dimarts, 2 de febrer del 2010

DEPANA proposa que 23.000 hectàrees de zones humides de Catalunya obtinguin el reconeixement internacional

DEPANA proposa que 23.000 hectàrees de zones humides de Catalunya obtinguin el reconeixement internacional
DEPANA 1/2/10

S'ha proposat la inclusió de 17 espais a la Convenció Ramsar (Convenció sobre les zones humides d'importància internacional)
.

Desembocadura del Riu Gaià
FOTO: DEPANA

A la vigília de la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides (2 de febrer), DEPANA posa de manifest en un Informe (Proposta d'inclusió de noves zones humides catalanes a la Convenció Ramsar) la manca de reconeixement internacional de determinades zones humides de Catalunya. Actualment només gaudeixen d'aquest estatus el Parc Nacional Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, Estany de Banyoles i Delta de l'Ebre. Aquests quatre espais formen part de la Convenció Ramsar.
.

Aquesta Convenció estableix 9 criteris per tal de determinar si un espai esdevé important a nivell internacional. Per tal que una zona humida pugui ser inclosa a la Convenció Ramsar cal que compleixi amb almenys un dels criteris preestablerts. En aquest cas poden ser llocs que comprenen tipus de zones humides representatives, rares o úniques, espècies vulnerables o en perill o bé espais que són vitals pel cicle biològic de determinades espècies.


17 nous espais a la Convenció Ramsar
En el seu informe, DEPANA proposa la inclusió de 17 zones humides catalanes que actualment compleixen amb els criteris de la convenció internacional. Els espais proposats es poden veure al següent llistat així com el nombre de criteris que compleix:

Aiguabarreig Segre – Cinca (4)
Aiguabarreig Segre - Noguera Pallaresa (3)
Aiguabarreig Segre - Noguera Ribagorçana (5)
Aiguamolls del Baix Empordà (4)
Delta del Llobregat (4)
Desembocadura del riu Gaià (4)
Els Muntanyans (4)
Estany de Montcortès (4)
Estany de Sils (2)
Estany de Vila-Sana i Ivars d’Urgell (2)
Estanys alpins i mulleres de la Val d’Aran (2)
Estanys de Basturs (3)
Estanys de la Jonquera - Cantallops (3)
Estanys del litoral de l’Ametlla de Mar (3)
Estanys i Delta de la Tordera (2)
Parc Natural de l’Alt Pirineu (2)
Utxesa (3)

Delta del Llobregat: Espai prioritari
De les 17 zones humides proposades per DEPANA per ser incoporades a la Convenció Ramsar, vol destacar el Delta del Llobregat. El motiu és el seu valor estratègic a la conca mediterrània i en l'entorn metropolità on es localitza. És necessari i prioritari que aquest espai natural sigui reconegut a nivell internacional pels seus valors ambientals.


L'Informe de DEPANA serà presentat al Govern de Catalunya per tal que iniciï els tràmits administratius i polítics per incoporar aquestes 23.000 hectàrees a la Convenció Ramsar.

Proposta de noves zones humides catalanes a la Convenció Ramsar ( pdf, 0Kb.)

.......................................................

Depana insta a donar més protecció a zones humides
Diari de Girona 2/2/10

De la llista proposada n'hi ha tres que tenen afectació a territori de les comarques gironines
.

Estany de Sils


GIRONA DDG
Coincidint amb la celebració avui del Dia Mundial de les Zones Humides l'associació Depana ha fet públic un informe que vol ser una proposta de protecció de noves zones humides catalanes. Actualment només gaudeixen d'aquest estatus el Parc Nacional Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, Estany de Banyoles i el Delta de l'Ebre.

Aquests quatre espais formen part de la Convenció Ramsar però la proposta és que també s'hi integrin 17 zones humides catalanes. D'aquestes, tres formen part del territori de les comarques gironines: els estanys de Sils, els estanys de la Jonquera-Cantallops i els estanys i Delta de la Tordera.

La Convenció Ramsar estableix nou criteris per tal de determinar si un espai esdevé important en l'àmbit internacional. A fi que una zona humida pugui ser inclosa en aquesta categoria de protecció cal que compleixi amb almenys un dels criteris preestablerts. Es tracta de llocs que comprenen zones humides representatives, rares o úniques, espècies vulnerables o en perill o bé espais que són vitals per al cicle biològic de determinades espècies.

En el seu informe, Depana proposa la inclusió de disset zones humides catalanes que actualment compleixen amb els criteris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada