dimarts, 23 de gener del 2018

Algunes notícies per llegir 20-23/1/2018...

La sequera que afecta a Barna i mesures per abastir-la d'aigua... Que hi hagi o no sequera a la Tordera continuarà essent igual i es continuarà sobreexplotant l'aqüífer tant com calgui

La dessalinitzadora de la Tordera arriba al seu nivell rècord per la sequera
Ràdio Tordera 22/1/2018


La planta dessalinitzadora de la Tordera, situada al terme municipal de Blanes, ha marcat un rècord en el seu nivell de producció d’aigua apta per al consum urbà. Ha arribat al 75% de la seva capacitat, un màxim operatiu recurrent des que va entrar en servei el 2002, indica fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

La sequera que viu Catalunya és el culpable de l’augment de la dessalació d’aquesta infraestructura. Es va concebre inicialment per tractar 10 hm3 d’aigua, però després de la escassetat que va viure el 2008 es va decidir posar una marxa un projecte d’ampliació del seu potencial. El 2011 es va duplicar la seva capacitat i es va construir una planta fins a la planta de potabilització del riu Ter al municipi de Cardedeu per aportar més aigua a l’àrea metropolitana de Barcelona.

L’Agència Catalana de l’Aigua i l’Àrea Metropolitana de Barcelona signaran avui un acord per potenciar l’ús de la depuradora del Llobregat.

Serà la primera vegada des de la sequera del 2008 que s’aporta al riu aigua reutilitzada. El responsable de Recursos Hídrics de l’Agència Catalana de l’Aigua, Enrique Velasco, ha explicat a La Xarxa les altres mesures preventives que s’estan tirant endavant. com per exemple el fet que s’estiguin utilitzant més intensament les dessalinitzadores, fins al 80 per cent o que es tiri també de l’aigua subterrània sobretot dels pous.


Mai que el riu estigui sec un any hauria de ser la conseqüència de fer arribar aigua a casa nostre.....cal reflixionar immediatament!

La reflexió és fàcil i simple... Volem riu i delta de la Tordera sí o no? (I platges, i turisme sol i platja, i pesca Blanes-Arenys, i tot el que depengui de la Tordera)... Sí o no?... La resta és accessori... Més que reflexió cal actuacions.

Es perd molts més diners sense aigua, nutrients i sediments desembocant al mar (platges, turisme, pesca, urbanisme,...) que fent servir la dessaladora per a consum local tot l'any (no només quan ja no queda altre remei) i creant basses de recàrrega amb aigües tractades.

No puc estar més d'acord amb tu! Tens tota la raó! Fa temps que també ho vaig dient: que el cost de reparació del desastre és molt superior al de la dessaladora i altres actuacions preventives.


El Maresme acull el 30% de les estades turístiques de la Demarcació de Barcelona
Ràdio Pineda 23/1/2018


Rècord de turistes estrangers a Catalunya el 2017; més de 19 milions, un 5,5% més que el 2016. Les xifres oficials definitives desmenteixen algunes fons que parlaven de baixada de turistes pels atemptats de Barcelona i per l'1-O. Segons la 'Infografia 2017' de la Diputació de Barcelona amb les darreres dades oficials que són de 2016, el perfil del turista que visita les comarques barcelonines és en un 43% provinent de l'Estat, un 43% més d'Europa, i un 12,7% de la resta del món. Sense comptar la ciutat de Barcelona, el Maresme s'emporta un 30% de les estades turistes, mentre que el Baix Llobregat s'emporta un 27% i el Garraf un 10%. La resta de comarques són molt menys significatives pel que fa a les pernoctacions.

Gairebé el 77% dels turistes prefereixen l'hotel i el 14% el càmping, i el 2% restant, en turisme rural. La motivació del viatge és per fer vacances en un 65%, un 26% per negocis i la resta, un 9% per altres motius personals. Un 20% viatja sol, i la resta en parella o amb fills i el 51% dels turistes repeteixen destinació. Destaca que la majoria, un 68% viatgen per compte propi, i un 12 per agència de viatges i un 17% per l'empresa. Les fonts que han consultat per viatjar són per internet, per la pròpia família i en menor mesura, per agència de viatges o altres organitzacions.

Dels punts visitats, destaca que 4.3 milions de persones han visitat el centre comercial La Roca Village, 2,5 milions han anat a Montserrat, mig milió al Circuït de Catalunya i 200.000 persones al Món Sant Benet. Sense comptar Barcelona, la taxa turística ha recaptat més de 6 milions d'euros, i un 40% s'ha recaptat al Maresme.

Pel que fa a l'enquesta de satisfacció dels turistes, la destinació triada aconsegueix de mitjana un 8, la recomanació també és d'una nota de 8, els allotjaments del 7,9, els restaurants reben una nota del 8 i els atractius reben una nota del 8,7.


Es compleix un any del temporal que va destruir el Passeig de Mar
Ràdio Pineda 23/1/2018


Es compleix un any del fort temporal de llevant que va destruir el passeig de mar de Pineda, amb onades enormes de 3 a 4 metres impactaven a la platja pinedenca. En aquell moment, les onades picaven directament al carril bici del tram entre la Riera de Pineda i la Platja dels Pescadors amb grans destrosses evidents que no es van poder arranjar parcialment fins a tocar de la temporada d'estiu.

Aquest hivern només hem tingut, per ara, un sol temporal que es va emportar molta sorra de davant la Confraria de Pescadors i altres punts de la platja però no va fer destrosses al passeig. Fins ben entrat el mes d'abril són possibles nous temporals, i més concretament, s'espera el conegut 'Temporal de les faves'. És el nom popular que es dona als temporals que solen arribar en temps de faves, al voltant del mes de febrer.

El temporal de les faves és una llevantada característica que cada any assota la costa catalana pels volts de l´equinocci de primavera. Normalment arriba puntual al litoral central català i en particular a la costa del Maresme. El nom va ser popularitzat per Josep Pla en el seu relat La Tramuntana on diu, “La tramuntana de l’equinocci sol anar lligada amb el que els pagesos del Maresme anomenen el temporal de les faves”.


Els nius de vespes asiàtiques arriben a Tordera
Ràdio Tordera 23/1/2018


La problemàtica de les vespes asiàtiques és una de les preocupacions mediambientals del moment. Aquestes, són una espècie de vespes d’una mida major a les autòctones i que, en principi, no tenen la necessitat d’atacar a les persones, les quals van entrar des de França cap a la província de Girona i la de Lleida. Des d’aquest punt, s’estan estenent a tot el territori, arribant, en part, a Tordera. Malgrat això, el problema és que aquestes vespre ataquen a les abelles  de mel. Aquest fet, ha provocat que aparegués una preocupació entre els apicultors per la disminució de l’espècie autòctona, per la qual cosa la producció de mel de la zona està en perill.

Des del consistori torderenc, s’ha recolzat als apicultors per començar una col·laboració entre aquestes dues parts per localitzar i eliminar el niu de vespes asiàtiques. Tal i com explica Carles Aulet, regidor d’obres i serveis de l’ajuntament de Tordera, s’han eliminat fins a 6 nius.

àudio

Des de la regidoria s’avisa que la majoria de nius s’han trobat en arbres de l’espècie de Roures i Pollancres i busquen zones baixes en arbres molt alts situats en zones humides. Des de la Generalitat faciliten equips per actuar i poder exterminar aquesta mena de nius.

En respuesta a  
Entre Sant Pol i Canet, a tocar de NII, a la finca La Murtra, hi ha un niu ben visible des de la carretera. S'ha avisat a tot quisqui des de fa dos mesos (policia local, ajuntament, Rurals, Mossos, ...) i ningú ha fet res. Fins hi tot li diuen al pagés que la tregui ell.


  Pre/V\sa història   21 ene.
de 1939 els avions feixistes van bombardejar Malgrat de Mar. Ja no hi havia cap mena de resistència, només les carreteres plenes de gent que fugia cap a França.

Terremotos España 20 ene.

Terremotos España 20 ene.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada