dissabte, 27 d’agost del 2016

Algunes notícies per llegir 26-27/8/2016...

Gossos de sol i platja
El Punt Avui 27/8/2016

Sant Pol mantindrà l'única platja del Maresme on fins ara es pot anar amb animals i lloa l'encert del servei

Negocia amb la Generalitat si l'haurà de traslladar per la proximitat amb l'espai on dormen ocells protegits


TERESA MÁRQUEZ - SANT POL DE MAR
Sant Pol de Mar mantindrà l'experiència de destinar una part del litoral a permetre l'ús mixt de la platja a persones i gossos durant l'estiu. La prova pilot que va engegar el juny passat ha obtingut una gran resposta, sobretot perquè només Barcelona ciutat s'ha afegit a la iniciativa a tota la demarcació. Tot i acumular rebuig en especial dels veïns de les urbanitzacions properes, que s'han queixat tant de forma oficial com a través de les xarxes socials, i en espera de fer una valoració més acurada a final de temporada, la decisió és ferma. “Estem molt contents amb la rebuda, perquè s'ha demostrat que hi havia una demanda real a la qual s'ha pogut donar resposta”, assenyala la regidora de Medi Ambient, Verònica Martí (Junts). Al lloc triat, la cala que forma la platja de les Banyeretes, s'hi han posat cartells en què es convida els propietaris dels animals que facin un bon ús de l'espai i evitin els problemes de convivència. També s'hi han instal·lat papereres, s'ha habilitat una dutxa i, segons la regidora, hi ha un control exhaustiu de la neteja de la zona, “que manté uns nivells excel·lents pel que fa a la qualitat de l'aigua i s'hi analitza regularment la sorra”. Verònica Martí admet que en aquest període hi ha hagut algun cas aïllat de banyistes amb gossos de raça perillosa que no complien la normativa de dur l'animal lligat, però insisteix que la policia local “actua quan ho ha de fer” i que en aquests mesos no tenen constància de cap episodi greu de baralles entre els gossos. Segons els càlculs de Martí, en especial els caps de setmana poden passar fins a un centenar d'animals per la platja. “Ens felicitem de la bona sintonia que s'ha creat entre els banyistes, que esperem que es mantingui”, destaca la responsable de Medi Ambient.

Pendents del lloc

L'alcaldessa, Montserrat Garrido (CDC), va avançar que l'Ajuntament estava pendent de resoldre amb la Generalitat la ubicació definitiva de la platja amb gossos. El fet que a les Banyeretes i altres espais propers hi hagi des de fa anys un bon nombre de corbs marins emplomallats que hi passen la nit dificulta la convivència amb els gossos perquè els podrien atacar. “No tenim constància de cap incident i curiosament aquest primer estiu amb la prova pilot de la platja s'han comptabilitzat més exemplars de corbs marins”, assenyala.

En tot cas, l'alcaldessa comenta que ja s'han pres mesures a favor de la protecció dels animals limitant la platja i, en conseqüència, l'accés dels gossos i deixant uns 70 metres de distància amb les roques dels corbs marins. “També es van instal·lar cartells en què es prohibia la pesca, perquè bona part de la mortalitat d'aquestes aus la provoquen els hams que s'empassen”, comenta l'alcaldessa.

Un fenomen que crida l'atenció d'altres municipis

Emportar-se el gos perquè gaudeixi d'una estona de sol i platja és una experiència que cada cop més els municipis entenen com un servei que poden donar. El gran nombre de persones que tenen al seu càrrec un animal de companyia afavoreix que altres ajuntaments de la comarca s'emmirallin en la iniciativa de Sant Pol i busquin la manera d'adaptar-la al seu territori. Un dels casos més avançats és el d'Arenys de Mar. La població és una de les que tenen un horari restringit a l'estiu d'accés de gossos a les platges i, per tant, estan prou conscienciats davant la demanda creixent d'un tram de platja on es pugui anar a banyar amb l'animal. L'alcaldessa, Annabel Moreno (ERC), explica que ja s'han iniciat les converses amb el poble veí de Caldes per tirar endavant una platja on es permeti l'accés amb gossos a la zona de la Musclera, que limita amb les dues poblacions. “Creiem que si unifiquéssim esforços i poguéssim compartir despeses, podríem posar-la en marxa l'estiu de l'any vinent”, comenta Moreno, que recorda que de moment els animals ja tenen un horari força ampli per passejar per la sorra: de vuit del vespre a vuit del matí. El Masnou també ha mostrat interès a poder disposar d'un espai al seu litoral on no estiguin prohibits els gossos. L'alcalde, Jaume Oliveras (ERC), preveu poder fer una prova pilot a final de temporada per comprovar quin nivell de resposta té. “Hem d'acabar de triar el tram de platja però pensem que a l'altura de Can Teixidor és un espai prou adequat”, manté. En cas que l'experiència es vulgui posar en marxa a l'estiu, Oliveras recorda que s'hauran de modificar tant el pla d'usos de la platja com l'ordenança municipal per adaptar-los a la nova realitat.


Es compleixen deu anys de la fatídica rierada que es va emportar una quarantena de cotxes
Ràdio Calella 27/8/2016



Una forta tempesta d’estiu, una nit de divendres d’agost, va trasbalsar Calella ara fa deu anys. Va començar quan passaven deu minuts de les nou del vespre del 25 d’agost del 2006 i en només 20 minuts va descarregar 37 litres per metre quadrat. La imatge que ha quedat pel record és la d’una important rierada que es va emportar tot el que es va trobar pel davant. El sinistre va afectar a la quarantena de cotxes que llavors hi havia estacionat. L’ex alcalde Josep Basart, batlle de la ciutat en aquell moment, ha compartit amb Ràdio Calella TV els seus records d’aquella nit, assegurant que es van passar molts nervis fins que es va confirmar que no hi havia cap víctima. També ha admès que mai s’ha acabat de saber quin error de coordinació va fer que l’avís del Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) arribés a les autoritats i cossos d’emergència locals quan ja no hi havia temps material per evitar els danys.


El missatge alertant d’una forta tempesta va emetre’s a les 20.35h, però va arribar a Calella a través del Servei Meteorològic del Consell Comarcal del Maresme quan faltaven tres minuts per les nou del vespre. L’aiguat va caure tretze minuts després, sense marge perquè la Policia Local alliberés de cotxes la Riera Capaspre.


“És difícil saber què va fallar exactament, però el cert és que alguna cosa va fallar”, ha assegurat Josep Basart, qui era l’alcalde de Calella en aquella època. “Era el Consell Comarcal a través del SMC qui avisava a les policies locals de la comarca de qualsevol circumstància meteorològica que podia suposar algun risc i, per motius que mai he sabut, hi va haver un problema amb la transmissió que va fer que no arribés ràpidament”, ha recordat.


L’ex alcalde ha explicat en una entrevista a Ràdio Calella TV com és que hi havia cotxes aparcats a la llera quan, a priori, no s’hi podia accedir. “Aquella setmana estava tancada però algú va obrir la cadena permetent que els cotxes entréssin, i això no va ajudar”, ha admès.


La rierada va arrossegar la quarantena de cotxes que hi havia estacionats a aquella hora a la riera, pràcticament tots de visitants que havien vingut a passar el dia a Calella, o s’estaven aquí de vacances. Basart recorda que es van viure uns primers minuts amb molta angoixa fins que es va poder descartar que hi haguéssin víctimes. “El protocol va ser en un primer moment avisar perquè es retiréssin els cotxes i, un cop la rierada va ser efectiva, prohibir que hi entrés ningú amb la intenció de treuere’l. El següent pas, quan els cotxes van quedar taponats, va ser tornar a comprovar que no hi hagués ningú a l’interior perquè durant una bona estona vam tenir-ne la sospita”, ha reconegut l’ex alcalde.


L’ex alcalde ha reconegut l’actuació dels membres de la Policia Local i d’altres cossos de seguretat i d’emergències, que van donar una resposta eficaç i efectiva a una situació del tot extraordinària i inesperada. Les primeres hores van dedicar-se a controlar la situació i fixar les actuacions per retirar els vehicles que havien fet tap a la riera. La normalitat va trigar a restablir-se. Tres dies després encara s’estaven rescatant vehicles que havien anat a parar a mar amb l’ajuda d’helicòpters. “Com a anècdota, fins i tot es van treure cotxes que feia anys que estaven al fons del mar, que no eren del moment sinó que hi havien arribat d’altres rierades i que no s’havien pogut recuperar per les circusmtàncies que fossin”, ha revelat Basart.


L’Ajuntament de Calella va posar-se a disposició dels propietaris dels vehicles sinistrats a l’hora de gestionar-ho amb les asseguradores.

Es dóna el cas que la rierada va produir-se poques setmanes després que l’Ajuntament de Calella aprovés el projecte per cobrir la riera Capaspre. Axiò implicaria que els cotxes ja no hi poguéssin circular i, ni molt menys, estacionar. El projecte inicial del juliol del 2006 només contemplava el cobriment de la llera amb una llosa de formigó, deixant en l’aire el posterior tractament superficial i la integració urbanística de l’obra; així com el seu finançament.


Els fons de la Generalitat de Catalunya i de l’Estat asseguraven que es podia sufragar la primera part, i la posterior convocatòria del Pla Zapatero del llavors president espanyol, l’any 2009, va obrir la porta a encarar les dues actuacions de forma simultània. El cobriment i la urbanització de la Riera Capaspre va tenir un cost 0 per l’Ajuntament de Calella. Un diumenge 27 de desembre del 2009 es tallava la cinta de l’obra. Un matí fred, però assolellat.


Amb el pas dels temps, s’ha constatat que el projecte ha atorgat una nova centralitat a la ciutat, especialment a l’estiu. La riera, ara transitable tant per cotxes com per a vianants, és una de les zones més concorregudes de la ciutat i al seu voltant s’ha reacivat l’economia. El que abans era una barrera grisa de formigó, ara és una avinguda rodejada de bars i restaurants que hi donen vida.


Santa Susanna estrena el primer pàrquing per a busos a la zona hotelera
El Punt Avui 26/8/2016

Ocupa un solar de 17.000 m² al Torrentó de Can Gelat i té capacitat per a cent vehicles

L'Ajuntament permet l'activitat fins al novembre com a prova pilot


TERESA MÁRQUEZ - SANTA SUSANNA
Santa Susanna va estrenar fa poc més d'un mes el primer espai habilitat com a aparcament d'autobusos a la zona hotelera que encara s'ha de desenvolupar urbanísticament. L'espai, situat en el Torrentó de Can Gelat, mesura 17.000 m², és de propietat privada i el gestiona l'empresa Autocars Calella amb un permís municipal que s'allargarà inicialment fins al 30 de novembre. Es tracta d'una prova pilot que, segons l'alcalde, Joan Campolier (AiS), respon a la necessitat de posar ordre en l'aparcament d'aquests vehicles durant l'estiu i, al mateix temps, “garantir-los la seguretat i la tranquil·litat que dóna un espai tancat i vigilat les 24 hores del dia”. El consistori ha anat informant tant als hotelers com als operadors turístics de l'obertura de l'aparcament.

El gerent de l'empresa Autocars Calella, Josep Onna, explica que la iniciativa està obtenint una resposta positiva per part del sector. “Arreu d'Europa es funciona amb aquests aparcaments, que eviten els problemes de mobilitat en els municipis turístics i garanteixen un lloc adequat a aquests vehicles.” Onna precisa que en aquests terrenys hi caben un centenar d'autocars i que “només es permet l'aparcament i no es dóna cap altre servei complementari”. El preu per dia és de 15 euros més IVA.

L'aparcament ocupa una parcel·la que en el futur desenvolupament turístic de la zona està destinada a la construcció d'una estació d'autobusos que la mateixa empresa està interessada a tirar endavant.

LA FRASE

Arreu d'Europa es funciona amb aquests aparcaments, que garanteixen un lloc adequat als autocars
Josep Onna
GERENT D'AUTOCARS CALELLA

LA XIFRA

100 autocars
és la capacitat aproximada del primer aparcament que funciona a Santa Susanna.


Estudien l’expansió dels càmpings de Malgrat de Mar
Ràdio Palafolls 26/8/2016


El consistori malgratenc està estudiant la possibilitat de permetre als càmpings de Malgrat de Mar la seva expansió en zona agrícola. Els amos d’aquests negocis han lliurat recentment a l’ajuntament un projecte on es contempla la seva ampliació cap a l’interior, en concret pel Pla de Grau. El projecte preveu la creació d’un vial que uniria l’avinguda de la Pomereda i el delta del riu La Tordera. L’ampliació permetria, segons els càmpings, millorar l’oferta de serveis als campistes.

La demanda dels propietaris dels càmpings, una desena, respon a la voluntat de recuperar els terrenys a tocar del litoral que, alguns d’ells, han anat perdent amb el pas del temps.

Des de l’ajuntament de Malgrat de Mar s’ha manifestat que, per tirar endavant la proposta, els càmpings s’haurien de fer càrrec del cost econòmic total que suposaria desenvolupar el projecte. També se’ls reclama, entre d’altres, diverses millores a la zona relacionades amb els serveis bàsics com l’aigua.

Abans d’aprovar-se el projecte, però, el consistori hauria de modificar el pla d’usos de la zona. El mateix consistori afirma que en cap cas significaria un canvi de qualificació dels terrenys, actualment agrícoles.


LA FESTA DEL CEL ES FARÀ A SANTA SUSANNA EL 2017
TELENOTÍCIES COMARQUES TV3 24/8/2016

LA FESTA DEL CEL ES FARÀ A SANTA SUSANNA EL 2017 -

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada