dimecres, 24 de febrer del 2016

La dessalinitzadora de la Tordera opera al 40% per allargar les reserves d´aigua. Diari de Girona 24/2/2016

La dessalinitzadora de la Tordera opera al 40% per allargar les reserves d´aigua
Diari de Girona 24/2/2016



Si els nivells dels pantans se situen per sota del 50% (el de Sau ja s'hi aproxima), es preveu incrementar les mesures

GIRONA | P. ESPARCH La falta de pluges abundants les últimes setmanes ja s'ha fet notar als sistemes de subministrament d'aigua. Actualment, la dessalinitzadora de la Tordera -ubicada al terme municipal de Blanes- està funcionant entre el 35% i el 40% de la seva capacitat. Malgrat que no és habitual que a la temporada d'hivern la planta de la Tordera tingui una producció superior al 10% (que acostuma a ser el seu mínim de funcionament), l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha optat per incrementar la capacitat de la dessalinitzadora per allargar les reserves d'aigua.


De fet, és la primera vegada -des que es va ampliar aquesta planta després de la sequera dels anys 2007 i 2008- que a l'hivern la dessalinitzadora de la Tordera opera fins al 40%. Tot i que l'ACA ha destacat que, de moment, la planta no ha superat el 40% de producció, no es descarta que pugui augmentar la seva capacitat les properes setmanes. El motiu és que si els embassaments se situen per sota del 50% dels seus nivells de reserves, es calcula que caldrà incrementar les mesures per garantir de manera preventiva el subministrament d'aigua.

Ara mateix, els tres principals pantans dels sistemes fluvials gironins continuen tenint, de mitjana, un 25% menys de reserves que fa un any. Tot i que fa prop de dues setmanes la pluja va donar una treva al període de sequera, amb menys de 10 litres per metre quadrat a alguns municipis de la demarcació de Girona, els embassaments mantenen els nivells a la baixa. Actualment, la pitjor situació és al pantà de Sau, que ja s'està aproximant al 50% de la seva capacitat.

En concret, Sau disposa ara d'unes reserves de 93,21 hectòmetres cúbics (al 56,40% de la seva capacitat), mentre que fa un any tenia 138,39 hectòmetres (al 83,74%). En el cas de l'embassament de Darnius Boadella, compta ara amb unes reserves de 37,53 hectòmetres (al 61,42%) i fa un any en tenia 48,31 (al 79,07%). Finalment, pel que fa al pantà de Susqueda, disposa ara d'unes reserves de 170,22 hectòmetres cúbics (al 73,05% de la seva capacitat) mentre que fa un any comptava amb 216,95 hectòmetres (al 93,11%).

Canvi meteorològic?

Evidentment, la situació actual pot capgirar-se si es produeix un canvi meteorològic. Una previsió que, segons va informar ahir el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), és probable que es pugui fer realitat. El SMC va explicar que es calcula que els propers dies hi hagi l'arribada d'una pertorbació procedent de l'Atlàntic que, juntament amb l'aprofundiment d'una depressió al nord de la península Ibèrica, donarà lloc a un important canvi meteorològic en forma de pluja, neu, vent i fred. L'episodi es preveu que comenci aquest dissabte amb precipitacions que poden afectar qualsevol punt de Catalunya. També la cota de neu es calcula que baixi al llarg del mateix dia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada