dilluns, 3 d’abril del 2017

Algunes notícies per llegir 2 i 3/4/2017...

Un sisme de 3 graus amb epicentre a Riudarenes sacseja la comarca
Diari de Girona 3/4/2017

El moviment es va produir de matinada, va ser percebut «lleugerament» a localitats com Cadaqués i no va ocasionar cap dany ni personal ni material

Un sisme de 3 graus a l'escala de Richter va sacsejar la matinada de dijous la comarca selvatana sense causar cap dany. Segons va informar l´Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICG), el sisme es va produir a les 01.38 hores de la matinada i va tenir l'epicentre al municipi de Riudarenes.


Protecció Civil va informar que no es van produir danys ni materials ni personals i que el terratrèmol es va percebre de manera «lleugera». Tot i això, es van rebre cinc avisos de ciutadans que informaven del moviment. Una de les trucades va ser feta des de Cadaqués, dues les va rebre la Policia Local de Santa Coloma de Farners i dos ciutadans més van omplir el qüestionari al web de l´ICG sobre moviments sísmics.

L'alcalde de Riudarenes, Jordi Gironès (AIR-Id Selva), va explicar que a la localitat «ningú ho ha notat». «No sabem que s'hagi produït cap incidència de béns immobles ni de danys personals», va detallar el batlle. Per a Gironès, el sisme d´ahir va ser «una petita anècdota en una zona on ja estem una mica habituats al fet que hi hagi petits terratrèmols».

I és que aquesta no és la primera vegada que Riudarenes era l'epicentre d´un terratrèmol. El 25 d'agost passat, els sismògrafs van registrar un sisme de 2,6 graus a l'escala de Richter amb epicentre en aquesta localitat selvatana. En aquella ocasió, el moviment no va ser percebut per la població i va tenir una profunditat de 12 quilòmetres.

El més intens, però, es va produir uns dies més tard. Concretament el 4 de setembre, quan un terratrèmol de 3,6 graus va sacsejar de manera intensa la comarca causant alarma entre els veïns, ja que va provocar el moviment d´estris de la llar.

Aquell sisme es va produir a dos quarts menys cinc minuts d'onze del matí i l'epicentre es va detectar a uns 5 quilòmetres de profunditat al sud de Santa Coloma de Farners i dins el terme municipal de Riudarenes. Aquell dia el telèfon d´emergències 112 de Catalunya va atendre 41 trucades de punts propers i alguns tan allunyats com Malgrat de Mar o l'Hospitalet de Llobregat. Va tenir 190 rèpliques en els següents deu dies que no van arribar als 2 graus i, per tant, la població no les va ni percebre.


Divendres 7 a les 20h conferència a càrrec d'Antoni Bombí, director del Parc Montnegre i El Corredor


Els veïns de Santa Maria de Llorell de Tossa no volen l'hotel
El Punt Avui 2/4/2017

En l'últim ple es va aprovar per unanimitat canviar el POUM per permetre la construcció del nou equipament

El projecte encarirà el pla de millora urbana

Els veïns de la urbanització Santa Maria de Llorell, en la reunió de divendres Foto: ARXIU.

NURI FORNS - TOSSA DE MAR
Propietaris de la urbanització de Santa Maria de Llorell de Tossa van manifestar la seva oposició a l'hotel que es preveu construir a l'entrada, en una reunió de veïns que es va celebrar. En el darrer ple es va aprovar modificar el POUM per permetre el nou equipament, que es faria a la zona on ara hi ha un supermercat i un restaurant construïts els anys seixanta, i una piscina i unes pistes de tennis en desús.

Els propietaris de la zona mantenen que la depuradora que tenen ara no és suficient per a la demanda que generarà l'hotel, i que encarirà les despeses d'urbanització. L'advocat de la junta de conservació, Toni Magín, va explicar que la urbanització, d'unes 180 cases, és una zona residencial “amb poca incidència turística”, i la depuradora no està dimensionada per a un futur hotel. El nou equipament, segons va dir, obligarà a modificar i encarir tot el projecte d'urbanització, que es calculava en 1 milió d'euros. Va avançar que presentaran al·legacions i, si no es tira enrere el projecte, aniran al contenciós. Com a part del pla de millora urbana de la urbanització, que ja està aprovat, es preveu fer, entre altres coses, el sanejament, que l'Ajuntament veu prioritari, atès que un percentatge elevat d'habitatges encara funciona amb fosses sèptiques, i n'hi ha que aboquen al torrent.


S’aprova el polèmic canvi de planejament només amb el suport del govern local
Ràdio Palafolls 3/4/2017

Un moment del ple del divendres (31 març 2017). RP

Finalment, com ja es preveia, la modificació del Pla General d’Ordenació (PGO) ha tirat endavant amb el vist i plau del govern (7) i els vots en contra de l’oposició (4 ERC i 1 regidor no adscrit Óscar Bermán). Ha sigut el punt clau de la sessió plenària del divendres amb el que s’ha igualat el planejament de totes les zones industrials i que permetrà importar residus orgànics per produir energia renovable.

La modificació és el primer pas per permetre a Bioibérica la construcció en un futur de la planta de biogàs que digesti els seus propis residus però també d’importats. El nou planejament limita a la meitat les deixalles externes que es portin a Palafolls, pel que les indústries que vulguin construir algun tipus d’infraestructura per transformar els resudis ho han de fer amb el 50% de residus propis.

De fet, fins ara un dels sectors ja podia importar deixalles externes, però sense aquesta limitació. A partir d’ara, es fa extensiu a totes les zones.El tema, però, no va estar lliure de tensió.

El ple va comptar amb la presència del catedràtic de Química de la Universitat Autònoma de Barcelona, Jordi Bartrolí, que assessora l’Ajuntament dins un conveni universitari. L’expert va exposar breument el funcionament d’una planta de biogàs, com la digestió de la matèria orgànica genera metà i CO2 que s’acabaran transformant en energia i va minimitzar els riscos i perills, tot i que no existeix el risc zero. Per Bartrolí tampoc hi haurà problemes de soroll perquè els motors s’instal·larien en un recinte tancat per respectar els límits i va apuntar que les alçades compreses a l’avantprojecte també eren correctes. La planta, però, generaria en petites quantitats àcid sulfhídric, conegut per la seva peculiar olor d’ous podrits.


Bartrolí va assegurar que el trànsit de camions de l’empresa s’ampliaria un 20%. Ara hi ha 60 camions i s’incrementaria fins a 72 els vehicles que entrarien i sortirien de les instal·lacions per transportar les deixalles.

Al respecte ERC va tornar a lamentar que el govern no hagués exigit més informació sobre la instal·lació concreta que Bioibérica preveu construir i van apuntar que respon a interessos privats i no a un compromís amb el medi ambient.  Francesc Alemany és el portaveu d’ERC a l’Ajuntament.


Pel govern, hi ha una fina línia entre l’interès públic i el privat. Responia el regidor d’urbanisme Josep Rueda.


En la mateixa línia que els republicans es va mostrar el regidor no adscrit, Óscar Bermán, que va reclamar més transparència i va apuntar també a interessos entre el pagament del lloguer de la nau d’entitats i la voluntat del govern per canviar el planejament que permetrà construir la planta de biogàs.

Audio...

Bermán va anunciar que tornaria a impugnar la votació com ja va fer fa 3 anys. Aleshores el canvi de planejament es va aprovar, però hi va votar a favor un regidor del govern que treballava a Bioibérica. Es va considerar que hi havia interessos particulars i no va prosperar. Ara hi tornarà a presentar al·legacions perquè assegura que l’alcalde, Valentí Agustí, no podia votar per incompatibilitat.

La modificació no permet la instal·lació de fabriques que es dediquin únicament a la producció d’energia i conté el requeriment d’elaborar un estudi de mobilitat a la zona per les empreses que importin residus.

7 vots del govern a favor de l'aprovació inicial del Pla General, 5 en contra: ERC 4, 1 Óscar Bermán , no adscrit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada