dilluns, 24 d’abril del 2017

Sobre el desgavell de la costa 24/4/2017

Com funciona un espigó? El cas de un exemple de mala gestió/planificació d'una zona costanera.


Ara sembla que entenem les platges no com espais naturals sinó com "llocs inhòspits" on cal "il·luminació, bancs i les zones de joc infantils", com "espais caòtics" que cal "endreçar", i a on la vegetació "autòctona" són arbres plantats en filera enmig de la sorra en comptes de dunes i vegetació psammòfila... Ole tu!!!...

L'APUNT
El passeig d'Arenys de Mar i Canet
El Punt Avui 24/4/2017 Opinió

RICARD PALOU
Canet de Mar va estrenar fa uns dies les millores al tram que connecta el seu passeig marítim amb el d'Arenys de Mar. La nova il·luminació, els bancs i les zones de joc infantils han transformat un espai que podia resultar inhòspit a segons quina hora de la nit en un autèntic gaudi per als sentits que lliga, a més, amb el passeig d'Arenys, en altre temps un espai caòtic i avui un lloc mínimament endreçat que és un exemple de recuperació de flora autòctona gràcies a la tenacitat dels successius governs municipals. En total són uns set quilòmetres de costa que val molt la pena recórrer per descobrir una altra joia del Maresme i per adonar-se de la feina, no sempre reconeguda, que fan els nostres ajuntaments.



I jo em pregunto... Per això volen ser a la Taula de la Tordera? Per fer de lobby i decidir com volen urbanitzar les platges i el delta? O per protegir platges, dinàmiques naturals i funcions geomorfològiques del riu i rieres?

Puc entendre la bona intenció d'alguns quan parlen de la Taula de la Tordera però continuo sense tenir gens clar què entenem per "recuperació" o "protecció" del Delta... em sap molt greu dir-ho però...

Malgrat vol portar l'ACA al jutjat si no enllesteix la riera
El Punt Avui 24/4/2017

El govern li reclama que executi el conveni del 2009 per urbanitzar el tram de la desembocadura

El projecte es va valorar en dos milions d'euros i és “prioritari” per a la reforma del passeig

Detall del tram final de la riera de Sant Genís de Malgrat, a tocar de la platja Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - MALGRAT DE MAR
L'Ajuntament de Malgrat estudia portar l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) al jutjat si no dona compliment a l'acord signat el 2009 que la va comprometre a enllestir la urbanització del tram de la desembocadura de la riera. Membres del consistori, encapçalats per l'alcaldessa Carme Ponsa (JxM), es van reunir a principi d'abril amb representants de l'ens que els va comunicar que, en breu, no tenia en compte l'obra perquè “els criteris han canviat”. “A partir d'un requeriment previ, obrirem un procediment administratiu perquè es compleixi el conveni, que nosaltres considerem del tot vigent”, assenyala la portaveu del govern, Neus Serra (PDeCAT). Serra destaca que es tracta d'una de les obres pendents al municipi que s'ha de resoldre amb més urgència “perquè condiciona la reforma que es vol dur a terme al passeig marítim, la primera fase del qual volem tenir enllestida abans d'acabar aquest mandat”.

La regidora recorda que el conveni signat entre l'Ajuntament i l'ACA fa vuit anys amb un pressupost d'uns dos milions d'euros deixava clar que cal actuar en una zona que contínuament és objecte dels efectes de les grans avingudes d'aigua quan plou i que deixa inundat el pas que hi ha per sota la via del tren. En el document, l'ACA reconeixia que el pas era insuficient per compatibilitzar el desguàs de la riera i el pas de vehicles. “En aquest sentit, la proposta recull el perllongament del calaix de la riera i la construcció d'un nou pas inferior sota el ferrocarril per a vianants i cotxes que contempli l'accés de vehicles d'emergències”, recorda.

Finalment, el conveni també esmentava la urbanització de l'últim tram de la riera tant del costat Malgrat com del costat del mar amb la construcció d'un seguit d'estructures com escales o una passarel·la que la connectessin amb el passeig marítim.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada