dissabte, 4 de març del 2017

Sobre els efectes dels temporals a la costa 3 i 4/3/2017

Costes garanteix a Malgrat una platja “naturalitzada”
El Punt Avui 4/3/2017

Representants del Ministeri visiten la zona afectada pel temporal i prometen una escullera per aturar l'envestida de les onades

El govern local reitera la petició d'un informe mediambiental

Imatge d'arxiu dels efectes del temporal a la costa de Malgrat, en concret a la zona dels càmpings del camí de la Pomereda Foto: QUIM PUIG.

TERESA MÁRQUEZ - MALGRAT DE MAR
Representants de la delegació de Costes de l'Estat a Catalunya van visitar ahir al migdia el tram del litoral afectat pels temporals a Malgrat de Mar. L'objectiu de la trobada amb membres del govern local va ser, segons van confirmar fonts municipals, explicar amb més detall l'actuació que el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient té previst a la zona per recuperar la platja davant dels càmpings més propers al delta.

La regidora d'Urbanisme, Mireia Castellà (JxM), va valorar positivament la predisposició dels membres del ministeri, que van anar acompanyats de tècnics de l'empresa que s'ha d'encarregar de les obres, a ampliar la informació donada fins llavors i que es limitava a l'anunci d'una escullera fet pel delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, en una visita la setmana passada. “Ens han especificat que l'actuació ha de permetre recuperar una platja més naturalitzada que fins ara ha patit els efectes de determinades accions fetes per l'home”, va explicar Castellà. Segons sembla, l'escullera prevista vorejarà el contorn de la costa afectada, permetrà recuperar el vial que conduïa fins al delta de la Tordera i obligarà a retirar l'espigó que delimita a la part nord la platja i que, segons Costes, impedia que la sorra es mantingués a lloc. “L'escullera ha de permetre disminuir la força amb què trenquen les onades i, per tant, la força que fa desaparèixer la sorra”, va precisar Castellà. La regidora va reiterar la petició d'un estudi mediambiental que garanteixi que no hi haurà afectació al delta de la Tordera i va rebre el compromís de disposar d'un informe per escrit més detallat de l'actuació la setmana vinent. “Un cop el tinguem el govern decidirà si hi dona suport”, va afirmar, i va recordar que la delegada de Costes, Maria Toledano, torni a Malgrat la setmana vinent per acabar de concretar les obres i el calendari. També està previst que tant Millo com Toledano visitin Pineda, l'altre municipi malmès pel temporal.

Sorra dels ports

Els representants de Costes van confirmar a Malgrat que el projecte també inclou la regeneració de la sorra i van assenyalar –tal com va avançar dijous aquest diari– que s'agafaria de les bocanes de diferents ports del Maresme. “Han comentat que creuen que en tindran prou per deixar un espai semblant al d'abans dels temporals”, va explicar Mireia Castellà. El govern de Malgrat també té previst reunir els pròxims dies els responsables dels càmpings afectats i als pagesos del Pla de Grau per explicar-los el projecte i les accions que es duran a terme a la zona.

LA FRASE

L'escullera ha de permetre disminuir la força de les onades i, per tant, la força que fa desaparèixer la sorra
Mireia Castellà (JxM)
REGIDORA D'URBANISME DE L'AJUNTAMENT DE MALGRAT DE MAR




El sector pesquer, representants del consistori i membres de la Plataforma Salvem el Litoral acorden pressionar el govern espanyol perquè creï una taula de treball per buscar solucions definitives a la costa maresmenca. Aquesta és una de les decisions preses en la reunió que s’ha fet aquesta setmana en què la responsable de Costes, Maria Toledano, ha anunciat la proposta del Ministeri d’extreure la sorra acumulada de la bocana d’Arenys i el Masnou per abocar-la a les platges de Pineda i Malgrat de Mar.

Maria Toledano es va reunir el passat dimarts amb representants dels diversos agents implicats per explicar la proposta de dragar la bocana del port d’Arenys de Mar tal com es va fer el 2015 en què es van retirar 112.000 metres cúbics de sorra.  El patró major de la confraria, Antoni Marzoa, aprova aquest ‘dragatge selectiu’ perquè considera que si es fa allà on s’acumula la sorra fa un ‘favor’ als pescadors perquè no tenen problema per l’entrada i sortida de les embarcacions. Tot i així, reconeix que la solució passa per acordar una actuació definitiva a tota la costa tenint en compte les particularitats de cada zona. De fet, ha destacat que l’alcaldessa, Annabel Moreno, va posar sobre la taula una nova trobada per crear una comissió per pressionar a Madrid de la necessitat de definir una política de gestió que tiri endavant actuacions a nivell d’estructures que permetin el moviment natural de les sorres sense la necessitat d’actuacions ‘d’urgència’.

Des de la Plataforma Salvem el Litoral reconeixen que el fet que el dragatge es faci a la bocana del port és  un ‘pas qualitatiu’ però no és suficient tenint en compte que anteriorment es feia a mar obert malmetent la reproducció d’espècies i, és que, no soluciona el problema que pateix la costa maresmenca. De totes maneres,  des de la plataforma coincideixen en apostar per la creació d’aquesta ‘mesa de treball’. Mauricio Pulido és membre de la plataforma.

La trobada està prevista pel pròxim divendres a l’Ajuntament d’Arenys de Mar.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada