dimarts, 6 de desembre del 2016

Nota sobre quelonis aquàtics a la Baixa Tordera... Les tortugues ni es perden ni es despisten... es desplacen.

Ara que les temperatures han baixat és difícil però durant els mesos càlids o temperats és molt freqüent...

Cada any hi ha un munt de persones a la Baixa Tordera que "troben" tortugues d'aigua per camins, hortes, camps, carrers o patis de tot arreu, principalment Tortugues de rierol (Mauremys leprosa) perquè són molt abundants als trams mig i baix de la Tordera, però també algunes Tortugues d'estany (Emys orbicularis) de tant en tant.

La seva primera reacció és "Ostres! Una tortuga perduda!", i en el millor dels casos es trenquen les banyes ja sigui traslladant-la a una bassa o rierol proper amb aigua, ja sigui portant-la a la policia municipal, ja sigui trucant als Agents Rurals perquè la vinguin a buscar a casa... i això en el millor dels casos.

Com a tall d'exemple recupero 2 publicacions...

SECCIÓ: PROTECCIÓ DELS ANIMALS
Recuperació de fauna salvatge.

Una veïna del carrer Girona de Regent Parc la va trobar al mig del carrer. Sempre que lliurem als companys dels Agents Rurals quelcom exemplar de fauna salvatge localitzat al municipi ferit, orfe o en una situació "no definida", aprofitem el moment per compartir amb vosaltres i per aprendre nosaltres dels companys d’Agents Rurals a reconèixer tots plegats la nostra fauna i la seva problemàtica. En aquest cas, es tracta d’un exemplar autòcton de Tortuga de Rierol.

Aquesta tortuga que està present al nostre municipi és una espècie amb un grau de protecció especial per la Unió Europea i està en una situació de vulnerabilitat en la llista vermella de la UICN.

És autòctona, la seva salut és bona, doncs a la Tordera...a recuperar poblacions !!!



A finals de la setmana passada, una veïna de Tordera, ens va portar un exemplar de tortuga d'estany que havia trobat. Concretament era un mascle adult que teníem sensat amb el nº2123, el qual s'havia trobat per darrera vegada, segons la base de dades a la riera de Sta. Maria de Caldes. Ahir la varem anar a deixar en aquesta zona.
Us en deixem algunes imatges.


Doncs bé, el primer que hem de saber és que les tortugues d'aigua, de l'espècie que sigui, fan recorreguts terrestres (lluny de punts amb aigua) molt més sovint del que la gent pensa, ja sigui per anar d'una massa d'aigua a altra, ja sigui per cercar un bon lloc on fer postes, ja sigui per cercar millors condicions ecològiques depenent de la climatologia, ja sigui per cercar nous territoris, etc, etc,... i és totalment normal.

Les tortugues d'aigua no es perden, no es desorienten, no es despisten... necessiten desplaçar-se per terrenys secs (sovint molt lluny de l'aigua) per motius d'alimentació, de reproducció o de climatologia tal i com l'han fet durant milers d'anys... El millor que podem fer és NO FER RES... així de fàcil.

Penseu que el que realment es fa és segrestar un animal i retirar-lo del medi natural, ni que sigui temporalment. Penseu que si l'agafeu, creient que és pel seu bé, impediu una dispersió, una posta, un intercanvi genètic, un desplaçament entre nuclis de població, etc... I penseu que els Municipals no tenen per què saber-ho... ells reaccionen igual que qualsevol altre persona també per desconeixement.

Pel que fa als Rurals, i potser aquí molts no estaran d'acord, no ho sé (que ningú s'emprenyi), el que realment fan és traslocar exemplars d'un lloc d'origen natural a altre més mediàtic (normalment Parc Natural) en molts casos després d'un viatge al Centre de Recuperació de torn, i molt sovint pensant més en publicitar la seva feina que en les necessitats reals de l'animal, que en aquest cas hauria de ser deixar-lo on es va agafar sense haver de fer tants quilòmetres.

L'altre cosa que hem de saber és que no hi ha poblacions aïllades de tortugues aquàtiques aquí i allà de la Conca de la Tordera, sinó que hi ha una única població amb abundants desplaçament i intercanvis d'exemplars en totes direccions, tant fent servir cursos fluvials com mitjançant recorreguts terrestres, i tothom que ha marcat exemplars aquí (ja sigui a la Selva, al Maresme o al Vallès Oriental) sap que és normal i freqüent recuperar exemplars a qualsevol lloc per molt lluny que estigui del punt de marcatge, per no parlar dels desplaçaments constants dintre d'una mateixa àrea d'estudi local.

És per aquest motiu que "retornar" un exemplar a un "lloc d'origen" és totalment innecessari i contraproduent. Si un exemplar ha fet 10, 20, 30 o 40Kms i ha passat d'una comarca a altra és per algun motiu, segurament els mateixos comentats anteriorment, i el millor que es pot fer és NO FER RES o deixar-lo allà on s'ha segrestat ni que sigui un espai "no atractiu per nosaltres". Potser seria més interessant "estudiar" el per què del canvi de Comarca que obsessionar-se amb una, crec.

Pot semblar un contrasentit per a alguns, i m'he trobat de tot quan l'he comentat... Quan agafem un animal per ajudar-lo, el que sigui, en realitat estem perjudicant a l'espècie... Deixeu-lo estar allà on està, encara que penseu que s'ha perdut perquè no hi ha aigua... és el millor per a ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada