dimecres, 10 de març del 2010

Més notícies sobre el temporal de dilluns, 10/3/10...

LA PUNXA D'EN JAP
El Punt 10/3/10


Darreres notícies d’avui sobre el retrocés de la costa...


El temporal fa caure un edifici d’un càmping de Malgrat de Mar i destrossa diversos hivernacles als camps
Malgrat Confidencial

(Vídeo)

El temporal de mar ha destrossat un edifici d’un dels càmpings que hi ha a tocar a la platja de Malgrat de Mar. Les fortes onades han xocat contra l’edifici, provocant que aquest s’ensorrés. Per sort, en el moment de caure no hi havia ningú ja que els Mossos havien avisat amb antelació de la situació.
El fort temporal de mar ha deixat els càmpings pràcticament incomunicats. I és la zona ha quedat completament negada d’aigua. Els vehicles amb prou feines hi poden circular i, fins i tot, alguns campistes han hagut de ser traslladats.
Un altre dels llocs afectats pel temporal, en aquest cas de vent, ha estat la zona agrícola del Pla de Grau. Alguns pagesos han vist com els seus hivernacles quedaven totalment destrossats.
Després de patir les conseqüències del temporal, ara els pagesos temen els danys que puguin ocasionar les glaçades.

El fort temporal s'endú les platges del Maresme i afecta la via del tren
El Punt 10/3/10

Desapareix la sorra a molts punts de la costa i a Cabrera les onades xoquen amb els combois


La platja de la Musclera a ponent del port d'Arenys de Mar va desaparèixer engolida per les onades. Foto: E. FERRAN.

El temporal de llevant va fer desaparèixer durant el dia d'ahir bona part de les platges del Maresme. A alguns punts com ara la zona de la Musclera d'Arenys de Mar i la platja de Sant Simó de Mataró, les onades van engolir la sorra i van malmetre serveis com ara dutxes i canonades. El fort onatge va afectar també Cabrera de Mar, on l'aigua impactava violentament contra la via del tren, fet pel qual es va suspendre el pas de combois, i quan es va restablir es va fer lentament per una única via. A Barcelona, en canvi, les platges van aguantar amb solvència les envestides de la llevantada i els danys al litoral barceloní van ser escassos.

La llevantada va endur-se la sorra de bona part de les platges de la comarca. En alguns punts, però, van desaparèixer del tot. És el cas de la platja nudista de la Musclera, d'Arenys de Mar, on ahir eren visibles les dutxes surant al mig de les onades, que arrossegaven també els serveis de canonades. Un escenari semblant es repetia a la platja de llevant de Mataró, a la zona de Sant Simó, on no quedava sorra i les onades picaven a prop de la via del tren. Mentre que en aquest punt la xarxa ferroviària no patia cap contratemps, a Cabrera de Mar les onades s'enfilaven per sobre la via i xocaven amb els combois, un fet que va obligar a suspendre el pas dels trens des de la una del migdia i fins a les tres de la tarda.

Tot i restablir-se la circulació, a partir d'aquesta hora, els trens circulaven únicament per una de les dues vies i passaven molt lentament. Aquest és un punt crític a la xarxa ferroviària, ja que Cabrera no té gairebé platja, tot i que es va regenerar aquest estiu i des d'aleshores s'hi estan fent obres per reforçar l'escullera que protegeixi la via del tren. L'alcalde del municipi, Joan Vilà, va recordar un cop més com d'urgent és, «abans no passi una desgràcia», resoldre el problema de la falta de sorra, que atribueixen a l'impacte que representa el port veí de Mataró. A més de la platja i la via del tren, el temporal va fer desaparèixer el passeig que hi ha just davant de les urbanitzacions de Costamar i Voramar, deixant impracticables els accessos a la platja. La virulència de les onades de les últimes hores també va afectar el litoral de Vilassar de Mar, Premià de Mar i el Masnou, i els ajuntaments van fer ahir crides perquè ningú s'apropi als passeigs marítims. Pel que a l'Alt Maresme, la costa dels municipis de Pineda i Santa Susanna van ser les que van sortir més perjudicades. A Pineda, tots els accessos es van tancar al trànsit i, a Santa Susanna, les onades es van menjar força sorra de la platja de les Palmeres.

A Barcelona, resisteixen

A diferència del que passava fins fa pocs anys, les platges de Barcelona van aguantar amb solvència les envestides de la llevantada. Tot i que tant ahir com dilluns la força de les ones va ser intimidant, els danys que va patir el litoral van ser escassos. Només a la platja de la Barceloneta, tradicionalment la més castigada quan hi ha mal temps, es va poder apreciar que el temporal havia englotit part de la sorra. La regidora de Medi Ambient, Imma Mayol, va assegurar ahir que encara és d'hora per fer una avaluació dels possibles danys que ha viscut la costa de la capital catalana, i que caldrà esperar uns dies per veure si serà necessari fer una aportació de sorra amb vista a la temporada d'estiu. De fet, el consistori confia que el mateix corrent natural marí acabi restaurant part de la que s'ha perdut. El factor clau que explica per què les platges barcelonines han resistit aquest envit es troba en el pla d'estabilització que s'està aplicant de manera conjunta amb el Ministeri de Medi Ambient.


Mataró reclama reforçar la via de tren
Diari Maresme 10/3/10


Foto: Google Maps

L’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, ha adreçat dues cartes, una al ministre de Foment, José Blanco, i l’altra a la ministre de Medi Ambient, Elena Espinosa, per demanar-los una actuació a l’escollera marítima amb l’objectiu de “garantir la circulació de trens de la línia R1 de rodalies” quan hi hagi temporals.

En el seu escrit, Baron recorda que aquesta situació es produeix diverses vegades al llarg de l’any i, per aquest motiu, el reforçament de l’escollera per a protegir la infrastructura ferroviària “es fa del tot imprescindible”. En el seu bloc d’Internet, l’alcalde de Mataró també ha anunciat que “Remourem cel i terra, i mar i cal, però aquesta situació cal resoldre-la”, ha conclòs.

Cal recordar que, una vegada més, el servei de Rodalies Renfe al Maresme va quedar interromput entre Vilassar de Mar i Mataró a causa del darrer temporal marítim. Durant dos dies, fins aquest dimecres al matí, els trens no havien pogut circular per aquest tram i dimarts a la tarda ho feien per via única.

Les platges

També, unes de les víctimes del temporal han estat les platges del Maresme. El fort onatge d’inicis de setmana s’ha endut les de Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Premià de Mar, El Masnou, Montgat i la platja de la Musclera d’Arenys de Mar. Els municipis maresmencs afectats reclamen des de fa temps una solució definitiva al Ministeri de Medi Ambient de l’Estat que, any rere any, regenera les platges mitjançant vaixells de draga.

Restableixen la doble via Vilassar-Mataró
Diari Maresme 10/3/10

Renfe ha restablert la normalitat aquest dimecres al matí en la circulació de trens en el tram comprès entre Vilassar i Mataró de la línia de Rodalies del Maresme, un tram que es va veure directament afectat pel fort onatge d’inicis de setmana.

Aquest dimarts, a la tarda, la companyia ferroviària ja va reobrir aquest tram però en via única. Preventivament, però, Renfe ha decidit mantenir el servei alternatiu per carretera.



Darreres notícies d’avui sobre els efectes de la nevada...

Els veïns de Ciutat Jardí podrien ser evacuats pel risc de patir hipotèrmia
Malgrat Confidencial 10/3/10



El cap de la Policia Local de Palafolls, Marc Peña, alerta que la situació en alguns punts del municipi com la urbanització Ciutat Jardí és del tot insostenible. Ja s’han hagut d’evacuar tres persones que necessitaven ser hospitalitzades degut a diverses afeccions i que estaven incomunicades a les seves cases. I és que la part més alta de la urbanització continua aïllada, amb arbres caiguts enmig dels carrers, pals de telèfon trencats i cables d’electricitat i telèfon sobre la via. La neu s’ha anat enretirant pala en mà pels mateixos veïns, la Policia Local, els 34 voluntaris de Protecció Civil, les brigades municipals i fins i tot una empresa privada que té retroexcavadores que s’estan utilitzant com a màquines llevaneus. Els Bombers tampoc han deixat de treballar a la zona. Ara tothom es concentra en tirar sal ja que s’han format plaques de gel degut a les temperatures sota zero que s’han registrat avui i que, es preveu, encara baixin més.

Els operaris de Fecsa-Endesa també estan treballant en diversos punts de Palafolls. No obstant, encara no hi ha una data fixada perquè tothom hagi pogut recuperar el servei elèctric. Diuen que tampoc es poden posar generadors ja que el més urgent a hores d’ara és enretirar els cables i els pals a punt de caure per evitar que ningú prengui mal. Això significa que moltes famílies passaran la tercera nit sense llum. En la majoria dels casos, la manca de corrent també vol dir estar sense calefacció i sense cuina. Sense electricitat, tampoc es pot bombar aigua de manera que moltes llars de Ciutat Jardí estan sense aigua potable i sense possibilitat d’escalfar la neu per poder desfer-la.
Per tot això, l’Ajuntament de Palafolls està repartint bosses d’aliments i aigua a les llars que han quedat aïllades i sense provisions. De moment, tenen dues furgonetes plenes de bosses per a repartir. Aquests kits de supervivència contenen aigua, pa, embotits, iogurts, sucs i altres aliments per a passar un parell de dies. Qui en necessiti ha de trucar al 937 657 600 o al 608 740 404. La Policia Local i els voluntaris de Protecció Civil ja tenen en compte que moltes persones estan sense telèfon fix ni mòbil i que no poden fer aquesta trucada. Per això, cada cop que reben una demanda d’ajuda des d’alguna de les zona aïllades de Ciutat Jardí aprofiten per repartir bosses a tothom que ho necessita de les cases properes. El repartiment s’ha de fer majoritàriament a peu ja que no hi ha una altra forma d’arribar a les cases. La visita als domicilis serveix també per saber si algú necessita ser evacuat. Hi ha moltes famílies -especialment les que tenen nens petits o persones grans al càrrec- que ja no podien resistir més la situació en la qual es trobaven i a qui l’Ajuntament ha facilitat allotjament en un hostal de la zona que a hores d’ara ja ha hagut de posar matalassos a terra per poder allotjar a tothom.
El cap de la Policia Local de Palafolls, Marc Peña, assegura que si avui no s’aconsegueix obrir els carrers aïllats de Ciutat Jardí, seran ells mateixos els que s’encarregaran de tallar i treure els pals de telèfon i electricitat. Peña alerta que les temperatures són molt baixes i que si no es posa remei immediatament a la situació, aviat s’haurà de deixar de repartir menjar per començar a evacuar gent amb risc d’hipotèrmia.
Marc Peña ha qualificat la situació de "zona de guerra".
La situació de Ciutat Jardí és similar a la que s’està patint en altres urbanitzacions dels municipis de la zona. Ajuntaments com el de Santa Susanna faciliten allotjament en hotels del municipi als veïns que a hores d’ara encara no tenen calefacció ni electricitat.

Lloret i altres municipis de la Selva passen el dia sense llum ni telèfon
El Punt 10/3/10

La normalitat va anar tornant a la majoria de carreteres a mesura que va anar avançant el matí

Una línia elèctrica caiguda dificulta el pas a Fogueres de Montsoriu. Foto: ACN / JORDI COLOMER.

La normalitat en les comunicacions va anar tornant de mica en mica a la comarca de la Selva durant el dia d'ahir. A partir del migdia es podia circular per les principals carreteres selvatanes, que, tot i així, en alguns punts presentaven un panorama dantesc, amb cotxes, autobusos i camions abandonats, no només al voral, sinó també al mig dels carrils. El que ja no va funcionar tan bé és el retorn de la llum en els municipis afectats per l'apagada. Lloret, Tossa i moltes altres poblacions continuaven ahir al vespre sense llum. Tampoc funcionava correctament la línia telefònica a molts llocs, com a Tossa, on era molt difícil contactar amb ningú. Poques gasolineres de Lloret romanien obertes i ho feien amb generadors propis, solució que també van fer servir els hotels.

La Selva es va despertar encara amb molts problemes per culpa del temporal de neu, però a mesura que van anar passant les hores la situació va millorar força. A migdia la majoria de les carreteres ja estaven obertes, fins i tot les que no eren principals. Als nuclis de Susqueda, per exemple, on van caure noranta centímetres de neu, ja s'hi podia accedir, tot i que per arribar al veïnat del Coll s'havia de passar pel pantà.

A Sils, on es va haver de donar refugi a la Laguna a unes quatre-centes persones atrapades pel temporal, a primera hora de la tarda tothom ja havia marxat. El consistori va donar entrepans per sopar, esmorzar i dinar als afectats. A la veïna Riudarenes es va haver de treballar el dia de la nevada intensament per impedir que Can Fornaca quedés aïllada. En aquest nucli va morir un home d'un atac de cor, però no està relacionat amb la nevada. L'alcalde, Narcís Colomé (CiU), lamentava que pel que fa a nivells supramunicipals no havia funcionat «res».

A Riells i Viabrea, l'alcalde, Josep Maria Bagot (Esquerra), que havia quedat incomunicat el dia abans a Fogueres de Montsoriu, on viu, comentava ahir a primera hora de la tarda que fins ben entrat el dia no s'havia aconseguit l'accés total als nuclis de Riells i Fogueres, on, d'altra banda, no hi havia llum.

A Lloret, sense llum, la majoria de les gasolineres van romandre sense poder oferir servei, mentre que, igual que a Tossa, era gairebé impossible contactar-hi telefònicament.

Temporal marítim

El temporal de mar que va picar fort ahir a la Selva Marítima no va fer cap mena de mal. Hi havia especial preocupació pel port de Blanes i el passeig de s'Abanell, però al final no es va produir cap dany.


LES URBANITZACIONS DE MAS MORA, SANT DANIEL, CAN CAMPS, TERRABRAVA, AGORA PARK, CAN DOMENEC, TORDERA PARK I ROCAROSSA CONTINUEN SENSE SUBMINISTRAMENT ELÈCTRIC.
Ràdio Tordera 10/3/10

Les urbanitzacions Tordera Park, Mas Mora, Sant Daniel, Agora Park, Terrabrava, Can Domenec, Can Camps i Rocarossa continuen a dia d’avui sense subministrament elèctric, un tall que afectaria unes 2000 llars. Les empreses de serveis treballen per restablir la normalitat tot esperant que durant el dia pugui quedar resolt. El regidor d’obres i serveis, Carles Aulet ens ha explicat quina és la situació en aquestes urbanitzacions.
El secretari general del Departament d’Interior, Joan Boada, ha dit aquest matí en roda de premsa que Fecsa-Endesa ha elevat fins a 100.000 els abonats que encara no tenen llum per la nevada de dilluns passat. Segons Boada, la companyia espera millorar el servei per a 50.000 persones al llarg del dia, però per a la resta trigaran alguns dies més. D’altra banda, la policia local i la brigada d’obres han estat treballant durant tota aquesta matinada tirant sal a diverses zones de Tordera i Urbanitzacions per evitar les glaçades. En aquest moments, tots els esforços es centren a les urbanitzacions Rocarossa i Can Camps, on les maquines llevaneus continuen treballant. L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia ens explica quina és la situació.
La policia local alerta de la presència de plaques de gel en diferents carrers i carreteres del terme municipal, per aquest motiu es demana precaució.

LES URBANITZACIONS CONTINUEN SENSE LLUM. L’ AJUNTAMENT RECLAMA A LA COMPANYIA FECSA-ENDESA L’ INSTAL LACIÓ DE GENERADORS PER COBRIR LA FALTA D’ AIGUA.
Ràdio Tordera 10/3/10

La desesperació entre els veïns de les urbanitzacions de Tordera va augmentant. Segons informa l’ ajuntament les cases que estaven afectades al veïnat de Sant Pere haurien recuperat l’ electricitat. D’ altra banda, l’ ajuntament ha demanat a fecsa-endesa l’ instal·lació de generadors per cobrir la falta d’ aigua , sembla que de moment fecsa hauria començat a repartir els generadors per la zona de Sant Daniel. Les urbanitzacions Tordera Park, Mas Mora, Sant Daniel, Agora Park, Terrabrava, Can Domenec, Can Camps, Ferreres i Rocarossa continuen a dia d’avui sense subministrament elèctric, un tall que afectaria unes 2000 llars. Em parlat amb el president de l’ associació de veïns, Bruno Carreras que ens explicava la difícil situació que estan vivint.

(sant daniel llum)

A Mas Mora, la presidenta de l’ urbanització reclama que es posin generadors de manera urgent.

(mas mora)

A Tordera Park les conseqüències del temporal també s’ estan fent sentir, tal i com explica la presidenta de l’ urbanització, Maria Teresa Pelegrin.

(tordera park)

La direcció general d’Energia i Mines de la Generalitat xifra en 50.000 els abonats que encara no tenen llum per la nevada de dilluns passat. Per la seva banda, el secretari general d’Interior, Joan Boada, ha dit que, segons Fecsa-Endesa, alguns clients encara trigaran uns quants dies a recuperar el subministrament. El delegat del govern a Girona, Jordi Martinoy, ho considera molt greu i exigeix a les companyies que posin generadors per als afectats.


L’ALCALDE DE TORDERA, JOAN CARLES GARCIA TRASLLADA ALS MOSSOS D’ESQUADRA LA SEVA INDIGNACIÓ DAVANT L’ACTUACIÓ FETA DURANT EL TEMPORAL.
Ràdio Tordera 10/3/10

L’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia s’ha reunit aquest matí amb els mossos d’esquadra per traslladar la queixa de l’ajuntament davant l’actuació de la policia autonòmica. L’ajuntament denuncia la falta de coordinació i ajuda per part dels mossos, en l’evacuació de les gent que havia quedat atrapada a la N-II, entre Tordera i Maçanet.

L’alcalde ha carregat amb força contra el conseller d’interior Joan Saura, sobretot després que ahir assegurés en roda de premsa, que la conselleria havia estat coordinada amb els ajuntaments, per afrontar el temporal de neu. Escoltem-lo.

Els conductors atrapats també van mostrar dimarts la seva indignació per la desatenció i desinformació dels serveis d’emergència. La majoria van haver de dormir als cotxes i, el que van tenir més sort, van poder allotjar-se al restaurant Cal Coix, o bé en les dependències municipals habilitades per l’Ajuntament de Tordera.

Des de Protecció Civil se subratlla que la N-II és una via de titularitat estatal i, per tant, és l’Estat l’òrgan que ha de garantir que la seva circulació.


Indignació a Tordera per la feina dels Mossos durant el temporal
Malgrat Confidencial 10/3/10


imatge: Esther Deprius

Des de l’Ajuntament de Tordera s’ha denunciat la ineficàcia dels Mossos d’Esquadra davant la situació viscuda durant el temporal de neu i vent d’aquest dilluns. La regidora de Seguretat, Silvia Català, ha explicat que els Mossos es van desentendre dels ciutadans afectats a la carretera i només es van dedicar a regular el trànsit, a la rotonda de Can Bartolí. Català, diu que es van rebre més de 800 trucades de persones que es trobaven aïllades a la N-II, entre Tordera i Maçanet de la Selva. Eren conductors que necessitaven informació i no la rebien per part de ningú, i menys encara dels Mossos d’Esquadra. Per fer front a aquesta situació, des del consistori es va prendre la decisió d’assumir les tasques de la policia catalana. "Es va decidir actuar a la N-II, tot i que no en tenim les competències, perquè els Mossos no recollien a les persones", explica la regidora. Entre la Policia Local i regidors del consistori amb el seu propi vehicle 4x4, en van rescatar una setantena. L’Ajuntament va habilitar tres espais municipals per donar aixopluc a aquestes persones, finalment unes 200. Alguns conductors afectats en aquest punt pel temporal es van haver de refugiar en un restaurant. Altres van passar la nit dins el cotxe.

INVESTIGUEN SI LA MORT D’UN HOME A TORDERA VA SER PROVOCADA PEL TEMPORAL.
Ràdio Tordera 10/3/10

Els equips d’emergències van localitzar ahir a primera hora de la tarda el cadàver d’un home a la urbanització de Sant Llop, molt a prop d’Hortsavinyà. Es desconeixen les causes de la mort, però fonts d’Interior van posar en dubte ahir que hagués estat a conseqüència del temporal de neu i vent.

El cadàver va ser localitzat al voltant de quarts de tres de la tarda en una pista forestal i en una zona de difícil accés per la quantitat de neu acumulada durant el dia. Estava estirat a terra, bocaterrosa i encara es podien veure les petjades que havia fet abans de caure. Es tracta d’un home de 45 anys, que treballava de cambrer, veí de la urbanització i que, en un primer moment, no presentava ferides que poguessin relacionar-se amb una mort violenta. Veïns de la zona asseguraven que l’individu sempre anava poc abrigat.

Els Mossos, que porten la investigació, treballen amb diferents hipòtesis, entre aquestes que una indisposició el fes caure quan anava a la feina, perquè feia aquest trajecte de manera habitual a peu o amb bus. El fet que les petjades fossin visibles i que l’esquena de l’home no acumulés gaire neu fa pensar als investigadors que la mort li arribés a primera hora del matí, quan el temporal ja havia passat. Tot i això, els resultats de l’autòpsia donaran més informació.

“La situació és insuportable” a Tordera
Diari Maresme 10/3/10

L’alcalde de Tordera, Joan Carles García, ha manifestat aquest dimecres al matí al programa radiofònic ‘El món a RAC1′ de Jordi Basté, que la situació al municipi “és insuportable, ja”. En aquest sentit, García ha informat que les persones que viuen a les urbanitzacions “estan sense cap servei: llum, aigua potable, etc.“. A més, l’alcalde ha assegurat que encara avui li han dit que “les coses podrien anar per llarg“.

En unes declaracions anteriors de Joan Carles García, l’alcalde ja va denunciar que s’havien sentit “abandonats” pel departament d’Interior i va qualificar l’actuació dels Mossos com a “deficient”. Cal recordar que més de 200 conductors van quedar atrapats per la neu la nit de dilluns a la carretera N-II, entre Tordera i Maçanet de la Selva. Per la seva banda, els conductors atrapats també van mostrar la seva indignació per la desatenció i desinformació dels serveis d’emergència.

Investiguen si la mort d'un home a Tordera va ser provocada pel temporal
El Punt 10/3/10

L'Ajuntament denuncia que els Mossos es van «desentendre» dels conductors atrapats a l'N-II

Vehicles abandonats al tram de l' N-II entre Tordera i Maçanet de la Selva. Foto: ACN / J.P.

Els equips d'emergències van localitzar ahir a primera hora de la tarda el cadàver d'un home a la urbanització de Sant Llop, molt a prop d'Hortsavinyà. Es desconeixen les causes de la mort, però fonts d'Interior van posar en dubte ahir que hagués estat a conseqüència del temporal de neu i vent. D'altra banda, l'alcalde del municipi, Joan Carles Garcia (CiU), ha denunciat el que considera «desatenció i abandonament» per part dels Mossos als conductors que van quedar dilluns atrapats a l'N-II quan es va tallar a la circulació el tram entre Tordera i Maçanet de la Selva. Efectius de la policia local els van haver de rescatar.

El cadàver va ser localitzat ahir al voltant de quarts de tres de la tarda en una pista forestal i en una zona de difícil accés per la quantitat de neu acumulada durant el dia. Estava estirat a terra, bocaterrosa i encara es podien veure les petjades que havia fet abans de caure. Es tracta d'un home de 45 anys, que treballava de cambrer, veí de la urbanització i que, en un primer moment, no presentava ferides que poguessin relacionar-se amb una mort violenta.

Els Mossos, que porten la investigació, treballen amb diferents hipòtesis, entre aquestes que una indisposició el fes caure quan anava a la feina, perquè feia aquest trajecte de manera habitual a peu o amb bus. El fet que les petjades fossin visibles i que l'esquena de l'home no acumulés gaire neu fa pensar als investigadors que la mort li arribés a primera hora del matí, quan el temporal ja havia passat. Tot i això, els resultats de l'autòpsia donaran més informació.

Caos a l'N-II

La carretera N-II va ser una de les més afectades pel mal temps de dilluns i el tram entre Tordera i Maçanet de la Selva es va tallar a primera hora de la tarda a la circulació per l'acumulació de neu a la caçada i el perill que això suposava per als conductors.

Aquest tall, però, va afectar de ple unes 200 persones que en aquell moment circulaven per la via i que van quedar atrapades dins dels seus cotxes sense que els poguessin moure. L'alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia (CiU), critica la «poca i deficient» feina dels Mossos. «Es van limitar a controlar el trànsit a la rotonda de Can Bartrolí i en cap cas van anar a rescatar les persones que estaven dins dels vehicles», relata. Garcia explica que l'Ajuntament no va rebre cap avís del Departament d'Interior en què els informessin de la situació que hi havia a la carretera i que no va ser fins a les deu de la nit quan un afectat que havia deixat abandonat el vehicle i que havia caminat fins a la població els va explicar la situació. «No ens ho podíem creure, però vam mobilitzar els efectius de la policia local, gent de la brigada i fins i tot regidors amb els seus vehicles 4x4 per arribar al tram de la carretera i, un a un, agafar la gent de dins dels seus cotxes per dur-los a un lloc segur», rememora l'alcalde.

En total, van rescatar 98 persones –d'altres ja havien marxat pel seu propi peu–, que van passar la nit de dilluns a dimarts al pavelló municipal o en alguna de les dues pensions de la població. Se'ls van facilitar mantes i peces d'abric i menjar. «Sentim molt més que indignació per uns fets que no tenen justificació, perquè, si no hi havia prou efectius, ens haurien d'haver trucat, als ajuntaments, a la gent del territori que se'l coneix pam a pam i que pot ser de molta ajuda», va insistir.

D'altra banda, alguns dels conductors atrapats en aquest trem de l'N-II però més propers al terme municipal de Maçanet de la Selva es van poder aixoplugar al restaurant Cal Coix. Pel que fa a l'actuació dels Mossos, fonts del sindicat CCOO van declarar ahir a l'ACN que els agents desplaçats a l'N-II van sol·licitar una màquina llevaneu a les 2 de la tarda i que aquesta no va arribar fins a la matinada. «Molts policies van allargar la seva jornada arran de la situació que es vivia, però és evident que van faltar efectius, cosa que denunciem des de fa temps en un àmbit general del cos», va dir el portaveu del sindicat, Toni Castejón.

L'obertura al trànsit de l'N-II en aquest tram es va complicar ahir perquè, a banda de la neu que hi havia acumulada, calia retirar els vehicles i sobretot els camions de gran tonatge que hi havien quedat abandonats.

Penseu que tot és culpa del govern?
El Punt 10/3/10. LA CONTRA

L'administració ha fallat, però la resposta de la ciutadania tampoc no ha estat exemplar

A propòsit de la nevada em ve a la memòria una de les frases més celebrades de la història del liberalisme polític. La frase és de J.F. Kennedy. La va dir als ciutadans que pensen que ho poden exigir tot al govern, a l'estat, a la república, i que descuiden el seu esforç i els deures cívics perquè tot rutlli millor. Desencisats o no, als que es desentenen de la política, menys a l'hora de criticar-la. Penseu que tot és culpa del govern? N'esteu convençuts, que no trobaríeu la vostra part de responsabilitat, ciutadans i ciutadanes de Catalunya?

Quins motius us porten a estar enrabiats? Evidentment, és desesperant haver-se de quedar hores i hores encallat al mig del temporal, en un aeroport, en un vagó de tren, en una estació, en un pavelló d'esports, en una gasolinera, a casa sense llum i mort de fred o a dins del cotxe envoltat de neu i de més cotxes que no avancen.

Abans de marxar de casa dilluns al matí, vau fer cas de les previsions? Feia dies que el model nord-americà de predicció Global Forecast System ja assenyalava un puntet vermell a sobre de les comarques gironines. I el pronòstic fet diumenge pel meteoròleg Dani Ramírez, de l'equip de Televisió de Catalunya, va ser implacable, impecable i precís. Calia esperar que, després de l'home del temps, sortissin encara en Boada, en Saura o en Montilla per dir: «Mainada, molt de compte que demà hi haurà un temporal de neu de Déu pare omnipotent?».

En sortiran ara que diran que les previsions meteorològiques són sovint erràtiques i imprecises i que no n'enganxen mai cap. No es poden fer acusacions de cavall estant. N'enganxen, tot i que, malauradament, a vegades fan errades sonades.

Tots sabem de molta gent que, afortunadament, van ser cauts i van anul·lar els seus plans per viatjar. I molts van dir: «Uf!, una mica més i no hi arribo!». Potser, fins i tot, jo no hauria d'haver anat a peu a casa després d'haver plegat tard de la feina, ja que vaig haver de recórrer un quilòmetre ben bo de neu verge i sota un vent gèlid; només em faltaven els llops! O que em caigués una branca a sobre.

Sempre pensem, irresponsablement, ciutadans i governants, que a nosaltres no ens passarà res. Com que dilluns els carrers eren molls, tothom va pensar que la neu no s'hi agafaria. Però algú podria haver pensat de posar-hi sal, per si glaçava. Ahir a la tarda mateix, molts carrers costeruts de les comarques gironines no havien rebut cap gra de sal, ni per medicina. Això no és culpa dels ciutadans, evidentment. Ni tampoc són ningú per barrar el pas dels camions per les carreteres quan cau la primera volva. Tots tenim papers ben definits i, potser per falta de costum, a vegades fallem. Com ara negar el caos. Les administracions han fet el que han pogut en un país mediterrani poc avesat a la neu, però que no pensin que ho han fet tot bé, que no s'enganyin, ni exigeixin actes de fe a la ciutadania, que no és ximple. El que haurien d'haver exigit o recomanat a tots els ciutadans és que es quedessin a casa –perquè les previsions no eren bones des de feia dies– i fer-los treure la neu acumulada de davant del seu domicili. Netejar els embornals perquè l'aigua del desglaç circuli sense embussos. O perquè la glaçada de la matinada següent no converteixi la via pública en una pista de gel tan bona per al cúrling com per als traumatòlegs.

I de les companyies elèctriques paga la pena parlar-ne? I de la companyia telefònica? Quina ràbia quedar-te sense llum vuit hores! Com s'explica que milers de llars quedin sense subministrament elèctric? I sense telèfon, fix o mòbil? Amb les tarifes abusives que cobren i que el govern permet i aprova!

No sé si us passa, però vaig trobar a faltar un interès general. Una mena de solidaritat col·lectiva. Em va semblar un campi qui pugui. Em consta que hi va haver gent que va compartir alguna de les flassades insuficients que es van repartir als pavellons i alguna de les escasses galetes que van rebre dels ajuntaments que acollien damnificats pel temporal. I jo que pensava que les situacions complicades servien per fer cohesió de grup. Ens calen lliçons de civisme. O un curs sencer de ciutadania: de solidaritat il·lustrada o de caritat cristiana! Que ve a ser el mateix.

Més que desconfiança en la política, n'hi ha en la polis.



I sobre la cara amable de la nevada...

Postals de neu al Maresme
Diari Maresme 9/3/10


Foto: Vicens Tomàs Malgrat de Mar

Les darreres neus al Maresme han estat motiu de nombrosos problemes i col·lapses però també han convidat als nostres lectors i lectores al món artístic a través de les seves fotografies.

Us oferim algunes de les seves fotos que hem anat rebent a la nostra Redacció i que són un testimoni gràfic d’un dia que sens dubte serà difícil d’oblidar.


Foto: Vicens Tomàs Malgrat de Mar

Foto: Jordi Gras Pineda de Mar

Montserrat Estafanell Sant Iscle

Foto: Ricard Nobo Calella

Foto: Ajuntament de Llavaneres

Foto: Vicens Tomàs Malgrat de Mar

Foto: Jordi Gras Pineda de Mar

Foto: Aj. Vilassar de Dalt

Foto: Montserrat Estafanell Sant Iscle

Foto: Jaume Simon

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada