divendres, 24 de febrer del 2017

Sobre els càmpings de Blanes als Delta de la Tordera 24/2/2017...

El gobierno de Blanes retira del pleno dos multas a cámpings que vulneran la legalidad urbanística
Blanesaldia.com 24/2/2017

La decisión se tomó ante el aviso de ICV-EUiA, Batega per Blanes y la CUP de que abandonarían el pleno

Blanesaldia.com

El alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, acordó ayer durante la celebración del pleno del mes de febrero dejar sobre la mesa dos puntos del orden del día. Se trata de dos sanciones a las empresas que gestionan los cámping El Pinar y Bella Terra.

La multa al primero es de solo 20.604 euros, cuando inicialmente rondaba los 128.000 euros. El motivo de la sanción se debe a que la empresa que gestiona el cámping amplió las instalaciones en un terreno calificado como «espacio libre público» no urbanizable, en el que se instalaron casas prefabricadas sin licencia urbanística.

A raíz del expediente sancionador, se retiraron los bungalows y se restauró el espacio. Por tanto, en este caso la legislación vigente avala que se aplique una reducción del 80% de la cuantía de la multa, a la cual incluso se le aplica otro descuento adicional del 20% en el momento de hacer efectivo el pago de forma voluntaria.

Por lo que se refiere al cámping Bella Terra,  el motivo de la multa se debe a que desde 2005 ha venido ocupando de forma ilegal unos 49.000 metros cuadrados (el equivalente a casi cinco campos de fútbol) calificados como terrenos agrícolas que merecen protección. La multa es la más elevada que pretende imponer el Ayuntamiento de Blanes en toda su historia. La inusual cuantía -que previsiblemente sería recurrida en la jurisdicción contencioso administrativa-, se debe al gran espacio sobre el que se ha vulnerado la legalidad y, además, a que se han realizado construcciones fijas, que ya hace años, aplicando la legislación vigente, se podrían haber derruido.

Los portavoces de los grupos municipales de la oposición, ICV-EUiA, Batega per Blanes y CUP plantearon que si se votaban las sanciones abandonarían el pleno. Esta postura la enfatizó el concejal de Batega Jordi Urgell, que tildó la gestión del asunto en el pleno de «circo» pues vino a decir que una vulneración urbanística tan importante y tan persistente en el tiempo quedaría en una multa de escasa entidad. Urgell afirmó, por tanto, que el pleno estaría incentivando que se vulnere la legalidad, porque luego el infractor tendrá un castigo de bajo perfil.

El concejal de ICV-EUiA, Víctor Catalan, consumió su primer turno de palabra enumerando la extensa retahila de vulneraciones que se han cometido desde 2005 y la escasa contumacia del Ayuntamiento a la hora de hacer cumplir la legislación vigente, una actitud de la que corresponsabilizó a CiU y PSC, que se han alternado en la alcaldía desde 2007 y 2015.

El alcalde Miquel Lupiáñez terció en el debate para señalar que la situación de los cámpings objeto de las sanciones es fruto de una práctica «alegal», pues afirmó que en la costa catalana hay diversos casos parecidos de cámpings que se han aposentado en terrenos que no les corresponden. Por este motivo, en 2014 la Generalitat aprobó una ley de usos costeros, de la cual emanan los expedientes sancionadores que ayer fueron al pleno, para al final ser retirados.

Conviene señalar que existe un tercer cámping, el Blanc d’Eivissa, sobre el cual existe otro expediente sancionador, pero está en suspenso la aplicación de la multa pues la propiedad la ha recurrido al tribunal contencioso-administrativo.

La amenaza de abandonar el pleno ocho concejales de la oposición -Ciutadans se mostró partidario pura y simplemente de aprobar las multas y pasar página-, inquietó al equipo de gobierno. El teniente de alcalde Joaquim Torrecillas (CiU) planteó al alcalde que dejase sobre la mesa las sanciones a los cámpings, a lo que éste accedió. Torrecillas argumentó que es bueno que la oposición vote y que los ciudadanos sepan la postura de cada partido en este asunto.

El alcalde aceptó retirar las multas del orden del día y dijo que el asunto se llevará de nuevo a un pleno extraordinario, que se celebrará el próximo 2 de marzo. Existe premura por aprobar las multas, pues a final de marzo caducarán los expedientes sancionadores y, según dijo la concejala Pela Celaya, responsable de Urbanismo, podrían incurrir en prevaricación.

Con la amenaza de ausentarse del pleno, los grupos de izquierdas pretendían visualizar que el equipo de gobierno ignora sus demandas, a la vez que lanzan un mensaje con vistas a un asunto intimamente relacionado con las multas a los cámpings: la próxima aprobación de nuevo POUM, que muy posiblemente se llevará al pleno ordinario del mes de marzo.

La oposición de izquierdas teme que a través del POUM se puedan legalizar las construcciones que se han efectuado en el camping Bella Terra y, por tanto, el uso lucrativo del terreno agrícola. Un asunto sobre el que cual existen discrepancias en el seno de ERC, que forma parte del equipo de gobierno.


El ple de Blanes ajorna les sancions als càmpings
El Punt Avui 24/2/2017

L'alcalde va decidir retirar el punt que preveia aprovar les sancions per infraccions urbanístiques perquè ICV-EUiA, la CUP i Batega van anunciar que abandonarien el ple en la votació

La regidora d'Urbanisme, Pepa Celaya, al centre, en una intervenció en el ple d'ahir Foto: AJUNTAMENT DE BLANES.

NURI FORNS - BLANES
L'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, va decidir ahir deixar sobre la taula els dos punts del ple en què es preveia sancionar dos càmpings per infraccions il·legals urbanístiques greus davant la crispació generada en el debat, amb acusacions sobretot entre els grups d'ICV-EUiA, la CUP i Batega envers la gestió del govern. Aquests grups van anunciar que deixarien la sala durant la votació, i per aquest motiu el primer tinent d'alcalde, Quim Torrecillas, va proposar que el punt quedés sobre la taula. “Crec que és molt bo que se sàpiga qui vota a favor i qui en contra, no em sembla adequat ni just que abandoneu la sala davant d'un punt sancionador”, va dir el regidor.

Les sancions, incoades el setembre passat, són a la societat Xops SL com a promotora de l'ampliació del càmping El Pinar, feta il·legalment i constitutiva d'una infracció urbanística molt greu, i a la societat Càmping Bella Terra per l'ampliació il·legal i ús urbanístic continuat de càmping sense llicència i no legalitzable. La sanció al càmping El Pinar era de 103.030,20 euros, però com que va restaurar “la realitat física alterada” es redueix la sanció un 80% i, per tant, la sanció quedava en 25.755,06 euros. L'empresa, però, va procedir al pagament voluntari, i per tant va acabar pagant 20.604,05 euros. Es considera provat que a la finca del càmping s'hi van implantar cases prefabricades sense llicència urbanística i il·legalitzables, ja que segons el POUM la finca és en sòl no urbanitzable. En el cas del Bella Terra, la sanció imposada era la màxima, d'1,5 milions d'euros, però segons la proposta que es portava al ple, es podia reduir un 80% si, com en el cas anterior, restaura la realitat física il·legalment alterada abans que la resolució de l'expedient sigui ferma.

Davant l'anunci de l'alcalde que els punts de sanció es tornaran a portar al ple dijous vinent, el portaveu d'ICV-EUiA, Joan Salmerón, va dir que no aniran al ple si en la proposta del nou POUM “s'acaben regularitzant els canvis dels càmpings”. “Encara que digueu que són dues coses diferents, no ho són”, va dir. Per Salmerón, no pot ser que els càmpings “que han estat tant de temps gallejant al poble, se n'escapoleixin. Seria un avís als que creuen que poden passejar pel poble pensant que és seu”. La regidora d'Urbanisme, Pepa Celaya, va defensar que no van tenir temps de portar l'aprovació del POUM en el mateix ple i va dir que la intenció és fer-ho el mes vinent. “Si no portéssim les sancions al ple prescriurien i se'ns podria acusar de prevaricar; tenim l'obligació de votar-les, no sigueu covards”, va dir referint-se als grups que es van oposar al que qualificaven de “circ”. El portaveu de la CUP, Jaume Pujadas, va criticar la rebaixa substancial en una sanció a qui “durant aquests anys ha tret un gran benefici” de l'activitat il·legal de càmping. L'alcalde va qualificar la situació dels càmpings com a “alegal”, considerant que és un problema “arreu de Catalunya”, paraules que va criticar Jordi Urgell (Batega), que va reiterar que és una situació “il·legal”.

Hi ha un tercer càmping, el Blanc d'Eivissa, que també va ser sancionat, però els amos van portar el tema al jutjat i les sancions estan en suspens fins que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no dicti sentència, segons va informar Pepa Celaya.


L'oposició de Blanes amenaça de portar a la fiscalia les «irregularitats» comeses per tres càmpings des de 2005
Diari de Girona 24/2/2017

L'aprovació de dues sancions de més d'1,5 milions d'euros al Bella terra i El Pinar va quedar sobre la taula

Els regidors del ple de Blanes. Ajuntament de Blanes

Entre acusacions i amenaces. Així van debatre ahir l'equip de govern de Blanes (CiU, PSC i ERC) i l'oposició (ICV-EUiA, Batega i la CUP) un dels punts de ple més àcids i agres dels darrers anys: l'aprovació de dues sancions a dos càmpings per cometre infraccions urbanístiques en sol agrícola i sense llicència, en alguns casos, durant més d'una dècada.

La primera feia referència al càmping El Pinar i la multa era de 20.604,05 euros. Segons va explicar la regidora d'Urbanisme Pepa Celaya (PSC), inicialment aquesta multa era de 128.775,30 euros, però es va reduir un 80% el cost perquè els propietaris, van retirar els bungalous i les edificacions irregulars i va restituir la situació ambiental inicial. «Com que han pagat d'immediat i com diu la llei, han obtinugt una rebaixa d'un 20%» va explicar Celaya.

La segona sanció era d'1,5 milions d'euros al càmping Bella Terra per construir diferents edificacions en sòl no urbanitzable de protecció agrícola ocupant gairebé 50.000 metres quadrats de superfície. Unes instal·lacions que haurien explotat d'ençà que van iniciar l'ampliació el 2005. «Amb aquestes sancions complim amb el que ens diu la llei» va dir Celaya qui va dir que en el cas del càmping Blanc d'Eivissa no el podran multar fins que acabi un procediment judicial amb l'Ajuntament també per infraccions urbanístiques.

La línia més dura la va protagonitzar ICV-EUiA qui va avançar que estan disposats a portar tot el cas a la Fiscalia. El primer a intervenir va ser Victor Catalan qui va remarcar, entre altres «irregularitats», que des de 2005 tant els càmpings com els equips de govern van incomplir requeriments d'enderroc, es van posar multes irrisòries per infraccions urbanístiques o que el govern de CiU de 2007 a 2011 no va tramitar cap expedient sancionador.

«Fa 12 anys que anem tard. Si complíssim la llei hauríem d'enviar la policia a fer tancar aquests càmpings» va dir Catalan. «Estem disposats a portar aquest tema a la fiscalia per saber que ha passat aquest temps» va afegir Joan Salmeron.

«Esteu legitimant que la gent faci infraccions i després pagui quatre duros traient beneficis extraordinaris» va criticar el regidor de Batega, Jordi Urgell, qui va amençar d'abandonar el ple en el moment de la votació, juntament amb ICV-EUiA i la CUP. «Serà legal però no és just. No podem permetre que segueixin guanyant els mateixos» va dir el regidor de la CUP, Jaume Pujadas qui va afegir que el que s'ha de fer en aquests càmpings «il·legals» és «precintar-los».

Per la seva part, l'alcalde Miquel Lupiáñez (PSC) va destacar que aquests càmpings es troben en situació «alegal» i que la possible legalització dels mateixos es debatrà en el ple de març. A més, va assegurar que està disposat a a portar a judici els grups que «han dit que l'Ajuntament ha fet coses il·legals».

Finalment els dos punts van quedar sobre la taula, arran d'una proposta del regidor Quim Torrecillas (CiU) i seran debatuts dijous que ve en un ple extraordinari.


Blanes convocarà un ple extraordinari el 2 de març per tractar sancions contra dos càmpings
Tribuna Selvatana 24/2/2017

Inicialment s’havien d’aprovar o rebutjar durant la sessió d'ahir, però en avançar l'oposició que marxarien per tal de no votar-les, l’equip de govern va decidir ajornar-ho a proposta del PDeCAT.

Redacció

Un dels temes més destacats que s’havia d’aprovar o rebutjar en la sessió plenària celebrada la nit d'ahir dijous eren dues sancions econòmiques que l’Ajuntament de Blanes vol imposar a dos càmpings de Blanes. Les multes són per haver comès infraccions urbanístiques molt greus, consistents en l’execució d’una activitat i ús urbanístic continuat d’ampliació dels respectius establiments d’allotjament. D’una banda, es vol sancionar amb 1.500.000 € el Càmping Bella Terra, i de l’altra amb 20.604’05 € el Càmping El Pinar.

Finalment, però, l’equip de govern convocarà un ple extraordinari d’aquí a una setmana, el 2 de març, per tractar-hi íntegrament aquesta qüestió. La decisió es va prendre a proposta del PDeCAT després que tant ICV-EUiA com Batega per Blanes i la CUP avancessin que quan arribés l’hora de votar les multes marxarien del plenari perquè, segons va explicar un dels regidors d’aquests tres grups, s’està legitimant que es facin il·legalitats.

Abans d’anunciar irrevocablement la convocatòria de la sessió extraordinària, l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, va obrir fins a dues rondes més d’intervencions perquè els diferents portaveus continuessin el debat, sumades a les dues que ja s’havien fet inicialment. Davant la possibilitat que no s’arribés a cap consens –just al contrari-, el batlle es va refermar en la decisió de retirar-ho de l’ordre del dia, avançant també que dimarts vinent, 28 de febrer, hi hauria una junta de portaveus per parlar-ne.

Des d’ICV-EUiA ja es va advertir que si en aquest ple extraordinari no s’hi porta també l’aprovació del nou POUM, el seu grup s’aixecarà i marxarà. El procés del darrer expedient sancionador contra els dos càmpings es va iniciar el setembre passat i té una vigència màxima de sis mesos. Per aquest motiu l’aprovació o rebuig de les sancions en sessió plenària no es pot demorar massa temps més. Per la seva banda, tant Ciutadans com el PP es van mostrar favorables a què les sancions quedessin resoltes en el ple d'ahir.

Resta de punts a l’ordre del dia del ple de febrer

En un altre àmbit de qüestions, la sessió plenària va aprovar amb la unanimitat de tots els grups polítics dues altres multes, en aquest cas contra dos propietaris de gossos potencialment perillosos que han incomplert l’ordenança municipal de protecció, tinença i control d’animals. Una propietària ha estat sancionada amb 2.000 €, mentre que a l’altre amo se l’ha multat amb 1.700 €.

Abans de passar a la part de control, es va aprovar l’autorització d’una borsa anual d’hores extraordinàries excepcional pel col·lectiu de la Policia Local de Blanes per aquest 2017. Es podran fer un màxim de 3.200 hores més, i la mesura va prosperar amb la unanimitat de totes els grups polítics. Respecte les propostes d’acord, inicialment n’hi havia tres.

Amb tot, la primera, d’ICV-EUiA i Batega per Blanes per la transició energètica al municipi es va retirar de l’ordre del dia a petició dels proposants. La segona moció, del partit Ciutadans, per demanar la implantació d’un sistema alternatiu de comunicació, així com la celebració del Dia Mundial per a la Conscienciació de l’Autisme, que s’escau el 2 d’abril, també es va aprovar per unanimitat.

Per últim, la tercera i darrera moció, proposada per ICV-EUiA i Batega per Blanes, es va dur al ple amb motiu del Dia Internacional de la Dona que se celebra el 8 de març. Els vuit grups polítics municipals van recolzar tota una sèrie de mesures, entre les quals s’hi inclou l’adhesió de l’Ajuntament de Blanes al Manifest del 8 de Març, així com promoure activitats relacionades amb la igualtat i ser especialment vigilants a tota forma de discriminació envers les dones.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada