Anura 8/8/2017
Aquets últims dies hem retirat un parell de nius de vespa Velutina Nigritorax a Riells i Viabrea. Un cop detectats els nius i identificats com de Vespa Velutina Nigritorax, l’ajuntament ha respost ràpidament per procedir a la seva eliminació i així evitar possibles danys.
Els nius estaven en situacions molt diferents. El primer niu suposava un risc molt alt per a les persones que viuen a la casa on era, ja que estava dins una finca particular a 5 metres de la casa, a sota d’una caixa mig camuflada de vegetació, al mateix terra. Una puntada de peu a la caixa, intentar retirar-la amb les mans, o un cop amb una desbrossadora, podría suposar sortir-ne molt mal parat.
L’altra niu estava situat a dalt d’un roure a uns 6 metres d'alçada. Un niu de mides encara contingudes, però ple d’activitat, amb unes 7000 vespes. El perill dels nius que estàn en d’alçada, es que es despengin quan tenen activitat. Al agafar volum, els nius, incrementen el pes i moltes vegades les branques es trenquen i els nius cauen, llavors totes les vespes surten molt excitades i si alguna persona està a prop pot patir-ne les conseqüències, en tenim l’últim exemple a Galícia a la platja de Poio. Per tant es importantíssim a banda dels motius que hem parlat en altres articles, que els nius localitzats es despengin el mes aviat possible. Sobretot en nuclis urbans. Dels pitjors accidents registrats per Vespa Velutina, han estat en alguna d’aquestes dues situacions.
Quan algú detecti un niu, es molt important notificar-ho o bé a una empresa especialitzada en la retirada de nius de vespa Velutina o bé a l’ajuntament corresponent perquè en gestionin la retirada. També podem aprofitar a participar a l'APP VESPAPP de participació ciutadana, enviant fotografíes de les vespes o els nius per a la seva geolocalització, i on també tenim informació per a poder identificar correctament la vespa velutina.
I sobretot recordem que la vespa Velutina en situació de vol o quan cerca menjar o aigua, es mostra molt més tranquila amb els humans que la vespa comuna, però es molt important no posar-nos mai a sota de nius que estiguin penjats, i ni acostar-nos als que poguem detectar a terra, en marges, o arbres baixos, les vespes podrien interpretar que les volem atacar i prendrien la iniciativa elles. I encara menys, intentar destruir o recollir un niu per compte propi, les tasques de retirada suposen un risc molt alt de patir picades i no n’hi ha prou amb la protecció dels equips que fan servir els apicultors, ja que el fibló de la vespa fa 7mm de llarg.
Antoni Armengol i Coll
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada