dijous, 9 de febrer del 2017

L'Agència Catalana de l'Aigua participa en un projecte europeu que analitza la implantació de cabals ecològics i la gestió en rius temporals 9/2/2017 ACA

L'Agència Catalana de l'Aigua participa en un projecte europeu que analitza la implantació de cabals ecològics i la gestió en rius temporals
ACA 9/2/2017

Un 17% dels cursos fluvials de Catalunya es consideren temporals

S’analitza com gestionar zones com el tram final del Gaià, el riu Sió a la conca de l’Ebre i moltes rieres litorals

Curs d'aigua temporal a la conca del riu la Tordera.

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha participat a Evora (Portugal) en la segona sessió de l’action cost Smires, acrònim de Science and Management of Intermittent Rivers and Ephemeral Streams, . Els action cost són projectes que finança la Comissió Europea per reunir experts i gestors per a resoldre problemes i compartir experiències i solucions vers a un determinat tema. El projecte, atorgat fa un any, i que a finals de 2016 va celebrar la seva primera sesssió, se centra en millorar la gestió dels rius mediterranis d’elevada temporalitat i fins i tot aquells que s’assequen a l’estiu.
 
Gestionar els rius temporals
 
A Catalunya tenim un 17% dels nostres rius (masses d’aigua) que es consideren temporals i que no se n’ha pogut determinar l’estat emprant els indicadors estàndards de la Directiva marc de l’aigua (DMA). Alhora, hi ha moltes incerteses sobre com gestionar aquests rius, quin és el seu llindar de qualitat, quins cabals ecològics cal fixar, entre d’altres. En països mediterranis com el nostre, la gestió de la qualitat en aquest tipus de rius genera encara dubtes, que no han estat resolts per les directives comunitàries.
Tot i ser cursos fluvials estacionals (s’assequen en un determinat període), intermitents (s’assequen més sovint) i efímers (estan pràcticament tot l’any secs), poden tenir diverses extraccions d’aigua per satisfer demandes d’aigua (principalment regadiu).
Com a exemples de rius temporals tenim el tram final del Gaià, el riu Sió a la conca de l’Ebre i moltes rieres litorals.
 
Participació de més de 30 països
 
En aquest projecte hi ha implicats 31 països (de dins i fora de la UE) que tenen problemes en establir uns criteris de gestió en rius temporals. En el projecte Smires també hi participen els responsables de projectes europeus que treballen en rius temporals, com és el cas del Life Trivers, i en el qual també l’agència hi participa com a membre. Per tant, l’action cost Smires i el projecte Life Trivers són dues iniciatives separades però que es complementen en una mateixa temàtica.  
 
Precisament el Life Trivers va celebrar, la setmana passada  la tercera reunió del projecte a Saragossa, amb la participació de l’ACA, amb l’objectiu de liderar un procés de participació ciutadana per recollir les mesures prioritàries per a la conservació dels rius temporals.
 
Diagnosticant l’estat ecològic dels rius
 
En aquesta reunió es va presentar una nova versió del programari TREHS (Temporary Rivers Ecological and Hydrological Status), desenvolupat per Trivers amb l’objectiu d’ajudar a diagnosticar l’estat ecològic dels rius temporals. La variabilitat del cabal d’aquest tipus de rius fa molt complicat fer-ne una diagnosi adequada d’acord amb els objectius de la Directiva marc de l’aigua (DMA) de la Unió Europea, ja que a data d’avui no existeixen eines de valoració adaptades a aquesta particularitat.
 
A més, molt sovint aquest règim temporal és degut a impactes humans, com ara l’extracció d’aigua per a l’agricultura; per tant, és crucial distingir un riu amb un règim temporal “natural” d’un que no ho és.

Riera de Sant Jaume (Vallès Occidental)

Riera de la conca del riu Foix

Riera de la conca del riu Foix.

....................................................

Aquí podeu accedir a la web de LIFE Trivers...

TRivers estudia la hidrologia i l’ecologia dels rius temporals i es proposa crear eines noves per millorar-ne la gestió d’acord amb els objectius de la Directiva marc de l’aigua (DMA) de la Unió Europea. El projecte contribuirà a la conservació i restauració d’un dels tipus de rius més comuns de la conca de la Mediterrània, que conté la major part de la biodiversitat d’aigua dolça amenaçada d’Europa.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada