dimecres, 6 de juliol del 2016

És estiu... Augmenten les notícies vàries sobre platges 6/7/2016

Les platges de Blanes, lliures de burilles de cigarreta gràcies a una iniciativa escolar
Tribuna Selvatana 6/7/2016

Un grup d'alumnes de l'Institut S'Agulla, amb el suport de l'ajuntament, han posat en marxa aquest estiu un projecte amb l'eslògan "La Platja no és el teu Cendrer".


Redacció

Aquesta setmana, coincidint amb l'inici de la temporada estiuenca, s'han instal·lat a les platges de Blanes uns nous elements que formen part d'una idea endegada per un grup d'alumnes de 3r d'ESO de l'Institut S'Agulla amb el suport de l'ajuntament. Presentat amb l'eslògan "La Platja no és el teu Cendrer", es tracta d'un projecte que s'ha posat en marxa com a prova pilot d'una nova matèria que entrarà al currículum de Secundària d'aquí a tres o quatre anys.

La nova matèria s'anomena Serveis a la Comunitat, i vol promoure que els alumnes experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l'exercici actiu de la ciutadania, i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat. El nom del projecte genèric que s'ha treballat és "Una Platja sense Cigarretes".

En total, s'han instal·lat 8 faristols amb cendrers reutilitzables: 2 d'ells a la platja de Cala Bona (Cala Sant Francesc) i els 6 restants al llarg de la platja de Blanes (entre la zona del Port i Sa Palomera). La mecànica és la següent: els fumadors que vagin a la platja han d'agafar els cendrers i dipositar-hi les burilles de les cigarretes. Quan marxin de la platja, els han de buidar a les papereres i tornar-los a dipositar en el faristol. Hi ha 18 cendrers en cada faristol, que estan situats just a l'entrada d'accés a la zona de platja on s'han instal·lat.

Un projecte transversal tractat en diverses assignatures 
Inicialment, la prova pilot només incloïa la confecció de dos faristols per cobrir a bastament els objectius educacionals que té la nova matèria de Serveis a la Comunitat. En plantejar el projecte a l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Blanes, però, els va agradar tant a polítics i tècnics que van demanar-los de fer-ho més a l'engròs. comptant amb el seu suport.

Així va ser com el consistori blanenc hi va destinar un pressupost de més de 800 € per a la confecció d'un major nombre de faristols. El projecte s'ha desenvolupat des de diferents matèries. D'aquesta manera, a Català i Castellà s'ha incidit en el tema de la publicitat en diverses formes: els cartells, l'eslògan, falca de ràdio, anuncis, etc. Per la seva banda, a Visual i Plàstica s'han treballat la imatge i els logotips, i a Cultura i Valors Ètics el civisme a les platges.

En les assignatures de Biologia, Física i Química han estudiat els components del tabac i les conseqüències del seu consum, així com la lenta descomposició que tenen els materials que formen part d'una burilla de cigarreta. Per últim, a Tecnologia s'han construït els faristols i s'han preparat les llaunes que s'han dipositat en els faristols perquè s'hi posin les burilles. En aquest darrer sentit, s'han manipulat més llaunes que estan a punt per poder reposar els cendrers en cas que vagin desapareixent.

Balanç positiu de la prova pilot del projecte 
Tant els professors com els alumnes que han participat en el projecte han destacat la bona entesa que hi ha hagut des d'un principi per part de l'Ajuntament de Blanes, i valoren molt positivament que els hagi engrescat tant la idea fins a l'extrem de fer-la més gran. Igualment, han volgut deixar palesa la bona disposició amb què s'han trobat tant des de l'Àrea de Medi Ambient com de les Brigades Municipals.

Precisament han estat els operaris de les Brigades Municipals els qui s'han encarregat d'instal·lar els faristols a l'entrada de les platges aquesta mateixa setmana. També van ajudar als alumnes a resoldre'ls dubtes de disseny, els han proporcionat material i eines, i els van cedir les mateixes instal·lacions de la nau perquè poguessin confeccionar tot el què els feia falta.

Juanjo Navarro, regidor de Medi Ambient i Brigades Municipals, ha explicat que "ha estat molt engrescador poder ajudar-los a engrandir el projecte. Des d'un principi, la idea que poguéssim establir aquesta sinergia em va semblar molt i molt atractiva". D'altra banda, també remarca que "és una manera molt original de convidar als fumadors a què ens ajudin a mantenir netes les nostres platges". "Evidentment que seguirem netejant-les diàriament com hem fet sempre, però està molt bé haver pogut introduir aquest element de conscienciació, gràcies a l'esforç d'aquest grup d'alumnes i professors" indica Navarro.

Per la seva banda, el professor responsable del projecte, Pitu Chamorro, de l'Institut S'Agulla coincideix en fer un balanç positiu de tot plegat i destaca que "estem molt contents del resultat del projecte, perquè hem anat molt més enllà del que ens havíem proposat en un principi. De cara a l'any vinent, volem seguir treballant aquesta nova opció educacional de Serveis a la Comunitat, però haurem de pensar-ne de nous, com ara acompanyament d'avis o recitals a geriàtrics, per exemple".

Blanes posa cendrers dissenyats per escolars a les platges
Diari de Girona 6/7/2016

Aquest projecte, que vol acabar amb les burilles de cigarretes, l'han elaborat alumnes de l'IES s'Agulla

 En total s´han instal·lat vuit faristols a les platges blanenques. Ajuntament de Blanes

BLANES| DDG
L'Ajuntament de Blanes ha instal·lat aquesta setmana a les seves platges, vuit faristols que serviran com a cendrer i que formen part d'un projecte elaborat per un grup d'alumnes de 3r d'ESO de l'Institut S'Agulla. Presentat amb l'eslògan La Platja no és el teu Cendrer, es tracta d'un projecte que s'ha posat en marxa com a prova pilot d'una nova matèria que entrarà a currículum d'ESO d'aquí a tres o quatre anys.

La nova matèria s'anomena Serveis a la Comunitat i vol promoure que els alumnes experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic, aprenguin en l'exercici actiu de la ciutadania, i posin en joc els seus coneixements i capacitats al servei de la comunitat.

En total, s'han instal·lat vuit faristols amb cendrers reutilitzables: dos d'ells a la platja de Cala Bona (Cala Sant Francesc) i els sis restants al llarg de la platja de Blanes (entre la zona del Port i Sa Palomera). La mecànica és la següent: els fumadors que vagin a la platja han d'agafar els cendrers i dipositar-hi les burilles de les cigarretes. Quan marxin de la platja, els han de buidar a les papereres i tornar-los a dipositar en el faristol. Hi ha divuit cendrers en cada faristol, que estan situats just a l'entrada d'accés a la zona de platja on s'han instal·lat.

Premià transvasarà sorra de la platja al mar
El Punt Avui 6/7/2016

Acumulació de sorra al Torrent Amell de Premià. Foto: A.P.

T.M - PREMIÀ DE MAR
Un vaixell draga transvasarà a partir del 12 de juliol 10.000 m³ de sorra acumulada al final del torrent Amell de Premià de Mar i la distribuirà 200 metres mar endins entre les platges de Bellamar i de l'Ós. L'actuació, que ja va fer l'any passat Marina Port Premià, es complementarà amb una altra per deixar a punt la desembocadura. L'alcalde, Miquel Buch (CDC), defensa l'actuació perquè no es malmet l'ecosistema natural, “deixa en mans del mar la reposició de la sorra” i posarà fi al taponament de sorra que provoca problemes de salubritat i afecta els usuaris de la platja de Llevant. Paral·lelament, Crida Premianenca ha denunciat l'actuació perquè provocarà “danys mediambientals irreparables” i s'han anunciat actes de protesta. El primer, aquest mateix vespre coincidint amb el pregó de festa major.

Arrangen la sorra de la Platja dels Pescadors, prop de la Riera de Pineda
Ràdio Pineda 5/7/2016


La retroexcavadora de l'Ajuntament de Pineda està fent feines d'anivellar la sorra a la Platja dels Pescadors, molt a prop de la Riera de Pineda. En aquest punt, les pedres sota el carril bici que actuen com a espigó, havien quedat nues de sorra i la retroexcavadora està repartint la sorra en aquest punt.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada