divendres, 11 de juny del 2010

Anellament de polls d'astor (Accipiter gentilis) al Montnegre 10/6/10. Jose Moreno, Enric Badosa i Xesco Macià

els dos polls femella d'astor (Accipiter gentilis) anellats.
.
Aquest dijous en Jose Moreno, Enric Badosa i Xesco Macià han anellat els dos polls d'astor (Accipiter gentilis) d'un dels nius del Montnegre.
.
En Jose accedint al niu...
.
.
Enric Badosa i Xesco Macià durant l'anellament dels polls, 2 femelles...
.
.
un cop anellats, cap al niu un altre cop...
.


.
polls amunt, Jose cap avall...
.
.
la femella adulta va rondar per la zona i es va veure aproximant-se al niu mentre tornàvem cap als cotxes.

dijous, 10 de juny del 2010

Sobre l’esquirol llistat siberià (Eutamias sibericus) al Montnegre 9/6/10…

Avui he llegit aquesta notícia a l’Actualitat del Baix Montseny…

Guardes del Parc detecten esquirols llistats, no autòctons, a Olzinelles
L’Actualitat del Baix Montseny 9/6/10
.

.

Fa unes setmanes que els guardes del parc del Montnegre i el Corredor van poder observar a la zona de la font del Pradelló, a Olzinelles, un seguit d'esquirols llistats, un esquirol de pèl curt i suau i d'un to que varia entre el castanyer clar i el daurat, amb 5 llistes o ratlles fosques a l'esquena i la cara alternades amb altres de color blanc.

.
Es tracta d'una no originària Catalunya, i per aquest motiu la seva presència al bosc s'atribueix al fet que alguna persona l'hauria deixat anar. Segons l'Ajuntament, la seva presència no és una bona notícia perquè, com amb la majoria d'espècies forasteres, podria convertir-se en un problema de convivència i reemplaçament de les espècies pròpies, provocar canvis en el funcionament dels ecosistemes naturals o aportar malalties i dificultats de supervivència a d'altres espècies. També, assegura, és possible que els esquirols no puguin sobreviure en un medi estrany, i morin depredats o incapaços de trobar aixopluc i menjar. Aquests dies s'està intentant capturar-los i traslladar-los on puguin viure en captivitat.

Recupero 2 entrades de fa 2 anys a aquest blog amb fotografies i observacions d’en Jordi Novell…

Sobre l’esquirol llistat siberià (Eutamias sibericus) al Montnegre. Jordi Novell
8/8/2008

Fotografies a la Vall d'Olzinelles (Montnegre-Sant Celoni) 21/7/08. Jordi Novell
22/7/2008

A la llista actualitzada de mamífers de la Conca de la Tordera ja es va incloure aquesta espècie com exòtica puntual (Darrera actualització: 28/1/10)…

Llista actualitzada dels mamífers de la Conca de la Tordera

A la web del Parc (de la Diputació) no trobo res sobre el tema…

http://www.diba.cat/parcsn/newsletter/default.asp?parc=5&sessio=P

I a la web de l’ajuntament trobo aquesta notícia...

Es detecta la presència d'esquirols no autòctons a Olzinelles
Ajuntament de Sant Celoni 6/6/10

(text i fotografia original de la notícia idèntica llegida avui)

Un parell de consideracions...

Segons la notícia aquesta espècie ja ha sobreviscut 2 anys (inclosos 2 hiverns, una nevada de les grosses i més de 700 dies evitant ser depredats i alimentant-se perfectament.

Segons la notícia s’han vist “uns quants”, lo que significa que s’ha reproduït perfectament i que ja es pot considerar una espècie invasora.

Segons la notícia, s’ha trigat 2 anys en prendre les primeres mesures per evitar problemes envers els ecosistemes naturals i les espècies autòctones, tot i conèixer la seva existència (i documentada).

Segons la notícia, han estat els guardes del parc els que han observat els exemplars.

Segons la notícia...

Traieu vosaltres mateixos les conclusions.

Arenys de Mar no vol que el vaixell draga vingui a treure més sorra del fons marí per posar a les platges . El Punt 10/6/10

Arenys de Mar no vol que el vaixell draga vingui a treure més sorra del fons marí per posar a les platges
El Punt 10/6/10

L'Ajuntament en bloc aprova una moció en contra i reclama un debat a fons
.

El vaixell draga l'estiu passat aturat davant la costa de Vilassar de Mar. Foto: E. FERRAN.

Tots els grups municipals d'Arenys de Mar, tant el tripartit que governa com CiU, PP i ViA a l'oposició, estan d'acord que no es regeneri més platges amb sorra del fons marí. El consistori en bloc ha aprovat una moció en contra i reclama que totes les parts afectades busquin solucions a llarg termini per resoldre l'estabilitat de les platges. El rebuig de l'Ajuntament se suma als de molts veïns que ja han recollit 3.000 signatures en contra i que s'estan mobilitzant per evitar la regeneració.

Regenerar les platges amb sorra del fons marí no és la solució. Així de clar es pronuncien els grups municipals arenyencs si es té en compte l'impacte ecològic i la despesa econòmica que suposen aquestes actuacions cada estiu, i encara més si es té en compte la poca durada de la sorra. El consistori arenyenc recorda que, tot i que les platges de ponent han perdut sorra, ni demana ni reclama que s'utilitzi sorra del fons marí per millorar les seves platges. Per això, considera «inadmissible que es dragui el fons marí davant les platges d'Arenys en ple estiu», i que a més de l'impacte ambiental es perjudiqui la temporada de bany.

La moció aprovada dilluns en un ple extraordinari ja és a les mans de la Delegació del Govern i de la demarcació de Costes. Aquest darrer organisme havia anunciat les dates de Sant Joan per traslladar fins a la bocana del port el vaixell draga que extreu la sorra per dipositar-la a les platges de ponent. La resolució de tots els grups també reclama que s'obri un debat a fons entre totes les parts implicades per fer els estudis i les inversions necessàries per buscar l'estabilitat de les platges sense haver de recórrer cada any a l'extracció de sorra del fons marí. En aquest sentit, des del sector pesquer es reclama que es faci el bypass per portar sorra des de la platja de llevant a l'altre costat del port. L'alcalde d'Arenys de Mar, Ramon Vinyes (PSC), és del parer que aquest sistema de dragatge no es pot portar a terme en ple estiu per les molèsties que ocasionaria als banyistes.

3.000 signatures

Representants de la plataforma ciutadana que s'ha creat contra la draga van assistir al ple municipal i van agrair el posicionament unànime de tot el consistori. Els veïns, que compten també amb el suport de la confraria de pescadors, s'han mobilitzat per evitar que es faci una altra regeneració extraient sorra del fons marí i han recollit unes 3.000 signatures. La campanya d'adhesions en contra del vaixell draga es tancarà aquest dissabte a l'acte informatiu i de debat que la plataforma ha organitzat al Calisay, a les sis de la tarda. Les signatures i la moció municipal es faran arribar a la ministra de Medi Ambient.

dimecres, 9 de juny del 2010

Sortida naturalista a la desembocadura del riu Tordera del diumenge passat 6/6/10. Orchis

Fotografies de Marc Monguilod
.
Aquest diumenge es va fer la sortida naturalista a la desembocadura del riu Tordera organitzada per Càmping La Tordera i l'associació Orchis, i tot i el mal temps i les quatre gotes que van caure, vam poder observar o escoltar corriols petits (Charadrius dubius), corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis), gavines corses (Larus audouinii), ànecs collverds (Anas platyrhynchos), boscarles de canyar (Acrocephalus scirpaceus), mallerengues carboneres (Parus major), caderneres (Carduelis carduelis), tudons (Columba palumbus), orenetes vulgars (Hirundo rustica), rossinyols (Luscinia megarhynchos), rossinyols bords (Cettia cetti), oriols (Oriolus oriolus), entre molts altres.
.
També vam parlar entre tots els assistents de les peculiaritats de l'espai que anavem observant, i es van poder conèixer les tortugues d'aigua que habiten a l'espai.
.
Comparació entre les dues espècies autòctones, la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) a l'esquerra, i la tortuga d'estany (Emys orbicularis) a la dreta...
.
.
comparació entre la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) a l'esquerra, i la tortuga d'aigua americana (Trachemys scripta), espècie exòtica i invasora, a la dreta...
.
.
Tothom va preguntar sobre temes de tot tipus referents a l'espai, i al final de la sortida vam tenir un debat improvisat on tothom destacava l'interès i la poca informació que es tenia dels tresors naturals i de la manca de protecció de l'espai.
.
La propera sortida serà el darrer diumenge d'aquest mes, el dia 27 a les 10 del matí a l'aparcament davant Càmping La Tordera.

Continuen les concentracions de gavina corsa (Larus audouinii) a la desembocadura del riu Tordera 6-8/6/10

gavines corses (Larus audouinii)...
. .
Com cada dia, les gavines corses (Larus audouinii) es concentren a l'interior de la desembocadura del riu Tordera, avui dimarts fins a 144 adultes, sempre més abundants a la tarda i vespre que no pas al matins.
.
gavines corses (Larus audouinii) i gavians argentats (Larus michahellis) aquesta tarda a l'interior de la desembocadura...
.

.
També s'observen de manera regular i abundant aquests dies altres aus marines...
.
corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)
mínim 19 el diumenge al matí
gavians argentats (Larus michahellis)
gavines capnegres (Larus melanocephalus)
baldrigues balears (Puffinus mauretanicus)
baldrigues mediterrànies (Puffinus yelkouan)
i alguns mascarells (Morus bassanus)
.
Pel que fa a l'interior de la desembocadura i tram final del riu, com a més destacat...
.
1 corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) mascle
corriols petits (Charadrius dubius)
10 parelles
1 martinet menut (Ixobrychus minutus) mascle
1 balquer (Acrocephalus arundinaceus) cantant
boscarles de canyar (Acrocephalus scirpaceus)
1 oriol (Oriolus oriolus) cantant
cueretes grogues (Motacilla flava)
almenys 2 parelles
xots (Otus scops)
almenys 2 caixes niu ocupades
... entre molts altres.
.
gavina corsa (Larus audouinii) i gavià argentat (Larus michahellis)...
.
.
gavines corses (Larus audouinii), un gavià argentat (Larus michahellis) i un corriol petit (Charadrius dubius) desenfocat ;)...
.
.
corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)...
.
.
i algunes imatges de la desembocadura...
.

Primera captura de tortuga d'estany (Emys orbicularis) a la desembocadura del riu Tordera 5/6/10

tortuga d'estany (Emys orbicularis) capturada a la desembocadura del riu Tordera
.
Aquest dissabte es va capturar una tortuga d'estany (Emys orbicularis) a la desembocadura del riu Tordera dins l'estudi de quelonis aquàtics de la conca de la Tordera que l'associació Orchis realitza des de fa uns anys.
.
Es tracta de la primera captura de l'espècie a la desembocadura, però no a la baixa Tordera, i confirma l'existència d'una petita població repartida pels trams mig i baix del riu i zones humides associades, ja sigui pròpia (per confirmar) o gràcies a la dispersió d'exemplars de les poblacions de la subconca de la Selva, on l'espècie és abundant i representa la major i millor conservada de tot el sud-est peninsular.
.
També s'han capturat aquests darrers dies a la desembocadura algunes tortugues de rierol (Mauremys leprosa), l'altre espècie de tortuga aquàtica autòctona i molt més abundant que la d'estany a tota la conca, especialment al riu Tordera, i algunes tortugues d'aigua americana (Trachemys scripta), espècie exòtica i invasora cada vegada més freqüent a totes les masses d'aigua d'arreu del país.
.
una de les tortugues de rierol (Mauremys leprosa) de la desembocadura del riu Tordera, una femella de 6 anys...
.

Els corriols petits (Charadrius dubius) ja coven a la desembocadura i tram final del riu Tordera (Blanes-Malgrat de Mar) 6-8/6/10

Un dels corriols petits (Charadrius dubius) covant a una de les illes sorrenques...
. .
Aquests darrers dies s'han pogut localitzar un mínim de 10 parelles i territoris de corriol petit (Charadrius dubius) a la desembocadura i tram final del riu Tordera, entre el pont entre Malgrat i Blanes i la desembocadura. Concretament 9 parelles al llit del riu i altre a l'illa de la platja dins la desembocadura.
.
Totes les parelles es troben covant els ous, i són molt freqüents les volades i corredisses de distracció envers els depredadors i d'altres espècies que s'apropen.
.
Algunes imatges de corriols petits (Charadrius dubius) d'avui...
.

Primeres caixes niu ocupades per xot (Otus scops) a la desembocadura del riu Tordera 6-8/6/10

posta de xot (Otus scops) de 5 ous a una de les caixes niu.
.
Ja hi ha almenys 2 caixes niu de la desembocadura del riu Tordera ocupades per xot (Otus scops), i almenys en una d'elles una posta de 5 ous.
.
Imatges de la femella, sense allunyar-se de la caixa mentre es realitzava el control. Controlant, des de les branques properes i a pocs metres, què punyetes feia amb la seva prole, i va tornar a l'interior de la caixa de seguida que vaig marxar (ràpid, simplement era un control)...
.

diumenge, 6 de juny del 2010

Anellament de polls d'òliba (Tyto alba) 1/6/10. Enric Badosa

.
Aquest dilluns passat l'Enric Badosa va anellar els 4 polls d'òliba (Tyto alba) d'un indret de Tordera...
.
.
i un poll d'òliba (Tyto alba) a una caixa niu d'un indret de Fogars de la Selva, plena de ratolins i musaranyes...
.

Estany de Cal Raba (Tordera) 30/5/10

.
Aquest diumenge passat 30/5/10, en visita ràpida a l'estany de Cal Raba (Tordera) com a més destacat...
.
mínim 4 parelles de cabussets (Tachybaptus ruficollis)
2 parelles amb 3 i 2 polls, i 2 parelles amb nius amb 4 i 5 ous.
Mínim 3 parelles d'ànec collverd (Anas platyrhynchos)
1 oriol (Oriolus oriolus)
... entre altres.
.
un dels nius de cabusset (Tachybaptus ruficollis)...
.