divendres, 27 de gener del 2017

COMUNICAT DE LA PLATAFORMA "Preservem el Litoral del Maresme" AMB MOTIU DELS EFECTES CAUSATS PEL TEMPORAL DE GREGAL DE GENER DE 2017

COMUNICAT DE LA PLATAFORMA “Preservem el Litoral del Maresme” AMB MOTIU DEL EFECTES CAUSATS PEL TEMPORAL DE GREGAL DE GENER DE 2017.

La intensitat del darrer temporal de gregal, que cal recordar que són fenòmens naturals i recurrents, ha tingut especial incidència a la costa dels municipis del Maresme, especialment de Pineda de Mar i Malgrat de Mar, causant importants desperfectes a infraestructures i mobiliari urbà, així com a diverses instal·lacions turístiques.

Es dóna la circumstància que part de la zona afectada – concretament el sector del Camí de la Pomereda a Malgrat de Mar, on s’hi concentren fins a una desena d’establiments turístics – ha estat objecte de diverses actuacions recents per part del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient amb una dotació econòmica global aproximada de 1,2 milions d’euros de diner públic. Les actuacions – regeneració de la platja amb sediment dragat davant del Port d’Arenys, la instal·lació d’espigons de geotèxtil i la recreació d’una barrera de dunes amb plantació d’espècies vegetals per tal de fixar-les – no ha aconseguit pal·liar els efectes dels successius temporals que s’han produït d’ençà que va finalitzar la primera actuació (juliol del 2015) ni de la pròpia dinàmica litoral que determina un moviment natural del sediment al llarg de la costa. 

Si eixamplem la visió, podem concloure que la situació actual és fruit tan de l’ocupació d’un medi litoral, per definició molt dinàmic i inestable, com de les diferents actuacions de defensa (regeneració de platges, espigons de pedra, etc.), totes elles sense cap estratègia global, coordinació ni seguiment. Totes les solucions dutes a terme fins ara han estat fetes a curt termini i pensades per satisfer les demandes immediates de diferents sectors del territori. 

Fins al moment, les declaracions realitzades en els mitjans per part dels representants de les diferents administracions implicades - ajuntaments, Departament de Territori i Sostenibilitat, Delegació de Costes -, resulten desesperançadores en tant que insisteixen en repetir i perpetuar el model d’estabilització de la costa que es va duent a terme des dels anys 80. D’altra banda, no s’han tingut en compte ni la disminució en l’aportació de sediments, la impermeabilització de les conques hidrogràfiques (Tordera i rieres del Maresme), el respecte al medi natural ni les tendències meteorològiques en un escenari de canvi climàtic. 

Davant els futurs esdeveniments i maneres de procedir que s’endevinen, la Plataforma “Preservem el Litoral del Maresme” vol manifestar que: 

- Considerem caduc el model actual basat en l’artificialització de la costa combinat amb la regeneració de platges atès que s’ha evidenciat el seu fracàs i, sobre tot, per l’elevat impacte ambiental que suposa. 

- Instem a les Administracions competents a obrir el debat amb la incorporació de la planificació i ordenació territorial. Cal reflexionar sobre l’ocupació de l’espai litoral i sobre els usos i activitats que s’hi permeten. 

- Reclamem que el pretext de l’emergència no resulti l’argument fàcil que justifiqui la presa de decisions precipitades instades per les pressions d’agents interessats, i que aquestes actuacions es realitzin sense la tramitació ambiental i l’exposició pública pertinent. 

- Insistim en la creació d’una Taula de Treball (Administracions, agents socioeconòmics, àmbit científic i tècnic, i representants de la societat civil) que consensuï una solució global i sostenible, assumint un necessari canvi de gestió i usos del litoral. 

- Apel·lem a una ciutadania crítica i participativa, corresponsable de les decisions que prenen els seus representants i que entengui l’espai litoral com un medi natural i no només des d’una perspectiva d’oci. 

La Plataforma “Preservem el Litoral del Maresme” entén que la franja costanera és un espai requerit i cobejat per un ampli ventall de sectors socials i econòmics amb rellevant importància per l’economia municipal i comarcal; tanmateix no es pot posposar més un debat profund i valent que deixi de focalitzar el greuge únicament en l’afectació a sectors econòmics. 

La Plataforma és conscient de la seriositat de la situació i per aquest motiu reclamem rigor en la recerca de solucions i que aquestes es trobin emmarcades en la sostenibilitat ambiental, social i econòmica.

Ho podeu llegir aquí...


Publicacions relacionades...

Comunicat de Plataforma "Preservem el Litoral" en relació als efectes del temporal


Preservem el Litoral adverteix que les presses van en contra del medi i exigeix planificació i transversalitat
Ràdio Premià de Mar 27/1/2017

Excavadora reparant una platja malmesa pel temporal (Foto: Preservem el Litoral)

La plataforma maresmenca Preservem el Litoral, que va reunir-se ahir per valorar la situació que s’ha produït arran dels temporals del cap de setmana, s’ha pronunciat avui contra les actuacions d’urgència i advocant per solucions que tinguin en compte tots els factors que incideixen en aquest àmbit, per mitjà d’una planificació a llarg termini i que no insisteixin, han dit, en l’artificialització de l’ecosistema. Noemí Pineda és la portaveu de l’entitat:


Preservem el Litoral ha publicat avui un comunicat on exposen el seu posicionament. Recordem que el 30 de gener el Departament de Territori es reunirà a Madrid amb el ministeri de Medi Ambient on demanarà la construcció d’espigons, una mesura criticada per Preservem el Litoral. La plataforma, d’altra banda, ha estat convocada el 15 de febrer a una nova trobada del Comissionat pel Litoral que va crear fa uns mesos el Consell Comarcal.

Escolta l’entrevista a Noemí Pineda:

http://radiopremiademar.org/%E2%96%B6%EF%B8%8Fpreservem-el-litoral-adverteix-que-les-presses-van-en-contra-del-medi-i-exigeix-planificacio-i-transversalitat/


Preservem el litoral del Maresme proposa obrir el debat sobre l'ocupació i els usos del litoral
Ona Malgrat 27/1/2017

La plataforma Preservem el Litoral del Maresme exposa en un comunicat que les diverses actuacions que s'han dut a terme en els darrers anys en platges com la de Malgrat de Mar per pal·liar els efectes dels temporals han fracassat. Per això demanen la creació d'una taula de treball amb tots els agents implicats que ha de permetre consensuar una solució "global i sostenible" i que aposti per "un necessari canvi de gestió i usos del litoral".


Segons explica Preservem el Litoral del Maresme, a la platja del tram del Camí de la Pomareda que s'ha vist afectat pel temporal del cap de setmana passat el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient hi ha dut a terme actuacions per valor d'1.200.000 euros. Des de la plataforma s'assegura que ni la regeneració de la platja amb sediment dragat davant del Port d'Arenys, ni la instal·lació d'espigons geotèxtils, ni la recreació d'una barrera de dunes amb plantació d'espècies vegetals per tal de fixar-les, "han aconseguit pal·liar els efectes dels successius temporals ni de la pròpia dinàmica litoral que determina un moviment natural del sediment al llarg de la costa". "Totes les solucions dutes a terme fins ara han estat fetes a curt termini i pensades per satisfer les demandes immediates de diferents sectors del territori", afegeix Preservem el Litoral.

La plataforma diu, a més, que en cap cas a l'hora de dur a terme aquestes actuacions s'ha tingut en compte "la disminució en l'aportació de sediments, la impermeabilització de les conques hidrogràfiques, el respecte al medi natural o les tendències meteorològiques en un escenari de canvi climàtic".

Per tot plegat, Preservem el Litoral demana que s'obri un debat que permeti reflexionar sobre l'ocupació de l'espai litoral i els usos i activitats que s'hi permeten, i la creació d'una taula de treball que cerqui "una solució global i sostenible" i treballi per a un nou model de gestió. La plataforma també reclama que "el pretext d'emergència no resulti l'argument fàcil que justifiqui la presa de decisions precipitades instades per les pressions d'agents interessats".



Noemí Pineda, Preservem el Litoral "estem en contra de l'actitud continuista q s'ha mantingut i que s'ha revelat inútil i perjudicial"

Noemí Pineda "per ex: es veuen les platges com 1 element turístic, i s'oblida que tb són espais naturals: el treball ho ha d tenir en compte

Noemí Pineda "es vol actuar amb pressa i a curt sense planificació estratègica i territorial: cal una visió global i de gran abast"

Noemí Pineda "amb la urgència s'han justificat actuacions fallides i cares: l'artificialització no ha funcionat: exigim taula de treball"

Noemí Pineda "la taula de treball hauria d'acollir tots els interessos i fer-se tenint en compte l'ordenació del territori"

Noemí Pineda "la setmana que ve farem una nova reunió on abordarem específicament el cas de i l'embassament del torrent Amell"

Noemí Pineda "els temporals no són fenòmens inèdits, i el litoral és dinàmic, canviant: això s'ha de tenir en compte en la planificació"

Noemí Pineda "el Comissionat del Litoral ens ha el convocat 15febrer: allí farem sentir la nostra visió; cal un canvi de model de la gestió"


La plataforma “Preservem el Litoral del Maresme” demana una reflexió sobre l'ús de l'espai
Llibertat.cat 27/1/2017

Davant la incidència del temporal de gregal a la costa dels municipis del Maresme, especialment de Pineda de Mar i Malgrat de Mar, causant importants desperfectes a infraestructures i mobiliari urbà, així com a diverses instal·lacions turístiques.


La platafortma “Preservem el Litoral del Maresme”insta a les administracions a obrir el debat amb la incorporació de la planificació i ordenacii, territorial, en la direcció de reflexionar sobre l’ocupació de l’espai litoral i sobre els usos i activitats que s’hi permeten.

En aquesta línia, insisteix en la creació d’una Taula de Treball (Administracions, agents socioeconòmics, àmbit científic i tècnic, i representants de la societat civil) que consensuï una solució global i sostenible, assumint un necessari canvi de gestió i usos del litoral.

Temporal de gregal

La intensitat del darrer temporal de gregal, que cal recordar que són fenòmens naturals i recurrents, ha tingut especial incidència a la costa dels municipis del Maresme, especialment de Pineda de Mar i Malgrat de Mar, causant importants desperfectes a infraestructures i mobiliari urbà, així com a diverses instal·lacions turístiques.

Es dóna la circumstància que part de la zona afectada – concretament el sector del Camí de la Pomereda a Malgrat de Mar, on s’hi concentren fins a una desena d’establiments turístics – ha estat objecte de diverses actuacions recents per part del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i

Medi Ambient amb una dotació econòmica global aproximada de 1,2 milions d’euros de diner públic. Les actuacions – regeneració de la platja amb sediment dragat davant del Port d’Arenys, la instal·lació d’espigons de geotèxtil i la recreació d’una barrera de dunes amb plantació d’espècies vegetals per tal de fixar-les – no ha aconseguit pal·liar els efectes dels successius temporals que s’han produït d’ençà que va finalitzar la primera actuació (juliol del 2015) ni de la pròpia dinàmica litoral que determina un moviment natural del sediment al llarg de la costa.


Acord unànime del Ple l'Ajuntament de Pineda en relació als danys del temporal de mar
Ràdio Pineda 26/1/2017


El ple municipal d'aquest d'aquest dijous al vespre ha començat amb la lectura, per part de l'alcalde de Pineda, Xavier Amor, d'un acord unànime de totes les forces polítiques amb representació municipal, i arran del temporal de mar. El temporal de mar, dels dies 22 al 26 de gener, ha provocat la pèrdua d’una quantitat important de platja i del passeig de mar, així com també la destrossa de mobiliari urbà (bancs, faroles, equipaments esportius…) i d’infraestructures bàsiques de la zona de platja (col·lector d’aigües residuals, canalitzacions d’aigua, cablejat elèctric…). Segons el propi Ajuntament, "els danys encara s’estan avaluant però es calcula que superarà el milió d’euros corresponents a la reposició i reconstrucció de la zona afectada de titularitat pública, molt especialment al domini marítimo-terrestre competència de l’Estat, així com a d’ altres infraestructures i serveis públics de titularitat municipal i d’altres Administracions Públiques".

L'acord de ple sol·licita "a l’Administració de l’Estat, Generalitat de Catalunya, Diputació Provincial de Barcelona i Consell Comarcal del Maresme, l’adopció d’actuacions urgents, acompanyades del finançament oportú, necessàries i adequades per reparar els danys provocats pel temporal de mar al passeig i a la platja del nostre municipi". També agraeix a totes les persones i organismes que han col·laborat activament a pal·liar les situacions d’emergència detectades durant aquests dies i a tots els mitjans de comunicació d’abast local, comarcal, autonòmic i estatal, per la cobertura informativa realitzada. També agraeix a totes les Administracions que, directa o indirectament, han participat a pal·liar les situacions urgents.

El govern municipal (PSC i CiU) i tots els grups municipals de l'oposició (ERC-JxP, PP, PsP, ICV-EuiA i C's) subscriuen aquest acord de ple.

TEXT DE L’ACORD:

Primer.- Mostrar des d’aquest Ple el màxim reconeixement i agraïment, a totes les persones i organismes que han col·laborat activament a pal·liar les situacions d’emergència detectades durant aquests dies, molt especialment, als Serveis Municipals l’Ajuntament de Pineda de Mar i als cossos de la Policia Local i Protecció Civil del nostre municipi. També, a tots els mitjans de comunicació d’abast local, comarcal, autonòmic i estatal, per la cobertura informativa realitzada, que han ajudat a fer difusió de la magnitud de les conseqüències del temporal. A tots ells, moltes gràcies.

Segon.-  Mostrar des d’aquest Ple el nostre agraïment a totes les Administracions que, directa o indirectament, han participat a pal·liar les situacions urgents sorgides després de la finalització del temporal, i a totes les que ens han expressat el seu suport i la seva predisposició a la col·laboració.

Tercer.- Sol·licitar a l’Administració de l’Estat, Generalitat de Catalunya, Diputació Provincial de Barcelona i Consell Comarcal del Maresme, l’adopció d’actuacions urgents, acompanyades del finançament oportú, necessàries i adequades per reparar els danys provocats pel temporal de mar al passeig i a la platja del nostre municipi.

Quart.- Comunicar el present acord a les Administracions referenciades al punt anterior.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada