divendres, 11 de març del 2016

Situació preocupant de les basses temporals a la Baixa Tordera 11/3/2016


La bassa de Can Simó (Fogars de la Selva) està completament seca i sota algunes pedres del fons s'amaguen garnotes verdes (Pelophylax perezi) i algunes larves de salamandra (Salamandra salamandra)...

Granota verda (Pelophylax perezi) 

Una de les larves de salamandra (Salamandra salamandra) del fang sota una pedra del toll ja sec

La situació és preocupant ja que a aquestes dates, com fa anys fins aquest, hauria d'estar plena d'aigua i amfibis...

A una petita bassa del Pla de Can Simó (Fogars de la Selva) 27/5/09



Les pluges de la setmana passada van entollar les basses, només entollar, i la sequera hivernal a estat letal. Si no plou amb ganes el que queda de març i no s'omplen, serà el segon any consecutiu en que els amfibis que s'hi reprodueixen ho patiran. L'any passat va ploure a l'hivern i es van omplir les basses, canals, molleres,... però la primavera va ser extraordinàriament seca, a finals de març ja eren seques i es van perdre milers de capgrossos i larves. A principis d'estiu va ploure molt però ja era tard per a la major part d'espècies.

La majoria de safaretjos o basses de reg s'han perdut per abandonament o per introducció de peixos ornamentas, i zones humides importants tipus Llobateres, Molí d'en Puigvert o gravera de Palafolls, per exemple, tenen aigua tot l'any i/o peixos, crancs americans o molts ardèids.

Ja no hi ha dubtes que hi haurà una disminució important d'efectius (amfibis adults) a l'espera d'un parell d'anys normals o bons per tornar a multiplicar-se exponencialment, però si es repeteix la situació una altre vegada potser hi haurà extincions locals.

Espècies com la granota verda (Pelophylax perezi), la reineta (Hyla meridionalis), el tòtil (Alytes obstreticans), el gripau corredor (Epidalea calamita) o la granota pintada (Discoglossus pictus) poden reproduir-se al riu o estanys permanents i no pateixen gaire. Les salamandres (Salamandra salamandra) i els gripaus comus (Bufo spinus) aprofiten els torrents i alguns pantans petits. Però per a les espècies més interessants... els tritons palmats (Lissotriton helveticus), els tritons verds (Triturus marmoratus) o els gripaus d'esperons (Pelobates cultripes)... les basses temporals i les molleres són vitals.

A la zona hi ha tolls, i als tolls larves de salamandra (Salamandra salamandra) però no la resta d'espècies...





He fet un petit recorregut per basses, canals, molleres i estanys temporals (Cal Raba, Can Torrent, La Júlia, Vallmanya, La Roureda, Can Julià, Bancells,...) i no hi ha aigua. La situació pot ser alarmant si no plou amb ganes el que queda de març...





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada