divendres, 10 de juliol del 2009

Algunes notícies més per llegir 9 i 10/7/09...

El Parlament anuncia que intervindrà per fer fora el camp de tir de Malgrat ubicat a tocar de la Tordera
El Punt 10/7/09
.

Imatge d’arxiu del camp de tir de Malgrat de Mar

La comissió d'Afers Institucionals del Parlament, a instància del diputat maresmenc de CiU Benet Maimí, ha confirmat que intervindrà per traslladar el camp de tir La Gaviota de Malgrat de Mar ubicat a tocar del riu Tordera. Segons informa el mateix diputat, «aquest camp de tir es troba en situació irregular i comporta un fort impacte ambiental».

La situació de les instal·lacions no és nova. Fa molt temps que es debat la necessitat de desmantellar el camp de tir atesa la seva situació «dins la franja de servitud inclosa en la Zona de Policia d'Aigües, franja de cinc metres a partir de la llera del riu en què, a priori, està prohibit desenvolupar qualsevol activitat». D'altra banda, es considera que la seva activitat comporta un perjudici directe per a les aus, tant les que nidifiquen a la zona com les que hi ha de pas. «També s'ha considerat el problema que genera l'alliberament indiscriminat de perdigons de plom, amb greus conseqüències sobre diverses espècies d'ocells que els poden ingerir i tenir posteriorment plumbisme», afegeix el diputat. Per aquest motiu, des de la comissió «s'iniciarà un procés de diàleg amb l'Ajuntament de Malgrat i s'impulsaran les actuacions necessàries per satisfer la solució més adient per a la ubicació del camp de tir La Gaviota, al terme municipal de Malgrat, tenint en compte la preservació de l'entorn dels espais de ribera de la Tordera».

L'Ajuntament de Malgrat ja preveu una actuació vinculada al camp de tir que s'integra dins el desenvolupament de l'Agenda 21. En concret, el document especifica que cal «elaborar un informe tècnic que determini els impactes del camp de tir en els sistemes i les comunitats naturals de la zona, amb l'objectiu de valorar la reubicació o la clausura d'aquesta activitat que permetria recuperar l'espai mitjançant un projecte de restauració de vegetació de ribera.

Els pescadors reclamen que deixin de regenerar platges o que els indemnitzin
El Punt 9/7/09

Les confraries de pescadors d'Arenys de Mar i Montgat van reclamar ahir als responsables del Ministeri de Medi Ambient que es deixin de fer regeneracions de les platges amb sorra del fons marí. Si no hi ha un compromís per part de l'administració que es deixin de fer actuacions com les que ara s'estant portant a terme a les platges del Maresme, els pescadors reclamen, a canvi, compensacions econòmiques. «Qui destrueix ha de pagar. Si no tenim garanties que no es faran mai més regeneracions demanem que ens compensin», explicava ahir el patró major del port d'Arenys, Mauricio Pulido després de dues hores de reunió que va qualificar de «tensa i llarga». Les peticions del sector es traslladaran al secretari general del Mar, Juan José Martín Fragueiro, que la setmana vinent està previst que es trobi amb els pescadors en una visita que farà a Catalunya. Fins aleshores, les confraries del Maresme donen una treva per mirar de tancar aquest acord i aparcar les mobilitzacions que havien emprès de protesta contra la regeneració, com ara bloquejar el vaixell que aporta la sorra del fons marí a les platges del Baix Maresme.



Organitzen una concentració per reivindicar l’ús popular del riu La Tordera
Malgrat confidencial 9/7/09

En el marc de la iniciativa europea anomenada Big Jump 2009, la sectorial de Medi Ambient i Política Territorial de les JERC organitza una concentració en el riu La Tordera. Es farà aquest dissabte dia 11 de juliol en el tram del riu al seu pas pel Pont de Ferro de Tordera, al costat del camp de futbol. Començarà a les sis de la tarda. Primer es llegirà un manifest i, tot seguit un ambientòleg oferirà una xerrada relacionada amb l’ús social i ecològic dels rius. L’objectiu de la trobada és el de donar a conèixer la necessitat d’involucrar a la societat en general en el manteniment i conservació dels rius, tal i com contempla la Directiva Marc de l’Aigua. En acabar, tothom qui ho vulgui es podrà banyar al riu.


El Big Jump (Gran Salt) va néixer l’any 1995. Roberto Epple –ecologista- va organitzar una trobada per realitzar un bany popular en el riu Loira (França). Epple, volia cridar l’atenció sobre la necessitat d’aconseguir un bon estat per a les aigües continentals europees. Amb aquesta acció, l’ecologista també pretenia reivindicar que la Directiva Marc de l’Aigua es convertís l’any 2015 en una realitat i que la població pogués finalment fer un ús dels rius, sense que això suposés cap problema per a la seva salut.Des d’aleshores, el Big Jump ha concentrat milers de persones en centenars de rius d’Europa.

informació addicional aquí

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada