dissabte, 18 de novembre del 2017

Algunes notícies per llegir 16-17/11/2017...

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera fa les primeres passes per a la seva creació
Blanesaldia.com 16/11/2017


Els Ajuntaments de Malgrat de Mar, Blanes, Tordera, Palafolls i Santa Susanna, juntament amb 2 sindicats de pagesos i 3 cooperatives agràries de la zona, han signat aquest dimecres 15 de novembre la carta fundacional per a la gestió i desenvolupament de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera.

Aquest és el primer pas d’un projecte comú entre les 5 poblacions per dotar-les d’un instrument que integri les seves condicions agràries, paisatgístiques i culturals. Un dels objectius és donar valor afegit al sector des de diferents vessants.

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera vol tenir en compte les necessitats productives del sector tot impulsant plans i programes que serveixin per consolidar les empreses que ja existeixen i fomentar-ne els nous emprenedors.

Un altre dels objectius és contribuir al prestigi de les produccions agràries obrint el sector des de la perspectiva gastronòmica i turística. Durant el proper any s’estudiarà quina forma jurídica té l’entitat, i com s’activa amb el suport de la Diputació,  elaborant un PlaGeneral i un altre Pla d’Actuació.

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera també fomentarà l’alimentació saludable i de qualitat per als ciutadans.

Text: Ona Malgrat

Ajuntament de Tordera    17 nov.
Tret de sortida per a l’Espai Agrari de la Baixa Trobareu més informació al següent enllaç:

Tordera s'implica en la creació de l'Espai Agrari de la Baixa Tordera
Ajuntament de Tordera 17/11/2017

Els Ajuntaments de Malgrat de Mar, Blanes, Tordera, Palafolls i Santa Susanna, juntament amb 2 sindicats de pagesos i 3 cooperatives agràries de la zona, han signat aquest dimecres 15 de novembre la carta fundacional per a la gestió i desenvolupament de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera. Es tracta d'un instrument que ha de ser capaç d'integrar les condisicions agràries, paisatgístiques i culturals.

El regidor d'Obres i Pagesia, Carles Aulet, va assistir aquest dimecres dia 15 de novembre a la signatura de la Carta per a la gestió i desenvolupament de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera. L’acte, en el qual hi van estar representats els ajuntaments de Blanes, Tordera, Malgrat de Mar, Palafolls i Santa Susanna, els sindicats de pagesos i les cooperatives agràries, suposa el primer senyal de vida d’un instrument que ha de ser capaç d’integrar les condicions agràries, paisatgístiques i culturals.

Principalment, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera ha de tenir en compte les necessitats del sector productiu agrari actual, impulsar plans i programes que serveixin per afavorir la consolidació de les empreses del sector agrari ja existents, l’acolliment de nous emprenedors agraris i l’acompanyament a ambdós. L’objectiu final serà garantir la rendibilitat de les explotacions agràries i la dinamització del sector productiu agrari.

Així mateix, és una eina que ha de contribuir al prestigi de les produccions agràries i constituir-ne un valor afegit, perquè, a més, afavoreix la percepció del territori com un objectiu turístic i gastronòmic, i perquè augmenta l’autoestima i l’arrelament dels habitants dels municipis que la integren. Conseqüentment, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera també jugarà un paper fonamental en la governança alimentària, i en l’alimentació saludable i de qualitat per a la ciutadania.


Les ajudes per als passejos de Pineda i Malgrat es fan pregar
El Punt Avui 17/11/2017

Els ajuntaments reclamen a l’Estat les subvencions promeses del 50% del cost d’urbanització dels trams que queden pendents

Executaran igualment les obres per garantir un espai endreçat per a la temporada turística

Aspecte actual del tram sense urbanitzar del passeig marítim de Pineda de Mar pendent de les obres Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - PINEDA / MALGRAT DE MAR
Les conseqüències dels temporals que es van menjar bona part del passeig de Pineda de Mar i que van destrossar el camí d’accés als càmpings de Malgrat encara porten cua deu mesos després. Les obres de reconstrucció i reforç de les esculleres per garantir la platja i refer el passeig que va assumir el Ministeri de Medi Ambient, amb una inversió de 2,1 milions d’euros, es van acabar al juny i els dos municipis turístics van poder afrontar la temporada amb garanties d’oferir una platja en condicions als visitants. Tot i això, van quedar pendents els treballs d’urbanització dels espais, que inicialment requeien en els ajuntaments. Una despesa important, imprevista i imprescindible, que els dos consistoris van decidir ajornar fins a final de temporada.

Paral·lelament, durant les diferents visites a la zona els responsables del ministeri i de la delegació del govern espanyol a Catalunya van anunciar que l’Estat obriria línies d’ajut als ajuntaments per poder afrontar aquestes obres. “Durant els mesos de març i abril es van tramitar les peticions i encara estem pendents d’una resposta”, explica el regidor d’Urbanisme de Pineda, Jordi Masnou (PSC), que hi afegeix: “Hi ha hagut diferents reunions amb Costes de l’Estat per desencallar el tema i vull creure que els diners acabaran arribant.” El projecte per urbanitzar el tram del passeig de Pineda ja està a punt per ser executat i puja a 385.000 euros, i inclou la reconstrucció del carril bici, la restitució dels elements d’urbanització, mobiliari urbà i jardineria, i el restabliment dels serveis d’enllumenat, aigua potable i telefonia. La part d’enjardinament, l’assumirà directament el consistori.

Pel que fa a Malgrat, queda per condicionar el tram del Camí de la Pomereda destrossat per les onades. La regidora d’Urbanisme, Mireia Castellà (JxM), explica que ja s’ha triat una empresa, Rogasa, per un import de 117.000 euros, i que les obres tenen un termini d’execució d’un mes i mig aproximadament. “L’actuació, la farem igualment i no volem esperar massa per evitar que ens acabi afectant la temporada turística”, indica.

En els dos casos, els responsables dels ajuntaments afirmen que les actuacions es faran independentment dels ajuts pendents de Madrid, però lamenten que unes subvencions que van ser anunciades al seu dia després de tants mesos encara no hagin superat el procés administratiu corresponent per fer-se efectives. “Confiem que les obres de regeneració fetes aquest cop funcionin, perquè, quan comencin els temporals, les posaran a prova”, diu la regidora d’Urbanisme.


Participatius: Coneix el projecte de creació d’una escala per anar a la cala Rocapins, al Far i a les Torretes
Ràdio Calella 17/11/2017

Simulació de l'escala que connectaria el passeig Manuel Puigvert amb la cala Rocapins, el Far i les Torretes.

Un altre dels projectes que competeixen en els Pressupostos Participatius és el de la creació d’una escala per anar a la cala Rocapins, al far o a les Torretes.

Una de les impulsores d’aquest projecte és Fina Osorio, qui explica com va sorgir la idea d’aquesta escala.

“L’origen d’aquesta idea va ser veure la gent atravessar per la carretera per poder anar al far. La gent camina pel cantó més maco i es troba que no hi ha per on creuar. Pots anar fins al pont de fusta, però hi ha un 1km. Després tens l’altre pas, que és el semàfor que hi ha als Codina, però també són 900m que has de caminar”


L’escala connectaria el final del passeig amb la cala Rocapins, el Far i les Torretes per sota de la carretera.

“Tu vas caminant pel passeig de Mar i arriba un moment que quan arribes a la corba del far allò s’estreny i hi ha un tros que hi ha una barana que és justament l’amplada per fer l’escala. Aquesta escala donaria a baix a la sorra, però no arribaria a la sorra perquè connecta amb una mena de riera, que travessa per sota la carretera i ja pots anar directament al far”


El pressupost estimat per la construcció d’aquesta escala, que es proposa que sigui de ferro, és de 120.000€.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra a una de les impulsores del projecte de l’escala, Fina Osorio.



Observatorio Marino  17 nov.
El fitoplancton se concentra cerca de la superficie (15 m de profundidad) coincidiendo con el límite superior de la termoclina. La capa bien iluminada (eufótica) del mar se restringe a los primeros 50 m de profundidad.

CEAB-CSIC  Hace 21 horas
No sabeu què fer aquest cap de setmana?! Dediqueu una estona a visitar la "La Platja de Blanes i el Delta de la Tordera: passat, present i futur" que us hem preparat el i l'Arxiu Municipal de . La trobareu a la durant tot el mes de novembre!


Terremotos España  Hace 17 horas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada