dilluns, 6 de març del 2017

Algunes notícies per llegir 3-6/3/2017...

Acaben els treballs de neteja del tram nord de cala Bona
El Punt Avui 3/3/2017

Les obres per desbrossar i treure els pins que tallaven el camí de ronda del tram nord de la cala han acabat i, si el departament de Costes posa les baranes, es podria obrir abans de l'estiu

El regidor Salvador Tordera assenyala un dels trams més malmesos del camí, que encara està tancat als visitants. S'observa també que hi ha trams de barana trencats Foto: N. FORNS.

NURI FORNS - BLANES
Una part del camí de ronda de la zona nord de la cala Sant Joan de Blanes podria obrir-se abans de l'estiu, atès que les obres per desbrossar i talar els arbres que tallaven el camí ja han acabat. Ara és el departament de Costes del Ministeri que hauria de fer-se càrrec de posar la barana de protecció, que en molts trams està trencada o és inestable, i el regidor delegat de la ponència d'activitats, Salvador Tordera, confia que es faci aviat.

Segons va explicar Tordera, en desbrossar la zona del camí nord, que encara està tallat per seguretat, tot i que s'hi podria passejar bé, van tenir una sorpresa “agradable” ja que pensaven que el camí estaria molt fet malbé, i en canvi, s'han conservat bé el paviment i alguns trossos de barana, malgrat els anys que ha estat tancat i la quantitat de terra, rocalla i vegetació (fins i tot pins) que cobria el recorregut. Les obres per netejar el camí han costat 13.022,46 euros i han anat a càrrec de l'empresa Construcciones Leinad 2001 SL. El camí arriba fins a la zona que limita amb els jardins de Pinya de Rosa, on hi ha una porta de ferro per impedir el pas. Fer el tram següent fins a l'altura de punta de s'Agulla és ja més complicat, ja que és una zona amb molt més perill d'esllavissades. Per això, Tordera opina que una solució seria utilitzar les escales que pugen des del camí de ronda fins a la urbanització Sant Francesc, que estan en prou bon estat, per després connectar amb el carrer Fragata i fer el traçat cap a Lloret més amunt. Tordera va explicar que es feia difícil calcular el cost real de recuperació del camí sense haver desbrossat abans la zona. “S'havia de netejar per veure com estava, i crec que tindrem una sorpresa positiva”, hi va afegir el regidor. La instal·lació de baranes al camí de ronda anirà a càrrec de Costes, però la de les escales que connecten amb el carrer Fragata anirà a càrrec de l'Ajuntament, segons va dir Tordera. Per altra banda, també s'estan enllestint els treballs per reformar els lavabos de la cala, la pavimentació i l'adequació dels accessos a la platja, així com la modificació del tram final de l'escala que connecta amb l'ermita de Sant Francesc Les obres tenen un cost de 133.686,93 euros i abans de Setmana Santa podrien estar acabades.


El Punt Avui 5/3/2017

Els propietaris i les ADF demanen més recursos per frenar la plaga que arrasa les pinedes

Calculen que fins ara s'han netejat unes 140 hectàrees de les 800 afectades

La Generalitat pensa a ampliar la dotació enguany

Una de les tales que s'han fet en un bosc de Dosrius, on també es tritura la fusta per fer biomassa o. bassa Foto: Arxiu.

ELENA FERRAN - DOSRIUS
La feina al bosc no s'atura. Els propietaris dels terrenys afectats per l'escarabat Tomicus continuen aclarint les pinedes per deixar-hi només els arbres sans. Al febrer van acabar els treballs dels propietaris que s'havien acollit als ajuts de la Generalitat, amb una partida d'urgència de 100.000 euros, que s'han de concedir un cop executades les tasques.

“S'ha fet feina de formiga. Podem dir que s'ha pentinat el gat, però s'hauran de netejar els arbres. S'ha de continuar netejant per treure els arbres morts, perquè, si no plou, aquest estiu serà un polvorí”, assenyala Oriol Bassa, de la federació de les ADF del Maresme. Amb les ajudes concedides per la Generalitat i els 85.000 euros que hi va aportar la Diputació, es calcula que s'han netejat unes 140 hectàrees de pinedes, en una zona on hi ha fins a 800 hectàrees afectades per la plaga.

És una actuació mínima per combatre una plaga endèmica que avança imparable al Maresme a causa de la sequera, que, amb l'efecte del canvi climàtic, està debilitant els arbres.

“S'escampa molt de pressa. Ara trobem escarabats fins i tot quan tallem els arbres secs”, explica un dels propietaris forestals, Pep Canals, que alerta del perill que acabin desapareixent la meitat dels boscos de pi pinyer a la comarca si les administracions no hi destinen més recursos. “Ni els privats ni els ajuntaments poden afrontar aquesta inversió, que s'ha de fer amb urgència si no volem perdre aquest pulmó verd que tenim a tocar de Barcelona”, reclama Canals.

Una actuació urgent que també reclamen les ADF. El seu portaveu, Oriol Bassa, entén que s'han de decretar més recursos i tales per avançar en la lluita contra el Tomicus, que a primer cop d'ull ja es pot percebre com ha arrasat moltes de les pinedes que es veuen des de l'autopista que creua la comarca.

Ampliar els recursos

La Generalitat admet que la situació dels boscos maresmencs és preocupant. “Calen mesures a mitjà termini, perquè, amb els efectes del canvi climàtic, s'han de buscar formes de gestió eficients; si no, ho tenim pelut”, reconeixia el director general dels serveis territorials del DARP a Barcelona, Josep Pena. Per això, va assegurar que dins d'aquest any ja s'està valorant mantenir o fins i tot ampliar els recursos per actuar contra la plaga del Tomicus. Pena assistirà la setmana vinent a les jornades del canvi climàtic que ha organitzat el Consell Comarcal del Maresme, i que tindran lloc a Sant Vicenç de Montalt, per tractar amb tècnics i experts en gestió forestal l'afectació del canvi climàtic. La radiografia dels boscos del Maresme la farà Oriol Bassa, que és tècnic de forest del Consell Comarcal.

Excés de fusta

En les aclarides que s'han fet a les finques més afectades pel Tomicus, s'ha de netejar i triturar la fusta morta, que es reaprofita per fer biomassa. “En triturar el pi, salta l'escorça, on viu l'escarabat i on també hi ha les larves, i és quan es mor”, explica Pep Canals, que reconeix que l'excés de fusta que s'ha generat ha acabat saturant el mercat. “Ara es pot triar, i t'exigeixen tallar-la a una mida que ens n'encareix el cost”, explica.

Des de l'Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor, Martí Rossell explica que fins al setembre no deixaran de treballar, ja que, a més de la tala, ara treballen per triturar i assecar la fusta un cop ja triturada perquè tingui el mínim d'humitat possible per destinar-la a fer biomassa. “Com més seca la vens, més cara es paga”, indica el tècnic, que reconeix que caldria fomentar l'ús de la biomassa com a font d'energia, ja que tanta fusta no tindrà sortida al mercat més proper.

Impacte als parcs

Els treballs de neteja també s'han començat a fer en alguns parcs urbans, com el parc forestal de Mataró i el de Can Jalpí, a Arenys de Munt. Aquestes tasques es porten a terme a través d'ajuts de la Diputació destinats a frenar la plaga. Segons explica Martí Rossell, aquest any l'aportació ordinària de 50.000 euros que rebran de la Diputació es destinarà íntegrament a combatre el Tomicus.

A l'aclarida de pins de Can Jalpí, la seguirà la del parc de Can Muntanyà, a Caldes d'Estrac. Abans d'iniciar els treballs, però, els tècnics, a petició del consistori, faran una xerrada informativa als veïns per explicar l'actuació prevista i l'impacte visual que tindrà sobre el turó, ara atapeït de pins malalts, la neteja fins a la torre dels Encantats.

LES FRASES

Podem dir que s'ha pentinat el gat, però s'han de treure els arbres morts perquè tindrem un polvorí
Oriol Bassa
FEDERACIÓ ADF MARESME

Estem preocupats per la situació i estem valorant mantenir o ampliar la dotació
Josep Pena
DIRECTOR SERVEIS TERRITORIALS DARP BARCELONA

Fins al setembre no pararem de fer neteja per treure pins i només deixar-hi els sans
Martí Rossell
ASSOCIACIÓ PROPIETARIS MONTNEGRE I CORREDOR

Si no s'hi posen més recursos, perdrem la meitat dels boscos de pi pinyer. És imparable
Pep Canals
PRESIDENT ASSOCIACIÓ PROPIETARIS BOSCOS MARESME

140 inscrits en les jornades del canvi climàtic

La jornada tècnica sobre el canvi climàtic i els boscos al Maresme que ha organitzat el Consell Comarcal el dia 10 de març ja té 140 inscrits, un èxit segons els organitzadors. L'objectiu de la trobada, adreçada a tècnics i polítics, és plantejar actuacions i mesures per prevenir els efectes del canvi climàtic que afectaran els boscos. Els experts aportaran els seus coneixements sobre la propagació de les plagues, la pèrdua de producció forestal i els mètodes per evitar els incendis forestals i les inundacions.
La plaga de l'escarabat Tomicus ha estat un dels primers impactes paisatgístics en una de les comarques forestals més importants de Catalunya, on un 65% del territori està cobert de boscos. Un dels aspectes que es tractaran en les jornades és l'adaptació dels boscos, amb la intervenció de Martí Boada, doctor en ciències ambientals, geògraf i naturalista. Una altra de les intervencions serà la que farà Javier Martín Vide, com a catedràtic del departament de geografia física i anàlisi geogràfica regional de la Universitat de Barcelona. En la seva intervenció, parlarà de com podem aprendre a conviure amb el canvi climàtic i com se'n poden minimitzar els efectes negatius.


"Tomicus" als pins del Maresme


Ràdio Tordera 6/3/2017


Prop d’un centenar de persones, entre les quals molts agricultors i ramaders de Tordera i rodalies, van assistir divendres a la xerrada amb la Consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Meritxell Serret. La consellera va ser convidada per Esquerra Republicana del municipi, en el marc de la campanya “La República que farem”, per parlar de les claus de la indústria agroalimentària en una futura Catalunya independent.
Serret va destacar la importància de tenir unes polítiques més ben adaptades a la realitat del nostre territori, així com una administració catalana estructurada de millor manera. Diu que l’actual política agrària europea és esbiaixada, perquè té poca visió Mediterrània i, a més, Catalunya va a la inversa de l’estat en quan a recursos, ja que és més ramadera que no pas agrícola, per la qual cosa en pateix les conseqüències de la gestió. Tampoc podem oblidar que Catalunya és un país molt divers, amb necessitats diferents a cada punta del territori, de manera que les polítiques que es desenvolupin han de tenir una visió ajustada de la realitat de cada indret. Amb tot, cal tenir present que el sector primari, a més de ser la base de l’economia del país, també és estratègic i una bona oportunitat de futur. Escoltem la consellera Meritxell Serret, en declaracions a Ràdio Tordera.


A principis d’any, la Marxa Pagesa que va recórrer tot Catalunya per reclamar la dignitat del sector va aplegar 500 tractors a Barcelona. Des d’Unió de Pagesos estan negociant amb la conselleria per intentar redreçar la situació. Meritxell Serra explica quin és el camí.


Com a la resta de conselleries, a la d’Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació també treballen amb un ull posat al referèndum del proper mes de setembre, tal i com comenta la consellera Serret.


En definitiva, cal donar eines als productors agrícoles i ramaders perquè puguin desenvolupar el seu model de negoci, aquell que creguin millor, innovant i buscant l’excel·lència i intentant que joves que no tinguin vincles directes amb el sector primari s’incorporin a aquest mercat laboral, perquè es necessiten més pagesos. Per això, segons la consellera Meritxell Serret, és important establir sinèrgies i treballar en xarxa, però encara ho és més que Catalunya pugui gestionar els seus propis recursos, ja que per exemple, en ajuts a la producció, aporta més del que rep.


El Punt Avui 6/3/2017

L'Ajuntament reduirà la població d'ocells amb pinso que n'inhibeix la capacitat de reproducció

La regidora de Salut afirma que hi ha excés d'aus a les muralles del castell

Coloms a les muralles del castell d'Hostalric, en una imatge d'aquest hivern. Foto: LA SELVA COMUNICA.

JORDI FERRER - HOSTALRIC
L'Ajuntament d'Hostalric ha fet els primers passos per estrenar un sistema de contraceptius per a coloms. El mètode consisteix a acostumar les aus a prendre un blat de moro de manera regular en un lloc. Al cap d'un temps, aquest blat de moro és substituït per una substància anomenada nicarbazina, que inhibeix la capacitat reproductora dels coloms. D'aquesta manera, l'equip de govern, de CiU, pretén evitar el sacrifici dels animals i contribuir a la seva pervivència.

La regidora de Salut d'Hostalric, Anna Salamó, explica que a les muralles del castell i en cases abandonades del nucli antic havien detectat un excés de colomars. Per això, van decidir fer-hi front. Salamó explica que tenien referències de Cardona (Bages) i de Molins de Rei (Baix Llobregat), que van poder reduir de manera dràstica el nombre d'aus.

Uns 6.000 euros

L'Ajuntament d'Hostalric confiarà el pla d'anticonceptius per a coloms a l'empresa Ovistop, d'Òdena (Anoia), de llarga experiència a l'Estat espanyol i a Itàlia, informa el consistori. L'esmentat fàrmac (Nicarbazin) hauria de reduir a partir del quart any fins al 80% la població inicial de coloms del poble. El consistori preveu que aquest any invertirà uns 6.000 euros en el pla, incloent-hi el material, la feina dels operaris i el volum de pinso emprat.

LA FRASE

Fins ara, el que es feia era sacrificar els coloms. Aquest sistema anticonceptiu és més ètic i hauria de ser més efectiu
Anna Salamó
REGIDORA DE SALUT (CIU)

Un dispensador a l'institut

L'empresa Ovistop va col·locar dilluns passat un dispensador automàtic de pinso a les teulades de l'institut Vescomtat de Cabrera. Avui els empleats hi ficaran blat de moro per tal que els coloms s'alimentin cada dia. D'aquí unes setmanes, el blat de moro serà recobert amb la substància (nicarbazina) que inhibeix la capacitat reproductora dels coloms. “S'ha decidit posar el dispensador a l'institut perquè s'havia vist que, potser pel fet que els alumnes hi solien menjar, hi havia molts coloms voltant per allà”, indica Salamó. El pla serà efectiu del març al desembre. L'Ajuntament informa que el programa pretén controlar la natalitat de les parelles dominants de coloms i, a més, és segur per a la salut de les aus com també per a la d'altres animals, persones i medi ambient.


La Vanguardia 5/3/2017

El Parlamento balear pedirá que se prohíban los sondeos y la exploración mediante una proposición de ley ante el Congreso de los Diputados

CORREDOR PARA CETÁCEOS EN EL MEDITERRÁNEO (Josep Ramos)

El parlamento balear está impulsando una proposición de ley -que deberá instarse ante el Congreso de los Diputados- con la finalidad de proteger las aguas del mar Mediterráneo bajo jurisdicción española y prohibir las prospecciones de hidrocarburos. El pasado 15 de febrero, todos los grupos políticos con representación en el parlamento de las Islas Baleares acordaron unánimemente registrar de forma conjunta esta proposición de ley. La iniciativa ha sido propuesta por la Aliança Mar Blava, que reúne a las entidades cívicas baleares.

El acuerdo permitirá tramitación esta iniciativa en el Parlament balear en próximas fechas, tras lo cual, inmediatamente, será elevada al Congreso de los Diputados, dado que la materia sobre la que versa es de competencia estatal. En el Congreso, una vez tomada en consideración, la proposición debería ser discutida y aprobada según el deseo de los promotores.

Demostración de unidad

La iniciativa balear del 15 de febrero contó con el apoyo de Més per Mallorca, PP, PSOE, A Balears Podem, Més per Menorca, Gent x Fomentera y C’S. La proposición en trámite establece que quedará excluida la exploración, investigación y explotación de hidrocarburos, u otras sustancias minerales, en el medio marino del mar Mediterráneo sobre el que España tenga jurisdicción. Uno de los argumentos invocados es que el gobierno español ha propuesto la creación de una Zona Especialmente Protegida de Importancia para el Mediterráneo (ZEPIM) en el corredor de migración de los cetáceos en la franja comprendida entre las Islas Baleares y el levante español, según anunció el Ministerio de Agricultura y Medio Ambiente en la conferencia del Convenio de Barcelona celebrada en febrero del 2016 en Atenas.

“Este importante acuerdo político es, sin duda, una nueva e inequívoca demostración de la unidad indiscutible de la sociedad balear frente a la amenaza de las prospecciones de hidrocarburos”, señala Carlos Bravo, coordinador técnico de la citada Aliança.

Igualmente quedará excluido de este espacio marino la exploración a través de adquisiciones sísmicas sea cual sea su finalidad, excepto en el caso de que esté científicamente demostrado que utilizan tecnologías completamente inocuas para el medio marino. Según la Aliança, dado sus nocivos efectos ambientales, la tecnología de exploración sísmica basada en la utilización de cañones de aire comprimido que usan las petroleras y las empresas de servicios petrolíferos quedaría excluida.

Delfines en la costa catalana (Archivo)

“La búsqueda de nuevos yacimientos de hidrocarburos es un sinsentido que va en dirección contraria al de los necesarios esfuerzos acordados internacionalmente en Paris para hacer frente al desafío del cambio climático”, señala Carlos Bravo. La Aliança persigue fomentar el desarrollo y la implantación urgente, en el entorno mediterráneo, de un modelo energético sostenible, basado primordialmente en el ahorro y la eficiencia energética y las energías renovables.

Gran alianza

La Aliança Mar Blava agrupa actualmente a más de 110 entidades, tanto de las administraciones públicas (Govern balear, consejos insulares de Formentera, Ibiza, Menorca y Mallorca, diversos ayuntamientos de estas islas y el Ayuntamiento de Barcelona) como del sector privado (sectores del turismo, la pesca o el náutico) y de la sociedad civil (organizaciones sociales, sindicales y ecologistas).

Una disposición adicional especifica que las explotaciones de hidrocarburos comprendidas en esta ley cuya concesión sea anterior a su entrada en vigor permanecerán vigentes hasta su extinción sin que se puedan otorgar prórrogas de ningún tipo. Mientras tanto, la disposición transitoria subraya que la ley será aplicable a todas aquellas solicitudes de exploración, investigación y explotación de hidrocarburos o de adquisiciones sísmicas en tramitación que no hayan sido resueltas a la entrada en vigor de esta Ley.

Dejar de quemar

Estos grupos resaltan que es no coherente explorar o investigar nuevos yacimientos de combustibles fósiles cuando la Agencia Internacional de la Energía y Naciones Unidas han puesto de manifiesto que “si se quiere evitar los efectos de un cambio climático a gran escala, se debe dejar sin quemar la mayor parte de las reservas disponibles de combustibles fósiles, para no aumentar de forma irreversible las emisiones a la atmósfera de dióxido de carbono (CO2), principal gas causante del calentamiento global del planeta”.

Plataforma Casablanca de Repsol (Xavi Jurio)

El límite para la exploración, investigación y explotación de los hidrocarburos mar adentro ya no puede ser únicamente la capacidad tecnológica, sino que -argumenta la Aliança Mar Blava– es “necesario reservar grandes áreas de la exploración, investigación y explotación de hidrocarburos, no sólo por la protección de los ecosistemas marinos y la diversidad biológica de estos espacios, sino por la necesaria preservación de la geodiversidad que representan estos recursos naturales no renovables”.

En las últimas décadas, la idea conservación ambiental ha evolucionado desde la protección de determinadas especies y lugares concretos a la protección de los ecosistemas, la biodiversidad y geodiversidad en general. “Los hidrocarburos ya no pueden ser regulados y gestionados como meros recursos a explorar, investigar y explotar por su mero interés energético, pues se trata de recursos naturales no renovables que forman parte de los ricos ecosistemas marinos a conservar”, dice la Alianza. / Antonio Cerrillo


Ràdio Palafolls 6/3/2017


El fort vent d’aquest cap de setmana ha ocasionat diverses destrosses als pagesos de la zona. Majoritàriament, segons la Cooperativa Conca de la Tordera, els principals danys que han patit alguns agricultors són teles i pals de coberts i hivernacles que han arrancat i desplaçat les ventades. De fet a Malgrat de Mar, s’han registrat ratxes de fins a 103,7 km/h, segons el Servei Meteorològic de Catalunya.

 Hivernacles destrossats pel vent. Fina Yerai

Destrosses del temporal. Fina Yerai

Per aquesta tarda, s’esperen fortes ventades, tot i l’ambient suau del migdia. El Maresme està en alerta moderada i Protecció Civil ja va activar ahir a la tarda en fase d’alertael Pla PROCICAT per la previsió de fort vent avui.

Protecció Civil recomana molta prudència en la pràctica d’activitats a l’aire lliure a zones de boscoses i de muntanya. Aconsellen que es tinguin en consideració les mesures de prevenció i autoprotecció necessàries en aquests casos, especialment pel que fa a fixar bé o retirar els objectes que estiguin a l’exterior (balcons, terrasses,…) i puguin ser desplaçats per l’aire i evitar aturar-se sota bastides o murs inestables mentre durin les ràfegues de vent. En els moments de les ràfegues més intenses cal protegir-se sobretot d’elements que semblin inestables i interrompre puntualment les activitats que suposin estar exposats a aquests forts vents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada