dissabte, 5 de novembre del 2016

Un mínim de 200m2 de fanerògames marines d'algueró (Cymodocea nodosa), arrencades i varades, apareixien a la platja de Morer de Sant Pol de Mar 2/11/2016 Carles Tobella. Font: Facebook.com

Carles Tobella Roca
2/11/2016

https://www.facebook.com/carles.t.roca?pnref=story

Un mínim de 200m2 de fanerògames marines d'algueró (Cymodocea nodosa), arrencades i varades, apareixien ahir a la platja de Morer de Sant Pol de Mar. Un fet greu que no hauria de passar desapercebut.
Les fanerògames marines es caracteritzen pel seu lent creixement, hauran de passar varis segles per recuperar una massa d'aquestes magnituds. Però perquè són importants les praderies de fanerògames i què ens poden aportar? La funcionalitat ecològica d'aquesta planta proporciona la fixació dels fons sorrencs amb les seves arrels i l'atenuació, amb les seves fulles, de la força dels temporals. Per tant, ajuden a disminuir l'erosió de les platges. A més, són àrees de vital importància per a la posta i refugi d'alevins de peixos, així com d'algues filamentoses i invertebrats que donen riquesa a la biodiversitat marina.
La hipòtesi més plausible és que hagi estat arrencada per una barca d'arrossegament feinejant en fondàries i zones no permeses. L'algueró no creix a fondàries superiors als 30 metres. En resum, en pocs minuts ha destrossat el que ha crescut en segles i ha malmès una àrea imprescindible per a la cria dels peixos que després voldrà pescar.
Un cop arrencada i varada a la platja es considera un error extreure-la amb l'excusa de la "neteja" de la platja. Fins i tot així proporciona una franja de protecció d'erosió de la costa. A més, pot acumular petits invertebrats que poden servir de recurs a limícoles i ocells marins costaners.
Cal una pesca i una gestió sostenible a tots els nivells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada