dilluns, 29 de gener del 2018

Algunes notícies per llegir 26-29/1/2018...

Observadores del mar 26 ene.
Próximamente la exposición de Observadores del Mar ¡en Blanes! Del 1 al 28 de febrero estará en la Biblioteca de Blanes gracias a la colaboración del ¡No os la perdáis! con el apoyo de

La dessalinitzadora de la , que en condicions normals, produeix al 25% de la seva capacitat, actualment ho està fent al 75%. Garanteix les demandes del nord del i sud de la i aporta cabals a l'àrea de Barcelona

En respuesta a 
Observa el gràfic de l'aigua produïda entre 2014 i 2018. La part blava és l'aigua produïda a la dessalinitzadora de la Tordera. Veuràs que la producció és superior al 25% de la seva capacitat.
En respuesta a 
Sí, la dessalinitzadora té una capacitat màxima de 20 hm3. Les dades són la producció de tot l'any. La barra vermella és la dessalinitzadora del Llobregat.


Les dessalinitzadores de Blanes i del Prat funcionaran al 100% a finals de febrer si la sequera s’agreuja
Ràdio Tordera 26/1/2018


Les dessalinitzadores de Blanes i del Prat funcionaran al 100% a finals de febrer si la sequera s’agreuja. Aquesta és una de les mesures que inclou el pla de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per alentir el descens de reserves als embassaments del riu Ter davant la manca de pluges. A dia d’avui, els pantans de Sau, Susqueda i el Pasteral es troben al 45% de capacitat. En paral·lel, per abastir l’àrea metropolitana de Barcelona, l’ACA també extreu més aigua subterrània dels pous i, si el nivell dels embassaments baixa fins al 25%, n’injectarà de regenerada al tram baix del riu Llobregat. L’ACA ha explicat aquestes mesures durant la comissió extraordinària de desembassament del sistema Ter-Llobregat que s’ha celebrat aquest dijous. D’altra banda, mentre duri l’episodi de sequera, el cabal de manteniment del Ter el fixarà el mateix riu. En concret, serà el mateix del què tingui aigües amunt del pantà de Sau (i que ara es troba en 3,5 metres cúbics per segon).


Una avaria a la xarxa d'aigua potable va crear talls d'aigua ahir diumenge
Ràdio Pineda 29/1/2018


Una avaria a la xarxa general d'aigua potable va afectar ahir diumenge una part dels abonats de Pineda. L'avaria es va produir a l'alçada de Can Xaubet i va fer falta maquinària i retroexcavadores per fer un bypass i enllaçar la canonada d'aigua. Algunes afectacions a alguns veïns de Pineda s'han allargat fins avui dilluns.


DiariDeBlanes Hace 8 horas

Comentari personal: En realitat no és un pas previ per delimitar la protecció de l'espai, sinó un document de partida per consensuar mesures futures (Taula de la Tordera) envers molts aspectes però principalment la estabilització/recuperació del litoral (platges). La protecció de l'espai natural pot ser una d'aquestes mesures/eines, però no la finalitat en sí mateixa.

Pla Delta de La Tordera fumando espero
Diari de Blanes 29/1/2018

L’estudi científic de la situació del delta del riu La Tordera s’ajorna fins al mes de juny.

El document és el pas previ per delimitar la protecció d’aquest espai natural entre la Selva i el Maresme.

És sorprenent la quantitat de persones que no són capaces de diferenciar correctament delta, desembocadura i punta de La Tordera

Imatge ACN

Opinió de DdB: No tenim estudi científic; no tenim redactat pla d’actuació. Com deia la meva àvia “El més calent és a l’aigüera”

AGÈNCIA CATALANA DE NOTÍCIES.- La taula de treball del delta del riu Tordera espera tenir a l’entorn del mes de juny els resultats d’un estudi científic preliminar sobre la situació d’aquest espai natural.

El projecte va iniciar-se el juny de l’any passat i es troba encara en fase embrionària.

La segona reunió, celebrada aquest dijous, ha servit per intentar perfilar temes tècnics com les administracions i entitats que hi ha de ser presents o com s’han de fer front al finançament.

L’estudi ha de servir per redactar més endavant el Pla d’Actuació Integral de Recuperació del Delta i les platges de Blanes (Selva) i Malgrat (Maresme).

Precisament, el fet que el delta es trobi en una situació limítrofa entre dues comarques i dues demarcacions diferents està fent complicat desencallar la posada en marxa de la protecció de la zona i la constitució efectiva de la mateixa taula.

La reunió d’aquest dimarts ha servit per avançar alguns passos més però també ha constatat els retards acumulats en el projecte de la taula de treball del delta del riu Tordera.

Aquest curs fluvial acaba amb un petit delta entre els municipi de Malgrat de Mar i Blanes, fent de límit entre les demarcacions de Girona i Barcelona. La seva ubicació geogràfica fa que els actors que hi hagin de ser presents siguin nombrosos.

En total, hi ha quatre municipis implicats (els dos on hi ha el delta però també els de Tordera i Palafolls) a més d’administracions com el ministeri de Medi Ambient o l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), entitats ecologistes o empresaris entre d’altres.

Inicialment, el calendari preveia que la segona reunió tingués ja a sobre de la taula aquest estudi científic que impulsa el Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB). Els resultats però es preveuen presentar en la tercera reunió prevista pel 19 de juny d’aquest any.

A la trobada d’aquest dijous sí que s’han presentat les primeres conclusions d’un estudi de caire més social sota el nom ‘ISACC TorDelta’.

Un cop totes aquestes tasques prèvies estiguin fetes, l’objectiu és poder redactar un Pla d’Actuació Integral de Recuperació del Delta i les platges de Blanes i Malgrat.

Actualment, el delta del Tordera ja és un espai natural protegit.

La zona està considerada com a punt estratègic per hivernar i pas migratori d’aus.

ANTECEDENTS

ISACC TorDelta pretén aconseguir que el Delta de la Tordera sigui més resilient a l’efecte del canvi global. Per això, es planteja un seguit d’accions que assegurin la millora de les pràctiques de governança dels recursos naturals i la implicació de tota la societat.

Aquests objectius i metodologies de treball queden patents en el nom complet del projecte ‘ISACC TorDelta: Implicant la societat en l’adaptació al canvi climàtic al Delta de la Tordera‘. Des l’1 d’octubre de 2017 fins al 30 de juny de 2018 es treballarà per aconseguir que el Delta de la Tordera sigui menys vulnerable i més resilient al canvi global: la combinació del canvi d’usos del sòl, de la demografia i del clima.


Aj. de Sant Celoni 26 ene.
L'Ajuntament s'implica en el manteniment de la finca de can Draper, un dels principals accessos al i el per la Vall d'

L'Ajuntament s'implica en el manteniment de la finca de can Draper, un dels principals accessos al Montnegre i el Corredor per la Vall d'Olzinelles
Ajuntament de Sant Celoni 26/1/2018

L’Alcalde de Sant Celoni, juntament amb el Director del parc del Montnegre i el Corredor, Antoni Bombí, han lliurat aquest dijous 25 de gener de 2018 el conveni d’acord de custòdia del territori per a l’ús públic i la conservació de la finca de can Draper al seu propietari, Quim Draper.
L’objectiu dels convenis de custòdia és implicar i comprometre tant els propietaris com els usuaris en la conservació i el bon ús dels valors i els recursos naturals, culturals i paisatgístics. Es tracta d’un dels projectes i accions de custòdia del territori que es duen a terme des de l’ens local amb la voluntat de protegir i conservar la biodiversitat i els elements de més interès de can Draper.

La finca de can Draper és un dels punts d’entrada més freqüentats per visitar el parc del Montnegre i el Corredor per la vall d’Olzinelles. Per facilitar la visita a la vall, l’any 2007 es va senyalitzar un itinerari que transcorre per finques privades, on els elements d’interès també són béns privats. També s’hi organitzen altres activitats de lleure organitzades per entitats, com ara esportives amb el conseqüent impacte ambiental. El valor ambiental i paisatgístic de la finca i la pressió que rep per la freqüentació de visitants justifica el fet que l’administració local s’involucri en la seva gestió, acompanyi la propietat en aquest sentit i complementi actuacions de manteniment i conservació dels elements més emblemàtics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada