dimarts, 16 d’agost del 2016

Més aliats per als dofins 16/8/2016 La Vanguardia

Més aliats per als dofins
La Vanguardia 16/8/2016

El Govern català dóna suport també a un corredor per als cetacis lliure de sondejos petroliers

Un dofí saltant sobre aigües de la Mediterrània a prop de les costes d'Andalusia (EFE)

ANTONIO CERRILLO, Barcelona 16/08/2016 02:15

El Govern català va aprovar el 19 de juliol passat demanar a la Comissió Europea que doni suport a la creació d’un corredor per protegir els cetacis a les costes de Catalunya, les Balears i la Comunitat Valenciana. Aquesta petició l’ha de formular la UE davant del Conveni de Barcelona contra la Contaminació a la Mediterrània. L’ Executiu català ha sol·licitat al Govern espanyol que aprovi una moratòria amb efecte immediat sobre la concessió de permisos d’investigació, exploració i explotació d’hidrocarburs a la Mediterrània occidental.

Aquests acords reforcen la posició de l’ Aliança Mar Blava, una plataforma ciutadana que reuneix les entitats de les Balears que rebutgen els sondejos petroliers a la Mediterrània i donen suport a la protecció dels cetacis.

En l’acord del Govern se subratlla que la contaminació acústica és un problema greu per a aquestes espècies i que els nombrosos projectes de sondejos petroliers existents graviten sobre una quarta part d’aquesta zona de la Mediterrània. Per fer aquests sondejos acústics, les empreses petrolieres fan servir embarcacions amb canons d’aire comprimit ( air) que emeten ones acústiques (a fi d’elaborar un mapa 3D de les formacions rocoses susceptibles d’allotjar hidrocarburs). El problema és que els sorolls poden causar danys fisiològics irreversibles i pèrdues d’audició als cetacis, així com camuflar els seus sons (necessaris per a alimentar-se, reproduir-se i orientar-se, entre altre funcions vitals).

L’àrea marina entre les costes de Catalunya, les Balears i la Comunitat Valenciana és un corredor migratori valuós per als cetacis, entre els quals destaquen la balena rorqual comuna, que fa servir aquesta ruta per dirigir-se a les àrea de cria i alimentació al nord de la Mediterrània, el dofí llistat, el dofí mular o el zífid de Cuvier.

De fet, el Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient va sol·licitar que aquesta ruta de la fauna fos declarada zona especialment protegida d’ importància per a la mediterrània ( Zepim) pel Conveni de Barcelona. La conferència de les parts (països riberencs) és l’encarregada de regular les zones protegides especialment. Amb la designació d’aquesta figura legal s’impediria de dur a terme sondejos i prospeccions petrolieres en aquestes aigües. No obstant això, l’ Aliança i ara el Govern català demanen accelerar aquest procediment.

Leonardo Anselmi, coordinador de la Plataforma ZOOXXI, que treballa per redefinir el paper dels zoos, va assenyalar també que ­dóna suport a aquesta iniciativa. “No té sentit abordar el debat sobre la conservació de les espècies sense protegir els hàbitats on viuen aquests animals”, afirma An­selmi.

Per aquest expert, és paradoxal que Barcelona tingui dofins del mar Carib “quan no fem res per defensar els dofins al mar Carib, mentre els dofins del mar Mediterrani tenen un nivell de protecció legal insuficient, i no s’està aplicant”. “A la Mediterrània, al nostre costat, tenim cetacis que no són defensats. En resum, estem tancant els cetacis i tenim cetacis en hàbitats propers que no som capaços de protegir”, afegeix.

L’anunci del Govern va rebre la valoració de l’ Aliança Mar Blava, en entendre que aquest és “un avís” a les empreses petrolieres sobre la inviabilitat mediambiental dels seus projectes a la zona, segons Carlos Bravo, coordinador tècnic de l’ Aliança Mar Blava.


------------------------------------------------------------------

Recupero un vídeo de l'any passat...



Avistamiento de delfines en Blanes
Nixon Bahamon

Publicado el 4 ago. 2015
Delfines observados el día 04/08/2015 durante una campaña de muestreo a bordo de la embarcación "Dolores", en la estación fija del Observatorio Marino (Estación OOCS) del CEAB-CSIC, en la cabecera del cañón submarino de Blanes. www2.ceab.csic.es/oceans

I una notícia de l'11/8/2016...

Ara Balears 11/8/2016

En 8 anys, la superfície afectada per sondejos acústics ha augmentat un 27%. El Govern català insta la Comissió Europea a proposar la declaració del corredor de cetacis com una ZEPIM

CRISTINA SASTRE Palma ACTUALITZADA EL 11/08/2016 19:11

Els cetacis es veurien greument afectats pels sondejos sísmics. / ARA BALEARS

La marea blava que va sacsejar les Illes Balears contra les prospeccions ha arribat a Catalunya. El Govern català ha comunicat a Aliança Mar Blava que, en la sessió de Govern del dia 19 de juliol, va acordar instar la Comissió Europea a proposar la declaració del corrector de cetacis de la demarcació marina del llevant balear com a Zona d'Especial Protecció d'Importància per a la Mediterrània (ZEPIM), a signar el Conveni per a la protecció de la mar Mediterrània contra la contaminació, i a aplicar de "manera immediata" un règim preventiu de protecció en aquesta àrea. 

D'acord amb l'informe 'Visió general dels punts negres de soroll submarí en l'àrea mediterrània' és "particularment preocupant" que, mentre que l'any 2005, un 3,8% de la superfície de la Mediterrània estava afectada per sondejos acústics, l'any 2013 aquest percentatge va augmentar fins al 27%. 

L'àrea marina localitzada entre les costes de Catalunya, les  Balears i el País Valencià constitueix un corredor migratori de cetacis de gran valor ecològic i d'importància vital per a la seva supervivència a la Mediterrània occidental. Si no fos així, el dofí llistat, el dofí mular, el zífid de Cuvier i el rorqual comú estarien en perill. 

A més, s'ha de tenir en compte que, a Catalunya, hi ha diverses àrees marines protegides properes a aquestes zones de prospecció com són el Parc Natural del Cap de Creus, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. També són propers diversos espais de la Xarxa Natura 2000, com són el litoral del Baix Empordà, el cap de Creus i el Montgrí, les Medes i el Baix Ter i el Lloc d'Importància Comunitària (LIC) marí declarat per l'Estat anomenat Sistema de canons submarins occidentals del golf de Lleó. Aquests espais acullen espècies marines protegides que poden ser afectades per l'impacte que suposa la contaminació acústica derivada de les prospeccions.

"Totes les dades justifiquen la declaració com a ZEPIM d'aquest corredor de migració de cetacis, atès que aquesta figura normativa li donarà un marc jurídic que permetrà evitar els impactes sobre les poblacions de cetacis", explica el Govern català.


Dos projectes de prospeccions, en marxa

A dia d'avui continua en marxa la tramitació del projecte de prospeccions d'hidrocarburs de la companyia Spectrum Geo Limited, així com els permisos de recerca “Nord-est 1” a “Nord-est 12” sol·licitats per la companyia petroliera Cairn Energy, també en el golf de Lleó. Tots dos generarien "un impacte ambiental crític i irreversible sobre les seves poblacions".

“Volem felicitar el Govern català per l'adopció d'aquest important acord, que suposa un fort suport a les iniciatives engegades per l'Aliança Mar Blava per aconseguir una major protecció del Mediterrani i aconseguir deslliurar-lo definitivament de l'amenaça de les prospeccions d'hidrocarburs”, han declarat des de Mar Blava.  “El Govern espanyol no pot fer orelles sordes durant més temps".

A la petició del ZEPIM ja s'hi ha acollit el Parlament balear, el Govern balear, els consells insulars de Mallorca, Menorca i Formentera i els ajuntaments de Sant Antoni de Portmany, Sant Josep de sa Talaia i Santa Eulària des Riu. Altrament, Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, Greenpeace, Seo/Birdlife i WWF també han donat suport públicament a la iniciativa. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada