dimarts, 14 de febrer del 2017

Algunes notícies per llegir 14/2/2017...

S’arranjaran 12 camins municipals en dos anys
Ràdio Palafolls 14/2/2017

Els treballs de manteniment i millora de la dotzena de camins municipals de Palafolls es preveu que comenci enguany i que s’allargui fins el 2019. La Diputació de Barcelona ha atorgat 46.500 euros de subvenció al municipi on s’actuarà en diversos camins de titularitat municipal després que l’Ajuntament sol·licités l’ajut.

El consistori, però, no rebrà la quantitat fins d’aquí dos anys, pel que s’ha decidit repartir els treballs en aquest període per no deixar un buit de gairebé 50.000 euros a la compta de l’Ajuntament. Són declaracions de Josep Rueda, regidor d’urbanisme.

http://www.radiopalafolls.cat/2017/02/14/sarranjaran-12-camins-municipals-en-dos-anys/

Ara s’haurà de treure els treballs a concurs públic i algunes de les actuacions previstes són el camí de Mas Carbó o el de Sant Genís, entre d’altres. Les principals actuacions consistiran en condicionar el paviment o millorar la retirada de l’aigua.

http://www.radiopalafolls.cat/2017/02/14/sarranjaran-12-camins-municipals-en-dos-anys/

Altres camins són els de Can Xalandric, Can Pol o el de Mas Oliveres, on es farà algun gual de formigó i s’hi aportarà terra.

 Can Pol. Aj. Palafolls

Can Xalandric. Aj. Palafolls

Les empreses que es presentin a la licitació hauran d’adaptar-se al projecte de l’Ajuntament elaborat pels tècnics, on es concreta com s’ha d’elaborar l’arranjament a cadascun dels camins municipals.

A nivell global es tracta d’una inversió d’ 11,2 milions d’euros amb el que s’arranjaran més de 500 camins, que representen 1.650 km. A la demarcació de Barcelona el pressupost és de més de 770.000 euros i les actuacions, apunta la diputació, permetran crear 200 llocs de treball temporals mentre s’executin les obres. Els camins municipals permeten comunicar amb urbanitzacions, polígons industrials i zones rurals.


Creen una taxa per a les franges antiincendis a les urbanitzacions
El Punt Avui 14/2/2017

La Diputació envia la norma als consistoris perquè l'apliquin als propietaris

Durant el 2016 es van repartir 1,6 milions en subvencions a la comarca per accions

Una urbanització a Tordera, típica estampa d'on conviuen habitatges i bosc Foto: Q. PUIG.

M. VICENTE / D. BRUGUÉ - MATARÓ
Seguint la premissa que els incendis s'han de parar a l'hivern i no pas a l'estiu, la Diputació de Barcelona i una trentena d'ajuntaments del Maresme van actuar el 2016 per fer franges de protecció contra incendis en una desena d'urbanitzacions i tres parcel·les públiques. L'ens supracomarcal va subvencionar les actuacions amb 163.768,38 euros –del total dels 1,5 milions que va invertir a la demarcació– amb l'objectiu de prevenir que el foc arribi a zones habitades. L'any 2016, un total de 132 ajuntaments de la demarcació van sol·licitar aquest ajut a través del catàleg de serveis per a l'obertura de franges perimetrals en 121 urbanitzacions, fet que va suposar poder atendre un 80% de les sol·licituds, amb una actuació total en 520 hectàrees. En el cas del Maresme van ser les urbanitzacions Tres Turons (Arenys de Munt), el nucli de Cabrera de Mar, Can Bergay i la Llobera (Cabrils), el nucli de Sant Andreu de Llavaneres, Cal Torrent i Can Batlle (Santa Susanna), el Pi de l'Índia (Teià), la Virreina (Tiana) i Sant Pere del Riu (Tordera). Pel que fa a parcel·les públiques, n'hi va haver dues a Arenys de Munt i una a Sant Cebrià de Vallalta.

Aquestes franges s'hauran de mantenir perquè la vegetació no torni a créixer, i la Diputació proposa als ajuntaments cobrar una taxa als veïns que viuen en urbanitzacions per sufragar-ne el manteniment. Ha creat una ordenança perquè els municipis la puguin aprovar i s'ofereix a recaptar la taxa.

Repartir despeses

És el tercer any que la Diputació dona ajudes per fer franges i el 2016 va haver d'ampliar la partida inicial fins a gairebé doblar-la per l'alta demanda dels ajuntaments. Pel 2017 està prevista una altra tongada d'ajudes, però l'ens adverteix que només sufragarà la primera actuació. Després caldrà fer una feina continuada per mantenir netes aquestes franges, i per això la Diputació proposa que es repercuteixi el cost als veïns en forma de taxa.

De fet, la llei estableix que són els veïns els que estan obligats a fer aquestes tasques i, en el cas que no compleixin, els ajuntaments en són els responsables subsidiaris.

Però, tal com explica el diputat Jesús Calderer, “els ajuntaments tenien dificultats per fer el manteniment [de les franges], i això no pot ser, perquè seria llençar diner públic perquè al cap de dos anys tornaríem a ser on érem”, diu. Segons el diputat, “d'aquí neix la voluntat de crear aquesta taxa perquè els ajuntaments puguin recaptar uns diners per poder fer el manteniment”. I hi afegeix: “Creiem que és una taxa que serà ben acceptada perquè el veí haurà vist que la primera neteja no li haurà costat diners i veurà que és efectiu contra els incendis.” La Diputació calcula que de mitjana els propietaris haurien de pagar uns 30 euros anuals.


Ràdio Pineda 14/2/2017


La Diputació de Barcelona ha creat una taxa per aplicar a les urbanitzacions que servirà per ajudar a sufragar les despeses del manteniment de les franges antiincendis. La Diputació enviarà la normativa als consistoris perquè l'apliquin als propietaris. Aquestes franges s'hauran de mantenir perquè la vegetació no torni a créixer, i la Diputació proposa als ajuntaments cobrar una taxa als veïns que viuen en urbanitzacions, i de mitjana els propietaris haurien de pagar uns 30 euros anuals.

Pel 2017 està prevista una altra tongada d'ajudes de la Diputació per fer-se càrrec dels costos de fer les franges, però ha assegurat que només sufragarà la primera actuació. Després caldrà fer una feina continuada per mantenir netes aquestes franges, i per això la Diputació proposa que es repercuteixi el cost als veïns en forma de taxa. De fet, la llei estableix que són els veïns els que estan obligats a fer aquestes tasques i, en el cas que no compleixin, els ajuntaments en són els responsables subsidiaris.


Ràdio Calella 14/2/2017


L’Ajuntament de Calella va fer servir la runa procedent de l’enderroc de la nau central de la Fàbrica Llobet-Guri per anivellar i compactar el ferm de l’aparcament del Far. Ara, ICV vol saber si l’actuació va ser autoritzada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), considerant que el seu vist-i-plau és imprescindible en tractar-se d’una zona de servitud del domini públic hidràulic. És per això que, dijous passat, el partit ecosocialista va presentar un escrit de denúncia a l’organisme sol·licitant que certifiqui o, per contra, desmenteixi que va autoritzar l’abocament de la runa.

El regidor portaveu del Grup Municipal d’ICV, Sebastián Tejada, vol que es garanteixi que l’Ajuntament ha complert de forma modèlica amb la normativa vigent i que ha estat escrupulós a nivell procedimental. Afirma que, per la naturalesa de l’actuació i el lloc on es va dur a terme, l’ACA havia d’haver-se pronunciat al respecte.

“Aquesta actuació necessitava l’autorització de l’ACA perquè és zona de domini públic hidràulic i inundable. Allà no es pot abocar qualsevol tipus de runa perquè, a més, està classificada d’ús agrícola. En qualsevol cas es necessitaria d’un Pla que no teníem de Millora de la finca, que inclogués una avaluació d’impacte ambiental, perquè el guix i la ceràmica no són terres apropiades per a l’ús agrícola”, ha assegurat.


Tejada ha revelat que ja el passat mes de novembre va preguntar al Govern Municipal sobre aquest abocament. Va ser en finalitzar l’abocament de runa matxucada extreta dels murs de totxos i maons -segons va informar el Govern Municipal- sobre una superfície aproximada de 1.400 metres quadrats de terreny. Aquesta actuació estava contemplada en el Pla de Gestió de Residus de l’Obra, visat per l’Ajuntament de Calella, el setembre del 2016. En aquell moment, ICV va traslladar una bateria de 30 preguntes dirigides a alcaldia i al tinent d’Alcaldia d’Obres Públiques, Jordi Sitjà, sense obtenir resposta concreta sobre el pronunciament de l’ACA. “Ens van dir que en realitat no calia perquè únicament s’havia anivellat el terreny que, prèviament, havia perdut material. Però això no canvia en absolut la nostra preocupació perquè és l’ACA qui ha d’autoritzar els canvis de nivell en zones pròximes als torrents”, ha exposat Tejada.


Tejada assenyala que és la seguretat legal de l’actuació el que els genera dubtes i preocupacions i que volen que es resolgui. En primera instància recorrent a l’ACA, tot i que no descarta trucar a la porta de l’Agència Catalana de Residus per una segona derivada. Els materials i els components dels quals podria estar impregnada la runa, abocada en una zona que fa de desembocadura d’aigües a la mar.

“Sabem d’on venen els residus, d’una fàbrica tèxtil que durant la seva història va fer servir colorants inorgànics i disolvents, i que al terra hi tenia dipòsits de combustible. Per a nosaltres és molt important certificar que tots aquests residus són nets i no contaminaran el torrent i, en conseqüència, la platja”, ha conclòs.


ICV va presentar l’escrit de denúncia a l’ACA el passat 9 de febrer, i ho ha notificat formalment a l’Ajuntament de Calella.


Surt l'Itinerari de Natura pels Rials d'Arenys que hefet per a l' Benvinguts

Ajuntament d'Arenys de Mar 8/2/2017


La Regidoria de Turisme acaba d'editar un Itinerari de natura pels rials d'Arenys de Mar, que s'afegeix al conjunt de recursos que ofereix l'Oficina de Turisme a les persones que ens visiten. És per això que el fulletó s'ha editat en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) i, a banda de l'Oficina de Turisme d'Arenys de Mar, es podrà recollir a les oficines de turisme del Maresme i al punt d’informació turística de la Biblioteca P. Fidel Fita. Esdevé, a més, una eina necessària davant l’alta demanada de rutes naturals o itineraris per fer a peu que rep l'Oficina de Turisme, i que amplia l'oferta d’activitats de lleure als visitants en temporades mitjanes com són la primavera o la tardor.
Prenent la part baixa de la Riera com a punt de sortida, l'itinerari proposa un recorregut que passa pel vial de Port, la platja del Cavaió, el rial de la Serp i de la Planeta, el camí de Ronda i el rial del Sepí, passant també el camí de la Pietat. Es tracta d'un itinerari basat en la Ruta dels rials, creada anys enrere, però que s’ha actualitzat dotant-la de més contingut. En aquest sentit, conté informacions de la flora i fauna més característiques del nostre entorn natural més pròxim i inclou explicacions sobre determinades espècies vegetals, animals i tipus de materials que conformen l'hàbitat dels rials de la vila.
Precisament per donar a conèixer aquest fulletó, l'Ajuntament d'Arenys de Mar ha programat una sortida guiada pels rials del municipi de cara al diumenge 5 de març. La sortida anirà a càrrec del consultor ambiental i guia de natura Pere Alzina, autor dels continguts del fulletó, i tindrà el seu inici a les 9.30h, a la plaça de l'Ajuntament, amb una durada prevista de 4 hores. El recorregut és de 8 km, de dificultat mitjana, i és imprescindible inscriure's prèviament a l'Oficina de Turisme. Les persones que hi participin cal que portin calçat adequat, aigua i un petit refrigeri. Es recomana, també, acudir-hi sense animals de companyia.
Fulletó en català i anglès:
Fitxer Acrobat-PDF de (1,08MB)
Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2
Mida: 1,08 MB
Fulletó en castellà i francès:
Fitxer Acrobat-PDF de (845,09kB)
Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 2

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada