dissabte, 18 de novembre del 2017

Algunes notícies per llegir 16-17/11/2017...

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera fa les primeres passes per a la seva creació
Blanesaldia.com 16/11/2017


Els Ajuntaments de Malgrat de Mar, Blanes, Tordera, Palafolls i Santa Susanna, juntament amb 2 sindicats de pagesos i 3 cooperatives agràries de la zona, han signat aquest dimecres 15 de novembre la carta fundacional per a la gestió i desenvolupament de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera.

Aquest és el primer pas d’un projecte comú entre les 5 poblacions per dotar-les d’un instrument que integri les seves condicions agràries, paisatgístiques i culturals. Un dels objectius és donar valor afegit al sector des de diferents vessants.

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera vol tenir en compte les necessitats productives del sector tot impulsant plans i programes que serveixin per consolidar les empreses que ja existeixen i fomentar-ne els nous emprenedors.

Un altre dels objectius és contribuir al prestigi de les produccions agràries obrint el sector des de la perspectiva gastronòmica i turística. Durant el proper any s’estudiarà quina forma jurídica té l’entitat, i com s’activa amb el suport de la Diputació,  elaborant un PlaGeneral i un altre Pla d’Actuació.

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera també fomentarà l’alimentació saludable i de qualitat per als ciutadans.

Text: Ona Malgrat

Ajuntament de Tordera    17 nov.
Tret de sortida per a l’Espai Agrari de la Baixa Trobareu més informació al següent enllaç:

Tordera s'implica en la creació de l'Espai Agrari de la Baixa Tordera
Ajuntament de Tordera 17/11/2017

Els Ajuntaments de Malgrat de Mar, Blanes, Tordera, Palafolls i Santa Susanna, juntament amb 2 sindicats de pagesos i 3 cooperatives agràries de la zona, han signat aquest dimecres 15 de novembre la carta fundacional per a la gestió i desenvolupament de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera. Es tracta d'un instrument que ha de ser capaç d'integrar les condisicions agràries, paisatgístiques i culturals.

El regidor d'Obres i Pagesia, Carles Aulet, va assistir aquest dimecres dia 15 de novembre a la signatura de la Carta per a la gestió i desenvolupament de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera. L’acte, en el qual hi van estar representats els ajuntaments de Blanes, Tordera, Malgrat de Mar, Palafolls i Santa Susanna, els sindicats de pagesos i les cooperatives agràries, suposa el primer senyal de vida d’un instrument que ha de ser capaç d’integrar les condicions agràries, paisatgístiques i culturals.

Principalment, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera ha de tenir en compte les necessitats del sector productiu agrari actual, impulsar plans i programes que serveixin per afavorir la consolidació de les empreses del sector agrari ja existents, l’acolliment de nous emprenedors agraris i l’acompanyament a ambdós. L’objectiu final serà garantir la rendibilitat de les explotacions agràries i la dinamització del sector productiu agrari.

Així mateix, és una eina que ha de contribuir al prestigi de les produccions agràries i constituir-ne un valor afegit, perquè, a més, afavoreix la percepció del territori com un objectiu turístic i gastronòmic, i perquè augmenta l’autoestima i l’arrelament dels habitants dels municipis que la integren. Conseqüentment, l’Espai Agrari de la Baixa Tordera també jugarà un paper fonamental en la governança alimentària, i en l’alimentació saludable i de qualitat per a la ciutadania.


Les ajudes per als passejos de Pineda i Malgrat es fan pregar
El Punt Avui 17/11/2017

Els ajuntaments reclamen a l’Estat les subvencions promeses del 50% del cost d’urbanització dels trams que queden pendents

Executaran igualment les obres per garantir un espai endreçat per a la temporada turística

Aspecte actual del tram sense urbanitzar del passeig marítim de Pineda de Mar pendent de les obres Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - PINEDA / MALGRAT DE MAR
Les conseqüències dels temporals que es van menjar bona part del passeig de Pineda de Mar i que van destrossar el camí d’accés als càmpings de Malgrat encara porten cua deu mesos després. Les obres de reconstrucció i reforç de les esculleres per garantir la platja i refer el passeig que va assumir el Ministeri de Medi Ambient, amb una inversió de 2,1 milions d’euros, es van acabar al juny i els dos municipis turístics van poder afrontar la temporada amb garanties d’oferir una platja en condicions als visitants. Tot i això, van quedar pendents els treballs d’urbanització dels espais, que inicialment requeien en els ajuntaments. Una despesa important, imprevista i imprescindible, que els dos consistoris van decidir ajornar fins a final de temporada.

Paral·lelament, durant les diferents visites a la zona els responsables del ministeri i de la delegació del govern espanyol a Catalunya van anunciar que l’Estat obriria línies d’ajut als ajuntaments per poder afrontar aquestes obres. “Durant els mesos de març i abril es van tramitar les peticions i encara estem pendents d’una resposta”, explica el regidor d’Urbanisme de Pineda, Jordi Masnou (PSC), que hi afegeix: “Hi ha hagut diferents reunions amb Costes de l’Estat per desencallar el tema i vull creure que els diners acabaran arribant.” El projecte per urbanitzar el tram del passeig de Pineda ja està a punt per ser executat i puja a 385.000 euros, i inclou la reconstrucció del carril bici, la restitució dels elements d’urbanització, mobiliari urbà i jardineria, i el restabliment dels serveis d’enllumenat, aigua potable i telefonia. La part d’enjardinament, l’assumirà directament el consistori.

Pel que fa a Malgrat, queda per condicionar el tram del Camí de la Pomereda destrossat per les onades. La regidora d’Urbanisme, Mireia Castellà (JxM), explica que ja s’ha triat una empresa, Rogasa, per un import de 117.000 euros, i que les obres tenen un termini d’execució d’un mes i mig aproximadament. “L’actuació, la farem igualment i no volem esperar massa per evitar que ens acabi afectant la temporada turística”, indica.

En els dos casos, els responsables dels ajuntaments afirmen que les actuacions es faran independentment dels ajuts pendents de Madrid, però lamenten que unes subvencions que van ser anunciades al seu dia després de tants mesos encara no hagin superat el procés administratiu corresponent per fer-se efectives. “Confiem que les obres de regeneració fetes aquest cop funcionin, perquè, quan comencin els temporals, les posaran a prova”, diu la regidora d’Urbanisme.


Participatius: Coneix el projecte de creació d’una escala per anar a la cala Rocapins, al Far i a les Torretes
Ràdio Calella 17/11/2017

Simulació de l'escala que connectaria el passeig Manuel Puigvert amb la cala Rocapins, el Far i les Torretes.

Un altre dels projectes que competeixen en els Pressupostos Participatius és el de la creació d’una escala per anar a la cala Rocapins, al far o a les Torretes.

Una de les impulsores d’aquest projecte és Fina Osorio, qui explica com va sorgir la idea d’aquesta escala.

“L’origen d’aquesta idea va ser veure la gent atravessar per la carretera per poder anar al far. La gent camina pel cantó més maco i es troba que no hi ha per on creuar. Pots anar fins al pont de fusta, però hi ha un 1km. Després tens l’altre pas, que és el semàfor que hi ha als Codina, però també són 900m que has de caminar”


L’escala connectaria el final del passeig amb la cala Rocapins, el Far i les Torretes per sota de la carretera.

“Tu vas caminant pel passeig de Mar i arriba un moment que quan arribes a la corba del far allò s’estreny i hi ha un tros que hi ha una barana que és justament l’amplada per fer l’escala. Aquesta escala donaria a baix a la sorra, però no arribaria a la sorra perquè connecta amb una mena de riera, que travessa per sota la carretera i ja pots anar directament al far”


El pressupost estimat per la construcció d’aquesta escala, que es proposa que sigui de ferro, és de 120.000€.

A continuació podeu recuperar l’entrevista íntegra a una de les impulsores del projecte de l’escala, Fina Osorio.



Observatorio Marino  17 nov.
El fitoplancton se concentra cerca de la superficie (15 m de profundidad) coincidiendo con el límite superior de la termoclina. La capa bien iluminada (eufótica) del mar se restringe a los primeros 50 m de profundidad.

CEAB-CSIC  Hace 21 horas
No sabeu què fer aquest cap de setmana?! Dediqueu una estona a visitar la "La Platja de Blanes i el Delta de la Tordera: passat, present i futur" que us hem preparat el i l'Arxiu Municipal de . La trobareu a la durant tot el mes de novembre!


Terremotos España  Hace 17 horas

divendres, 17 de novembre del 2017

Pla de la Riera d'Arbúcies (Sant Feliu de Buixalleu) 16/11/2017 Arnau Tolrà. Font: ornitho.cat

Observacions i fotografia de l'Arnau Tolrà d'ahir 16/11/2017 al Pla de la Riera d'Arbúcies (Sant Feliu de Buixalleu)...

mínim 6 Aligots comuns (Buteo buteo)
Entrada. 1 juvenil molt pàl·lid.
2 Esplugabous (Bubulcus ibis)
3 Fredelugues (Vanellus vanellus)
Sedimentades
1 Picot garser petit (Dendrocopos minor)
En oms morts per grafiosi.
mínim 7 Durbecs (Coccothraustes coccothraustes)
Normalització del nombre.
mínim 4 Grives cerdanes (Turdus pilaris)...
mínim 1 Tord ala-roig (Turdus iliacus)
mínim 1 Verderola (Emberiza citrinella)
1ra cita al lloc.
unes 30 Aloses vulgars (Alauda arvensis)
uns 10 Bitxacs comuns (Saxicola rubicola)
uns 10 Pardals de bardissa (Prunella modularis)
mínim 25 Passerells comuns (Carduelis cannabina)

Font: www.ornitho.cat
Observador i fotografia: Arnau Tolrà

mínim 50 Repicatalons (Emberiza schoeniclus) al dormidor de les Llobateres (Sant Celoni) 16/11/2017 Arnau Tolrà. Font: ornitho.cat

mínim 50 Repicatalons (Emberiza schoeniclus) ahir 16/11/2017 observats per l'Arnau Tolrà al dormidor de Les llobateres (Sant Celoni).

Font: www.ornitho.cat
Observador: Arnau Tolrà

dijous, 16 de novembre del 2017

Mitjans de Novembre i el tram final de la Tordera segueix sec 16/11/2017 Enric Sagristà. Font: twitter.com

Enric Sagristà  Hace 8 horas
Mitjans de Novembre i la Tordera segueix seca. Algú creu que això es degut a la climatologia? El problema es la sobreexplotació de l'aqüífer

Cal recordar que parla del tram final afectat per la sobreexplotació de l'aqüífer del Delta de la Tordera. Del pont de l'autopista C-23 amunt...

Adrià Martos    14 nov.
14-11-2017

Algunes notícies per llegir 15 i 16/11/2017...

Les obres del Passeig Marítim a Poblenou a punt per començar, a l'espera del permís definitiu de l'Estat
Ràdio Pineda 16/11/2017


L'inici de les obres del passeig marítim a Poblenou resta a l'espera de tenir llum verda definitiva per part de l'Estat. L'Ajuntament de Pineda ja té a punt els projectes tècnics i compta amb el pressupost, tant per tirar endavant el passeig a Poblenou com al tram malmès pel temporal prop de la riera. Ara queda queda obtenir el vist-i-plau definitiu per tirar endavant les obres.

Reunió aquest divendres

Així ho ha explicat Xavier Amor, al programa Línia Directa amb l'alcalde, que ha anunciat que una reunió amb el Ministeri, demà divendres, podria desencallar la construcció del tram de passeig de Poblenou, on també es farà un parc infantil, un gimnàs a l'aire lliure, i una zona verda. El projecte del parc infantil a la zona del passeig a Poblenou està a punt, ja està licitat, i per tant, ja té adjudicada l'empresa que l'ha de construir.

Xavier Amor ha recordat que també tiraran endavant les obres del tram de passeig malmès pel temporal, després de l'actuació que va fer l'Estat per reparar-ho i la urbanització provisional que va fer l'Ajuntament. Ara la reunió de demà pot desencallar l'inici d'aquestes actuacions.


Malgrat preveu reparar el tram municipal del camí de la Pomereda
Ràdio Palafolls 16/11/2017


Malgrat de Mar ha aprovat destinar una partida d’uns 117.000 euros que han de servir per arranjar els desperfectes causats per les llevantades de principis d’any. Els treballs de reparació s’han de realitzar a la zona dels càmpings del Camí de la Pomereda. Afecten un tram del vial, mobiliari urbà, fanals i arbrat, entre d’altres.

Des del govern malgratenc s’ha indicat que les tasques començaran tan bon punt s’obtingui el permís que ha de facilitar el departament de Costes del Ministeri de Medi Ambient. Segons la previsió inicial, les obres duraran aproximadament un mes i mig.

Els temporals de principis de 2017 van provocar danys importants a la zona dels càmpings de la platja de Malgrat de Mar. Amb l’objectiu de pal·liar-ne els seus efectes futurs, l’Estat espanyol hi va fer construir una escullera amb roques de grans dimensions, que ressegueix aquest tram litoral. Una mesura que no va agradar a les entitats ecologistes i va rebre diverses crítiques per part d’alguns sectors afectats.


El Maresme va rebre 1,2 milions de turistes el 2016 que arriben buscant sol i platja
Ràdio Pineda 16/11/2017


El Maresme és la comarca que acull més turistes de tota la demarcació de Barcelona. La Diputació calcula en 1,2 milions els visitants del 2016 i situa la comarca com la destinació capdavantera de la zona, després de la ciutat de Barcelona. El sol i la platja continuen sent els atractius principals del territori. La majoria de turistes arribar per gaudir del sol i la platja, que continuen sent, amb diferència, els principals atractius d’una destinació que treballa encara per diversificar i millorar la seva oferta. El 56,6% dels turistes són estrangers, respecte del 41,2% que provenen de territori estatal. Aquestes xifres, segons l’estudi, fan del Maresme “la més internacional de les comarques de l’entorn de Barcelona”. Pel que fa a nacionalitats que ens visita, el 40% és espanyola, seguida, amb un 18,3%, de l’anglesa i, amb un12,1%, de la francesa. La tipologia de turista correspon a una família amb fills o no, i ho fa per passar-hi les vacances d’estiu. Utilitza majoritàriament el cotxe o la moto pròpia com a mitjà de transport (40,4%) i continua triant l’hotel com a principal establiment (79,4%). L'estada mitjana és de 7 nits quan a la resta de la demarcació és de 4,9. Més de la meitat dels visitants és la primera vegada que trepitgen la comarca, però és significatiu que un de cada quatre repeteixi l’experiència per quarta vegada o més.

El president del Gremi d’Hostaleria del Maresme, el pinedenc Jordi Noguera, valora positivament les xifres assolides per la destinació i les vincula en bona part “al compromís de l’empresariat a través d’una inversió continuada als seus establiments”. Els bons resultats obtinguts en la darrera temporada d’estiu fa preveure que aquest 2017 també es tanqui en números positius per al territori.


La Generalitat dotarà el port pesquer de Blanes amb 82 lluminàries LED
Ajuntament de Blanes 15/11/2017

S’instal·laran a vuit ports gironins un total de 657 llumeneres que suposaran un estalvi del 50% en el consum energètic, amb un cost total de 392.000 € i tres mesos d’execució

Ports de la Generalitat ha adjudicat el subministrament i instal·lació de 657 llumeneres amb tecnologia LED als vuit ports de la Zona Portuària Nord, entre ells al de Blanes. Aquest tipus de tecnologia és més respectuosa amb el medi ambient i optimitza els recursos dels recintes portuaris. Tant és així, que el nou sistema permetrà u n 50% d’estalvi energètic, i incrementarà la vida útil de les làmpades. 

Zona portuària de Blanes
Alhora, permet la telegestió adequant la il·luminació a les necessitats en cada moment i lloc. Disminueix les despeses de manteniment i minimitza la contaminació lumínica. Aquests punts de llum substituiran les llumeneres convencionals de làmpades de descàrrega, que són les que actualment estan instal·lades en aquests recintes portuaris.

A Blanes s’instal·laran un total de 82 lluminàries, que s’ubicaran a la dàrsena pesquera, a la zona d’aparcament de pesca, així com al vial d’entrada al port. La dotació d’aquests equipaments tindrà un cost de 392.000 €, un termini d’execució de tres mesos i la instal·lació es començarà a fer el mes de desembre. A banda de Blanes, els nous equipaments s’instal·laran als ports de Llançà, Port de la Selva, Roses, l’Escala, l’Estartit, Palamós, i Sant Feliu de Guíxols. 

L’enllumenat és un servei bàsic per als ports que millora la seguretat i fa possible l’ús dels espais portuaris a la nit. Amb els nous punts de llum es vol substituir tot l’enllumenat exterior de la zona de servei de Ports per prestar uns sereis més eficients als usuaris i als ciutadans dins d’un entorn més sostenible.


Xavier Béjar  Hace 23 horas
La vespa asiàtica, un perill entre nosaltres. Jornada tècnica de a aquest dissabte 18/11

Museu de la Pesca  15 nov.
manté la veda prevista malgrat que l'Estat rebaixa un 60% les subvencions

L'Estat rebaixa un 60% les subvencions dels pescadors en temps de veda
Costa Brava Digital 15/11/2017

Les subvencions per les vedes que han fet els pescadors catalans durant aquest 2017 seran un 60% inferiors que en anys anteriors.


La Confraria de Pescadors de Palamós es sent discriminada per aquesta rebaixa ja que tenen constància que mentre a Catalunya s'ha aplicat aquesta retallada de més de la meitat de les retribucions, a d'altres comunitat autònomes la rebaixa no supera el 3%.
Malgrat la notícia ha estat rebuda com un gerro d'aigua freda dins el sector, des de Palamós asseguren que continuaran treballant  de la mateixa manera. Les 17 embarcacions palamosines del pla de gestió de la gamba que compleixen 60 dies anuals de veda mantindran les mateixes mesures d'aturada biològica ja que només preservant els recursos pesquers es fa una captura sostenible.
Serà la Federació de Confraries de Catalunya qui faci arribar al govern de l'Estat el malestar que ha generat aquesta rebaixa de les subvencions als pescadors catalans.


El Gobierno deja a España fuera de un convenio internacional de protección medioambiental por ahorrarse 32.000 euros
eldiario.es 9/11/2017

España no ha suscrito el Acuerdo Europeo de Conservación de Murciélagos, firmado por 36 países, debido a "restricciones presupuestarias": 128.000 euros en cuatro años

Estas especies suponen el 40% de los mamíferos amenazados según el Listado oficial del Ministerio Medio Ambiente: 12 en estado vulnerable y una en "peligro de extinción"

Las colonias establecidas en zonas agrícolas ahorran más de 900 millones de euros en insecticidas solo en los cultivos de maíz

Murciélago ratonero forestal / J.M. Alcalde

Casi el 40% de todas las especies de mamíferos amenazados en España son murciélagos. De los 33 tipos de animales en estado vulnerable o en peligro, el listado del Ministerio de Medio Ambiente incluye 13 variedades de quirópteros. Es el grupo mayoritario junto a los cetáceos.

Sin embargo, a pesar de esto y de que algunas poblaciones han perdido hasta el 40% de sus ejemplares, el Gobierno español se olvida de ellos. Y es un asunto de dinero. El Ejecutivo ha sido incapaz de incorporar a España al  Convenio Europeo de Conservación de los Murciélagos (Eurobats). Su secretario ejecutivo, Andreas Streit, ha confirmado a eldiario.es que "España ha preparado su adhesión al acuerdo desde hace años pero el proceso fue temporalmente detenido debido a la crisis económica".

No se trata un compromiso muy gravoso: la incorporación costaría unos 32.000 euros al año, según los cálculos de Eurobats. 128.000 para la financiación prevista entre 2014 y 2018. Solo la presencia de colonias de murciélagos en zonas agrícolas devuelve unos 165 euros por hectárea cultivada al hacer innecesarios muchos litros de insecticida. Los murciélagos, simplemente, se comen los insectos.

Eurobats está ratificado por 36 estados europeos, desde Albania a Ucrania. En el listado, Reino Unido aporta 258.000 euros, Alemania 267.00, Francia 240.000 e Italia 195.000 euros. En Europa, solo Austria, Grecia, Bosnia-Herzegovina y Serbia (además de España) no pertenecen a este convenio.

El presidente de la Sociedad Española para el Estudio de los Murciélagos (Secemu), Juan Tomás Alcalde, considera que esta ausencia "es una vergüenza. El Gobierno lleva poniendo la excusa del presupuesto durante años, con y sin crisis". El Ministerio de Medio Ambiente no ha contestado acerca de cuál sería la obligación presupuestaria o si prevé una futura adhesión al convenio. "Estos animales están incorporados al listado porque, aunque hay algunas especies muy comunes, muchas poblaciones han decaído en las últimas décadas" dice la Secemu que ha sido la encargada por el Ministerio de evaluar el estado de las colonias en España.

Alcalde explica que es paradójico que el país "con las poblaciones más valiosas se quede fuera del foro donde se crean los planes globales de conservación". Esta sociedad participa en los análisis técnicos pero España "no tiene ni voz ni voto en las decisiones políticas".

Carvernícolas y forestales, los más perjudicados

Los murciélagos padecen sobre todo la acción humana. Los que peor situación presentan son los que habitan en cuevas. De hecho, uno de los seis mamíferos oficialmente "en peligro de extinción" en España es uno de estos cavernícolas: el murciélago patudo ( Myotis capaccinii).

Este quiróptero acompaña en esa zona de emergencia a los emblemáticos lince, oso, visón, foca monje, ballena vasca y desmán ibérico. Todos con mayor fama y popularidad. Del patudo puede que queden menos de 7.000 ejemplares (no pesan más de 15 gramos) con solo seis colonias donde se reproducen.

Nóctulo mediano / J. M. Alcalde

Las poblaciones española en general han caído. El conteo de 2013 de estas variedades ha concluido que "las colonias se mantienen o caen ligeramente pero a partir de los niveles de 2006 que constataron los descensos más acusados", según el presidente de la sociedad española. Para estas variedades "la pérdida de refugios y las molestias humanas (...) son las principales causas de desaparición de colonias", dice el profesor Jesús de Lucas en un análisis para el Ministerio.

La deforestación también se los está llevando por delante. En el análisis del Ministerio se asume que "la estrecha relación con los bosques caducifolios en Europa sugiere que su desaparición y alteración hayan promovido la extinción de muchas poblaciones" como el murciélago ratonero forestal. "Las masas forestales, sobre todo las más antiguas", son las que ofrecen zonas de cría.

El murciélago hace que el arroz sea más limpio

Más allá de la biodiversidad que aportan (y la protección legal de la que disfrutan), estos animales ofrecen un alto valor económico. Los murciélagos ahorran miles de millones en insecticidas a los agricultores.

Son depredadores de insectos. Muchas de sus presas son plagas que arruinan cultivos de maíz o arroz. El último cálculo, aparecido en septiembre en la revista PNAS de la Academia Nacional de Ciencias de EE UU, asegura que ese ahorro es, como mínimo, de 900 millones de euros solo en los cultivos de maíz en todo el mundo. "Como insectívoros nocturnos ocupan un nicho ecológico único y ofrece servicios valiosos a la humanidad", explican los autores.

En un país de extensísimas planicies dedicadas a la agricultura como EE UU, ya en 2011, un estudio conjunto de las universidades de Boston, Tennessee y Pretoria (Suráfrica) estimó que los vuelos de caza que estos mamíferos hacen sobre los cultivos suponía una aportación media de 165,9 euros por cada hectárea: "3.370 millones de euros al año".

En España, los murciélagos contribuyen a un arroz más limpio de químicos. La reintroducción del murciélago de Cabrera ( P. pygmaeus) en el Delta del Ebro ha demostrado que ataca con fuerza la plaga del barrenador del arroz. Un estudio de Carles Flaquer, biólogo del Museo de Ciencias Naturales de Granollers, ha probado que cada ejemplar de pygmaeus puede depredar 132 de estas mariposas cada noche y por lo tanto "la población puede cazar 580.564 de estos insectos" en una jornada. Queda acreditado que los murciélagos representan un control natural de las plagas. Cuanto menos colonias, mejor para los insectos que estropean los cultivos y mayores cantidades de químicos para combatirlos. Los quirópteros se han revelado como un negocio rentable.


Barcelona reclama la protección del corredor de migración de cetáceos del Mediterráneo
La Vanguardia 15/11/2017

El Ayuntamiento y la Alianza Mar Blava alertan, en unas jornadas especializadas, de peligros como la contaminación acústica y las prospecciones petrolíferas

 Avistamiento de ballenas y delfines en Catalunya, en junio de 2017 (Atlas)

El corredor de migración de cetáceos del Mediterráneo, frente a las costas de Catalunya, Baleares y Comunidad Valenciana, forma un ecosistema marino de gran valor; expuesto a una larga lista de amenazas, desde la contaminación y la presencia masiva de embarcaciones hasta los proyectos de explotación de hidrocarburos.

La Alianza Mar Blava y el Ayuntamiento de Barcelona consideran de vital importancia la protección de esta zona marítima en el oeste del Mediterráneo no solo para la supervivencia de los cetáceos, sino también de muchas otras especies, como las tortugas marinas.

Sensibilizar a la sociedad sobre los peligros que acechan a este ecosistema marino -en especial, ante la contaminación acústica y las prospecciones petrolíferas- ha sido el objetivo principal de la Jornada para la Protección del corredor de migración de cetáceos del Mediterráneo celebrada el martes 14 de noviembre en el Museu Marítim de Barcelona. En el marco de esta jornada técnica, el Ayuntamiento de Barcelona ha reiterado su apoyo a que el litoral catalán sea declarado zona especialmente protegida de importancia a Mediterráneo (ZEPIM).

 (Josep Ramos)

La jornada para la protección de corredor mediterráneo se ha celebrado pocas semana antes de que se lleve a cabo la próxima Conferencia de las Partes (COP) del Convenio de Barcelona, programada para mediados de diciembre en Tirana (Albania).

Fuentes municipales han recordado que está previsto en Tirana se declare este corredor migratorio de cetáceos como zona especialmente protegida de importancia para el Mediterráneo (ZEPIM), "si el Gobierno español cumple previamente el compromiso adquirido internacionalmente y da los pasos necesarios para ello en las próximas semanas".

En 2016, el Ministerio de Agricultura y Pesca, Alimentación y Medio Ambiente, con el apoyo explícito de la Comisión Europea, inició los trámites para declarar el corredor como ZEPIM en su próxima cumbre de diciembre de 2017.

 Avistamiento de ballenas en Catalunya (Atlas)

El 6 de octubre pasado, por otra parte, el Gobierno se comprometió en la cumbre internacional Our Ocean, organizada por la Unión Europea, a convertir el corredor mediterráneo de migración de cetáceos en un área marina protegida, dentro de la normativa española.

La Alianza Mar Blava y el Ayuntamiento de Barcelona destacan que este corredor "es de altísimo valor ecológico por alojar una gran diversidad de especies de cetáceos, incluyendo la segunda y tercera especie más grande de la Tierra: los rorcuales y los cachalotes, así como el delfín mular y el delfín listado y especies de cetáceos buceadores como el calderón gris, el calderón común y el zífio de Cuvier, entre otros.

También es utilizado como zona de paso migratorio por el rorcual común hacia sus áreas de cría y alimentación en el norte del Mediterráneo. Sin embargo, según el consistorio, este valioso espacio está amenazado por varios proyectos de prospecciones petrolíferas con una superficie de actuación prevista que coincide con la del mismo corredor. JEC

Dos ballenas avistadas en junio de 2017 frente a las costas de Garraf (Atlas)

dimecres, 15 de novembre del 2017

Desembocadura de la Tordera 14/11/2017 Enric Badosa. Font: ornitho.cat

Observacions de l'Enric Badosa d'ahir 14/11/2017 a la desembocadura de la Tordera...

1 Torlit (Burhinus oedicnemus)
Volant direcció NE
3 Gavines capnegres (Larus melanocephalus)
3 Gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus)
2 Bernats pescaires (Ardea cinerea)
2 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)
1 Xarxet comú (Anas crecca) femella
23 Ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
1 Cabusset (Tachybaptus ruficollis)
10 Polles d'aigua (Gallinula chloropus)
1 Territ variant (Calidris alpina)
1 Cuereta blanca vulgar (Motacilla alba)
1 Rossinyol bord (Cettia cetti)
3 Repicatalons (Emberiza schoeniclus)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Enric Badosa

3 Becs d'alena (Recurvirostra avosetta) davant la platja de s'Abanell (Blanes) 14/11/2017 Enric Badosa. Font: ornitho.cat

3 Becs d'alena (Recurvirostra avosetta) volant direcció NE davant la platja de s'Abanell (Blanes) observats per l'Enric Badosa ahir 14/11/2017.

Font: www.ornitho.cat
Observador: Enric Badosa

Pla de Can Jalpí (Tordera) 14/11/2017 Enric Badosa. Font: ornitho.cat

Observacions de l'Enric Badosa d'ahir 14/11/2017 al Pla de Can Jalpí (Tordera)...

1 Xoriguer comú (Falco tinnunculus)
2 Mussols comuns (Athene noctua)
32 Fredelugues (Vanellus vanellus)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Enric Badosa

Més sobre els nyaps a la costa del Delta de la Tordera 15/11/2017...

LA REPARACIÓ DEL VIAL DELS CÀMPINGS, A L’ESPERA
Elmalgratenc.com 15/11/2017


El consistori malgratenc ha destinat uns 117.000 euros als treballs de reparació del tram municipal afectat pels temporals del Camí de la Pomereda. L’execució total de les obres s’ha previst que es faci en un mes i mig aproximadament. Consistiran bàsicament en arranjar les voreres, l’asfaltat i la substitució de fanals, entre d’altres. La regidora d’Obra Pública, Mireia Castellà, ha indicat, però, que encara no hi ha data d’inici ja que s’està a l’espera de rebre el permís corresponent per part de Costes.

Les llevantades de principis d’any van causar destrosses en el tram final del Camí de la Pomereda. En concret, a la zona on s’hi ubiquen els càmpings. L’embat de les ones va provocar danys importants a les seves instal·lacions. El mobiliari urbà, les xarxes de clavegueram, enllumenat i telèfon i part de l’arbrat de la zona també van resultar afectats.

L’Estat espanyol ha fet construir una escullera sense tenir en compte les demandes d’entitats ecologistes i la resta de parts afectades.

Amb l’objectiu de protegir de la zona dels efectes dels temporals futurs, l’Estat espanyol va fer-hi construir una escullera, resseguint la línia costanera. La col·locació de pedres de grans dimensions s’ha dut a terme al llarg dels darrers mesos. També s’hi han aportat 20.000 m3 de sorra. L’actuació va aixecar les queixes de les entitats ecologistes, que van subratllar que la mesura no era la més adequada per solucionar la problemàtica dels temporals a la costa. El consistori malgratenc també va demanar un estudi per conèixer l’impacte mediambiental que causaria l’estructura a la zona.

contingut relacionat:

Volen construir una escullera per frenar els temporals



??????...

El dijous 23 a les 19h, presentem a Malgrat de Mar el nou projecte 'ISAAC TorDelta', que busca protegir el Delta de la Tordera, a través de la governança dels recursos naturals i la implicació social. Aquí en teniu la info:

dimarts, 14 de novembre del 2017

Algunes notícies per llegir 13 i 14/11/2017...

Xerrada sobre la regeneració artificial de les platges
Ràdio Calella 14/11/2017


Avui, a les 8 del vespre, a l’Esplai per l’entrada del carrer Bartrina, tindrà lloc la xerrada amb el nom “Té sentit la regeneració artificial de les platges?” a càrrec de Jorge Guillén de l’Institut de Ciències del Mar.


En el futur, no serà possible una platja amb sorra contínua segons Jorge Guillén, investigador del CSIC
Ràdio Pineda 14/11/2017


No es podrà mantenir en el futur, una línia de platja amb sorra contínua a tot el Maresme, segons ha dit el doctor Jorge Guillén, investigador de l'Institut de Ciències del Mar. Els darrers temporals han fet retrocedir la sorra de les platges i la solució provisional ha passat per reposar-la, com s'ha fet a Pineda. Durant el darrer any els temporals han afectat de forma especial les platges del Maresme que han perdut molta sorra. Aquest dimarts es fa a Calella una xerrada amb el títol 'Té sentit la regeneració artificial de les platges?' a càrrec del Doctor Jorge Guillen. Segons l'investigador de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC), per cada temporal es perden milers de sorra a les platges, que bascula d'un punt a un altre. Ha explicat que les causes són naturals però l'acció humana també ha afectat l'arribada i conservació de sediments, sobretot en espais molt humanitzats com el nostre. També ha explicat que «no es podrà mantenir un continu de sorra al Maresme de 40 quilòmetres» i només es poden plantejar objectius concrets en determinades zones.

L'especialista del CEAB ha dit que a Pineda darrerament li ha tocat de ple els temporals, però «té la sort que està molt aprop de La Tordera». També ha dit que la situació «és complexa» perquè la sorra és també un factor de protecció i darrerament ha anat minvant. El passat hivern, Pineda va patir cinc temporals força seguits que van malmetre força la platja, especialment la Platja de la Riera on va ser necessària la reconstrucció del passeig per a vianant i bicicletes. Una draga també va aportar sorra de la bocana del Moll d'Arenys de Mar. Altres trams de platja però, van millorar la seva quantitat de sorra com ara a la Platja dels Pins o la Platja de Poblenou, i també a Santa Susanna, entre altres. La xerrada 'Té sentit la regeneració artificial de les platges?' a càrrec de Jorge Guillén de l'Institut de Ciències del Mar, es fa aquest dimarts a les 8 del vespre a l'Esplai de Calella.



Endesa reforça la protecció per a l’avifauna
Ràdio Tordera 13/11/2017


Endesa ha finalitzat els treballs per millorar l’aïllament de diferents punts de la subestació elèctrica de Calella per protegir a l’avifauna i a petits mamífers que puguin accedir a la instal·lació, ha informat en un comunicat aquest dimecres. L’actuació també beneficiarà als més de 31.600 clients repartits entre Calella, Canet de Mar, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Santa Susanna i Tordera. Els treballs han consistit en la instal·lació de diversos dispositius en forma de cobertes protectores de material plàstic aïllant per evitar col·lisions i electrocucions i per garantir el correcte funcionament de la xarxa.


Pena...
Mesures a les Ordenances Fiscals per afavorir la construcció
Ràdio Pineda 13/11/2017


Amb l'objectiu d'ajudar a promoure la construcció de nous habitatges al municipi, les Ordenances Fiscals de l'any vinent a Pineda inclouen com a novetat facilitats de pagament a les empreses que sol·licitin llicències d’obres majors al municipi. L'import de la llicència d'obres haurà de ser superior a 20.000 €. Segons ha explicat a Ràdio Pineda el regidor d'Hisenda, Antoni Abad, aquesta mesura pretén donar facilitats per fomentar la construcció d’habitatges al municipi, «ja que es un sector que dona molts llocs de treball i genera una riquesa indirecta molt important».

El regidor d'Hisenda, Antoni Abad ha explicat que aquests canvis per l'any vinent poden ser un ajut per reactivar el sector de la construcció, ja que el pagament el faran pràcticament en el moment que obtingui la llicència de construcció, i no en el moment de demanar-ho «en una etapa inicial en la que encara no tenen accés al finançament bancari». Antoni Abad ho ha explicat al programa És Migdia de Ràdio Pineda, en el qual va explicar àmpliament les novetats i bonificacions en impostos i taxes per l'any vinent:
http://alacarta.radiopineda.cat/#/programs/esmigdia/radiopineda_podcast_3502


Canvi urbanístic per ampliar l’hotel Mar Menuda de Tossa
El Punt Avui 14/11/2017

El projecte de modificació del POUM a l’àmbit de la Mar Menuda de Tossa canvia els usos de l’antic Catxa per poder-hi fer una zona d’equipaments

L’hotel podrà fer un annex de tres plantes

NURI FORNS - TOSSA DE MAR
L’Ajuntament de Tossa ha aprovat inicialment el projecte de modificació del POUM a l’àmbit discontinu de la Mar Menuda, juntament amb l’estudi ambiental estratègic. La modificació implica canviar la classificació del sòl d’una part del sector de Mar Menuda de rústic a urbà. En una part dels terrenys que formen part d’aquest sector hi ha actualment l’hotel Golden Mar Menuda, a primera línia de mar, que vol ampliar les instal·lacions i ho farà –segons la modificació– en un espai situat rere l’hotel, en una parcel·la on ara bàsicament hi ha aparcament. Allà s’hi permetrà l’ús hoteler i d’habitatge, i els amos del Mar Menuda poden fer-hi un annex de planta baixa i tres pisos.

Paral·lelament, en una zona que es coneix com l’antic Catxa, a tocar de la carretera que va a Sant Feliu de Guíxols, on hi ha una antiga discoteca i pistes de tennis en desús, es canviaria la qualificació (ara és no urbanitzable) i passarien a ser terrenys “urbans en clau de zona verda i d’equipaments”, segons Mohedano. Els terrenys de l’antic Catxa tenen una superfície de 16.774,77 m². En la peça destinada a equipaments, segons va dir l’alcaldessa, Gisela Saladich, hi ha interès a fer-hi una escola de natura. “De tota la vida que hem dit que hi anirà un centre d’on sortiran totes les activitats de natura, des de BTT fins a excursions a peu”, va assegurar.

El grup de CiU, que va votar en contra de la modificació, va oposar-se al canvi de la zona de l’antic Catxa. Àngela Cuatrecasas (CiU) va defensar que és un espai “protegit” i que amb el canvi de qualificació “la zona en un futur és susceptible de ser urbanitzada”. “La millor manera de preservar la natura és preservar espais que ara estan protegits”, hi va afegir.

CiU també s’oposa a fer urbanitzable una parcel·la que se situaria al costat d’on els amos de l’hotel volen construir l’annex. Aquesta parcel·la passaria de rústica a urbanitzable, i s’hi podria fer un habitatge “bifamiliar”. Per Cuatrecasas, és a tocar del camí de ronda i “és l’última zona verda que queda a Mar Menuda”. “És sòl de protecció especial i té valor natural o de connectivitat ecològica. I vostès volen que sigui urbanitzable”, va assegurar. A més, va defensar que l’espai on la societat Immobiliària Mar Menuda SA vol fer l’annex hoteler és “a primera línia de mar”. “El que és gros de l’hotel no és que el facin més modern, el que ens preocupa –i al Departament de Territori també– és que pretenen fer un canvi en volum edificable, i s’hi aixecarà un hotel de quatre plantes. Tal com l’entenem deixarà de ser la Mar Menuda per ser la mar privada”, va sentenciar. L’únic canvi que CiU veu bé és que la previsió d’habitatges protegits canviï de la Mar Menuda a la carretera de Llagostera.

Donar un ús al Catxa

El regidor d’Urbanisme va afirmar que per les condicions en què es troba l’antic Catxa “el millor és donar-li un ús”. “Deixar morir una antiga discoteca no crec que sigui el més naturalista”, va dir. També va explicar que els canvis van passar ja per Urbanisme i Medi Ambient l’abril del 2016, que els va tombar i va donar un seguit d’instruccions que, segons Mohedano, s’han incorporat en la nova modificació.