La Serp d'esculapi (Zamenis longissimus) és la serp més agressiva de totes les que podem trobar a la Baixa Tordera però no és verinosa. Qualsevol que l'hagi agafat sap que et mossega abans que t'adonis de la seva intenció ja siguin adultes o juvenils, jo mateix las he patit moltes vegades.
La primera reacció de qualsevol serp, i aquesta no és cap exvepció, és la de fugir i amagar-se, però quan es veu acorralada tendeix com cap altre a aixecar-se i retreure's per agafar impuls, saltar cap endavant amb la boca oberta i mossegar.
Tot i això he observat moltes vegades un comportament defensiu en juvenils d'aquesta espècie que no he llegit enlloc i mai he trobat bibliografia al respecte. Aquesta vegada l'he volgut filmar per poder mostrar-ho.
Consisteix bàsicament en fer moviments vibrants de la punta de la cua abans de saltar per mossegar, i d'aquesta manera atreure l'atenció del depredador (en aquest cas la càmera) a aquesta part del cos. Ho podeu veure perfèctament al següent vídeo...
Sembla ser més per distreure abans del salt i la mossegada que no pas per sacrificar la cua a una ferida menor, tot i que reconec que no ho puc saber amb certesa ja que també l'he observat algunes vegades sense que hi hagi salt... potser reflex...
Aquest comportament defensiu no l'he observat mai a cap altre espècie, ja siguin exemplars adults o juvenils, però sí a gairebé tots els exemplars juvenils d'aquesta espècie.
Aquí teniu uns quants vídeos on s'observa el comportament defensiu molt més habitual: Aixecar-se, retreure's i saltar per mossegar...
Aquestes imatges són del 18/5/2016 a la Riera de Pineda (Tordera, Barcelona)...
http://natura-tordera.blogspot.com.es/2016/05/riera-de-pineda-tordera-1852016.html
Hola,he trobat en poc temps dos tipus de serps i no entenc gaire pero diría que al menys una no es autóctona.son petites.zona Tordera/Blanes.qui em.pot treure de dubtes.
ResponEliminaHola, envia'm foto a xavierromera@hotmail.com i t'ho puc dir.
Elimina