dissabte, 26 de març del 2016

Prats d'en Gai i entorn (Tordera) 25/3/2016


Els Prats d'en Gai (Tordera) continuen secs, com pràcticament totes les zones humides temporals de la Baixa Tordera. Algunes imatges d'aquest divendres...








Per trobar aigua hem d'anar a la cubeta principal dels camps "restaurats" propers o al canal principal de drenatge dels camps ...





En ullada ràpida a l'aigua, només capgrossos de granota pintada (Discoglossus pictus) o uns pocs capgrossos petits i postes desfetes de gripau corredor (Epidalea calamita)...

Capgrossos de granota pintada (Discoglossus pictus)...


I milers, a tot arreu, a milers, de crancs vermells americans (Procambarus clarkii)...



Pel que fa als ocells, com a més destacat...

1 Xoriguer comú (Falco tinnunculus)
1 Faisà (Phasianus colchicus) mascle
1 Mussol comú (Athene noctua)
5 Cornelles negres (Corvus corone)
... entre molts altres.

-----------------------------------------------------

Crònica d'un absurd...

Això d'ara és l'exemple perfecte de l'absurd total de les administracions vers les zones humides de Tordera...

Per compensar l'afectació de les obres de l'autopista C-32, es van incloure uns camps de conreu d'unes 6 ha situats al sud dels antics límits, com es pot veure al mapa de la fitxa de l'inventari de Zones humides de Catalunya, Generalitat de Catalunya.

L'actuació de millora va consistir en aprofundir els terrenys a difernet cotes i amb un parell de cubetes centrals més profundes. A tot arreu es van plantar centenars de verns petits. Els primers anys s'omplia d'aigua i els verns van arrelar i crèixer.

El Canal del Pla, que recull les aigües del Canal de Gelpí entre altres, vorejava aquests camps (primer de conreu i més tard afegits a la zona humida "protegida" i modificats topogràficament) seguint els límits del camp i fent un gir brusc en forma de córner just abans d'arribar-hi, mantenint la inundabilitat dels camps que no quedaven drenats.

Ja fa un parell d'anys es va fer una intervenció important a aquest canal (es va netejar, es va millorar el camí que creuava amb un gran tub de ciment,...) per part de no sé quina administració (Ajuntament? Diputació? Consell Comarcal?), i de passada,  i.aquí està l'absurd... es va fer drecera anul·lant el córner i creuant el camp restaurat, amb la mala sort que ara recull i drena les aigües que abans inundaven l'espai. El córner perdut ara torna a ser camp de conreu, de passada.

Com a resultat, per molt que plogui, des de llavors només s'inunda temporalment la cubeta central perquè el terreny és més profund... la resta no perquè el nou traçat del canal porta les aigües canal avall. Ara són terrenys drenats, no cap zona humida, els verns s'estan assecant i l'herbassar sec ocupa pràcticament tot l'espai...








Aquest és l'exemple perfecte de la relació entre les administracions i les zones humides "protegides" de Tordera... No hi ha cap administració que tingui cura d'aquests espais... amb l'absurd que unes treballen a la contra de les altres, o si més no s'ignoren.

Ja fa molts anys que l'ajuntament de Tordera va apostar per ignorar el seu patrimoni natural, més aviat sembla que els fa nosa, i ha estat molt eficaç en el seu esforç per fer desaparèixer totes i cadascuna de les seves zones humides importants, ja sigui transformant-les en residuals, encerclades, drenades o dregradades, ja sigui minvant poc a poc la seva extensió, i tot gràcies a la passivitat o complicitat de la resta d'administracions (incloses l'ACA o el DMAH)... Algú ha vist mai un agent rural a les zones humides de Tordera? Per exemple?

I allò més important... Fer una actuació de restauració o millora al medi natural no només consisteix en executar-ho i fer-ho públic a tots els mitjans... també ha d'incloure un seguiment i estudi per corretgir possibles errors o adversitats que vagin sorgint, vigilància, etc... i d'això a Tordera no tenim ni un sol exemple!!!

Lo que hi ha a Tordera són un munt d'actuacions abandonades i transformades en erms secs o pipi-cans. Això sí, publicitades a tot arreu al seu dia.



Pels camps del voltant...


Com a més destacat una serp verda (Malpolon monspessulanus) jove i moltes sargantanes iberoprovençals (Podarcis liolepis) a tot arreu...

Serp verda (Malpolon monspessulanus) jove...

Sargantana iberoprovençal (Podarcis liolepis)...

Algunes imatges dels camps que envolten la zona humida...










i aquí i allà...



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada