divendres, 16 de juliol del 2010

Fets consumats... abra calabra!... i altre cala omplerta de sauló 16/7/10...

Una cala apareix convertida en platja de sorra artificial
Diari de Girona 16/7/10
.
Ja han rebut sancions per accions il·legals dins el paratge protegit i ara s'investiga qui ha cobert de sauló una cala de còdols
.
La cala està als peus de la finca de Can Juncadella. diari de girona
.
A finals de la setmana passada, van abocar sorra sobre els còdols.
.
LLORET DE MAR E.PADILLA
No neix una platja nova cada dia, però a Lloret de Mar els n'ha sortit una de cop i volta. Algú ha considerat que la cala Rajoles, que està dins el Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN), no era prou còmoda per al bany pel fet de ser de còdols i a finals de la setmana passada hi van abocar centenars de quilos de sorra. La cala està als peus de la finca de Can Juncadella, els amos de la qual ja han rebut sancions per part del Departament de Medi Ambient per fer obres il·legals als seus terrenys, que estan fortament protegits per normatives mediambientals. Ahir a la tarda, una patrulla d'Agents Rurals va elaborar un informe per esclarir si s'ha comès alguna infracció mediambiental.
.
L'Ajuntament de Lloret es cura en salut abans d'apuntar amb el dit els amos de la finca -tot i que hi ha "sospites", reconeix el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Lloret, Ignasi Riera (CiU),- i, després que els agents municipals de protecció de l'entorn alertessin de l'aparició de la platja artificial, es va fer un informe que s'ha remès, assegura Riera, a les autoritats de Costes del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marítim i també al Departament de Medi Ambient de la Generalitat. Riera explica que el municipi tan sols té "força moral" per demanar que la cala torni al seu estat original i que no pot actuar més enllà de remetre l'informe a les administracions competents en tema de costes.
.
A més, primer cal esclarir els fets, considera Riera, cosa que els Agents Rurals intentaven fer ahir a la tarda parlant amb els responsables de la finca. I és que fonts municipals indiquen que si bé els amos de Can Juncadella han demostrat, en altres moments, poc respecte envers la normativa mediambiental que protegeix la seva finca -per exemple, l'han enjardinat amb espècies no autòctones i han construït escales i pistes per accedir més còmodament a les cales-, potser no són directes responsables de l'abocament, sinó que podria haver estat el personal de manteniment que es fa càrrec dels jardins de la finca qui va abocar sorra sobrant dels treballs a la cala per desfer-se'n.
.
En tot cas, ara Medi Ambient i també el Departament de Política Territorial i Obres Públiques, que són les administracions catalanes involucrades en la gestió dels paratges protegits, hauran d'esclarir si l'actuació és constitutiva d'infracció i si cal sancionar-la amb una multa o bé demanar tan sols la restitució de la cala, cosa que, de manera discrecional, ja s'ha demanat des del consistori lloretenc.
.
Tapen amb sorra una cala de Lloret
El Punt 16/7/10
.
S'hi ha començat un accés que porta a Can Juncadella
.
L'Ajuntament ja ha enviat un informe a Medi Ambient
.
Gruix de sorra L'aportació de sorra que s'ha fet a la cala és ben visible, com es pot comprovar en la imatge. Foto: EL PUNT.
.
L'Ajuntament de Lloret de Mar ha tramès un informe a la delegació de Medi Ambient i a la direcció general de Costes perquè algú ha cobert de sorra la cala des Rajols, i s'hi ha començat a construir un accés amb escales de fusta que porta a la finca de Can Juncadella. Es tracta d'un espai protegit, i van ser els vigilants de platges i agents de protecció de l'entorn els que van detectar aquesta irregularitat fa una setmana, segons va explicar ahir el regidor de Medi Ambient de Lloret, Ignasi Riera.
.
El regidor desconeix si posar la sorra a la cala i començar-hi a construir un accés és legal o no. “No en tinc ni idea. No és un tema de competència municipal, nosaltres ja fa dies que ho vam veure, vam aixecar les actes oportunes i ho hem tramitat, amb reportatge fotogràfic inclòs, al Departament de Medi Ambient i a Costes”, va dir Riera.
.
El delegat de Medi Ambient a Girona, Emili Santos, va manifestar ahir que encara no té constància de la tramitació, i que ho valoraran tan bon punt rebin l'informe municipal.
.
També...
.
El govern aprovarà el consell rector de Pinya de Rosa de Blanes sense cap representant de la propietat
El Punt 8/7/10
.
Medi Ambient diu que no pot esperar més que defineixin qui serà
.
La propietat va fer obres de neteja forestal i va col·locar tanques a l'espai l'any passat. Foto: MANEL LLADÓ.
.
El govern s'ha cansat d'esperar que els propietaris de Pinya de Rosa de Blanes defineixin qui serà el seu representant al consell rector de l'espai. Per això el Departament de Medi Ambient proposarà «de manera immediata» l'aprovació del consell rector que ha de gestionar l'espai, amb sis representants i deixant-ne fora el dels propietaris, que tot i això s'hi podrà afegir més endavant. El consell rector és un dels mandats de la llei de protecció de l'espai, i fa cinc anys que hauria d'estar constituït.
.
A finals de gener es van reunir els diferents representants que han de formar part del consell rector de Pinya de Rosa, l'organisme que ha de gestionar aquest espai protegit com a paratge natural d'interès nacional el 2003. Aquest era un pas previ perquè es proposessin formalment els representants que l'han de formar, i perquè el govern n'aprovés la constitució. Ha passat mig any, i no hi havia notícies respecte a aquest tema. Ara, però, el Departament de Medi Ambient ha anunciat que l'aprovació d'un acord de govern per crear el consell rector és «immediata», i que es farà sense cap representant de la propietat. Segons ha explicat el director dels serveis territorials de Medi Ambient, Emili Santos, «hem estat contínuament en contacte amb la propietat perquè proposés formalment el seu representant al consell, però ja no podem esperar més». Per això, i quan encara s'han d'aclarir alguns serrells legals, l'opció més viable ara mateix és constituir el consell sense el membre que correspon als propietaris, de manera que ja es pugui començar a fer una gestió real de l'espai. I si més endavant els amos de Pinya de Rosa es defineixen, incloure-hi el representant en el consell. Santos tampoc no ha descartat que sigui Medi Ambient qui el nomeni.
.
El futur de la gestió
.
A part del representant de la propietat, en el consell rector hi ha d'haver representants dels departaments de Medi Ambient i Habitatge i Política Territorial i Obres Públiques, de l'Ajuntament de Lloret, del Consell Comarcal de la Selva, de la comunitat científica i de l'associació Pinya de Rosa. Santos ha explicat que segurament hi haurà un segon representant de Medi Ambient, sense vot, per desenvolupar les tasques pròpies del funcionament del consell. Pel que fa a la gestió de l'espai, ha afirmat que inicialment anirà a càrrec de tècnics del departament, fins que la Generalitat pugui fer una aportació econòmica que permeti la gestió autònoma de l'espai. També s'haurà de fer el reglament intern del consell.
.
Cinc anys de retard i tales indiscriminades
.
La protecció de Pinya de Rosa es va fer efectiva el 2003, quan el Parlament va aprovar per unanimitat una llei que garantia la conservació del paratge. La llei marcava que en un any i mig s'havia de formar el consell rector, i a partir d'aquí elaborar el pla d'usos de l'espai i garantir així el seu accés públic. Rafael Sardà, del Centre d'Estudis Avançats de Blanes i membre de l'associació Pinya de Rosa, ha assegurat: «Anem ja amb cinc anys de retard, i crear el consell és l'única manera de posar en marxa el pla d'usos perquè, com a mínim, no es torni a dur a terme la neteja que es va fer a l'espai l'any passat.» Sardà fa referència als treballs que la propietat va fer l'any passat i que l'associació va denunciar, perquè s'havien eixamplat camins, s'havia posat una tanca en bona part del paratge i s'havia eliminat sotabosc i arbres de la finca, en el que consideraven un atemptat ecològic. «Durant aquest any han continuat treballant-hi, i tot i que el govern hi havia garantit l'accés públic, només es pot accedir al paratge pagant per entrar al jardí botànic. I per la costa només es pot arribar fins a s'Agulla», ha dit Sardà, que ha afegit que han portat el cas al Síndic de Greuges i creu que l'autorització dels treballs i la falta de control podria ser delicte.
.
D'altra banda, Emili Santos ha explicat que el retard en la constitució del consell rector es deu bàsicament a dos factors. Un, que «la propietat privada no ha tingut mai clara la seva estratègia», i dos, l'intent que es va fer d'inclusió de l'espai de Santa Cristina de Lloret dins la zona protegida. Medi Ambient volia englobar els dos espais en el mateix PNIN, però des de Lloret es va aixecar una forta oposició, que al final va aconseguir l'objectiu de no incorporar-s'hi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada