dissabte, 6 de maig del 2017

Algunes notícies per llegir 6/5/2017...

Aquesta passada nit ha aparegut, mort, un comú d'uns 19 metres a la platja de . Fotografies: Iker Muñoz i Ivan Soto.

Apareix una balena morta a la platja gran de Lloret de Mar
Diari de Girona 6/5/2017


El cos sense vida de l'animal ha reunit un munt de curiosos al voltant de la zona on ha quedat encallat. Tot i que l'expectació s'ha generat des de primera hora del matí, l'animal va arribar ahir a la nit a la costa de Lloret, segons informa la Policia Local.


Una embarcació s'ha encarregat de remolcar el cos de l'animal mar endins.

La setmana passada, un pescador també va trobar-se amb una balena morta però en aquest cas l'home va albirar-la quinze milles mar endins, a l'alçada de Tossa de Mar.

El cetaci anava a la deriva - EDMAKTUB


VÍDEO Apareix una balena de 15 metres morta a una platja de Lloret
Nació Digital 6/5/2017

L'animal està en un avançat estat de descomposició i els Agents Rurals intentaran tornar-la mar endins



Una balena de grans dimensions ha aparegut morta a la platja gran de Lloret. La seva presència, coincidint amb un dia de bon temps, ha fet reunir un munt de curiosos com mostra aquest vídeo de l'Ajuntament de Lloret.

Segons fonts municipals consultades per NacióDigital, l'animal –un rorqual comú de 15 metres- va arribar a la costa de Lloret de Mar el divendres a la nit. Concretament, la Policia Local va rebre l'avís quan faltaven pocs minuts per les 12.

L'animal fa dies que està mort i presenta un avançat sistema de descomposició. "Literalment es desfà", apunten les fonts municipals consultades per aquest mitjà. En aquest sentit, els Agents Rurals primer optaven per remolcar-la fins a Cala Canyelles per, posteriorment, traslladar-la a una incineradora.

Tanmateix, el pes de l'animal i el seu estat ha fet impossible aquesta opció. D'aquesta manera, ara s'aposta per intentar tornar-la cap a alta mar i que s'acabi enfonsant pel pes.

La balena morta a Lloret Foto: Enric Termes


Diario de Ibiza 5/5/2017

Era un proyecto muy negativo para el medio ambiente porque por su extensión "se solapaba" con el corredor de migración de cetáceos

Manifestación contra las prospecciones en Ibiza. VICENT MARÍ

La Alianza Mar Blava ha anunciado hoy que el Ministerio de Medio Ambiente ha archivado el proyecto de prospecciones petrolíferas de la compañía Spectrum Geo Limited, considerado como el que presentaba un nivel de impacto más importante por su extensión.

Así lo ha explicado el portavoz de la Alianza Mar Blava, Jaume Estarellas, hoy en una rueda de prensa junto a las otras portavoces, Sandra Benbeniste y Angels Marí, y al secretario técnico, Carlos Bravo.

En la comparecencia se ha dado a conocer la resolución de archivo del proyecto por parte del Ministerio de Medio Ambiente, que debe confirmar el Ministerio de Energía y Turismo que tramita la petición de autorización por parte de la petrolera.

Estarellas ha explicado que este era el proyecto "con un nivel de impacto más importante en cuanto a la extensión" debido a que rodeaba las aguas del archipiélago balear, "coincidiendo con todos los 'virots', con las ballenas y los delfines".

Por su parte, Carlos Bravo, ha coincidido en que era un proyecto muy negativo para el medio ambiente porque por su extensión "se solapaba" con el corredor de migración de cetáceos y otras zonas de gran valor para la biodiversidad, a la vez que preveía un largo tiempo explotación.

Spectrum Geo Limited presentó el proyecto ante el Ministerio de Energía y Turismo en abril de 2013, una tramitación que ha tenido la oposición de Mar Blava durante toda su tramitación.

Tras plazo legal de 18 meses y una prórroga de nueve meses concedida por el Ministerio de Medio Ambiente para que se tramitara su evaluación ambiental y se sacara a exposición pública, la compañía no cumplió este requisito, lo que llevó a Mar Blava a solicitar su archivo en enero del año pasado.

La resolución de Medio Ambiente reconoce que se debe archivar porque transcurridos los plazos legales, la empresa no presentó el informe de impacto ambiental para exposición pública.

Esta resolución archiva el procedimiento ambiental y ahora se ha trasladado al Ministerio de Energía y Turismo, que "no tiene otro remedio que archivar definitivamente las actuaciones", ha explicado Bravo.

Tres proyectos

Los responsables de Mar Blava han recordado que hasta el momento se han archivado tres proyectos: el primero de la compañía Cairn Energy, el segundo de la petrolera Services Petroliers Schlumberger para el Golfo de León, y el tercero de MedSalt-2, de sondeos acústicos, promovido por el Instituto Nazionale di Oceanografía e di Geofisica Sperimentale di Trieste (Italia), que se presentaba como un proyecto científico.

Mar Blava insiste en que la amenaza en el Mediterráneo continuará hasta que se apruebe la ley que prohíba las prospecciones en el Mediterráneo, y que se encuentra en el Congreso para su tramitación.

Según Bravo, aún hay "muchas amenazas latentes" ya que en la actualidad hay otras doce solicitudes de investigación de hidrocarburos pedidas por Cairn Energy. También hay otras dos peticiones de Repsol.



El projecte hoteler a Cala Morisca, a la paperera de la història. La lluita pel Territori té avui un bon dia ✊🏼


El Punt Avui 6/5/2017

L'Ajuntament portarà a ple dijous la dissolució del conveni que preveia fer-hi un hotel de quatre estrelles

L'hotel ja no es farà a la zona de la cala Foto: M. LLADÓ.

NURI FORNS - TOSSA DE MAR
L'Ajuntament de Tossa de Mar portarà a ple dijous vinent la dissolució del conveni de cala Morisca, que dirà adeu definitivament a la possibilitat de fer-hi un hotel de quatre estrelles. El propietari majoritari dels terrenys del sector de cala Morisca va renunciar al conveni fa uns mesos, i ara hi pot fer en canvi un centenar d'habitatges, que és el que preveia el planejament abans que s'intentessin canviar els usos del sòl. Actualment ja hi ha unes quaranta cases construïdes, però no tenen urbanització general, ni xarxa de clavegueram. El conveni introduïa els usos hotelers on abans n'hi havia només de residencials, i l'equip de govern el considerava beneficiós per dotar la zona de serveis, ja que la promotora de l'hotel és qui es comprometia a fer les obres. El projecte, però, va topar amb l'oposició de molts grups polítics i ecologistes i, de fet, els serveis territorials d'Urbanisme el van tombar, entre altres motius perquè tenia un alt impacte visual i paisatgístic i no respectava els corredors naturals. A més, la comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament també va instar el govern a protegir cala Morisca, l'any passat.



Diari de Girona 6/5/2017 Dominical

Un llibre proposa una cinquantena d'itineraris per diferents paisatges fluvials del país, entre els quals n'hi ha una dotzena de les comarques gironines, de la Muga al delta de la Tordera


Text complert aquí... 

Sobre la Tordera diu:

I acaba el seu periple per les comarques gironines amb una altra desembocadura, el delta de la Tordera, entre Blanes i Malgrat de Mar: «La llacuna litoral que es forma a la desembocadura és estratègica en les migracions d´aus per la seva ubicació ente els aiuamolls de l´Empordà i el delta del Llobregat».

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada