i que els treballs d'adequació hidràulica no han acabat fins a finals del 2008, s'ha concretat en diverses millores que es recullen al fulletó. Entre aquestes destaca la recuperació de la nova llacuna d'infiltració i recàrrega de l'aqüífer, la potenciació de la diversitat vegetal, faunística i paisatgística del curs mitjà de la Tordera, la millora de la funció de corredor biològic del riu creant un punt d'atracció i expansió de les diver-ses espècies, l'ús de la zona com a espai dedicat a la recerca, la conservació de la biodiversitat, l'ús social i l'educació ambiental i, finalment, l'ampliació de les zo-nes humides en el curs mitjà de la Tordera.

El fulletó també explica que el paratge de les Llobateres ha estat el resultat de l'explotació i restauració d'una gravera de Sant Celoni, que va permetre aflorar una làmina d'aigua que es va decidir deixar a la vista creant una zona d'aiguamoll. Amb la modificació de la morfologia d'aquest terreny, que va passar a titularitat pública, s'han creat tres illes dins l'estan, s'han construït platges submergides i talussos perimetrals amb pendents suaus i revegetats. Act-ualment l'espai compta amb una vegetació de salzes, gatells, freixes, oms, verns, bogar i canyissar i amb una fauna de diversos ocells aquàtics com l'ànec de collverd, el bernat pescaire, la fotja, la polla d'aigua o el blauet, entre d'altres.

Diversos investigadors de la fauna de la Tordera tenen les Llobateres com un punt important d'observació. A través del blog http://naturatordera.blogspot.com, Javier Romera dóna difusió a les espècies que aquests van reconeixent a la zona després de cada observació, a més de recollir 'fotodenúncies' del mal ús que en alguns casos es fa d'aquest espai. A tall d'exemple, es publiquen diverses imatges de principis d'aquest mes on es poden observar unes motos de cross que circulen per l'interior de les Llobateres, per l'accés tallat entre el riu i la bassa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada