dimecres, 15 de febrer del 2017

Més sobre els efectes del temporal de mar al Delta de la Tordera 15/2/2017

No vull semblar pessat però sempre es dona la mateixa confusió entre Delta i Desembocadura a tot arreu sense aparentment intenció de rectificar...

DEFINICIONS BÀSIQUES I: Delta, desembocadura i punta de La Tordera.

I avui continua el serial de sempre... demandes de més esculleres en comptes de solucions reals, i demandes de protecció per als passejos, mai per a les platges...

Pineda està amoïnada pels efectes de cada llevantada
Ràdio Calella 14/2/2017


El temporal marítim que ha afectat aquest dilluns la costa maresmenca ha tornat a tenir impacte al passeig de Pineda de Mar.

Mentre Pineda de Mar es recupera del temporal que va afectar bona part del seu passeig el passat 22 de gener, les fortes onades i el vent de xaloc d’ahir ha tornat a provocar danys. Ara el tram més afectat ha estat el que va des de la confraria de pescadors fins a la platja de la riera, just davant del carrer Tribala de la població veïna.

Mentre s’esperen les ajudes per reparar els desperfectes de l’anterior temporal, ara els tècnics municipals hauran de revisar els danys ocasionats per aquest últim episodi de pluges, fort onatge i vent que, tot i que va a la baixa, es mantindrà fins demà dimecres.

L’alcalde de Pineda, Xavier Amor, ha dit que no acaben d’estar del tot tranquils amb el col·lector d’aigües residuals que es va trencar al primer temporal. Ara està reparat de forma provisional però l’alcalde no les té totes. Amor: “No podem dir que no estiguem patint amb el que està passant. L’altre dia va afectar al costat d’una estació de bombament de les aigües brutes que venen de Calella i Poblenou, i avui ha afectat més a la caseta aquesta que a on va afectar l’altre dia. Tranquils no estarem fins que hi hagi una solució el més definitiva possible.  El mar cada cop està empenyent més i afectant més serveis, i ens deixa sense platja“.

http://www.radiocalella.cat/pineda-esta-amoinada-pels-efectes-de-cada-llevantada/

Amor està preocupat perquè pateixen per la platja cada cop que hi ha una llevantada. Per això demana una solució definitiva, que vagi més enllà de les actuacions que es puguin fer ara d’emergència.


Pineda confia que passat el mal temps comenci l'obra
El Punt Avui 15/2/2017

L'Ajuntament compta que d'aquí a quinze dies Costes faci l'espigó que protegirà el futur passeig

Encara està valorant quants diners li costarà el nou tram

El tram del passeig Marítim més afectat pel temporal de principis de febrer i pendent de refer-se Foto: EPA.

E. FERRAN - PINEDA DE MAR
Aquest segon temporal no ha ocasionat més desperfectes al malmès passeig de Pineda de Mar. A la zona més afectada, on l'onatge va descalçar fa unes setmanes un tram del passeig a tocar de la via del tren, no s'hi ha fet encara cap actuació. L'Ajuntament dona per fet que els treballs que ha de fer Costes començaran d'aquí a deu o quinze dies. La regidora de Comunicació, Sílvia Biosca (PSC), assegura que els tècnics estan acabant de coordinar els treballs que permetran construir una escullera que faci de barrera i protegeixi de l'onatge el futur passeig que s'haurà de refer en aquest tram. “Amb el temporal que tenim ara no podran entrar les màquines. Haurem d'esperar que el mar es calmi les properes setmanes”, afirma la regidora. El Consell de Ministres va destinar un milió d'euros per a aquesta actuació d'urgència al passeig. Amb aquesta obra estructural per protegir i reomplir el passeig de sorra, es podrà fer després la reconstrucció del passeig, a càrrec de l'Ajuntament.

“La idea és que comencin ràpidament per tenir la part més grossa feta abans de Setmana Santa”, confia Biosca. A hores d'ara l'Ajuntament encara està acabant de valorar el cost que li pot representar la reconstrucció del passeig que ja va assumir al seu dia. “Hi ha una llista llarga de fanals, mobiliari i serveis que s'hauran de refer”, afirma la regidora.

El temporal que afecta des de diumenge va impactar amb més força en el sector del passeig comprès entre la Confraria de Pescadors i la platja de la Riera, però no va causar destrosses.


Elmalgrantenc.com 15/2/2017

foto MC

A Malgrat de Mar plou sobre mullat. És el cas de la zona dels càmpings a tocar del delta de La Tordera, al final de l’avinguda de la Pomereda. Quan encara no s’ha refet dels darrers temporals, l’embat de les ones ha tornat a castigar-la i l’aigua del mar ha inundat novament el vial.

Els càmpings i negocis de la zona afectada continuen desprotegits i temen que l’adequació d’aquest tram no arribi amb la suficient antelació com per encetar la temporada turística amb normalitat. És per això que demanen a les administracions que actuïn amb celeritat per recuperar l’espai afectat.

La regidora d’urbanisme, Mireia Castellà, ha manifestat que la prioritat és protegir aquest tram del litoral. Una actuació que està en mans de Costes i de la qual el consistori en depèn per poder arranjar el vial afectat. Castellà ha estimat en més de 240.000 euros el cost inicial per refer les destrosses en propietat municipal.


El Punt Avui 15/2/2017

La zona dels càmpings queda inundada una altra vegada per l'impacte de les onades i dubten que la via d'accés estigui refeta per Setmana Santa

A final de febrer Costes anunciarà el cost i les actuacions que pensa fer

El tram final del Camí de la Pomereda ha desaparegut sota la sorra i l'aigua de mar ha entrat aquest cop fins al càmping Mar y Sol.e. ferran Foto: Arxiu.

ELENA FERRAN - MALGRAT DE MAR
No ha tingut la mateixa intensitat del primer temporal, però les onades han tornat a castigar la zona dels càmpings de Malgrat. Des de diumenge els propietaris estaven pendents del fort onatge i alguns dels qui n'havien sortit més malparats fa unes quantes setmanes protegien els accessos a les instal·lacions amb sacs de sorra. A l'entrada del càmping Els Pins, les barreres de protecció que s'hi veien ahir al matí havien aturat l'embat del mar, però just davant el paisatge és desolador. El tram final del Camí de la Pomereda que dona accés als càmpings ha desaparegut sota la sorra una altra vegada i ha quedat negat després que les onades entressin fins al càmping Mar y Sol.

Ahir les màquines treballaven a dins el recinte, però el seu propietari, Manuel González, es lamentava dels danys ocasionats quan la temporada turística de Setmana Santa és a tocar. El seu establiment, com la resta, té l'accés principal per aquest camí, que s'ha convertit en una piscina. “Veig complicat que puguem obrir, perquè aquí hi ha molta feina a fer i res es belluga; a més, quedem sense protecció a la platja”, es lamentava. El restaurant que té el càmping al davant és una de les poques construccions que el mar ha respectat. Les que tenia al costat, del càmping Els Pins, van quedar destrossades amb l'últim temporal i només aguanta un mur ara dins del mar.


També s'han mig colgat a la sorra els pals elèctrics del Camí de la Pomereda que l'Ajuntament havia netejat després de l'últim temporal, en espera de refer-lo un cop es decideixi com consolidar la platja.

En espera d'espigons

La solució proposada per la demarcació de Costes, arran de l'impacte del primer temporal, és fer espigons de protecció davant d'aquest tram, on ja es van provar els espigons geotèxtils, que van desaparèixer amb els temporals. Així ho va anunciar sobre el terreny la delegada de Costes a Catalunya, Maria Toledano, quan va fer la visita per valorar els danys del temporal.

L'Ajuntament de Malgrat de Mar confia que Costes compleixi i presenti les pròximes setmanes el cost i les actuacions del que té pensat fer per frenar la regressió de la platja en aquest punt a tocar del delta de la Tordera.

La regidora d'Urbanisme i Platges de Malgrat de Mar, Mireia Castellà, (JxM), que ahir era a la zona afectada, donava per fet que s'agilitaran les actuacions, un cop a través del Consell de Ministres es va anunciar que es destinaran 2,1 milions d'euros a reparar els danys de Malgrat i Pineda de Mar. “Anem tard, però no podem refer el camí afectat d'accés als càmpings si abans Costes no ens consolida la platja”, hi afegia.

Inacció política

Amb els darrers temporals la platja ha desaparegut en una llargada de 200 metres i les onades impacten directament a l'entrada dels cinc negocis turístics que hi ha a primera línia de mar. Des de l'Associació de Càmpings, el seu portaveu, Marc Monguilod, critica la inacció de les administracions, que no treballen de manera coordinada per buscar solucions a llarg termini, tal com reivindica la plataforma Salvem el Litoral.

“Fa molts anys que estem així i cada cop anem a pitjor, llençant diners al mar per anar tapant forats. Els espigons geotèxtils no van funcionar i s'han oblidat de la resta”, lamenta el portaveu dels empresaris, que recorda la resta d'actuacions pendents del pla anunciat fa dos anys pel ministeri. “És el tram del litoral amb més estudis i projectes, però no s'està fent la feina i tots es perden amb els traspassos de competències, sense fer ni decidir res”, es queixa. A més, segons Monguilod, la regressió al delta de la Tordera va empitjorar arran de les extraccions que el 2008 va fer l'Agència Catalana de l'Aigua davant la zona dels càmpings.

L'inici de la temporada de Setmana Santa preocupa els propietaris, ja que tots tanquen a l'hivern esperant obrir al març, i aquest any ho veuen difícil per la falta d'accessos. Des de l'Ajuntament se'ls ha convocat a una trobada per parlar de les obres.

Pèrdues de fins a 12 milions

Els càmpings que més van rebre l'impacte del primer temporal van ser Les Nacions i Els Pins, tots dos situats més cap al delta. Segons va explicar ahir el portaveu de l'Associació de Càmpings, Marc Monguilod, calculen que les pèrdues dels preus dels terrenys que va engolir el mar s'eleven fins als 12 milions d'euros. De les dues construccions que tenien al recinte d'Els Pins només en queda un tros de mur a dins de l'aigua. Unes edificacions que no es podran tornar a aixecar arran de mar.
Des de l'Ajuntament s'ha convocat els propietaris dels càmpings per la setmana vinent per parlar del pla especial d'aquesta zona, que es va aturar amb l'entrada del nou govern municipal i que permetria enretirar uns metres de la costa les instal·lacions turístiques.


El Punt Avui 15/2/2017

Un vehicle cau a l'esvoranc i ha de ser enretirat per una grua

Un tram de dos metres i mig s'ha descalçat per l'erosió del subsol, i l'Ajuntament hi restringeix l'accés

 El vehicle de neteja de Blanes, enretirat per una grua. Foto: AJUNTAMENT DE BLANES.

La màquina de neteja de Blanes, bloquejada en l'esvoranc del final del passeig s'Abanell, ahir al migdia. Foto: J.F..

JORDI FERRER - BLANES
Una part del final del passeig de s'Abanell de Blanes es va enfonsar ahir al matí mentre l'estaven netejant. L'esvoranc es va fer quan una màquina netejadora, que pesa sis tones, treballava a les vuit del matí al final del camí transitable per als veïns i visitants. El vehicle va quedar bloquejat en un forat d'uns deu metres quadrats i dos metres i mig de profunditat. L'Ajuntament el va enretirar cap a la una del migdia amb una grua amb braç extensible i ha restringit l'accés a l'espai.

El conductor de la màquina va sortir sa i estalvi, però va tenir un atac d'ansietat quan el ferm que estava netejant amb la màquina escombradora va caure al forat. Inicialment, tècnics d'una grua de petit tonatge van intentar treure el vehicle, cosa que va ser impossible.

Posteriorment, cap a la una del migdia, un camió grua, des de dins de les instal·lacions del càmping Bellaterra, va poder enretirar el vehicle. Efectius de la policia local, Protecció Civil i les brigades municipals han restringit l'accés al voltant de l'esvoranc. Hi ha tanques que encerclen el sot i a uns 25 metres d'on es va ensorrar la màquina de l'empresa Nora, que vetlla per la neteja i la recollida de les escombraries al municipi, s'han col·locat unes tanques metàl·liques de dos metres i mig d'altura.

“Un incident”

A la tarda l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez (PSC), va qualificar els fets d'“incident” i va assenyalar que el consistori havia actuat d'urgència per enretirar la màquina enfonsada. L'Ajuntament es va posar en contacte al migdia amb tècnics de la direcció general de Costes de l'Estat i d'Acció Territorial de la Generalitat. Personal de les dues administracions va supervisar els efectes de l'ensorrament d'una part del passeig.

L'alcalde de Blanes va explicar que el mur de formigó que en aquest punt separa la platja (sense sorra) del passeig ha aguantat els embats del temporal, però que el subsol ha estat descalçat per l'efecte continuat de l'aigua. La llosa de formigó enfonsada fa entre 12 i 15 centímetres de gruix.

LA FRASE

El mur ha aguantat els temporals, però allà no hi ha sorra i l'aigua ha descalçat el tram inferior
Miquel Lupiáñez
ALCALDE DE BLANES (PSC)

L'HORA

08.00 va ser l'hora que un vehicle del servei municipal de neteja va quedar atrapat a l'esvoranc al final del passeig.

L'esvoranc de trenta metres del 2012

L'esvoranc és a prop del final del recorregut a peu que es pot fer des de la part urbana del passeig de s'Abanell. Anys enrere, la caminada permetia arribar fins a la desembocadura de la Tordera a tocar del mar, però ara no és possible.

Al tram afectat, i des d'ahir restringit, es va fer fa cinc anys un esvoranc més gran, de trenta metres de grandària. Aleshores, va caldre la intervenció de la Generalitat. Pendent d'un informe tècnic, tot indica que les causes de l'enfonsament es deuen a l'acció continuada dels temporals [vegeu els efectes d'ahir de l'altre costat del riu Tordera, a Malgrat, en aquesta mateixa plana].

Fa dos mesos, a conseqüència del temporal, a Blanes hi va haver onades de fins a sis metres i havia entrat aigua i sorra al pàrquing subterrani del passeig de s'Abanell. Un dels murs a tocar de la roca de sa Palomera es va ensorrar.


Ràdio Arenys 14/2/2017


I és que la cap de la demarcació de Costes a Catalunya del Ministeri de Medi Ambient, Maria Toledano, ha transmès aquest migdia a l’alcaldessa, Annabel Moreno, la necessitat de parlar també amb ADIF perquè el terreny per on passa el passeig té diferents competències administratives.  

Toledano no ha pogut apropar-se ‘in situ’ al camí de Mar per veure’n l’estat actual però sí que des del govern municipal li han entregat un seguit de fotografies per comprovar les condicions en què es troba. Annabel Moreno ha explicat que Maria Toledano li ha transmès que el projecte encara està en ‘stand by’ perquè des de Costes diuen que hi ha trams on no hi tenen competència. Per aquest motiu, Moreno ha anunciat que demanaran una reunió amb ADIF per parlar les tres parts com més aviat millor.

Pel que fa als danys del Camí de Mar arran dels temporals, l’Alcaldessa ha explicat que li han transmès a la representant de Costes la importància de fer alguna actuació també a la nostra vila. I és que l’Estat va anunciar fa uns dies una ajuda d’1,2 milions d’euros urgent per Pineda i Malgrat, les dues poblacions amb més danys del Maresme, i tot i que la nostra vila també va rebre els efectes del fort onatge s’ha quedat fora. Moreno ha destacat que és important perquè l’estat en el que es troba el Camí de Mar és ara ’molt perillós’. De fet, l’Alcaldessa sap que des de Madrid també són conscients de les males condicions en què es troba aquest passeig perquè així ho va traslladar el senador d’ERC, Bernat Picornell, al govern espanyol la setmana passada.  

Recordem que actualment, l'única possibilitat d'arribar a peu a la platja de la Musclera és travessant la via del tren i superant la penya pel lateral de la carretera amb el perill i risc que això pot suposar pels vianants. 

El senador republicà, Bernat Picornell, pregunta al govern espanyol pel Camí de Mar

Bernat Picornell ha explicat a Ràdio Arenys que després d’aquesta pregunta ja s’han reunit amb la directora general de Costes per exposar la problemàtica d’aquest pas de la nostra vila que suposa un problema de seguretat per als vianants.  Segons ha dit, des del Ministeri s’han compromès a estudiar el cas i està previst que, en els propers dies, tingui una resposta més concreta per saber quina actuació es durà a terme.

Ara, l’Ajuntament ja ha recopilat tota la informació amb les reivindicacions històries que s’han fet arribar a la direcció general de Costes.  Al marge d’Arenys de Mar, des d’ERC volen saber quines actuacions té pensat fer el govern espanyol a la costa maresmenca a mitjà i llarg termini, més enllà de les actuacions d’urgència que es facin en el moment que es produeixen desperfectes per forts temporals.  Bernat Picornell insta al govern a estudiar cada zona tenint en compte les seves pròpies casuístiques.

Aquesta pregunta en la sessió de control de govern, ve acompanyada també d’una moció que ha presentat ERC per demanar zona catastròfica el maresme després dels darrers temporals del mes de gener.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada