dijous, 30 de desembre del 2010

Peixos... és un miracle que a la Tordera encara abundin les espècies autòctones, vaja...

Experts alerten del perill d'extinció dels peixos autòctons de la Península
Diari de Girona 30/12/10
.
Investigadors de Girona formen part de la recentment creada Societat Ibèrica d'Ictiologia
.

El professor Frederic Casals -a l'esquerra- durant la presentació, acompanyat d'altres membres de la junta. universitat de lleida


LLEIDA DDG

Un equip de científics d'arreu de l'Estat i de Portugal, entre els quals n'hi ha de Girona, alerten del perill d'extinció en què es troben els peixos autòctons als rius de la Península; és més, asseguren que algunes espècies ja han desaparegut. Amb l'objectiu d'impulsar l'estudi i la conservació de la ictiofauna autòctona d'Espanya i Portugal, un grup d'investigadors i gestors implicats en l'estudi i la defensa dels peixos continentals de la península Ibèrica han constituït, a la Universitat de Lleida, la Societat Ibèrica d'Ictiologia (SIBIC). La trobada i la presentació d'aquest nou òrgan es va realitzar els dies 17 i 18 de desembre.

Els integrants del nou col·lectiu d'experts denuncien "el paupèrrim estat de conservació" d'aquestes espècies úniques al món i alerten que l'activitat humana, sumada a la presència cada vegada més nombrosa d'espècies forànies introduïdes, com ara el lluci, el silur, la perca americana o la sandra, ja han provocat múltiples extincions locals.

Un fet "alarmant"


Els experts qualifiquen aquest fet d'"alarmant, degut al grau d'exclusivitat de la ictiofauna ibèrica", ja que la península Ibèrica està considerada com un dels punts més importants de biodiversitat de peixos de tot Europa.


Segons va detallar el secretari de la Societat i professor de la Universitat de Lleida (UdL), Frederic Casals, hi ha molts casos que exemplifiquen aquesta situació. Així, l'investigador va explicar que s'han extingit l'esturió a la conca de l'Ebre, l'anguila ha desaparegut de tots els rius per sobre de les grans preses, mentre que la mandrilla o la bagra, dos dels peixos més comuns als rius de Catalunya, pràcticament no es troben.


Ja que la presentació es va dur a terme a la UdL, Casals es va referir a la situació dels rius de Lleida, en els quals -segons va explicar- es troben en perill la bavosa de riu, present en algun tram del Segre, i el cavilat, a la Garona. Altres espècies com ara la bagra, l'anguila i el llopet de riu estan entre les vulnerables, va afegir.


La junta del SIBIC, que en aquests moments està integrada per una dotzena d'experts de Còrdova, Navarra, Barcelona, Girona, Múrcia, Lleida i Portugal, té previst tornar-se a reunir el proper mes de juny a Múrcia.

A l'espera que s'iniciï el procés d'inscripció de socis, la Societat Ibèrica d'Ictiologia ja compta amb 183 persones interessades a formar-ne part. Els impulsors de l'organització insisteixen a dir que aquesta societat està oberta no només a ictiòlegs sinó també a membres de l'administració, societats de pescadors, consultores ambientals i organitzacions ambientalistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada