dimecres, 10 de febrer del 2010

Sobre la nova Llei de Pesca Marítima 9 i 10/20/10...

La pesca, sector turístic
Diari Maresme 9/2/10
.

Foto: sxc.hu

La nova Llei de Pesca que el Parlament de Catalunya votarà aquest dimecres, 10 de febrer, preveu que els vaixells puguin fer activitats turístiques com a diversificació de la seva activitat. També neixen noves eines de protecció per a la pesca recreativa, de marisqueix i l’aqüicultura i, a més, si es vol fer una actuació sobre el medi marí, caldrà un informe previ del Departament.

Després d’haver superat el seu tràmit parlamentari en comissió, el nou text legal, considerat ‘capdal’ pels seus impulsors, ha de marcar el futur del sector pesquer de Catalunya en els propers anys. Durant la tramitació del projecte de llei, s’han acceptat la majoria de les esmenes del sector, que segons els seus responsables, “han enriquit el text inicial”.

L’objectiu és adaptar la normativa autonòmica en matèria de pesca per assumir les noves realitats del sector pesquer i marítim. També es pretén omplir un gran buit legal en la regulació de l’activitat de la pesca a Catalunya, també emmarcada en la política comuna de pesca de la Unió Europea i en la normativa estatal sobre la matèria.

Amb l’aprovació del projecte de llei, la construcció d’un vaixell nou a Catalunya requerirà la baixa d’una embarcació equivalent per afavorir el no increment de l’esforç pesquer en l’àmbit català. El text legal també contempla activitats complementàries de diversificació del sector. Així es preveu la possibilitat que les embarcacions de pesca puguin dur a terme activitats educatives, científiques i turístiques. A més, a partir d’ara, caldrà un informe previ no vinculant de la Direcció General de Pesca i Acció Marítima davant d’actuacions sobre el medi marí, com ara la regeneració de platges, dessalinitzadores, etc.

A la sessió parlamentaria, assistirà el conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, i el director general de Pesca i Acció Marítima, Martí Sans. Durant el debat del projecte de llei, també està prevista la presència d’una trentena de representants del sector, entre els quals, hi haurà el president de la Federació de Confraries de Pescadors de Catalunya, així com representants de diverses confraries territorials, entre elles la de Montgat – El Masnou – Premià de Mar.

Catalunya veta el crecimiento de la flota pesquera
El Periódico de Catalunya 10/2/10

MARÍA JESÚS IBÁÑEZ
BARCELONA

Tras 18 años de vacío legal, el Parlament prevé aprobar hoy una nueva ley de pesca marítima, que regulará la práctica de esta actividad y establecerá mecanismos para minimizar su impacto en la biodiversidad piscícola. La ley, que en principio contará con el voto contrario de Convergència i Unió (CiU), prevé, entre otras medidas, limitar el número de embarcaciones a las 1.114 que tienen licencia catalana para faenar.


Así, a partir de la entrada en vigor del nuevo texto legal –que también regula el marisqueo y la acuicultura–, se exigirá, como requisito para dar de alta una nueva embarcación en Catalunya, que una barca registrada en esta misma comunidad sea dada simultáneamente de baja, explicó ayer el subdirector general de Pesca de la Generalitat, Francesc Alcoverro.


Además, las embarcaciones que tengan licencia para navegar por aguas continentales precisarán ahora de una autorización específica para hacerlo en el mar.


Pero quizá una de las particularidades de la nueva normativa –la anterior, de 1984, fue declarada en buena parte nula por el Tribunal Constitucional en 1992– es la creación de las denominadas áreas especiales de pesca marítima recreativa. En ellas, concretó el subdirector de Pesca, se incentivará la presencia de pescadores aficionados (los que pescan con caña) para disuadir a submarinistas furtivos, muchos de ellos procedentes de Francia. «También se podrán crear estructuras artificiales, hundiendo, por ejemplo, barcos o pecios de forma controlada, para propiciar la cría de peces», agregó Alcoverro.


POCO OPORTUNA / Para el grupo parlamentario de CiU, la ley que hoy defenderá el conseller de Agricultura, Joaquim Llena, en el Parlament «no llega precisamente en el mejor momento, ya que está previsto que en pocos meses la Comisión Europea, que es la que regula el 70% de la actividad pesquera, dicte nuevas directivas», objetó ayer el diputado Benet Maymí.

En opinión de los nacionalistas, la ley carece del consenso necesario, argumento que rebatió el subdirector general de Pesca. Además, aseguró Maymí, la nueva ley de la Generalitat «crea inseguridad jurídica, deja muchos puntos sin resolver y prevé sanciones que pueden aplicarse de forma arbitraria».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada