dijous, 26 de gener del 2017

Més sobre els efectes de la gregalada d'aquests dies 26/1/2017... Criteris polítics vs criteris tècnics i científics...

Alcaldes i Conseller reclamant a Costas les actuacions pendents (PDF amb les mesures proposades per MAPAMA), tot un despropòsit que no farà més que agreujar la situació.

Preocupació per les infraestructures que mai s'haurien d'haver passat per la platja (per criteris econòmics) i que ara pateixen les conseqüències (i cost).

La Plataforma Preservem el Litoral rebatent i qüestionant les decisions polítiques amb critèris tècnics i científics.

I és que tot vá d'això... escollir entre criteris polítics (salvar la temporada amb nyaps que causen més problemes, ens costen molts diners i no solucionen res) i criteris tècnics i científics (afrontant les causes i no les conseqüències, a llarg termini i sense causar més problemes)... 

La Plataforma Preservem el Litoral, en contra la proposta de construir més espigons
Ràdio Arenys 25/1/2017

Part de la platja de Pineda malesa pel temporal (foto: La Vanguardia)

Consideren que cal obrir el debat i estudiar diferents opcions abans de tirar endavant  infraestructures a la costa maresmenca. De fet, aquest serà un dels temes que tractaran a la reunió que han convocat per demà a la tarda a l’Ateneu Arenyenc d’Arenys de Mar.

La plataforma reclama actuacions davant la situació en la qual ha quedat gran part del nostre litoral, tot i que posen en dubte que la construcció de diversos espigons a la costa, que ahir va proposar el conseller Josep Rull, no és una bona solució. Una de les portaveus, Noemí Pineda, ha afirmat que primer cal parlar i obrir el debat per planificar el futur del territori tenint en compte una visió més global del litoral del Maresme.

Noemí Pineda ha destacat que les administracions només pensen a  salvar la temporada turística i tenir unes platges plenes de sorra buscant fer una actuació a mida quan moltes d’elles no aguanten suficient temps. La portaveu de Salvem El Litoral diu que s’ha de respectar que els temporals de vent i mar són un fenomen natural.

A la reunió de demà, a més de posicionar-se davant la situació de la nostra costa després dels temporals, es vol demanar una reunió del comissionat del litoral que es va crear al Consell Comarcal del Maresme i que només s’ha trobat una vegada. 


Preservem el Litoral recela dels espigons que vol demanar Rull
Ràdio Premià de Mar 26/1/2017

Acte presentació plataforma (foto: Ricard Ferran CUP Arenys de Mar)

La plataforma ciutadana Preservem el Litoral no combrega amb la idea dels espigons per evitar la pèrdua de la sorra a les platges en episodis de temporals com el del cap de setmana. Segons Ràdio Arenys, aquest col·lectiu considera que cal obrir el debat i estudiar diferents opcions abans de tirar endavant infraestructures a la costa maresmenca. Aquest serà un dels temes que tractaran a la reunió que han convocat per aquesta tarda a l’Ateneu Arenyenc d’Arenys de Mar. La plataforma reclama actuacions tot i que posen en dubte que la construcció de diversos espigons a la costa, que va proposar el conseller Josep Rull, sigui una bona solució. A la reunió d’avui, a més de posicionar-se davant la situació després dels temporals, Preservem el Litoral vol demanar una reunió del comissionat del litoral que es va crear al Consell Comarcal del Maresme i que només s’ha trobat una vegada.


MA Martínez "tb convoquem des del Consell 1 reunió sobre litoral amb partits i també societat civil amb Preservem el Litoral"


Malgrat de Mar i Pineda de Mar reclamen solucions urgents per a la façana marítima
Ràdio Marina 25/1/2017

El Govern reclama a l’estat espanyol la construcció d’espigons per protegir la costa del Maresme.

Durant una visita a Pineda de Mar i Malgrat de Mar, el conseller Josep Rull ha recordat que el 2015 el Ministeri de Foment ja es va comprometre amb un pla estratègic valorat en 50 MEUR per solucionar la situació de la costa maresmeca, però només s’hi va comprometre amb una part de la inversió, 30 MEUR. El conseller reclama que l’administració competent ha d’assumir tots els costos i demana celeritat perquè això es faci.

Rull creu que la solució dels espigons es podria generalitzar per a tota la costa, però per davant de tot vol que les solucions a curt termini s’executin amb urgència perquè la pròxima temporada de primavera-estiu pugui començar en condicions “raonables” a municipis com Pineda de Mar o Malgrat de Mar.

L’alcalde de Malgrat, Joan Mercader, ha reclamar solucions urgent perquè es tracta d’una emergència i cal recuperar els accessos i la platja per Setmana Santa.

Xavier Amor, alcalde de Pineda, ha confirmat que el col·lector s’ha trencat i que perilla la via del tren.

Les obres del col·lector les pagarà l’ACA.

Escoltar Rull, Amor i Mercader:
http://www.radiomarina.com/2016/malgrat-de-mar-i-pineda-de-mar-reclamen-solucions-urgents-per-a-la-facana-maritima/


El temporal encén de nou els greuges del Maresme amb Madrid
Ràdio Premià de Mar 25/1/2017

Josep Rull durant la seva vista a Pineda, amb Martínez al seu darrere (Foto: delegació Govern a BCN)

Nova mobilització política al Maresme després dels temporals per exigir solucions a Madrid: el Consell Comarcal ha convocat una Consell d’Alcaldes extraordinari per l’1 de febrer on Territori explicarà la reunió que el dia abans la Generalitat tindrà a Madrid amb la Direcció General de Costes. Escoltem el president del Consell Comarcal Miquel Àngel Martínez:


Segons explica avui La Vanguardia, el conseller de Territori Josep Rull, que ahir va visitar l’alt Maresme, reclamarà en aquesta reunió que s’escometi el pla estratègic anunciat l’any 2015 i que s’aposti, prioritàriament, per la instal·lació d’espigons. Martínez també ha anunciat una reunió per tractar aquest tema a mitjan febrer a la qual convocaran partits polítics i plataforma Preservem el Litoral.

Escolta l’entrevista a Miquel Àngel Martínez:

http://radiopremiademar.org/%E2%96%B6%EF%B8%8Fel-temporal-encen-de-nou-els-greuges-del-maresme-amb-madrid/



Ajuntament de Pineda de Mar 25/1/2017


Reestablert el servei de sanejament d'aigües residuals a Pineda de Mar
CCMaresme 26/1/2017


Un dels estralls que va provocar el temporal marítim del passat cap de setmana va ser el trencament de 50 metres del col·lector de Pineda de Mar. Aquesta infraestructura va quedar completament destrossada provocant el vessament directe a mar d'aigües residuals. La gravetat de la situació ha fet que el Consell Comarcal del Maresme, decretant situació d'emergència, hagi pogut actuar per sol·lucionar l'impacte mediambiental. Ahir a la tarda van finalitzar els treballs que han permès aturar l'abocament.

La sol·lució d'emergència per frenar l'impacte ambiental de l'abocament d'aigües residuals a mar ha estat fer un bypass amb una canonada flexible de més de 260 metres de longitud que permet salvar la zona afectada i impulsar l'aigua residual cap al pretractament del sistema de sanejament de Maresme Nord. Aquesta instal·lació conduirà un cabal aproximat de 5.500 m3 d'aigua per dia.

Els treballs, que van finalitzar ahir a la tarda, han estat una sol·lució tècnica provisional, prèvia a la definiva que consistirà en la reposició del col·lector malmès i la seva protecció amb una filera de pedres fins que l'administració competent restauri el passeig marítim de Pineda de Mar. S'estima que aquesta segona actuació, que el Consell Comarcal executarà en el moment que les condicions meteorològiques ho permetin, tindrà una durada d'entre 2 i 3 setmanes.

El col·lector destruït pel temporal és el que condueix les aigües residuals de Calella i una part de Pineda de Mar cap al sistema de pretractament del Maresme Nord.


Solució a precari perquè el col·lector no vessi a Pineda
El Punt Avui 26/1/2017

Els operaris desvien les aigües fecals fins que les màquines hi puguin entrar per posar la nova canonada

Adif assegura que el tram de via no està afectat, però l'Ajuntament vol que es revisi

Els operaris de l'empresa Simmar treballant ahir a la tarda en el punt més afectat on hi ha el col·lector trencat Foto: E.F.

ELENA FERRAN - PINEDA DE MAR
Treballant a contrarellotge per evitar que continuï el vessament d'aigües fecals al passeig de Pineda. Els operaris de l'empresa Simmar, del Consell Comarcal, treballaven ahir a la tarda per bombar i desviar l'aigua bruta fins a un altre pou de registre. El conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal, Josep Triadó (PDeCAT), reconeixia que es tracta d'una solució a precari per acabar com més aviat millor l'abocament en espera que es pugui substituir la canonada malmesa pel temporal.

“La dificultat que tenim ara és veure com entren les màquines per refer la canonada que s'ha trencat en aquest tram que ha desaparegut del passeig”, deia Triadó. Els tècnics hauran de decidir els pròxims dies, i depenent del temps, com accedir i estabilitzar el terreny on s'ha enfonsat el passeig.

Tot indica que s'haurà de construir una escullera de roques per poder treballar i que servirà també per protegir la nova canonada que quedarà al descobert fins que no s'hi aboqui sorra.

Les màquines no han deixat de treballar en altres punts del passeig de Pineda on van saltar les lloses de formigó del carril bici. La regidora de Comunicació de Pineda, Sílvia Biosca (PSC), es mostrava però especialment preocupada per l'afectació a la via del tren al tram més malmès.

Revisar la via

Fonts de la companyia ferroviària Adif donaven per fet ahir que no hi ha cap afectació a la via i que els danys són menors. Hi afegien que els tècnics s'ho han mirat i que s'està en contínua vigilància. Des de l'Ajuntament, en canvi, asseguren que fins al lloc dels fets no s'ha desplaçat ningú d'Adif i reclamen una valoració dels seus tècnics sobre el terreny. “Volem que ho revisin i que facin un informe del tram de la via, perquè no és poca cosa”, assegurava ahir la regidora.

Les màquines també van començar ahir a netejar la zona inundada pel temporal a Malgrat de Mar, que impedia l'accés als càmpings. La neteja ha de deixar al descobert l'afectació tant al vial com als serveis del tram esfondrat del final del Camí de la Pomareda.

Un consell extraordinari

El consell d'alcaldes extraordinari per avaluar els desperfectes ocasionats pel temporal a la comarca es farà l'1 de febrer. Des del Consell Comarcal es va convocar la trobada dimarts un cop la Generalitat va confirmar l'assistència a la reunió del director general d'Ordenació i Territori de la Generalitat, Agustí Serra.

Els alcaldes compten que podran disposar d'informació de primera mà l'endemà de la reunió mantinguda entre la Generalitat i el Ministeri de Medi Ambient, per tractar sobre les actuacions pendents al litoral, entre les quals hi ha les aportacions de sorra i la construcció d'espigons.

LES FRASES

S'haurà de veure com entren les màquines per refer la canonada que s'ha trencat
Josep Triadó
CONSELLER DE MEDI AMBIENT DEL CONSELL COMARCAL (PDECAT)

Volem que els tècnics d'Adif revisin i facin un informe del tram de la via, perquè no és poca cosa
Sílvia Biosca
REGIDORA DE COMUNICACIÓ DE PINEDA (PSC)


Preocupació a Pineda per la seguretat de la via del tren
Diari Maresme 26/1/2017

Estat d’un dels trams afectats | Foto: Aj.

Després del darrer temporal marítim que ha fet malbé bona part del passeig marítim de Pineda de Mar, l’Ajuntament ha fet pública la seva preocupació per la seguretat de la via del tren al terme municipal. El consistori pinedenc insisteix en la importància que ADIF faci una valoració tècnica sobre el terreny per tal d’avaluar el grau d’afectació.

La zona on hi ha hagut l’esfondrament del passeig és a tocar de la via, i el terreny s’ha anat esfondrant progressivament des del passat cap de setmana. Segons informa el mateix consistori, l’empresa ferroviària ha assegurat que la “seguretat de la plataforma i de la via estan garantides, i que han revisat tota la zona de costa i realitzat les actuacions puntuals necessàries”.

Per altra banda, aquest dimecres, al matí, s’han iniciat les tasques de reparació provisional al col·lector trencat pel temporal de mar que recull les aigües residuals de Calella i una part de les de Pineda per transportar-les fins la depuradora de l’Alt Maresme. El Consell Comarcal del Maresme està duent a terme aquesta reparació de caràcter urgent, amb l’autorització de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Fonts municipals han avançat que es tracta d’un bypass perquè les aigües brutes no vagin a parar al mar. La reparació definitiva anirà a càrrec de l’ACA, segons ja va anunciar en la seva visita de dilluns passat el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull.

L’Ajuntament de Pineda i la Policia Local han demanat també a la ciutadania “màxima precaució” a la zona del Passeig Marítim més afectada pel temporal, davant de la plaça Sara Llorens, on el cos policial local ha acordonat la zona d’accés.


. no actuarà de moment al tram de on el mar ja ha descalçat el litoral fins a la tanca de la xarxa ferroviària


El col·lector trencat pel temporal ja no aboca aigües residuals al mar
Ràdio Calella 25/1/2017

El col·lector porta l'aigua a la depuradora de Pineda

Avui mateix s’hi ha actuat d’urgència per part del Consell Comarcal amb una solució provisional que evita que la canonada provinent de Calella i Poblenou segueixi llençant a la costa de Pineda l’aigua residual.

Ho ha explicat el Conseller delegat de Medi Ambient del Consell Comarcal del Maresme, Josep Triadó: “Actualment ja no s’estan abocant aigües residuals al mar. S’ha fet un by-pass per poder connectar, mitjançant una bomba i un tub l’actual xarxa que anava al mar cap al següent pou de registre a uns 200 metres. És la feina que s’ha fet al dia d’avui com a mesura de xoc per evitar abocar més aigua residual fecal al mar“.

Ara es farà una segona fase d’actuació per arreglar estructuralment el problema. S’ha de canviar el tub i arreglar una escullera amb grans blocs de pedra que el protegeixin. S’hi començarà a actuar quan el temps millori. Triadó: “És una zona difícil, i amb la previsió que hi ha de pluja, entrar-hi maquinària per reparar el tub i evitar que torni a succeir el mateix i fer una protecció de dos metres per evitar que es torni a trencar amb un temporal, que ara està tot descalçat. Quan hi hagi tota la maquinària i el material, calculen que amb un dia o dos podria estar feta la reparació“.

Les obres aniran a càrrec del Consell Comarcal del Maresme, amb una aportació econòmica ja confirmada de l’ACA.

Aquí podeu escoltar l’entrevista sencera a Josep Triadó, emesa a l’Info Vespre


Nova Ràdio Lloret 24/1/2017

IMATGE: LA PLATJA, AQUEST MIGDIA | FONT: NRLL

Segons la primera estimació que ha fet l’Ajuntament, els desperfectes que han ocasionat els temporals marítims pugen a 100.000 euros. Ho ha apuntat el regidor de Serveis Turístics, Jordi Orobitg, que ha explicat que aquesta despesa ha d’anar a càrrec de Costes. Tot i així, per agilitzar les actuacions i poder tenir el passeig arreglat com abans millor, el Consistori es farà càrrec del cost i després reclamarà al Govern central.

Aquesta xifra és una estimació inicial feta pels tècnics municipals i caldrà sumar-hi, si arriba el cas, els moviments de sorra necessaris perquè la platja tingui un bon aspecte. Tot i així, el regidor recorda que els moviments de sorra sempre es fan a última hora perquè encara poden haver-hi nous temporals que la recol·loquin de manera natural.

El que sí que està estudiant el Consistori és com millorar la seguretat de la platja de Lloret en cas de temporal.

D’altra banda, pel que fa a les platges, l’Ajuntament té previst renovar les instal·lacions públiques i millorar-ne l’accessibilitat abans que comenci la nova temporada de bany. Es faran actuacions a la zona de bany adaptat, la zona esportiva, els mòduls dels miniclubs, de salvament i de socorrisme i les torretes de vigilància, entre altres coses.

Segons Jordi Orobitg, es tracta d’una de les actuacions incloses dins el Pla Operatiu de Turisme, que puja a 800.000 euros, però compta amb una subvenció de la Generalitat de 400.000 euros.

A més a més, el consistori ja ha fet públic el plec de clàusules per poder obtenir, a través d’un concurs públic, l’autorització per explotar un dels serveis a les platges aquesta temporada 2017 i prorrogable fins a l’any 2020. El més destacat és que en els casos dels mòduls es tindrà en compte l’estètica.


La Generalitat demanarà a Costes posar més espigons a la costa del Maresme per protegir-la dels temporals
Ràdio Arenys 25/1/2017

Rull, durant la seva visita ahir a Pineda (foto: Generalitat)

Així ho va anunciar ahir el conseller de Territori, Josep Rull, durant la visita que va fer a Pineda i Malgrat de Mar, dos dels municipis més afectats pel vent i el fort onatge d’aquest cap de setmana.

De fet, Josep Rull va anunciar que el dia 30 de gener el director general d’Urbanisme de la Generalitat es reunirà amb la directora general de Costes a Madrid per parlar de diferents temes, entre els quals, també hi haurà la situació del litoral del Maresme. Josep Rull va recordar que el Ministeri de Foment va encarregar uns estudis a través dels qual es va  comprometre a fer un pla estratègic per regenerar les platges de la comarca, amb un pressupost de 52 milions d’euros, que plantejava mesures de protecció aportant més sorra i la construcció d’estructures com espigons. La idea és traslladar l’experiència de Pineda de Mar, on s’ha comprovat que la part que té els espigons ha protegit el passeig.

El conseller de Territori va destacar que és important la unitat de totes les administracions per reparar els danys que ha causat el temporal en el Maresme. Rull va manifestar que les afectacions pel fort vent i  onatge són ‘greus i molt importants’. Per exemple, en el cas de Pineda, a més dels danys al passeig marítim, s’ha trencat el col·lector d’aigües residuals que hi ha a la platja i el terreny per on passa la via del tren ha quedat també tocat.

Pineda i Malgrat de Mar han estat les dues poblacions més afectades pel temporal, però també hi ha altres trams afectats del Maresme, com Arenys de Mar. Recordem que l’alcalde de Mataró, David Bote, ha reclamat al president del Consell Comarcal del Maresme que convoqui un consell d’alcaldes extraordinari per avaluar de manera conjunta els danys. L’objectiu és estudiar un pla d’accions concret que tingui en compte tots els desperfectes per parlar amb les administracions pertinents en cada cas.


ERC Maresme presentarà una moció al Senat demanant que l’Estat declari zona catastròfica el litoral mediterrani i les Illes Balears
Ràdio Arenys 25/1/2017

El Camí de Mar ha quedat molt malmès per les onades

En la moció, es demana a l’Estat que actuï per dur a terme les tasques de restitució i restauració del litoral marítim i engegui un pla d’ajudes per als ajuntaments que n’han patit les conseqüències.

El senador republicà Bernat Picornell ha explicat a Ràdio Arenys que la moció que es presentarà al Senat vol solucionar una situació ‘endèmica’ que pateix la costa del Maresme. La moció, que s’haurà de debatre a la comissió de Medi Ambient, proposa declarar el Maresme com a zona catastròfica i dur a terme una actuació d’emergència i, alhora, que s’engegui un pla d’ajudes econòmiques als ajuntaments afectats.

En el text de la moció, des d’ERC denuncien que els desperfectes patits a la costa maresmenca posen de manifest l’oblit al qual es troba la gestió del litoral i de les platges per part de l’Estat Espanyol.  Un exemple n’és el Camí de Mar que uneix la nostra vila amb Caldes d’Estrac i que fa temps que es reclama una actuació definitiva. 

A banda, ERC pretén preguntar sobre aquesta qüestió en el ple del Senat i farà un seguiment exhaustiu de l’actuació que es faci a tots els municipis.


http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies/els-pescadors-pesquen-mes-plastics-que-mai-amb-el-temporal-daquest-cap-de-setmana/video/5645779/

Telenotícies TV3 25/1/2017


Enlloc es parla de les platges que han crescut, perquè no parlem d'un retrocés de la costa sinó d'una redistribució de sorres natural. Acceciu a l'enllaç per veure Roca Grossa envoltada de sorra quan fa uns dies estava ho estava d'aigua...

juliaferrer_95 Roca Grossa

Així ha quedat la Roca Grossa després del temporal! I pensar que estava envoltada d'aigua☁️☔️🌊 #rocagrossa #calella #temporal #tenimmesplatja

adri9520Ja sabem qui ha robat la platja a pineda xD


I al mateix temps, a altre punt del litoral català...

Els efectes del temporal reactiven un projecte de petites dunes a Calafell
El Punt Avui 26/1/2017

El govern local es planteja crear espais dunars per fer front a l'erosió

L'alcalde creu que aquest projecte permetria estalviar en el manteniment de la platja

El govern municipal es planteja executar un projecte de recuperació de dunes Foto: AJ. CALAFELL.

C. MORELL / TAEMPUS - CALAFELL
Després del temporal del cap de setmana passat, el govern municipal de Calafell ha reactivat un projecte per crear un petit sistema dunar que permeti protegir la platja en el cas de grans avingudes d'aigua. Malgrat que el temporal del cap de setmana passat no va tenir conseqüències greus al municipi, el govern local ha obert la porta a noves solucions. L'alcalde, Ramon Ferré, assegura que fa temps que aquesta idea està sobre la taula però mai no s'havia acabat de prendre una decisió.

“L'erosió a la platja és evident des de fa anys i cal trobar solucions”, diu Ferré. Segons les dades de l'Ajuntament, l'última gran regeneració de la platja es va fer fa uns vint anys i des d'aleshores la sorra no ha fet més que recular. Per això el govern planteja un sistema dunar amb tres funcions: ser una defensa contra les onades i un obstacle perquè el mar no arribi al passeig marítim en el cas d'un temporal; ajudar a consolidar la platja, retenint la sorra, i finalment, constituir reserves de sorra que es podrien distribuir ràpidament en cas que el temporal s'emportés la sorra de la zona per a banyistes.

Ferré creu que aquest projecte s'hauria de desenvolupar amb el mínim impacte visual i que hauria de permetre també actuar “en els trams de platja que més estan reculant”. L'alcalde proposa que la primera actuació es faci a la platja de l'Estany-Mas Mel. Les dunes es col·locarien a tocar del passeig marítim i, per tant, la zona de bany quedaria lliure. L'alcalde creu que “amb aquesta mesura Calafell estalviaria en el manteniment de la platja”.

LA FRASE

Amb un sistema de petites dunes estalviaríem en el manteniment de les platges
Ramon Ferré
ALCALDE DE CALAFELL

LA DATA

21.01.2017 És el dia de l'últim temporal, que va provocar alguns desperfectes en un desguàs del límit amb Cunit.

Més espais naturals a la platja

L'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, considera que ja ha arribat el moment d'equiparar-se amb municipis de l'entorn que fa anys que han fet una aposta pels espais naturals a la platja. Cunit, Creixell o Torredembarra són alguns dels municipis que Ferré posa com a exemples, ja que en aquests casos han desenvolupat projectes mediambientals que han tingut efectes favorables en la conservació i el manteniment.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada